Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 318 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: SAS Eurobonus
#181 PostWysłany: 10 Maj 2024 21:55 
Awatar użytkownika

niebieski
Rozumiem wypalenie ostatków i obniżanie ceny. Sam robię to właśnie w KLM, z którego czasem muszę korzystać bo najkorzystniej cenowo/logistycznie, jest tego na tyle niewiele, że niespecjalnie inaczej wykorzystam. Po prostu próbowałem pokazać również inne możliwości.

Wierność sojuszowi niespecjalnie do mnie przemawia, latam tym czym pasuje. Jeśli da się z sojuszu to fajnie - bo punkty, bo salonik, ale jeśli się nie da to trudno. Salonik można obejśc PP, punkty można zbierać tak czy siak. Z drugiej strony i owszem, jeśli różnica jest niewielka to wybiorę drożej, ale tam gdzie punkty czy odcinki zbieram. Ale to raczej czysta kalkulacja i wygoda, niż wierność. Jak tutaj niektórzy w podpisie mają - status sam się nie zrobi ;-).
M&M mi pasowało, bo z PL stanowczo większe możliwości LO czy LH. Ale po c19 nie wróciło już np połączenie BZG-FRA, z którego bardzo często korzystałem. Przez Wwę robi się długo, plus musze mieszać linie lotnicze (LO+coś), więc robi się również drogawo. A z takiego Gdańska mam i SK i KLMa, praktycznie we wszystkich kierunkach, nie muszę LH latać. LOtem nie mam nawet gdzie, bo dalej przez Wwę muszę.

Dla mnie największy minus przejścia SASa do ST będzie taki, że dalej będę dużo latał i SK i KL, i będę musial kombinować z przypisywaniem punktów, żeby nie zawalić statusów. Słabo się zbiera równolegle statusy w tym samym sojuszu. Plus praktycznie tracę możliwość zrobienia statusu w M&M, paradoksalnie - zbierając całkiem spore ilości punktów poprzez kk. Jeśli ktoś odważny z *A otworzy możliwośc status matcha, to raczej na pewno nie M&M.

To czego się obawiam, to że jednak w jakimś niezbyt długim czasie ST zaczną zmieniać się zasady zdobywania statusu w SK, albo przełożenie statusu w SK na status w sojuszu. Plus typowe kwestie jak klasy biletu bez punktów między liniami itp. Mimo wszystko samym SASem latać po świecie się nie da. Dla mnie oznacza to przerzucenie się na zupełnie inne linie np w US, z którymi nie miałem specjalnie doświadczenia. Ale co tam, zobaczymy....

Słońce, palmy i pełen relaks za 2799 PLN ☀️🌴🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem w Hiszpanii 🤩Loty z 4 miast ✈️ Słońce, palmy i pełen relaks za 2799 PLN ☀️🌴🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem w Hiszpanii 🤩Loty z 4 miast ✈️
🚨Bez urlopu do Aten za 424 PLN ✨😱 Bardzo dobre godziny lotów i 4⭐ hotel 🇬🇷 🚨Bez urlopu do Aten za 424 PLN ✨😱 Bardzo dobre godziny lotów i 4⭐ hotel 🇬🇷
#182 PostWysłany: 10 Maj 2024 22:23 

HON fly4free
No tak, ale skoro latając z GDN będziesz po zmianach niejako "skazany" na ten sam sojusz czyli SK i KL to po co dublować te programy? Wtedy albo trzymasz się FB albo EB i mając tu albo tu status masz praktycznie te same przywileje zagwarantowane. Co do zmian zasad odnawiania statusu - akurat FB jest bardzo prosty w tym, bo łatwo tam zrobić, a jeszcze łatwiej utrzymać raz zdobyty status, oczywiście pod warunkiem że jakoś tam regularnie lata się ST. W US słabe w przypadku ST będzie to, że nie ma wstępu do poczekalni jeśli leci się tylko krajówką (bez przylotu/wylotu międzynarodowego w tym samym dniu) - podczas, gdy w OW/*A jest w każdym przypadku, o ile obcy FFP a nie własny AA czy UA.
 Profil Relacje PM off  

#183 PostWysłany: 06 Cze 2024 19:39 

Loty: 364
Kilometry: 501 596
Kto tam ma Golda czy wyżej to może próbować na senatora w M&M ;)

https://lufthansa.statusmatch.com/
 Profil Relacje PM off  

#184 PostWysłany: 06 Cze 2024 20:06 
Awatar użytkownika

Loty: 495
Kilometry: 511 304
srebrny
Jak już się korzystało kiedykolwiek ( Ja z ITA Volare na Senatora) to móżna tylko raz w LH zrobić match i tym razem nie przejdzie :/
 Profil Relacje PM off
carlaK lubi ten post.
carlaK uważa post za pomocny.

#185 PostWysłany: 02 Sie 2024 09:56 
Awatar użytkownika

HON fly4free
-- 11 Lip 2024 09:54 --

SAS uaktualnił tabelkę z przywilejami o Skyteam od 1.09:
https://www.flysas.com/ca-en/eurobonus/ ... ip-levels/

SAS Silver staje się Skyteam Elite, a Gold i Diamond Skyteam Elite Plus

Kolejne zmiana dla Silver:
- Starting 1 September 2024 Priority boarding on any SAS flights as part of Group 3, ahead of all remaining SAS Go travelers.
- From 1 September earn 25% more Bonus points when you fly on SAS or Widerøe, and if you win a bid for a SAS Upgrade and pay with credit card.

Dla Gold:
- From 1 September earn 50% more Bonus points when you fly on SAS or Widerøe, and if you win a bid for a SAS Upgrade and pay with credit card.

Dla Diamond:
- From 1 September earn 75% more Bonus points when you fly on SAS or Widerøe, and if you win a bid for a SAS Upgrade and pay with credit card.

-- 02 Sie 2024 08:56 --

Fast Track z Silver do Gold za 5 lotów, z Gold do Diamond za 10 lotów
https://loyaltylobby.com/2024/08/02/sas ... mhide=true
 Profil Relacje PM off
mordek lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#186 PostWysłany: 02 Sie 2024 15:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak to działa z tego typu ofertami (fast track)? Czy status zmienia się na gold i pozostaje ważny jak wcześniej był silver czy dostaje się jakieś przedłużenie?
Mam silvera do końca kwietnia przyszłego roku ale nie zanosi się aby się przedłużył i zastanawiam się czy warto się w to angażować.
 Profil Relacje PM off  

#187 PostWysłany: 06 Sie 2024 13:13 

srebrny
skrzat napisał(a):
-- 11 Lip 2024 09:54 --

Fast Track z Silver do Gold za 5 lotów, z Gold do Diamond za 10 lotów
https://loyaltylobby.com/2024/08/02/sas ... mhide=true

Ten fast track jest chyba tylko wybranych posiadaczy statusu.
Czy ktoś dostał takie zaproszenie? Ewentualnie, gdzie można się zarejestrować do tego fast tracka?
2 ludzi lubi ten post.
pawfazi uważa post za pomocny.

#188 PostWysłany: 06 Sie 2024 13:25 

HON fly4free
To oferta targetowana.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#189 PostWysłany: 07 Sie 2024 15:55 

HON fly4free
Mam trywialne pytanie do posiadaczy EuroBonus SAS, jako że być może trochę podziałam "na pokładzie", z okazji matcha do Gold. Na razie mam 0 pkt, ale w profilu są trzy miejsca gdzie wypisują punkty, na belce obok inicjałów, poniżej (Points) i jeszcze niżej (Qualifying Period) też są Points, obok Flights. Te ostatnie rozumiem że są "basic points", czyli za latanie, ewentualnie można dokupić, ale po upłynięciu 6. miesięcy danego okresu kwalifikującego. I pewnie się zerują po zakończeniu okresu kwalifikacyjnego (ale z drugiej strony można je dokupywać nawet 3 m-ce po zakończeniu okresu).

Można też kupić "extra points" - na razie nie wiedzieć czemu nie mogę tego zrobić. Albo przekonwertować na mile z jakichś innych programów itp. W którym polu się wyświetlają te extra points? Jak rozumiem, to jest suma basic points + ewentualnie te z innych źródeł?
 Profil Relacje PM off  

#190 PostWysłany: 07 Sie 2024 16:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Tam gdzie masz punkty przy inicjałach - to jest total Twoich punktów, które możesz wykorzystać. Później niżej będziesz widział też expiration date, lub kilka jeśli będziesz miał punkty zebrane z róznych cykli. Jeśli masz połączone konta (sharing), to widzisz 'total' z wszystkich kont, a w 'expiration' widzisz tylko swoje.
Qualifying Points/Flight, to punkty /loty w danym okresie kwalifikacyjnym, tylko za loty - status można zdobyć/utrzymać osiągając próg punktowy lub ilość lotów (co pierwsze).
Jeszcze niżej jest tabelka 'ostatnie aktywności' - tutaj będziesz miał listę lotów (basic points) i innych źródeł typu car rental czy karta kredytowa (Extra Points).
Co do zakupów punktów to nie wiem, nigdy nie korzystałem.
.
man4business lubi ten post.
man4business uważa post za pomocny.

#191 PostWysłany: 08 Sie 2024 12:16 

HON fly4free
Taka ciekawostka (a raczej wątpliwość). Wpisałem numer EuroBonus (Gold) do rezerwacji Ethiopian i ET rozpoznaje ten status jako Silver. To jest "bug", czy "feature"? Nie ukrywam, że pytam też pod kątem saloników... oczywiście chodzi jeszcze o sierpień 2024.
 Profil Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 08 Sie 2024 13:27 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Miałem to samo ze statusem TK. Później już było Ok na kartach pokładowych.
 Profil Relacje PM off
man4business lubi ten post.

#193 PostWysłany: 08 Sie 2024 13:29 

HON fly4free
Tak, zrobiłem test wpisując UA Gold i też widza (piszą), że to SILVER, widocznie zatem jest to "feature" ;-) Ale to taki off topic tutaj dotyczący Ethiopiana...
 Profil Relacje PM off  

#194 PostWysłany: 24 Sie 2024 10:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Status match dla EB Gold i Diamond do Norwegian Premium. Przyznawany na 60 dni, przedłużenie wymaga dwóch przelotów.

https://www.norwegian.com/se/reward/status-match/

Nie wczytywałem się jeszcze w szczegóły więc może są jakieś obostrzenia (region itp)

To w zasadzie na osobny temat się nadaje

#195 PostWysłany: 24 Sie 2024 21:41 

niebieski
Jeśli zrobiłem SM i teraz mam Golda w SAS to ile i do kiedy muszę zrobić odcinków aby podtrzymać tego Golda?
 Profil Relacje PM off
Maciek737 lubi ten post.

#196 PostWysłany: 24 Sie 2024 22:18 

niebieski
Za t-d

Generalnie 5 odcinków, jest z tym dość duży rozgardiasz. U mnie pokazuje EEP 2026, ale możliwe że zdezaktywowują w marcu '25 w przypadku braku pięciu odcinków, które w moim przypadku będą na siłę.Image

After the match, the newly acquired EuroBonus status is initially valid until March 31, 2025. It is not necessary to take a flight with SAS.
If you want to extend the status beyond that, you must board an SAS aircraft. With two or five SAS flights, the status can be extended until 2026. It is then valid:
Until the end of the respective qualification year
and also the full next qualification year
The exact period varies depending on the SAS account. With SAS EuroBonus, each status member has their own membership year that is not related to the calendar year. This then determines exactly how long the SAS Silver or Gold status is valid after the match has taken place.
Depending on the account, it is usually a date sometime in 2026. How long exactly will also depend on how SAS counts. If the qualification year ends in January 2025, but the flights are flown in February 2025, will there be an extension until January 2026 or even 2027? Probably the former.
To extend the status validity you have to have a certain number of SAS flights by March 31, 2025:
2 SAS segments for EuroBonus Silver
5 SAS segments for EuroBonus Gold
 Profil Relacje PM off  

#197 PostWysłany: 25 Sie 2024 06:18 

niebieski
Jeśli ktoś znajdzie połączenie z dwiema przesiadkami w każdą stronę to dajcie znać. Najlepiej jakby wszystko dało się ogarnąć w 1 lub 2 dni.
 Profil Relacje PM off  

#198 PostWysłany: 25 Sie 2024 10:47 
Awatar użytkownika

platynowy
Poczytaj oryginał na TD. Tam masz wszystko ogarnięte. Nie trzeba tego kopiować.
 Profil Relacje PM off  

#199 PostWysłany: 25 Sie 2024 11:22 

niebieski
Co to jest TD? Można prosić link?
 Profil Relacje PM off  

#200 PostWysłany: 25 Sie 2024 11:35 

Loty: 376
Kilometry: 539 680
niebieski
TD to Travel Dealz.
 Profil Relacje PM off
niedzwiecki.pl lubi ten post.
niedzwiecki.pl uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 318 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość