Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Sarajewo - Mostar
#21 PostWysłany: 20 Wrz 2023 10:19 
Awatar użytkownika

srebrny
@Zeus to wiem że muszę podejść, chodziło mi o to czy coś drukuje żeby pokazać i mi wymienia na bilet papierowy, nic mi w mailu nie przyszło oprócz info żeby podejść z dokumentem tożsamości
BTW mam 2000 post :D hurra
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

City break we Włoszech 🍝 Loty do Bari i hotel za 609 PLN 🇮🇹 City break we Włoszech 🍝 Loty do Bari i hotel za 609 PLN 🇮🇹
Rewelacja 🔥 Loty na Azory z Warszawy od 1158 PLN 😍 Również na wakacje ☀️ Rewelacja 🔥 Loty na Azory z Warszawy od 1158 PLN 😍 Również na wakacje ☀️
#22 PostWysłany: 20 Wrz 2023 10:22 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ja wydrukowałem maila (taki w HTML) gdzie było info nr rezerwacji i trasy.

Załącznik:
bosna.jpg
bosna.jpg [ 24.86 KiB | Obejrzany 2182 razy ]
 Profil Relacje PM off
Andi uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 20 Wrz 2023 10:32 
Awatar użytkownika

srebrny
Ok mam to samo :D
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#24 PostWysłany: 08 Maj 2024 08:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Rozumiem, że na ten kurs z Sarajewa do Mostaru po 7 rano nie ma problemu zeby kupic bilet na miejscu na stacji przed odjazdem (czyli pewnie przed 7 rano) ?
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 09 Maj 2024 19:00 
Awatar użytkownika

Loty: 222
Kilometry: 465 651
niebieski
Raczej nie. Osobiście nie korzystałem z pociągu, ale kilka dni temu będąc na dworcu w Sarajewie słyszałem jak miejscowa dziewczyna tłumaczyła turystce o której jest poranny pociąg i gdzie kupić bilet. Kasa jest na prawo od wejścia. Gdybyś chciał tego samego dnia wrócić to powrotny jest ok. 17.30.
 Profil Relacje PM off
maarcin1938 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 09 Maj 2024 19:20 

Loty: 150
Kilometry: 276 297
złoty
@maarcin1938 kupowałem tuż przed odjazdem bez poroblemu
 Profil Relacje PM off
maarcin1938 lubi ten post.
maarcin1938 uważa post za pomocny.

#27 PostWysłany: 11 Cze 2024 13:59 

Też potwierdzam, nie ma problemu z zakupem, choć w soboty jest spora kolejka co trzeba wziąć pod uwagę. Bilety kupione online odbiera się w osobnym okienku (nr 7), nie trzeba stać w głównej kolejce. Nie ma miejscówek przydzielonych, ale skład jest długi więc spokojnie można zająć miejsca jakie się chce. Aha, jak się jedzie na mniejszą stację (nie Mostar tylko np. Konijc, które to miasteczko swoją drogą bardzo polecam), to dobrze powiedzieć konduktorowi, on wtedy podpowie z którego wagonu wysiadać (część wagonów zatrzymuje się naprawdę daleko od stacji, czasem wręcz w tunelu). Generalnie trasa przepiękna, nic tylko jechać i podziwiać widoki
 Profil Relacje PM off
yendras lubi ten post.
bim-bam uważa post za pomocny.

#28 PostWysłany: 29 Cze 2024 09:24 
Awatar użytkownika

platynowy
Zaktualizuję i zilustruję informacje podane wcześniej.
Bilety kolejowe można kupić oczywiście w kasach na dworcach, ale zawsze lepiej uniknąć stresu i mieć pewność, że bilet dostaniemy.
W tym celu wchodzimy na stronę https://www.zfbh.ba/en/ i wybieramy trasę, datę, ilość pasażerów, typ pociągu, godzinę odjazdu.
Niestety prawie wszystkie zniżki dotyczą jedynie obywateli Bośni i Hercegowiny. Bilet on-line można kupić najpóźniej 3 godziny przed odjazdem, oczywiście lepiej zrobić to z większym wyprzedzeniem. Uzupełniamy dane pasażera i przechodzimy do płatności. Potwierdzenie otrzymujemy na adres mailowy.
Załącznik:
Bilet1.JPG
Bilet1.JPG [ 38.92 KiB | Obejrzany 1374 razy ]

Udajemy się do okienka biletowego na stacji z której rozpoczyna się podróż i podajemy nr potwierdzenia. Możemy zostać poproszeni o dokument tożsamości.
Musimy to zrobić nie później niż 10 minut przed odjazdem, jednak lepiej to zrobić z dużo większym wyprzedzeniem.
Załącznik:
bilet2.jpg
bilet2.jpg [ 157.78 KiB | Obejrzany 1374 razy ]

Odbieramy bilet.
Załącznik:
bilet3.jpg
bilet3.jpg [ 172.43 KiB | Obejrzany 1374 razy ]

Miejsca zwykle nie są numerowane. Jadąc z Mostaru do Sarajewa najlepsze widoki na wspaniałej trasie będziemy mieli siedząc po prawej stronie w kierunku jazdy, w przeciwnym kierunku po lewej.

W moim konkretnym przypadku bilet Mostar -> Sarajewo kosztował 11,60 BAM i doliczona została opłata 2,50 BAM a więc łącznie 14,10 BAM. Z konta została pobrana kwota 32,87 PLN
 Profil Relacje PM off
Nvjc lubi ten post.

#29 PostWysłany: 05 Paź 2024 22:55 

złoty
W BiH doszło do katastrofalnych powodzi, które najbardziej dotknęły dolinę Neretwy w okolicach Jablanicy. Zginęło ponad 20 osób.
Linia kolejowa Sarajewo-Mostar jest zerwana. Na razie brak informacji o tym, ile potrwa naprawa, ale wygląda na to, że to może być długo.
Droga zresztą też jest zerwana, ale tu pewnie sytuacja szybciej się unormuje.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#30 PostWysłany: 06 Paź 2024 11:26 

złoty
Według informacji na stronie bośniackich kolei zniszczenia odcinka koło Jablanicy są duże, w jednym miejscu linia kolejowa została tak podmyta, że 200 m odcinek torów wisi w powietrzu. Są też zdjęcia zniszczeń na linii.
https://www.zfbh.ba/u-prekidu-zeljeznic ... -nepogoda/
 Profil Relacje PM off
Yaneck uważa post za pomocny.

#31 PostWysłany: 05 Mar 2025 20:43 
Awatar użytkownika

złoty
10 lutego br. połączenie kolejowe zostało wznowione na trasie Sarajewo - Mostar - Sarajewo.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#32 PostWysłany: 13 Mar 2025 21:07 
Awatar użytkownika

złoty
Najbardziej absurdalne są godziny pracy kasjerów. Bilety online można odbierać od godz. 6, a kupić w kasie dopiero od 6.45. Kasjer nie sprzeda wcześniej.
Pociąg w Sarajewie otwierany jest ok. 6.45.

Zarówno w jedną, jak i w dwie strony bilet wygląda tak samo. To może wprowadzać w zakłopotanie.
Przy bilecie dwustronnym raz kasowany jest długopisem, a raz dziurkaczem.

Załącznik:
okoko.jpg
okoko.jpg [ 325.42 KiB | Obejrzany 517 razy ]
Yaneck lubi ten post.

#33 PostWysłany: 17 Lip 2025 12:29 

Loty: 138
Kilometry: 169 320
niebieski
Aktualny rozkład z dworca kolejowego w Mostarze. Godziny pociągów do Sarajewa wybitnie niekorzystne ;) Sorry za jakość foto, ale tyle wywalczyłem w starciu ze słońcem.

Autobusy do Sarajewa jeżdżą od 6 rano co mniej więcej dwie godziny. Można kupić na stronie buskarta.ba, ale chociaż tam jest napisane, że to e-bilet, to kierowca odesłał mnie do kasy. W kasie pani sprzedała mi za 1 BAM bilet wstępu na dworzec, który kierowca potem zabrał. Wiem, że na Bałkanach jest ta tradycja opłat za wstęp na dworzec, ale tutaj po pierwsze perony są otwarte, a po drugie przecież i tak miałem bilet na autobus.

Odesłany razem ze mną Macedończyk też był zdziwiony tym absurdem :)

Załączniki:
20250711_181458.jpg
20250711_181458.jpg [ 319.52 KiB | Obejrzany 135 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości