Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 318 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: SAS Eurobonus
#241 PostWysłany: 14 Paź 2024 18:29 

złoty
-- 14 Paź 2024 10:37 --

- Przeprowadziłem rozmowę z infolinią EB... Na chwilę obecną nie są w stanie dodać nawet ręcznie punktów za loty UX i mają nadzieję, że problem zostanie rozwiązany do listopada...

-- 14 Paź 2024 17:29 --

Z ciekawostek... Expedia chyba jako jedyna znajduje i wystawia bilety kombinowane VS-SK.
np. BOM-LHR-CPH.
 Profil Relacje PM off
marek2011 lubi ten post.

Turcja z ultra all inclusive 🌊🏨 5* hotel z basenami i zjeżdżalniami za 1980 PLN Turcja z ultra all inclusive 🌊🏨 5* hotel z basenami i zjeżdżalniami za 1980 PLN
🔥 TO JEST HIT 🔥 Loty do Nowego Jorku od 953 PLN 😍 🔥 TO JEST HIT 🔥 Loty do Nowego Jorku od 953 PLN 😍
#242 PostWysłany: 14 Paź 2024 20:47 

HON fly4free
Jak ktoś się bawi w składanie czegoś to przykładowo są dobre taryfy MU ICN-PVG-LHR za ok. 880 PLN ow, klasa rezerwacyjna T, ICN przydatne pod KE, ale za podobną cenę lub niewiele więcej jest też z wybranych innych lotnisk w szerokim regionie.
 Profil Relacje PM off
Chupacabra uważa post za pomocny.

#243 PostWysłany: 16 Paź 2024 08:05 

niebieski
Image
AE: Online NIE udało się dodać karty, na c/i zdziwienie, bo status przynajmniej wydrukowany.
Porada: W AF/VS i DL status da się wprowadzić, ale trzeba dopisać "EBG" i nr.
 Profil Relacje PM off
BrunoJ lubi ten post.
Chupacabra uważa post za pomocny.

#244 PostWysłany: 17 Paź 2024 12:35 

HON fly4free
Czy EB jest jakaś możliwość szybkiego zdobycia 500 pkt ? Chodzi mi o to, żeby szybko / od razu się naliczyły, bo że można zrobić zakupy w sklepiku czy dodać biopaliwo do biletu za 10 euro to wiem, ale to się nalicza tygodniami / (chyba) dopiero po odbytym locie. Niestety zakup / transfer odpada, bo konto musi mieć rok, a mam nowe.
 Profil Relacje PM off  

#245 PostWysłany: 17 Paź 2024 20:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Statusowych czy bonusowych? I co rozumiesz przez szybko? Biopaliwo nalicza się po 5 dniach roboczych od wykonania lotu (tylko bonusowe). Jeśli nie możesz kupić punktów to bez wykonania lotu lub jakiejś oferty partnera będzie ciężko. Jeśli masz drugą osobę to możesz połączyć konta i wtedy bonusowe liczą się wspólnie - to w przypadku gdy brakuje Ci do wydania na zakup za punkty. Jeśli statusowe to w zasadzie lot, hotel auto, ale wszystko trzeba fizycznie odbyć.
marek2011 lubi ten post.
marek2011 uważa post za pomocny.

#246 PostWysłany: 19 Paź 2024 15:50 

HON fly4free
Bonusowych, ale patrzyłem i nie ma obecnie chyba żadnej oferty na szybko typu załóż gdzieś konto i dostaniesz ileś pkt itd.
 Profil Relacje PM off  

#247 PostWysłany: 25 Paź 2024 15:56 
Awatar użytkownika

niebieski
@Marek2011 - nie ma niczego sensownego poza kartami kredytowymi, które wymagają rezydencji w krajach skandynawskich.
Bez kupienia czegoś - lotu, hotelu, wynajmu auta, będzie ciężko.

Chciałem wrzucić kilka ogólnych informacji do programu i sposobu zbierania punktów, dla tych, którzy w jakiś sposób dalej maja sposobność zbierania punktów do Eurobonus. Żadne nowości, wszystko można wyczytać w regulaminach i na zagranicznych forach, chociaż czasem nie wszystko jest jasne po zmianie sojuszu i nowym sposobie nazywania i naliczania punktów bonusowych i statusowych. Spóbuję więc podsumować.

1. Łatwym sposobem na zdobycie dodatkowych 5 tys punktów statusowych (i bonusowych) jest wykonanie programu Conscious Traveler. Jedynym "trudnym" (czytaj - potencjalnie kosztownym) punktem jest odbycie jednego lotu w stawce Bio (dodatkowe dopłaty na biopaliwo). Tutaj warto zwrócić uwagę, że za loty Bio, a w szczególności Plus Bio można dostać naprawdę sporą paczkę punktów za każdy segment, i czasem warto przeliczyć i dopłacić.
Jeden krok jest za obejrzenie krótkiego filmu, pominę milczeniem. A pozostałe 8 kroków można wykonać np. dokupując bio paliwo do dowolnego lotu, a przy odrobinie sprytu do każdego odcinka tego lotu ;). Kupujemy najmniejszą porcję (ok 10EUR, w zależności w jakiej walucie), ale dostajemy za to 500pkt bonusowych. kupienie większej ilości nie zwiększa przyznanych punktów, więc to już opcja dla tych którzy naprawdę chcą być ekologiczni. Można też robić zakupy w sklepie (kupa ludzi ma w szafie wiadro z piłeczkami do prania ;-), lub dokonać darowizny punktów (wydajemy punkty bonusowe).
Punkty za dokupione biopaliwo doliczają się typowo po 5 dniach roboczych od odbycia lotu, czasem szybciej.
Po zrobieniu wszystkich 10 kroków, otrzymujemy 'odznakę', a dzień później dostajemy na konto 5000pkt do statusu i bonusowych. Nie jest to jasno napisane, widnieje informacja o 5000tys punktów Eurobonus. Ale wchodzą oba rodzaje. Tak więc wykupując za 80Eur 8 biopaliw, dostajemy 4000punktów bonusowych, plus potem jeszcze 5000pkt bonusowych i do statusu. Oczywiście założenie jest takie, że wykonujemy loty SASem (lub innymi liniami z programu EB).
Jedna ważna uwaga - rozliczenie programu jest roczne. Więc dopiero po 1 stycznia wykonane aktywności będą liczyły się do kolejnego roku. Nie udało mi się doczytać, czy kupując 11 krok biopaliwo, dalej dostajemy 500pkt. Ale spróbuje dla ciekawośći, bo jeśli tak, to byłby ciągle łątwy sposób na podbicie liczny punktów bonusowych. Wygląda jednak, że chyba wszyscy robią 10 kroków i zapominają o temacie ;-)

2. Jeśli udało się osiągnąć ok 2/3 punktów statusowych - czyli np do Golda jest do 30tys z wymaganych 45tys - pojawia się opcja zakupu punktów statusowych. Niby drogo, ale jak dobrze przeliczyć, to wydajemy mniej wiecej tyle ile za bilet na którym zrobilibyśmy te punkty, a nie marnujemy czasu na latanie (jeśłi miałyby to być durnoloty). Pewnie bez sensu kupować całe 15tys, ale jeśli trochę brakuje to czemu nie. Najmniejsza możliwa porcja to 100pkt, i mozna zakupu dokonywać wielokrotnie - w sensie możemy kupić kilka razy po mniej, niż wszystko na raz. To co ważne - otrzymujemy i punkty statusowe i punkty bonusowe - co również nie jest jakoś w oczywisty sposób napisane. Oczywiście osobno można kupować punkty tylko bonusowe, jeśli ktoś potrzebuje. Przy zakupie punktów faktycznie obowiązuje karencja dla nowych kont.

Przy okazji dla tych którzy pamiętają program sprzed paru lat, warto sprawdzić reguły, bo np na silver teraz trzeba zrobić 20 lotów lub 20tys pkt (a nie 10 jak kiedyś).
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#248 PostWysłany: 25 Paź 2024 17:25 

HON fly4free
Dzięki @BrunoJ, a jakieś kilka uwag jako osoby - jak rozumiem - b. dobrze oswojonej z ich programem - nt. praktycznego wykorzystywania zdobytych punktów - na pierwszy rzut oka dla mnie opłacalne to jest na loty własne SK w C pod warunkiem dostępności zwykłej (50k) a nie płynnej wysokiej stawki, wiem że zdarzają się promocje punktowe na podobieństwo milowych M&M itp., widzę że program SK pobiera relatywnie niskie podatki także za loty innych linii z sojuszu i pod tym względem są konkurencyjni (przykładowo mają niższe podatki do takich biletów na loty AF/KL niż własny program AF/KL), stawki na przeloty partnerskie są rożne - zależy od trasy - czasem podobne / konkurencyjne względem innych programów, czasem gorsze / wyższe.

Coś jeszcze na co warto zwrócić uwagę / wiedzieć ?
 Profil Relacje PM off  

#249 PostWysłany: 26 Paź 2024 17:37 
Awatar użytkownika

niebieski
W temacie wyszukiwania lotów za punkty to pewnie niespecjalnie pomogę, plus teraz po zmianie programu to trzeba mimo wszystko uważać, bo jednak inne linie, być może inny sposób rezerwowania. Pisałem wcześniej, że w nowym sojuszu są problemy, żeby zarezerwować tylko jeden z kilku odcinków w lepszej klasie (problem systemowy/komputerowy).

Ja akurat zużywam mile regularnie na loty krajowe (Skandynawia) i po Europie, takie które i tak musiałbym odbyć, a mogę to zrobić za 300nok (podatki) a nie za 3-4tys. Przy czym ważny jest tutaj status, bo wtedy jest sztywna stawka mil (nie zawsze dostępna). Bez stawki statusowej ilość mil za lot jest kompletnie z czapy.

Promocje punktowe niby są, tak jak cenowe. Ale szału nie robi. Warto pamiętać, że SAS oferuje bilety typu Youth (do 25 roku), stawka potrafi być śmieszna, ale jak klasa Light, bez bagażu i dużej kabinówki (czasem sprawdzają). Przy czym to trzeba odpowiednio wcześniej kupować, bo potem juz nie ma dostępności. Podobnie ma zresztą KLM, ale z dużym bagażem, w cenie najtańszej stawki bez niczego (i jeszcze można zbić kodem).

Ogólna obserwacja jest taka, że wysoka cena na dany lot nie oznacza wcale, że nie da się tego wziąć za małą ilość punktów. I odwrotnie - czasem cena jest na tyle niska, że punktów szkoda zużywać. Do tego - jeśli zbieramy status na krótkich odcinkach, to łatwiej jest odcinkami niż punktami, bo często lata się tanio więc mało punktów, szczególnie w nowym systemie. Wtedy branie lotów-nagród zabiera nam potencjalnie potrzebne odcinki i nieproporcjonalną ilość punktów vs płatny bilet. W skali roku na kilkadziesiąt odcinków SK robię dodatkowe kilka za punkty (częściej osoby towarzyszące). Te wspomniane 50tys mil, to albo jedna dalsza trasa w C, albo w eco np 5 RT po Norwegii, lub 5 przelotów NO-EU.
3 ludzi lubi ten post.
man4business uważa post za pomocny.

#250 PostWysłany: 26 Paź 2024 18:44 

HON fly4free
Tak , problem póki co jest w tym, że tylko nieduża część linii ze ST została zintegrowana systemowo i jest dostępna do rezerwacji za punkty więc w wielu przypadkach nie wiadomo co i jak będzie składane / wyceniane, jak już docelowo pojawi się pełny zestaw przewoźników.
 Profil Relacje PM off  

#251 PostWysłany: 07 Lis 2024 12:34 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jak ktoś nie zrobił jeszcze status matcha SASa na Miles and More ma jeszcze inne opcje do wyboru, np Gold w Thaiu i ważność statusu 24 misięcy

https://travel-dealz.com/deal/eurobonus ... tus-match/
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#252 PostWysłany: 07 Lis 2024 13:28 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Pytanie klucz, czy status na świeżym koncie przejdzie, bo w M&M nie przeszedł
 Profil Relacje PM off  

#253 PostWysłany: 09 Lis 2024 20:14 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Miesiąc temu SAS ogłosiło prawdopodobnie najbardziej ekscytującą promocję dla często latających pasażerów dekady. Każdy, kto do 31 grudnia poleci 15 z 17 wybranych linii lotniczych SkyTeam, otrzyma prezent w postaci miliona mil EuroBonus.

SAS dostosował warunki w tym zakresie. Wszystkie loty do 31 grudnia będą teraz akceptowane, a wniosek o naliczenie mil można składać do (początku) stycznia 2025 r.

https://travel-dealz.com/news/eurobonus ... e-credits/
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
piotrek_ uważa post za pomocny.

#254 PostWysłany: 23 Lis 2024 08:59 

platynowy
Pewnie nikt się nie zdecydował na promke u nas,
ale jakby co to gotowiec do quizu ;)

https://travel.flysas.com/eurobonusmillionairequiz

Załącznik:
Screenshot_2024-11-23-07-49-58-56_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12_copy_808x685.jpg
Screenshot_2024-11-23-07-49-58-56_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12_copy_808x685.jpg [ 72.38 KiB | Obejrzany 1127 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
cool_aka_romeo uważa post za pomocny.

#255 PostWysłany: 23 Lis 2024 12:17 
Awatar użytkownika

Loty: 446
Kilometry: 480 043
niebieski
Akurat Noel Philips (YouTuber) robi ten milion :) Będzie kiedyś z tego film, ale z tego co widziałem na jego Instagram stories, to niezłe wyzwanie (i pewnie dosyć kosztowne) to wszystko połączyć w całość. W dodatku jak się lata w kabinach premium.
 Profil Relacje PM off  

#256 PostWysłany: 23 Lis 2024 12:38 

HON fly4free
@1955845624

Połączyć dało się spokojnie, a realne koszty w minimalistycznej wersji według moich wyliczeń wyszły w każdej przeanalizowanej opcji, od której strony by nie liczyć, na ok. min. 15-16 k, ale to praktycznie ograniczając prawie do zera walory turystyczno-krajobrazowe tego latania. Jeśli nadać temu nieco bardziej sensowny wymiar, to rosły zwłaszcza koszty pośrednie, czyli ewentualnych wiz, oczywiście noclegów, transferów, innych wydatków po drodze, a jakiś super oryginalnych, przynajmniej dla dobrze oblatanych ludzi, miejsc i tak się nie dało zrobić, więc wychodziło takie masło maślane, typu 17 raz w NYC, MEX albo HKG. Gdyby dodać wybrane odcinki (dłuższe) w jakiś klasach premium, nawet z użyciem kilku dobrych taryf dostępnych w ST, to oczywiście byłoby jeszcze drożej. Zestawiając to z nie do końca pewnymi kwestiami z naliczaniem niektórych taryf / konfiguracji + słabą przewidywalnością samego programu - dużo jest w nim stawek dynamicznych, słaba na dziś jest dostępność klas premium u partnerów, cieżko oszacować ceny w milach dla wielu opcji itd. to zrezygnowałem z bawienia się. Gdyby taka zabawa była w M&M, QR, czy nawet UA to by była zupełnie inna bajka ;-)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#257 PostWysłany: 23 Lis 2024 13:46 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja akurat podjąłem wyzwanie i dzisiaj będę miał już 13 linii zaliczonych.
Kolejne dwie w grudniu.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#258 PostWysłany: 23 Lis 2024 13:58 

złoty
🙋‍♂️ Ja również... Czekam sobie właśnie w CAN na CAN-BKK @ KQ...
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.

Temat postu: SAS Eurobonus
#259 PostWysłany: 23 Lis 2024 14:44 

niebieski
Obecny! W najbliższym czasie postaram się opisać szczegóły i tipy dotyczące naliczania, tymczasem przerwę od ST kompensuję na pokładzie ET C MNL-ADD-GRU-BOG-SCL, żeby zaliczyć Aerolineas

Z mojej perspektywy mile w SK są interesujące, ponieważ SK lata do BKK, co do mil u partnerów, mam nadzieję, że dostępność wzrośnie, zwłaszcza w AF.

Wydawało mi się, że nie powinno być większych zmian na około 2 tyg przed rejsem, jednak w przypadku Chińczyków bylo dużo niespodzianek.

Automatycznie nie naliczyło mi KQ, MU oraz VN, mimo, że ten ostatni naliczał się wcześniej oraz działa na Amadeuszu...
Poniżej udostępniam fragment notatnika z cenami odcinków w PLN oraz klasami rezerwacyjnymi. Te z X już naliczone.

Image

Jeśli komuś nie działa formularz naliczania mil, wklejam poradę z FT:

So to sum it up, the solution for submitting the manual claim is as follows:

1. On the "manual claim" page, change the date to a different date, and then back to the actual date. Then you can submit the form.
2. If you get an error message, the file you uploaded is too large. I'm not sure what the limit is, but 1.3MB is too large and <400KB is fine. Maybe the limit is 1MB, maybe the limit is 500KB - just try with a smaller file if you get an error message.

Ja postanowiłem nieco zmodyfikować obecny plan na jesień i do tego, co miałem ( 3 full ref, straty w wys. 500PLN) dołożyłem challenge wyłącznie w Y. Na C nie skusiłem się, brak ofert. Pomijam AM, SV, choć gdyby zależało to od linii i państw, to odstrzeliłbym Chińczyków.

So much miles to so few... Powodzenia!
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.

#260 PostWysłany: 23 Lis 2024 14:54 

HON fly4free
Linie chińskie niestety non stop zmieniają rozkłady i mają też relatywnie sporo CNL co jednak przy skali kraju i liczby lotnisk w sumie nie powinno dziwić.
Co do kalkulacji, to skoro lecisz ET w C za mile czy za cash - whatever - żeby zrobić AR, to też jest twój koszt, który należy wliczyć ;-)
Dostępność w AF/KL akurat jest niezła w SK, tyle że OW w C na większości tras kosztuje 99 k punktów w programie (Am. Pd, USA, Azja) więc nie jest to jakaś super dobra stawka, porównując do konkurencyjnych FFP. Plusem są, tak jak już kiedyś pisałem, relatywnie niskie podatki, nawet często niższe niż we FB tyle że z kolei w FB można - o ile jest dostępność - trafić za dużo mniej mil te same loty.

Ostatnio edytowany przez marek2011, 23 Lis 2024 14:58, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 318 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości