Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2141 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 ... 108  Następna
Autor Wiadomość
#1861 PostWysłany: 30 Paź 2024 21:04 

złoty
Tak

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

Relaks nad Morzem Arabskim za 2807 PLN 😎 Loty do Omanu i pobyt w 4⭐ hotelu ze zjeżdżalniami 👙🌊💦 Relaks nad Morzem Arabskim za 2807 PLN 😎 Loty do Omanu i pobyt w 4⭐ hotelu ze zjeżdżalniami 👙🌊💦
Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2564 PLN 🛵🍜 Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2564 PLN 🛵🍜
#1862 PostWysłany: 30 Paź 2024 21:37 
Site Admin
Awatar użytkownika

W wieczór poprzedzający wyokrętowanie dostaniesz informację o ktorej godziny jest planowane zejście Twojej grupy (w razie czego można negocjować w recepcji), do czasu zejścia ze statku wszystkie atrakcje są dostępne
 Profil Relacje PM off  

#1863 PostWysłany: 02 Lis 2024 22:45 

pierscien napisał(a):
Potrzebuje podpowiedzi przy procesie wyokrętowania - statek dopływa o 8:00 i przed tą godziną należy opuścić kabinę. Statek płynie oczywiście dalej. Wypływa o 19:00. Czy można po tej 8:00 zjeść jeszcze śniadanie? Zostać chwilę na statku? Czy odrazu trzeba wyjść?
Chodzi o statek MSC

Raczej możesz zostać. Ostatnio powiedziano nam, że do 8:30 musimy opuścić kajuty, ale na statku możemy zostać i korzystać (Yacht Club).
 Profil Relacje PM off  

#1864 PostWysłany: 05 Lis 2024 01:27 

niebieski
pierscien napisał(a):
Potrzebuje podpowiedzi przy procesie wyokrętowania - statek dopływa o 8:00 i przed tą godziną należy opuścić kabinę. Statek płynie oczywiście dalej. Wypływa o 19:00. Czy można po tej 8:00 zjeść jeszcze śniadanie? Zostać chwilę na statku? Czy odrazu trzeba wyjść?
Chodzi o statek MSC

Na MSC są na tę okoliczność przechowalnie bagażu. Musisz się rano wynieść z kabiny, walizki możesz zostawić w przechowalni i spokojnie pójść na śniadanie.
 Profil Relacje PM off  

#1865 PostWysłany: 05 Lis 2024 02:34 

niebieski
Na wszystkich statkach powinno się opuścić kabinę zgodnie z sugerowaną godziną, pewien poślizg jest tolerowany. Bagaż, wystawiony noc wcześniej będzie na nas czekał w budynku terminala, natomiast bagaż, który zostawimy przy sobie możemy zdać do tymczasowej przechowalni, która przechowuje go i bagaż osób czekających na opłacony transfer na okoliczne lotniska bądź dworce kolejowe. Ich działalność kończy się z odjazdem ostatniego transferu, może trwa dłużej, ale nie ryzykowałem potwierdzenia tego założenia. Walizki tego dnia są częstym widokiem w restauracjach. Najpóźniej ze statku MSC w Genui schodziłem po 13.00, po śniadaniu i lunchu, bo tak mi pasowało z przejazdem autobusem do Bergamo.
 Profil Relacje PM off
greg2014 lubi ten post.

#1866 PostWysłany: 05 Lis 2024 21:35 

platynowy
Płynę za kilka dni Costa Smeralda z Barcelony na Teneryfę. Kupowałem kabinę wewnętrzną 10m2, a po odprawie na dokumencie widzę B2 Sea Balcony, deck 10 Roma. Takie prezenty to u nich standard? Jestem zaskoczony.
 Profil Relacje PM off
Gadekk lubi ten post.

#1867 PostWysłany: 05 Lis 2024 22:04 

złoty
U Costy to norma. Jak są wolne to robią upgrade. Win-win klient jest bardzo zadowolony a dla nich bez różnicy czy sprzątają kabinę z oknem czy bez.

Jedynie nie ma upgrade pozostałych elementów pakietu. Np śniadania do kabiny itp.

Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1868 PostWysłany: 06 Lis 2024 10:13 

Jak wygląda kwestia upgrade w Aida? Czy ktoś dostał lepszą kajutę aniżeli rezerwowaną? Czy ich program płatnego upgrejdu ma jakieś promocje, bo na razie to widzę tylko zwykłą dopłatę różnicy do droższej kabiny.
 PM off  

#1869 PostWysłany: 06 Lis 2024 12:43 

Z mojego doświadczenia AIDA nie upgrejduje. Na 5 rejsów z nimi ani razu mi nie upgrejdowali.
Za to Costa na 6 rejsów 3 razy upgrejdowała a MSC na 7 rejsów 2 razy.
 Profil Relacje PM off  

#1870 PostWysłany: 06 Lis 2024 15:43 

platynowy
Czy w kajutach są telefony, z których można dzwonić do innych kajut? Jak komunikować się z innymi na statku podczas rejsu? Lecimy w dwie pary, mamy kajuty na różnych pokładach, nie zamawialiśmy pakietu internetowego. Czy ktoś testował jakieś messengery via wifi? Obawiam się jednak, że mogą być zablokowane.
 Profil Relacje PM off  

#1871 PostWysłany: 06 Lis 2024 16:02 

złoty
Tak. Wybierasz po prostu nr kajuty.
Tak samo można dzwonić z dowolnego telefonu na pokładzie, a jest ich dużo, na klatkach schodowych w przejściach itp.
Wybierasz nr kajuty i dzwonisz możesz też zostawic wiadomość jakby ktoś nie odebrał

Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1872 PostWysłany: 07 Lis 2024 11:25 

Loty: 88
Kilometry: 179 929
srebrny
Ostatnio jak byliśmy ze znajomymi (Costa) to był problem z komunikacją via chat bo tylko ja miałem pakiet internetowy. Reszta co chwilę była wylogowywana. Dobrze wiedzieć przed następnym rejsem.
 Profil Relacje PM off  

#1873 PostWysłany: 09 Lis 2024 15:35 

niebieski
Koniec świata! Wyświetliła mi się reklama nowego serialu „dokumentalnego” TVN7 zatytułowanego… „Wycieczkowiec”. Fabuła rzecz jasna nie zasługuje na uwagę. Ze zdjęć promocyjnych wynika, że akcja toczy się na statku MSC, najprawdopodobniej jest to MSC Fantasia. Troszkę mina mi opadła, po płynę nią pod koniec stycznia.

Z drugiej strony, pewnie wkrótce na kartę Diamond z MSC Voyagers Club będzie można wyrwać małolatę na Mazowieckiej 🤣🤣🤣
 Profil Relacje PM off  

#1874 PostWysłany: 14 Lis 2024 19:58 

niebieski
Kothson napisał(a):
Czy w kajutach są telefony, z których można dzwonić do innych kajut? Jak komunikować się z innymi na statku podczas rejsu? Lecimy w dwie pary, mamy kajuty na różnych pokładach, nie zamawialiśmy pakietu internetowego. Czy ktoś testował jakieś messengery via wifi? Obawiam się jednak, że mogą być zablokowane.

W aplikacji MSC jest komunikator, który teoretycznie działa na wifi statku, nawet jak nie masz pakietu internetowego. Jak wszyscy uczestnicy wycieczki zainstalują sobie aplikację to można się za pomocą tej aplikacji komunikować (oprócz wspomnianego tu telefonu do kajuty), niezależnie od tego gdzie kto jest na statku. Teoretycznie, bo nie zawsze to działało ze 100 procentową pewnością, czasem wiadomości przychodziły z dużym opóźnieniem.
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#1875 PostWysłany: 14 Lis 2024 22:03 
Site Admin
Awatar użytkownika

@wujekp nie na wszystkich statkach MSC jest dostępna apka, nie działa np. na MSC Opera
 Profil Relacje PM off  

#1876 PostWysłany: 15 Lis 2024 00:42 

niebieski
Tak, masz rację. Ale na większości już chyba działa.
 Profil Relacje PM off  

#1877 PostWysłany: 17 Lis 2024 23:26 

niebieski
wujekp napisał(a):
Kothson napisał(a):

W aplikacji MSC jest komunikator, który teoretycznie działa na wifi statku, nawet jak nie masz pakietu internetowego. Jak wszyscy uczestnicy wycieczki zainstalują sobie aplikację to można się za pomocą tej aplikacji komunikować (oprócz wspomnianego tu telefonu do kajuty), niezależnie od tego gdzie kto jest na statku. Teoretycznie, bo nie zawsze to działało ze 100 procentową pewnością, czasem wiadomości przychodziły z dużym opóźnieniem.
"
komunikator na MSC działa super,ale ma jedną wadę, z dzieciakami nie da się komunikować bo są za młodzi, nawet mój 15 latek miał tą funkcję wyłączoną, a o niego najbardziej mi chodziło (MSC Seascape)

#1878 PostWysłany: 22 Lis 2024 11:55 
Awatar użytkownika

Loty: 172
Kilometry: 436 641
niebieski
Na początku chciałbym zaznaczyć, że jestem totalnym laikiem w temacie rejsów. Nigdy nie płynąłem statkiem, nie licząc krótkich 2-3 godzinnych przepraw między wyspami, czy to np. na Filipinach, czy na Karaibach. Nigdy jednak nie podróżowałem wycieczkowcem.
W ostatnich tygodniach zacząłem zastanawiać się nad wyprawą na Antarktydę. Jeśli bym się kiedyś na nią zdecydował chciałbym zarezerwować taki rejs za mile w programie lojalnościowym MileagePlus linii lotniczych United.
Rozważam podróże ze stawką w przedziale 400/500 tys. mil.
W takich stawkach na dziś dostępne są rejsy:
- NCL (Norwegian Cruise Line), np. z kabiną do Oceanview w wersji z Unlimited Open Bar, Specialty Dining, Shore Excursion Credit, Wi-Fi Best Value
- ewentualnie Sapphire Princess z kabiną do Oceanview Stateroom (Obstructed View) i w wersji free beverage package, pre-paid gratuities and an unlimited Wi-Fi package.

Tutaj jest screen z planem podróży dla NCL:

Załącznik:
13 Night Antarctica & South America.jpg
13 Night Antarctica & South America.jpg [ 111.77 KiB | Obejrzany 966 razy ]

Załącznik:
Oceanview Stateroom (Porthole Window).jpg
Oceanview Stateroom (Porthole Window).jpg [ 73.87 KiB | Obejrzany 966 razy ]

i tańsza wersja (40 tys. mil mniej)

Załącznik:
14 Night Antarctica & South America.jpg
14 Night Antarctica & South America.jpg [ 109.66 KiB | Obejrzany 966 razy ]

Mam pytanie - czy jeśli w tańszym planie mamy:

3 At Sea --- ---
4 Cruise Paradise Harbor (Paradise Bay), Antarctica --- ---
5 Elephant Island, South Shetland Islands, Antarctica --- ---
6 At Sea --- ---

to znaczy, że 4 i 5 dnia będą jakieś wycieczki zodiaciem, jeśli Elephant Island i Cruise Paradise Harbor są wyszczególnione w planie podróży?
Jeśli wybrałbym się w rejs na Antarktydę to nie powiem zależałoby mi, żeby postawić gdzieś tam stopę na lądzie.

Plan podróży dla Princess:

Załącznik:
17 Night Antarctica.jpg
17 Night Antarctica.jpg [ 128.63 KiB | Obejrzany 966 razy ]

Załącznik:
Drop & Go + Princess Plus.jpg
Drop & Go + Princess Plus.jpg [ 73.77 KiB | Obejrzany 966 razy ]

Czy tutaj jest zejście na ląd na Antarktydzie 9 dnia Cruise Antarctic Peninsula i powrót na pokład 12 dnia?

Kiedy szukałem opinii pasażerów NCL to było bardzo dużo negatywnych. Ktoś płynął może tą linią, lub Sapphire Princess? Na Antarktydę, lub na innym kierunku.

Mam też pytanie odnośnie wszelkiego rodzaju obowiązkowych kosztów dodatkowych - napiwków, być może opłat portowych. Chciałbym mieć mniej więcej pojęcie z jakimi dodatkowymi sumami po dokonaniu takiej rezerwacji rejsu należy się liczyć. Wszystko po to, żeby niemiło nie rozczarować się na miejscu, iż będzie trzeba dopłacić kilka dobrych tysięcy złotych. Chciałbym to po prostu wiedzieć. W tym wszystkim dziwi mnie inna rzecz - jeśli wybiorę sobie na stronie United płatność gotówką, nie milami to do zapłaty wychodzi zaledwie ~3 tys. USD, gdzie takie rejsy kosztują raczej ok. 3 razy więcej.

Załącznik:
Complete booking.jpg
Complete booking.jpg [ 84.92 KiB | Obejrzany 952 razy ]

Boje się spalić 400/500 tys. mil, bo to są już duże liczby, jeśli otrzymałbym za to jedynie jakiś pół-produkt.

Mam dodatkowo pytanie - czy można gdzieś sprawdzić wcześniej przed dokonaniem rezerwacji cennik wycieczek w portach (takich od operatora), wycieczek zodiaciem?

Proszę o wyrozumiałość, dopiero się przymierzam do pierwszego rejsu, nie mam w tym temacie żadnej wiedzy.
 Profil Relacje PM off  

#1879 PostWysłany: 22 Lis 2024 13:11 

niebieski
Z tego co się kiedyś interesowałem to duże wycieczkowce tylko pływają po Antarktydzie, ale nie ma opcji zejścia na ląd z użyciem zodiaków. Jeśli dobrze rozumiem to ta opcja dostępna jest tylko na mniejszych statkach.
Jakiś czas temu trafiłem na relację z bardzo podobnej podróży z armatorem NCL, powinno ci pomóc zrozumieć jak wygląda taki rejs: https://www.wheretravelmarta.pl/post/rejs-na-antarktyde
65/193 krajów ONZ
 Profil Relacje PM off
piotrek_ lubi ten post.
piotrek_ uważa post za pomocny.

#1880 PostWysłany: 22 Lis 2024 13:45 

Loty: 88
Kilometry: 179 929
srebrny
Na forum jest relacja użytkowniczki na Antarktydę. Z tego co pamiętam to płynęła mniejszym statkiem. Rejs w stosunku do typowych wycieczkowców był dużo droższy ale wszystkie zejścia na ląd były w cenie. Przy dużym wycieczkowcu nie wiem jak jest z ogólną możliwością zejścia ale jak jest taka możliwość to na pewno linia odpowiednio wykorzysta swoją pozycję monopolisty.
Co do różnych stawek i podejrzanie niskich kwot - rozumiem że wyświetla ci się oferta z systemu amerykańskiego więc musisz bardzo dokładnie przeczytać warunki bo tam może nie być w cenie żadnego podatku i żadnych opłat portowych
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
piotrek_ uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2141 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 ... 108  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości