Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 190 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 26 Maj 2024 19:04 

Za kilka dni lądujemy w 4 osoby na JFK i chcemy dostać się do hotelu na Brooklynie. Po przeczytaniu tego wątku i sprawdzeniu paru opcji wymyśliłam taki plan transferu do hotelu.
1. Kupujemy jedną kartę na 10 przejazdów za 26$ na AirTrain wsiadamy w zieloną linie na terminalu 1 tam, gdzie lądujemy.
2. Wysiadamy na Howard Beach, gdzie przesiadamy się na linię A metra i wysiadamy pod hotelem.
Karta na 10 przejazdów ogarnie nam też przejazd na lotnisko jak będziemy wracać.
Na linie normalnego metra kupujemy drugi bilet/karnet na tydzień.
 Profil Relacje PM off  

Bali w sezonie za 2977 PLN❗️🌴 Loty + 16 nocy w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z basenem 💦👙 Bali w sezonie za 2977 PLN❗️🌴 Loty + 16 nocy w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z basenem 💦👙
Grecja z weekendem 😍 City break w Atenach za 567 PLN 🔥 Grecja z weekendem 😍 City break w Atenach za 567 PLN 🔥
#162 PostWysłany: 23 Wrz 2024 20:26 

niebieski
Jak ccos to bede kial do sprzedazy lartye na airtrain, zostanie 6 przejazdow - aktywowana 19.09 wazna 30 dni.
 Profil Relacje PM off  

#163 PostWysłany: 07 Paź 2024 13:26 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 231 040
Pytanie o przejazdy transportem publicznym w NYC.

na stronie MTA jest taka informacja (Stan Paz/2024)

"Using a MetroCard
Hold the card so the black magnetic strip is facing you and on the bottom of the card. (The clipped corner should be on the upper right.) Swipe your card through the reader at a medium speed, similar to how you would swipe a credit card in a credit card reader. When the turnstile screen says GO, proceed through the turnstile.
Note: You cannot use an unlimited MetroCard within 18 minutes of swiping it.
Pay for multiple people: Up to four riders can use the same payment method. Tap OMNY or swipe a pay-per-ride MetroCard as each person enters.

Plus, you only pay for the rides you take up to a cap of $34 in a 7-day period, as long as you use the same device or contactless card."

MOJE PYTANIA TO:
1) Jedziemy w 4 osoby. Tylko ja bede miał karte kredytowa, którą chce płacić za wszystkie przejazdy. Czy moge zapłacić za siebie i przekazac kolejnej osobie karte i tak dalej?
2) Czy w tym układzie max co zapłace za wszystkie przejazdy naszej 4-osobowej grupy w 3 dni to 34 USD?

z góry dzięki za info
gruby_inversia lubi ten post.

#164 PostWysłany: 07 Paź 2024 15:11 

Loty: 44
Kilometry: 65 890
niebieski
To max 34 USD to po prostu jest bilet tygodniowy. Używając karty nie jesteś w stanie zapłacić więcej ale za 1 osobę.
Co do płacenia tą samą karta za kilka osób to się nie wypowiem, bo nie próbowałem. Polecam zrobić 4 karty w revolucie do jednego konta, podpiąć do telefonów i po problemie.

Jeżeli masz pomysł pykać po 4 osoby na jednej karcie, żeby cię potem puszczało po przekroczeniu 34 usd to nie polecam próbować. Kary w metrze i komunikacji NYC to nie tak jak u nas "opłata za brak biletu", a normalny mandat.
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 07 Paź 2024 15:59 

niebieski
Nie wpuścisz na jednej karcie kilku osób pod rząd. Jest tajkiś tam limit czasowy pomiędzy odbiciem się na bramkach. Zresztą podobnie było z metrocardem tygodniowym.
 Profil Relacje PM off
gruby_inversia lubi ten post.
gruby_inversia uważa post za pomocny.

#166 PostWysłany: 07 Paź 2024 16:19 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 231 040
to jak rozumiec to zdanie:

Pay for multiple people: Up to four riders can use the same payment method. Tap OMNY or swipe a pay-per-ride MetroCard as each person enters.

#167 PostWysłany: 12 Paź 2024 18:05 

Loty: 751
Kilometry: 1 299 071
srebrny
Ile czasu realnie zajmuje kombinacja Airtrain + LIRR na Manhattan? Zależy mi na czasie ale jak różnica w stosunku do Q10+ metro to 30min to wolę oszczędzić $$$. Przejazd w niedzielę rano.

#168 PostWysłany: 14 Paź 2024 11:03 

niebieski
Bedzie więcej niż 30 minut zysku jeśli chcesz dojechać do MidTown, natomiast jak chcesz zacząć od Financial Districkt np. to będzie porównywalnie, przy idealnych wiatrach i 30 minut dłużej przy niekorzystnym układzie.
Air + LiRR na Pen to tak z 45 minut od wyjścia z terminala się da zrobić bez wielkiej napinki
Kombinacja z Q10 - to sam dojazd do Lefferts Blv to jakies 25-30 minut plus na Financial to będzie jakieś 30 -35 minut metrem. Tyle, że w wekendy mogą być jakieś remonty, plus jak sie akurat nie zgra bus z metrem no to spokojnie można jechać ponad 1.40 całościowo do Financial. Mi kiedyś ze względu na jakieś remonty zajęła ta kombinacja ponad 2 h spod budynku ONZ.
Końcowa decyzja należy do ciebie :D
 Profil Relacje PM off
OSK lubi ten post.

#169 PostWysłany: 15 Paź 2024 10:21 

Loty: 135
Kilometry: 336 792
W wątku jest informacja, że kartę Metrocard na Airtrain 10 przejazdów można kupić tylko na Jamaica lub Howard Beach Stations. Ale często planujecie ją kupić po przylocie na JFK. Czy na terminalu 7 są maszyny vendingowe do zakupu takiej karty? Lub jest inny sposób na jej zakup na lotnisku po przylocie?
 Profil Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 15 Paź 2024 10:23 

niebieski
Są przed przekroczeniem bramek wychodzących z Airtrain.
 Profil Relacje PM off
Jan Bu uważa post za pomocny.

#171 PostWysłany: 15 Paź 2024 14:31 

Jan Bu napisał(a):
W wątku jest informacja, że kartę Metrocard na Airtrain 10 przejazdów można kupić tylko na Jamaica lub Howard Beach Stations. Ale często planujecie ją kupić po przylocie na JFK. Czy na terminalu 7 są maszyny vendingowe do zakupu takiej karty? Lub jest inny sposób na jej zakup na lotnisku po przylocie?

Nie ma. Karty nie możesz kupić na lotnisku. Automaty są dopiero przy wyjściu na tych stacjach.
 Profil Relacje PM off  

#172 PostWysłany: 06 Gru 2024 02:21 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
Dzięki wam zrobiłem trasę do centrum miasta za 2,9 $

AKTUALIZACJA z początku oraz końca listopada 2024 ;)

Wylądowałem i wylatywałem (chyba - nie chce mi sie sprawdzać - bo to znaczenia nie ma - ta sama trasa AIR trainem ) Terminal 4.

Wzialem AIR traina za fre w strone Howartch Beach ( jest za darmo bo po trasie wysiadaja pracownicy, ludzie odbierają samochdy z parkingów itp), lecz jak już było wspomniane , nalezy wysiąśc przynajmniej przystanek jeden przed końcowym by przejazd był za fre - czyli na Leffer BLVD.

Stacja jak stacja, bez żadnych piretów , zjechałem ruchomymi schodami w dół, i busik już na mnie czekał - Q10.
Stacja początkowa i końcowa - jest na tym przystanku. Więc nie można się pomylić że pojedzie się w innym kierunku.

Czytając forum, dowiedziałem się że trzema mieć miedziaki czyli 2,60 $ w drobnych. Nic podobnego (Bilet już 2,9$) - przynajmniej w moim przypadku ( miedziaki miałem) - ale zauwazyłem że można odbijać się kartą to odbiłem się swoją Revoulta i Curvą - za mnie i współtowarzysza podróży.
No to jedziemy !
Godzina 13, korki strasze, bus zatrzymuje się co przecznicę jakis czas - jazda około 40-45 min. Ale nie trzeba nic kontrolować jedziemy do końca ( do ostatniego przystanku :) Na Kew Gardens, dalej juz busikiem nie pojedziemy.

Z tamtad , 3-5 min z walizkami do lini metra E lub F i jedziemy na Manhatan, przykladajac ponownie Curve i Revoluta ( nie pobiera pieniazkow jesli wyrobimy sie w 2 h)

Dla tych co zastanawiali sie co zrobic z duzymi walizkami przy bramkach.... nic - trzeba podniesc 20 kg walizke w górę i przejsc przez bramkę :)

Droga powrotna o 2 giej w nocy też bez problemu z Port Autority (wrócilem tak z Waszyngtonu).- metrem z przesiadkami na Kew Garndes i oczekiwanie na busa.
Sporo ludzi czekało, czułem się bezpiecznie - choć byłem tam o 3 rano :))) Odbita Darmowa Curva i Revolut ( to co korzystałem w metrze - więc bus na lotnisko w cenie metra - więć znów miedziaki mi zostały) , tym razme jaza na AIR TRAINA do lotniska bez korków, pit stopów - 20 minut

Metro kurusuje całą dobę z Kew Gardes - Manhatan (linie E i F) tylko wiadomo w nocy mniejsze częstotliwości
Bus Q10 w ciągu dnia co 10 minut , od 23 - co 20 minut ( z Kew Grandes i na Leffer BLVD )
AIR train - były 3 rozkładówki podane, co 5, 15 i 30 min (nocne godziny), ale dokladnych tematów nie zapamiętałem , może kamera to znajdzie :)
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#173 PostWysłany: 31 Gru 2024 12:13 

platynowy
Taka ciekawostka. Zakupiłem przez B.com hotel na Long Island. Można było wybrać za darmo taksówkę i wszedł 6-osobowy mini van. Jeśli ktoś leci 18.01 JFK to zapraszam, 4 miejsca są wolne.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#174 PostWysłany: 31 Gru 2024 12:57 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
Zapewne cena hotelu była zacna , to i transport wtedy za free. Nie raz tak miałem że jak hotele 'swoje' kosztowały to za darmo transporty z lotniska miałem.
np. Rio De Janeiro, BA, Bangkok
 Profil Relacje PM off  

#175 PostWysłany: 31 Gru 2024 13:12 

platynowy
"Ten wie tamten wie, tylko ja nie wiem"
Wingate by Wyndham Long Island City, 2 os. ze śniadaniami na 6 nocy, 3k PLN z podatkami w cenie. Jak na NY i na te czasy to jak za darmo, zakładając że wróci 10% z kodu i transport jest w cenie.
 Profil Relacje PM off
Tomo14 lubi ten post.

#176 PostWysłany: 10 Sty 2025 00:37 

Cytuj:
Dzięki wam zrobiłem trasę do centrum miasta za 2,9 $

Podobnie mozna zrobic z tej samej stacji AirTrain, tj. Lefferts Blvd i wziac bus numer B15 , dojechac do pierwszej stacji czerwonego metra na New Lots Av . Przetestowalem to wracajac z Central Parku na JFK. Calosc trasy okolo 1.40h (z czego godzina w metrze). Przesiadki sprawne. Info przyda sie zwlaszcza tym , ktorzy maja hotele na Brooklynie i Manhattanie poludniowym.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#177 PostWysłany: 17 Sty 2025 10:14 

niebieski
Przejrzałem wątek, ale nie znalazłem świerzej informacji. Ląduje lecąc z Argentyny na JFK około 7 rano, wylot do Europy mam około 17-stej. Czy to Waszym zdaniem dość czasu by wyjść z lotniska, dojechać na Manhattan, pokręcić się (nigdy nie byłem w USA) i spokojnie wrócić na samolot?

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#178 PostWysłany: 17 Sty 2025 10:30 
Awatar użytkownika

platynowy
Zajrzyj tu: 10-godz-przerwy-miedzy-lotami-jfk,761,173960
 Profil Relacje PM off
yanas lubi ten post.

#179 PostWysłany: 17 Sty 2025 10:39 

niebieski
Trochę mało informacji- żeby udzielić jednoznacznej odpowiedzi, ale raczej tak.
Ważne jest między innymi jaki terminal itp.
Załóżmy, że masz te 10 godzin - to prosta matematyka.
10 - 2 godziny minimum przed lotem na lotnisku (tu zależnie od terminala bo różnie to bywa) - 1h średnio czas spędzony na imigration przy przylocie w kolejce (tu też zależne od terminala itd można stać i dłużej) - 1 h na dojazd w jedną stronę - 1 godzina na powrót - 30 minut na oczekiwanie na transport itp. = 4.30 godziny.
Powinno się udać zobaczyć Times Squere, zjeść 1.5 $ pizza i trochę się poszwendać.
 Profil Relacje PM off
yanas lubi ten post.

#180 PostWysłany: 17 Sty 2025 12:04 

niebieski
Hej. Bardzo dziękuję za pomoc. Przylot (Delta) i wylot (KLM) z T4.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 190 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości