Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 468 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Lizbona
#441 PostWysłany: 20 Lut 2024 22:38 

Loty: 45
Kilometry: 81 086
Czy ktoś był na tym pchlim targu Feira da Ladra? Da się tam wyhaczyć coś fajnego, że turystyczna wydmuszka?
 Profil Relacje PM off  

Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦 Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦
Tylko 1509 PLN za urlop na Gran Canarii 🌤️👙👣 Bezpośrenie loty i pobyt w dobrym hotelu Tylko 1509 PLN za urlop na Gran Canarii 🌤️👙👣 Bezpośrenie loty i pobyt w dobrym hotelu
#442 PostWysłany: 30 Kwi 2024 14:06 

Zbanowany
czy wysiadając w Cascais na dworcu kolejowym, można gdzieś wypożyczyć w okolicy rower, i czy jest sens tam jechać na zachód w stronę oceanu, praia de guincho ?
No i generalnie z innej beczki, jak jade na tydzień do lizbony, to jaki bilety na lokalną komunikacje najbardziej się opłaca?
 Profil Relacje PM off  

#443 PostWysłany: 30 Kwi 2024 14:20 

niebieski
Nie wiem gdzie tam cos wypożyczyć ale trasę masz piękną ponad 10km aż do Praia do Abano.
 Profil Relacje PM off  

#444 PostWysłany: 30 Kwi 2024 14:59 

złoty
Ostatni raz byłem w Cascais rok temu, ale pamiętam, że i wtedy i zawsze wcześniej tam były jakieś wypożyczalnie rowerów w okolicach dworca. Inna sprawa, że przez chwilę można było w ramach jakiegoś miejskiego programu wypożyczyć rower za darmo, ale to se ne vrati...
Trasa wzdłuż wybrzeża na zachód to rzeczywiście bajka!
 Profil Relacje PM off  

#445 PostWysłany: 26 Maj 2024 22:37 

złoty
Mały poradnik dla tych, którzy chcą przejechać się klasycznym starym tramwajem w Lizbonie.
Na przystanku początkowym pod zamkiem "Martim Moniz" kolejka oczekujących na przejazd tramwajem 28E jest tak długa, że na oko można w niej stać nawet dwie godziny! Ale gdy na ten sam przystanek podjedzie tramwaj nr 12E ludzie "głupieją" (nie było o nim mowy na fejsie/tiktoku) i nie chcą do niego wsiadać. Ja jednak wiedziałem, że dwunastka to taka trochę skrócona dwudziestka ósemka i dzięki temu bez żadnego czekania odbyłem komfortową podróż w prawie pustym tramwaju przez środek Alfamy.
Jeżeli jednak zależy wam na przejechaniu całej trasy 28E i to na siedząco to trzeba pojechać autobusami na drugi końcowy przy cmentarzu "Campo Ourique". Tam też ustawia się kolejka chętnych, ale taka najwyżej na kwadrans czekania.
Linię 25E można sobie odpuścić, chwilowo jest wykonywana autobusem zastępczym.
Reaktywowana całkiem niedawno linia 24E z powodu prac kanalizacyjnych na jednej z ulic w ogóle nie jeździ od marca tego roku. Strona Carrisa radosnie wprowadza w błąd pokazując nieistnieniejący rozkład dwudziestki czwórki. Komunikatu o zawieszeniu trasy trzeba się doszkać ręcznie i to jeszcze po portugalsku :lol: .
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#446 PostWysłany: 04 Cze 2024 11:25 

złoty
Dobra wiadomość. Od 3 czerwca trasa linii 25E na powrót jest wykonywana tramwajami. Obowiązuje trasa Campo Ourique <=> Cais do Sodré.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#447 PostWysłany: 05 Paź 2024 21:54 

niebieski
Cześć. Jak to jest obecnie ze zwiedzaniem Lizbony? Mi zależy na oceanarium i zoo. Czy warto brać kartę znizkową Lizbony by wejść do tych obiektów? Moze są jakieś zniżki dodatkowe (kody?) wybieram się do Portugalii w połowie miesiąca. Pytam dlatego bo nie wiem czy rezerwować online bilety w tych miejscach. Ktoś ma aktualne info na ten temat?
 Profil Relacje PM off  

#448 PostWysłany: 06 Paź 2024 21:31 

niebieski
Lizbona niszczy walizki na kółkach.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#449 PostWysłany: 10 Lis 2024 09:31 

Kusi mnie Lizbona na ferie z dzieciakami. Tylko czy 6 dni w Lizbonie to nie będzie ciut za długo? Jak sądzicie? I czy nocleg w okolicy Muzeum das Comunicações będzie dobrą miejscówką?
 Profil Relacje PM off  

#450 PostWysłany: 10 Lis 2024 09:42 
Awatar użytkownika

Loty: 717
Kilometry: 989 932
platynowy
Niektórzy dają radę całe życie przeżyć w Lizbonie, choć o to ostatnio coraz trudniej.

Lizbona jest na dowolną liczbę dni na dodatek dawna Lizbona się szybko kończy, więc warto się jej przyjrzeć
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#451 PostWysłany: 10 Lis 2024 10:39 

niebieski
@pabien napisał bardzo trafną ocenę Lizbony. To fantastyczne miasto (z okolicami) i warte wielu podróży :) .I, niestety i ono, i pozostała Portugalia szybko się zmienia i kończy...
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#452 PostWysłany: 10 Lis 2024 10:52 

A te warte zobaczenia okolice Lizbony można zobaczyć nocując w samej Lizbonie?
 Profil Relacje PM off  

#453 PostWysłany: 10 Lis 2024 11:24 

niebieski
ewaolivka napisał(a):
@pabien napisał bardzo trafną ocenę Lizbony. To fantastyczne miasto (z okolicami) i warte wielu podróży :) .I, niestety i ono, i pozostała Portugalia szybko się zmienia i kończy...
Co masz na myśli pisząc że lizbona się "zmienia i kończy"?
 Profil Relacje PM off  

#454 PostWysłany: 10 Lis 2024 11:47 
Awatar użytkownika

złoty
maa821 napisał(a):

Można :)
 Profil Relacje PM off  

#455 PostWysłany: 10 Lis 2024 12:40 

złoty
maa821 napisał(a):

Oj tak :)
Z klasyków Sintra, Cascais i Estoril, Cabo da Roca, Obidos.
Z innych miejsc Setubal, Palmela, Sesimbra, Cabo Espichel, Santarem, Mafra+Ericeira
Plus dużo szwendania się na chybił trafił po miejscach, których nie ma w przewodnikach. Np. bardzo miło wspominam wycieczkę promem z Belem do Trafarii i stamtąd pieszo do Cova do Vapor.

Ostatnio edytowany przez meczko, 10 Lis 2024 13:32, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
rmk lubi ten post.
rmk uważa post za pomocny.

#456 PostWysłany: 10 Lis 2024 12:57 

niebieski
@photolucas84, odpowiedź na Twoje pytanie to byłby dłuższy esej :) , nie mogę teraz pisać.
Co do okolic to polecam pojechać np. na drugą stronę Tagu, do uroczego miasteczka Sesimbra, Można dojechać autobusem z L.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#457 PostWysłany: 10 Lis 2024 13:25 
Awatar użytkownika

Loty: 717
Kilometry: 989 932
platynowy
Proszę, tu masz odpowiedź

lizbona-jeszcze-nie-jest-za-pozno,1506,175104
 Profil Relacje PM off  

#458 PostWysłany: 13 Lis 2024 13:52 
Awatar użytkownika

srebrny
maa821 napisał(a):
Kusi mnie Lizbona na ferie z dzieciakami. Tylko czy 6 dni w Lizbonie to nie będzie ciut za długo? Jak sądzicie? I czy nocleg w okolicy Muzeum das Comunicações będzie dobrą miejscówką?

sprawdziłbym też historyczną pogodę
bo w lutym w Lizbonie może być różnie
 Profil Relacje PM off
lukket lubi ten post.

#459 PostWysłany: 13 Lis 2024 14:22 
Awatar użytkownika

niebieski
maa821 napisał(a):

@maa821 Polecam wątek: plan-podrozy-lizbona-i-co-dalej,1239,130751&start=20
Opisałam tam przykładowy plan zwiedzania na tydzień, właśnie podczas ferii :)
rmk lubi ten post.
rmk uważa post za pomocny.

#460 PostWysłany: 14 Lis 2024 00:36 

Nocleg przy muzeum to trochę za daleko. Szukaj czegoś w centrum. Zaoszczędzisz na dojazdach a pewnie z pogoda będzie różnie to poszwedasz się po uliczkach w centrum.
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 468 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości