Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 225 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 09 Sty 2024 12:40 
Awatar użytkownika

Loty: 346
Kilometry: 434 889
srebrny
Korzystał ktoś z Wonder Island? Opinie mają nad wyraz dobre bo 4.9 średnia na 333 opinii.
https://wonderislands.com/en/

Dziwne jest to że trzeba od razu opłacić z góry jak się wpisze dane :? przekierowuje do bramki płatniczej...wolałbym na miejscu.
Po napisaniu mejla dostaję odpowiedź, że trzeba opłacić od razu co jest słabym zagraniem bo najpierw wolałbym obejrzeć auto.
 Profil Relacje PM off  

💥CO ZA CENA💥 Loty na Sycylię dla wszystkich od 128 PLN 😱 🌴 💥CO ZA CENA💥 Loty na Sycylię dla wszystkich od 128 PLN 😱 🌴
Wiosenny relaks na Majorce 🌴 Urlop w 4* hotelu z wyżywieniem na tydzień za 1988 PLN🇪🇸😎 Wiosenny relaks na Majorce 🌴 Urlop w 4* hotelu z wyżywieniem na tydzień za 1988 PLN🇪🇸😎
#202 PostWysłany: 25 Sty 2024 20:38 
Awatar użytkownika

złoty
prezes napisał(a):
Korzystał ktoś z https://gorentacar.pt/ ??
Mają dobre ceny ale ciężko znaleźć jakieś wiarygodne opinie oprócz tych na google.

Polecam go rent a car, bardzo dobra obsługa, brak dopłat za odbiór po północy i do tego otrzymałem zupełnie nowego Hyundaia i10 (miał przejechane 60 km).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Martinuss uważa post za pomocny.

#203 PostWysłany: 25 Sty 2024 20:40 
Awatar użytkownika

srebrny
@ncn

Jak rozumiem pracownicy stoją z gotową umową i terminalem do kart na miejscu w pobliżu lotniska gdzieś na parkingu i nigdzie do biura nie trzeba jechać?

Bo też zrobiłem właśnie u nich rezerwację, za 2 tyg przetestuje :)
 Profil Relacje PM off  

#204 PostWysłany: 25 Sty 2024 20:48 
Awatar użytkownika

złoty
Po wyjściu z terminala, należy skręcić w prawo i iść na parking nr 6 (jakieś 300m), gdzie jest takie pomieszczenie chyba celowo pod załatwianie wynajmów, tam będzie czekał pracownik z wypełnioną umową (u mnie nie czekał, ale było otwarte, co istotne biorąc pod uwagę pogodę :) a pracownik przybył za jakieś 3 minuty) , załatwienie formalności, pytają czy chcesz ubezpieczenie szyb i opon za 2EUR/dzień jeśli nie kupiłeś podczas rezerwacji, opowiada co i jak z samochodem, opłaca Ci bilecik parkingowy i w drogę.

Przy oddaniu też miałem oddać na P6, ale podjechałem na kiss&go, wysadzić współpasażerkę prosto do terminala i akurat tam był pracownik, więc powiedział, że mogę tam zostawić samochód, nie muszę jechać na P6.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#205 PostWysłany: 05 Mar 2024 12:52 
Awatar użytkownika

Loty: 517
Kilometry: 760 263
niebieski
Podczas ostatniego pobytu na Faial i Pico korzystałem z Ilha Verde oraz Autatlantis. W obu przypadkach płaciłem po 14-15 euro za dzień. Nie brałem dodatkowego ubezpieczenia, nikt nie naciskał. Jeździłem w góry i jeżeli ktoś nie ma zbytniej fantazji w jeździe jest to zbędne. Ruch zerowy na drogach. Auta zdawane bez żadnych komplikacji. 1min oględzin i kaucja od razu zwrócona. Polecam obie wypożyczalnie.
 Profil Relacje PM off  

#206 PostWysłany: 05 Mar 2024 13:11 
Awatar użytkownika

Loty: 325
Kilometry: 630 231
niebieski
Ogólnie przez 2 tygodnie na Azorach nie mogę powiedzieć , że ruch zerowy, ruch niewielki, ale lokalsi jeżdzą jak szaleni. Zrobiłem około 500 km po San Migel jako rowerzysta i zapewne z okolo 500 jako kierowca i nie było zadnego wypadku, ani niczego ,ale fakt ze jeżdzą b. szybką. normalna praktyka jest parkowanie na srodku ulicy.

#207 PostWysłany: 05 Mar 2024 15:54 

Robaku napisał(a):
Ogólnie przez 2 tygodnie na Azorach nie mogę powiedzieć , że ruch zerowy, ruch niewielki, ale lokalsi jeżdzą jak szaleni. Zrobiłem około 500 km po San Migel jako rowerzysta i zapewne z okolo 500 jako kierowca i nie było zadnego wypadku, ani niczego ,ale fakt ze jeżdzą b. szybką. normalna praktyka jest parkowanie na srodku ulicy.

Na Terceirze i Pico ruch w wakacje był niewielki i przyjemny. Na San Miguel troszke może intensywniej - w interiorze większość samochodów z wypożyczalni.

Z ciekawości - rower brałeś ze sobą czy udało Ci się wypożyczyć?

#208 PostWysłany: 05 Mar 2024 16:20 

Loty: 64
Kilometry: 111 587
niebieski
Ja ze swojej strony polecam Magic Islands w Ponta Delgada. Brałem u nich samochód w listopadzie, full opcja bez depozytu 110 euro za tydzień. Bardzo fajnie wyglada checkin, który jest robiony elektronicznie z tabletem i od razu się dostaje dokument na maila, to samo przy oddawaniu samochodu, sprawdzenie nstp od razu. Wypożyczalnia nie jest na samym samym ale odbierają i zawożą(niecałe 5min). Najtaniej ofertę mieli o dziwo na swojej stronie.

Co do dróg na głównej wyspie Azorów, to są bardzo dobre, tym bardziej te główne, w miasteczkach czasem trzeba się przeciskać przez samochody, które parkują na ulicy, dlatego nie ma co moim zdaniem przesadzać z wypożyczaniem dużych samochodów. Co do jazdy lokalnych mieszkańców to się nie zgodzę, ze jeżdżą szybko, wiele razy mialem sytuacje ze byłem "najszybszy" na trasie mimo ze zawsze jeździłem przepisowo, na początku aż zwalniałem nie raz na trasie bo myślałem ze nie zobaczyłem jakiegoś ograniczenia na trasie.

#209 PostWysłany: 05 Mar 2024 17:59 
Awatar użytkownika

Loty: 325
Kilometry: 630 231
niebieski
@flytomas

Ja biorę zazwyczaj ze sobą wszedzie swoj rower szosowy i tak było tym razem, ale jest w Poncie kilka wypozyczalni czy to gorskich,czy elektryków czy też szos.

Co do jakości asfaltu to też średniawka mocna.
Ogólnie Azory są najbiedniejszą czescią Portugalii.
Jeśli ktoś był na Maderze i liczy na taki sam poziom w Azorach to zdecydowanie się przeliczy.
Ja jeździłęm głownie tymi drogami bocznymi, wiec tutaj naprawdę lokalsi są szaleni.
Jak w Hiszpanii czy nawet w Por kontynentalnej inaczej traktuje się kolarzy, tak na Azorach... no raczej tak z małą ilością szacunku.

#210 PostWysłany: 11 Mar 2024 23:01 
Awatar użytkownika

srebrny
@lukasz354
Drogi są w różnym stanie - i piszę to przez pryzmat przejechania już >1.000km na Sao Miguel, Terceirze, Flores, Pico i Faial, zarówno głównymi drogami jak i bocznymi. Są odcinki bardzo dobre i odcinki mocno średnie, ale przy tym ruchu można jeździć spokojnie, bo nigdzie nie ma jakiejś tragedii. Na Sao Miguel chyba są najlepsze drogi, niektóre odcinki są wyraźnie nowe i po nich jeździ się super.

I ja zgadzam się z @Robaku - wypadków nie zauważyłem, ale lokalsi często jeżdżą bardzo szybko, wyraźnie na pamięć. A szczególnie to widać po mniejszych wyspach albo poza głównymi drogami, które zazwyczaj wiodą wokół wyspy.

#211 PostWysłany: 18 Mar 2024 14:28 

Loty: 118
Kilometry: 217 969
niebieski
Hej, czy ktoś korzystał z wypożyczalni AddCar na lotnisku PDL ?
Jakie wrażenia?
 Profil Relacje PM off  

#212 PostWysłany: 16 Cze 2024 10:07 
Awatar użytkownika

srebrny
Również mogę śmiało polecić wypożyczalnie „Go Rent-a-car” w Ponta Delgada. Tak samo jak @ncn #202 i #204 który opisał w skrócie wypożyczalnie.

Opinia na Google Maps: 4,9* 410 opinii.

Miałem rezerwację (Połowa Lutego 2024 byłem na Azorach) gdzie indziej ale zaryzykowałem i zmieniłem na GoRent w ostatniej chwili.
Płatność 50% przez internet, drugie 50% na miejscu karta/gotówka. Po wyjściu z terminala idziemy cały czas w prawo jakieś właśnie 300m na P6. Gdzie jest budka , automat z chorymi cenami z ten parkingi biurko. Bardzo miły Pan obsługujący, któremu zależy na czasie gdyż ten parking jest drogi. Za kilka minut stania wyszło 5€ :o (pracownik opłacał).

Przez internet wybrałem najtańsze auto (Renault Twingo Automatic) z możliwych w automacie z full ubezpieczeniem.
Wyszło 114€ (z czego same ubezpieczenia 42€) na 3 doby. Przez neta opłacone kartą odrazu 57€. Drugie tyle przy odbiorze.

Na miejscu stoją dwa autka jedno automat drugie manual Hyundai i10.

Spisujemy umowę (kalka odbijająca), płatność, kluczyki i w drogę. Całość poniżej 5min zajęła.

Otrzymaliśmy wspominanego wyżej Hyundai i10 w automacie i odrazu szok…nówka!!! Było czuć jeszcze zapach świeżości :D

Na liczniku…1282km przebiegu.
Na wyposażeniu gniazdo USB C z szybkim ładowaniem, system multimedialny z AppleCar/AndroidCar bezprzewodowy

Autko dawało radę bez problemu wszędzie, spalanie po tym terenie górzystym niestety 9,5l (Wynik po zrobieniu ok. 150km)

Zwrot również bezproblemowy, podjeżdżam pod szlaban P6 (nie brałem biletu tylko czekałem aż podjadą aby nie narażać na koszta wypożyczalnie :D). Punktualnie podjechało dwóch pracowników na skuterze i odebrali autko. Kaucji nie było gdyż miałem pełne ubezpieczenie.

Także, jak najbardziej rekomenduję: https://gorentacar.pt/en/home

Image
Image
Image
Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#213 PostWysłany: 07 Paź 2024 08:58 

niebieski
Dopiszę swoją polecajkę z 2024 - rodzinna wypożyczalnia Flor do Norte
https://flordonorte-rentacar.com

Umowa przygotowana przed moim przyjściem - wypożyczałem w Ponta Delgada, płatność kartą lub gotówką.
Depozyt nie jest potrzebny. Sugerują zrobienie zdjęć przed wypożyczeniem ale przy odbiorze tak na prawdę nikt go za bardzo nie oglądał. Sprawdzili tylko ilość benzyny. Ławy kontakt via WhatsApp - błyskawicznie odpisują.
Brałem Opla Corsę, mocy żadnej ale na spokojnie zwiedzanie wystarczy.

Załączniki:
RENT A CAR - PONTA DELGADA.jpg
RENT A CAR - PONTA DELGADA.jpg [ 143.92 KiB | Obejrzany 1344 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#214 PostWysłany: 21 Paź 2024 20:28 

Jak wygląda możliwość wypożyczenia auta na jednej z wysp i zwrot na innej ? Mam na myśli Pico, Sao Jorge, Faial. Przeglądałem strony lokalnych wypożyczalni i nie znalazłem takiej opcji , mimo reklam. Jeśli to się w ogóle opłaca (finansowo) bo nie robiłem jeszcze symulacji kosztów. Ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?
Z góry dzięki.
CrisJ
 Profil Relacje PM off  

#215 PostWysłany: 21 Paź 2024 23:53 

złoty
Jeżeli nawet się da (wiele wypożyczalni zabrania transportu auta promem), to finansowo to będzie bezsensowne. Przewóz auta promem będzie znacznie droższy niż różnica w cenie między jednym wypożyczeniem na cały pobyt a odrębnymi wypożyczeniami na każdej wyspie.
Generalnie to na Azorach działa tak, że na każdej wyspie pożycza się auto osobno, a między tymi trzema wyspami pływa się promem.
 Profil Relacje PM off  

#216 PostWysłany: 22 Paź 2024 21:05 
Awatar użytkownika

Loty: 250
Kilometry: 542 477
platynowy
Nie było jeszcze w temacie tej wypożyczalni: Beautiful Island
https://maps.app.goo.gl/PGEQwPi4uCFrHLzq7
7 dni na początku sezonu, Mitsubishi ASX - 32 euro za dzien + 20 za pick up i drop na lotnisku.
platnosc na miejscu karta lub gotowka
excess 1200,00€ natomiast bez blokowania depozytu na karcie
odbior, a co najwazniejsze zdanie bezproblemowe, nikt niczego nie szukał
Polecam :)
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.

#217 PostWysłany: 29 Paź 2024 21:21 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Historia z tego miesiąca: pomimo lektury kiepskich opinii z Google, zdecydowałem się na Way2Azores - gównie ze względu na niską cenę.

Mam dobre ubezpieczenie do karty, podziękowałem zatem za to oferowane przez wypożyczalnię. Citroen C3, blokada 2000 EUR + 120 EUR na karcie. Po 2 dniach pojawił się problem z silnikiem, za darmo wymienili na kolejnego C3, tym razem automat. Być może pora zwrotu miała pewien wpływ (niedziela w godzinach wieczornych), formalności związane ze oddaniem auta zajęły nam jednak mniej niż 5 minut - nie oglądano go szczególnie dokładnie ;) Blokada z karty zdjęta, za tygodniowy wynajem zapłaciłem niecałe 35 EUR.
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.
meczko uważa post za pomocny.

#218 PostWysłany: 08 Maj 2025 21:15 
Awatar użytkownika

srebrny
Opinie z tego i z zeszłego tygodnia - auta rezerwowałem około tydzień-dwa tygodnie przed przyjazdem, wybór cenowy nie był wielki.

Sao Miguel
Auto Ramalhense ( https://autoramalhense.com/en/ ): Smart Fortwo, w automacie, 40 EUR za dobę + 15 EUR ubezpieczenie SCDW. Szkoda do 56 EUR, reszta w ramach ubezpieczenia.
Auto z przebiegiem 121k km, ale w jeździe nie było tego czuć - w dwa dni przejechane prawie 250 km. Bez żadnych problemów, przy oddaniu obeszli auto i sprawdzili tylko poziom paliwa. Oferowali podwózkę na lotnisko (brałem z "miasta"), ale w godzinach nam nie pasujących, więc nie skorzystaliśmy.

Santa Maria
Ilha do Sol ( http://www.ilhadosol.com ) - jedna z pięciu wypożyczalni na wyspie, więc za dużego wyboru nie było (choć i tak lepiej niż na Flores). Płaciłem 67 EUR za Toyotę Yaris za dobę (brane na 1 dzień) + 15 EUR ubezpieczenie SCDW, a i tak byli najtańsi, wszyscy inni byli znacznie drożsi w tym terminie. Przejechane 96 km, plus taki, że za paliwo zapłaciłem 8 EUR po całym dniu jeżdżenia :)

--------------

Z kolei w marcu zeszłego roku brałem tylko z Ilha Verde - na Pico, na Flores oraz na Faial. Bez większych problemów.
grushq lubi ten post.
grushq uważa post za pomocny.

#219 PostWysłany: 09 Maj 2025 09:28 

Loty: 352
Kilometry: 854 931
niebieski
Magic Island - radzę poczytać opinie mapa google - jak ktoś nie chce czekać kilka miesięcy na zwrot kaucji i się tym stresować, to radze omijać. Ja przed wypożyczeniem auta czytał opinie tylko tu na forum i były dobre, dopiero jak nie mogłem dostać zwrotu kaucji zacząłem szukać w net i okazało się, że u nich to niemal norma. Natomiast poza problemami ze zwrotem kaucji wszystko inne poszło zadowalająco.
 Profil Relacje PM off
Kashpir uważa post za pomocny.

#220 PostWysłany: 11 Maj 2025 20:56 

@BB108 a jak wygląda kwestia sprzątania aura wewnątrz i na zewnątrz z Autoramalhense? jutro (poniedziałek) po południu musimy ogarnąć, we wtorek rano oddajemy, i nie wiem jak bardzo ogarniać.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 225 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości