Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pustynia Danakil
#21 PostWysłany: 02 Gru 2024 22:21 
Awatar użytkownika

Loty: 96
Kilometry: 272 264
niebieski
Takiej akcji jeszcze nie miałem :D Teddy zna nasze forum, śledzi wpisy i tłumaczy je sobie. Po poprzednim wpisie napisał do mnie na Whatsappie z odniesieniem do treści :)

Zachód USA mocno rozszerzony i skondensowany jednocześnie
Transsybirem do Chin
Indie z podręcznym
Autostopem po Jordanii
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Tajlandia w sezonie w supercenie🔥 Loty (z bagażem) na Phuket i 4* hotel za 2980 PLN 😍🌴 Tajlandia w sezonie w supercenie🔥 Loty (z bagażem) na Phuket i 4* hotel za 2980 PLN 😍🌴
Czerwcowy tydzień na Krecie 🏝️ 4⭐ hotel z wyżywieniem i widokiem na morze za 2339 PLN Czerwcowy tydzień na Krecie 🏝️ 4⭐ hotel z wyżywieniem i widokiem na morze za 2339 PLN
#22 PostWysłany: 10 Gru 2024 12:49 
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 608 868
Czy po przylocie do Semery (ew. Aksum/Lalibela) można bez problemu zorganizować tour ddo Danakil? Ceny?
(będę 10-27 sty)
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 10 Gru 2024 22:08 

srebrny
@Kornel Semera to małe miasteczko i nie bardzo widziałem tam agencje turystyczne. Oczywiście jak będziesz miał USD, to zawsze znajdą się ludzie, którzy będą chcieli Ci pomóc :) Łatwiej jednak będzie dogadać wcześniej wycieczkę przez Whatsapp’a lub Messenger'a. Ceny wyjściowe zaczynają się od 350 USD za os. (bez lotów do i z Semery) i 500 USD z lotami. Da się zejść do 325 USD, czy 300 USD jeśli ktoś jeszcze inny dołączy do wycieczki. Powyższe dot. 3 dni ze startem Semerze i koniec w Semerze lub Mekelle.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 11 Gru 2024 18:19 

Loty: 261
Kilometry: 782 938
Chciałabym przestrzec przed agencją Rotate Ethiopia Tours. Nie korzystałam wprawdzie z ich usług, wycieczkę do Danakil zakupiłam za pośrednictwem znanego tu Solomona, ale wystarczy mi przypadek towarzyszących nam kolegów z Malezji. Jak już wyżej wspomniano nie raz, ten trip wygląda jednakowo. Wszyscy śpią w podobnych warunkach i jedzą to samo, w tych samych miejscach (nie licząc może jednej grupy Japończyków, których mijaliśmy po drodze, oni mieli nowiutkie samochody i własny catering, ale pewnie wykupili jakąś wersję super premium ;)), ale praktycznie każdy członek naszej ekipy składającej się z 5 samochodów, zarezerwował wycieczkę przez inną agencję i zapłacił inną cenę. Ogólna organizacja pozostawiała wiele do życzenia (Solomon przepraszał i nawet dał nam po worku kawy na pocieszenie, ale co z tego..), kluczowe jednak było to, że auta były nieprzygotowane do warunków 'drogowych', a w jednym nawet padła klima. Właśnie w tym, którym jechali wspomniani Malezyjczycy. Nie to jednak z ich perspektywy było najgorsze - przy powrocie, na lotnisku w Semerze doświadczyli niemiłej niespodzianki - okazało się, że agencja kupiła im bilety dla lokalsów i nie będą honorowane. Po licznych i nieudanych próbach kontaktu z Rotate, udało im się wynegocjować z obsługą lotniska, że polecą za 100$ dopłaty od łebka. Należy dodać, że za wycieczkę zapłacili 600$, czyli prawie 2 razy więcej niż pozostali jej uczestnicy..
 Profil Relacje PM off
JanuszOnTour lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 01 Sty 2025 14:04 

Strasznie dziwnie uczucie. Ja przez całe święta opowiadałam rodzinie, że jakbym miała odwiedzić inne Afrykańskie kraje to chciałabym trafić na taką agencje jak Teddy Zion. Jestem bardzo wyczulona na wszelkie formy wyłudzeń, traktowania turystów jako skarbonek- od 20 lat jeżdżę autostopem i wychowałam się na podróżowaniu low- budget. Nie korzystam z tego typu biur a tu byliśmy kompletnie oczarowani widokami, miejscami w których przyszlo nam spać pod gołym niebem, rozmowami, jedzeniem!

Nigdy czegoś takiego nie przeżyłam. Polecam. Zgadzam się, że może nie są to wyprawy dla każdego. Turysta przyzwyczajony do all inclusive może nie być zadowolony. Na pewno dla ludzi lubiących przygody!

Byliśmy na 3 dniowej wycieczce w regionie Danakil, 3 dni w Tigray
W razie jakichkolwiek pytań, chętnie odpowiem

https://www.facebook.com/media/set/?van ... 6070868799
 Profil Relacje PM off
PawelGa lubi ten post.

#26 PostWysłany: 01 Sty 2025 19:28 

Cześć. Wybieram sie w lutym do Etiopii i chcialbym m.in. zobaczyc Pustynie Danakilską. Mysle caly czas o 2-dniowej wycieczce i tutaj mam dylemat: poprzednicy pisali, ze w ramach takiej wycieczki mozna zobaczyc wulkan Erta Ale a inni podroznicy na innych stronach/
blogach pisali, ze poza Dallol nic wiecej sie nie zobaczy. Jak to jest w rzeczywistosci ?
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 01 Sty 2025 21:26 

srebrny
@Yannian standardowe wycieczki to 3 dni, gdzie startuje się z Semery, zwiedza m.in. Lake Afrera, Erta Ale oraz Dallol i kończy się w Semerze lub Mekelie. Jeśli zależy Ci na 2 dniach, to przeczytaj cały ten temat i @Washington niedawno dawał znać, że da się całą wycieczkę zrobić w 2 dni. Inna kwesta, to czy warto gonić i za wszelką cenę urwać ten 1 dzień, ale to już pozostawiam dla każdego indywidualnie do oceny.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#28 PostWysłany: 02 Sty 2025 12:13 

Niestety, nie jest to odpowiedz na moje pytanie. Ale mimo wszystko, dziekuje
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 02 Sty 2025 16:45 

srebrny
@Yannian pytałeś, czy w dwa dni można zobaczyć Dallol oraz Erta Ale i poniższe jest potwierdzeniem, że jest to wykonalne:
Washington napisał(a):
…da się zrobić Danakil w 2 dni zwiedzając wszystkie atrakcje (wulkan Erta Ale, Dallol i na koniec równiny solne/jezioro Karum). Startuje się rano w Semerze ok 9, obiad i kąpie w jeziorze Afrera, przyjeżdża przed zachodem słońca pod Erta Ale, schodzi się do krateru po zmroku. Nocnego pod chmurkami i o 3 rano wyjazd i jazda przez pustynię, by rano być pod Dallol. Tu zwiedzanie, następnie Karum, kąpiel w dziurze solnej pośrodku pustyni, fotki solnisk, obiad w Hamadela i po południu (ok 17) jest się w Mekele. Jest bardzo męcząco ale jest to wykonalne i nic się nie traci (postoje w wioskach są elementem który warto pominąć ;) )
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#30 PostWysłany: 29 Sty 2025 15:30 
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 608 868
tetr1s napisał(a):
Łatwiej jednak będzie dogadać wcześniej wycieczkę przez Whatsapp’a lub Messenger'a. Ceny wyjściowe zaczynają się od 350 USD za os. (bez lotów do i z Semery) i 500 USD z lotami. Da się zejść do 325 USD, czy 300 USD

Faktycznie Semera to dziura, ale kilka agencji tam jest. Skorzystaliśmy z Infinite Discovery (11.795817739899958, 41.01201738244252; Q2W6+8Q Semera, Etiopia), negocjując na miejscu i schodząc do 215 USD od osoby za 3D/2N z zakończeniem w Mekele. Niestety stosunek jakości usług do ceny jest w Etiopii generalnie niski.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#31 PostWysłany: 30 Sty 2025 11:39 
Awatar użytkownika

Loty: 96
Kilometry: 272 264
niebieski
@Kornel super, że temat przetestowany. Zatem mając tę wiedzę, gdybym cofnął się w czasie to bym spróbował się w Semerze dogadać tak jak Ty. 2 dni na "zwiedzanie" w zupełności wystarczą, ale niestety lwią część tej wycieczki i tak spędza się w aucie.

Zachód USA mocno rozszerzony i skondensowany jednocześnie
Transsybirem do Chin
Indie z podręcznym
Autostopem po Jordanii

Ostatnio podbity przez Yannian, 30 Sty 2025 11:39
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości