Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 117 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 06 Mar 2024 10:35 

niebieski
Osobiście dodałbym do tego planu Chiwę, naprawdę warto w porównaniu z Erywaniem. Akurat te dwa dni by Ci się wpasowały, a będziesz żałował, zerknij tylko na zdjęcia w necie. Nie to, że Erywań jest nieciekawy, ale jakbym ja miał wybierać, to bym wolał dodatkowe dwa dni w Uzbekistanie.
 Profil Relacje PM off  

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
#82 PostWysłany: 06 Mar 2024 13:11 

niebieski
Również zdecydowanie polecam Chiwę! Perełka!

#83 PostWysłany: 06 Mar 2024 13:51 
Awatar użytkownika

Loty: 189
Kilometry: 349 600
Zbanowany
pabien napisał(a):
Taszkent jest również przeciekawy, ale inaczej. Ale zależy kto co lubi

Olej Taszkent. Jak masz 1.5 dnia to Chiwa, lub z Samarkandy wyskocz do Duszanbe. W załączeniu namiary na transport do Duszanbe (aktualne 2023).

Załączniki:
tel.jpg
tel.jpg [ 345.58 KiB | Obejrzany 1422 razy ]

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 06 Mar 2024 14:21, edytowano w sumie 1 raz
ciach offtop
 Profil Relacje PM off
t13092109 uważa post za pomocny.

#84 PostWysłany: 06 Mar 2024 15:16 
Awatar użytkownika

Loty: 714
Kilometry: 984 307
platynowy
Tyle, że Duszanbe, oprócz tego że to Tadżykistan sam w sobie egzotyczny, jest znacznie mniej interesujące niż Taszkent

Edit: ponadto lepszą opcją jest podróż z Taszkentu do Chodżentu. Bliżej i Chodżent ciekawszy

Ostatnio edytowany przez pabien, 06 Mar 2024 17:40, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
wtak uważa post za pomocny.

#85 PostWysłany: 06 Mar 2024 16:09 
Awatar użytkownika

srebrny
zywiec2018 napisał(a):
pabien napisał(a):

Olej Taszkent. Jak masz 1.5 dnia to Chiwa, lub z Samarkandy wyskocz do Duszanbe. W załączeniu namiary na transport do Duszanbe (aktualne 2023).
Tak z ciekawości, jak taki transport cenowo wychodzi?

#86 PostWysłany: 06 Mar 2024 18:10 
Awatar użytkownika

srebrny
Tak patrzę na dojazd do polecanej, dobrej Chiwy...
🙂
Azja Środkowa to jest z jej odległościami.
Załącznik:
Chiwa s.jpg
Chiwa s.jpg [ 74.71 KiB | Obejrzany 1341 razy ]

#87 PostWysłany: 06 Mar 2024 18:32 
Awatar użytkownika

platynowy
Oj tam, oj tam marudzenie. Masz świetny nocny pociąg Image
 Profil Relacje PM off
wtak uważa post za pomocny.

#88 PostWysłany: 06 Mar 2024 20:41 
Awatar użytkownika

srebrny
A na czym to? 🙂
P.S. Mój punkt startu jest nieco na wschód

#89 PostWysłany: 06 Mar 2024 21:28 
Awatar użytkownika

platynowy
To tylko dla przykładu, na stronie kolei uzbeckich na pewno będzie taniej, i jeszcze elastyczny bilet
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#90 PostWysłany: 06 Mar 2024 23:59 

Loty: 67
Kilometry: 149 708
Kilka informacji ode mnie, może komuś się przyda ;)

W przyszłym tygodniu lecę do Uzbekistanu i Tadżykistanu. Myślę, że w związku z uruchomieniem połączeń LOT i możliwości upolowania biletów w dobrej cenie ten kierunek stanie się popularny (oczywiście brak wymogów wizowych też robi swoje.

Z uwagi na fakt iż lecę na tydzień plan był dość napięty, wyszukane połączenia, loty itp. A że kocham latać (ciekawe trasy, nowe linie lotnicze itp) chciałem większość tras krajowych pokonać samolotami... No i się zaczęło...

1. SilkAvia: dość nowa linia lotnicza, lata ATRami 72. Przyjemna strona internetowa, wyszukiwarka etc. Uwaga: dochodzisz do płatności i klops. Jedyną metodą płatności za bilet jest aplikacja ClickUp (popularna w UZB) ale nie da się jej założyć (zalogować) nie mając uzbeckiego numeru telefonu. Kontakt z ClickUp potwierdza że jest to niemożliwe. Kontakt z liniami lotniczymi: "no cóż, nie obsługujemy innych metod płatności" w domyśle możesz kupić bilet na lotnisku, ale nie za cenę widoczną w aplikacji.

2. Humo Air: niestety linia zawiesiła wszystkie połączenia po 10.03. Na anglojęzycznych stronach znalazłem informację, że linie się restrukturyzuje, zaczną latać poza Uzbekistan, ale potrzebują "resetu" więc póki co nie latają.

3. CentrumAir: ostatnia deska ratunku okazała się problematyczna podobnie do SilkAvii. Zapłacić można wyłącznie kartą Humo z Uzbekistanu lub... rosyjskim Mirem. Nie akceptują Visy ani MasterCard.

Skończyło się zakupem biletów kolejowych, lecz przestrzegam przed planowaniem w oparciu o dostępność lotów tych linii. To że loty są dostępne nie oznacza że będzie można kupić na nie bilety ot tak. Żadne OTA nie mają ich w ofercie.

Gdyby ktoś potrzebował informacji lub wskazówek to chętnie pomoge jeśli będe w stanie. Wracam 21.03
6 ludzi lubi ten post.

#91 PostWysłany: 07 Mar 2024 02:45 

HON fly4free
@PePe_888: na ale latają na krajówkach przecież przede wszystkim jeszcze państwowe Uzbekistan Airways i na ich stronie bez problemu kupisz bilet V/MC. Siatka połączeń krajowych HY nie jest idealna, ale pewnie i tak dużo lepsza od wymienionych przez Ciebie. Na większości tras latają raz-dwa razy dziennie, zdarzają się bezpośrednie loty z pominięciem TAS. Ceny biletów są generalnie niskie.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#92 PostWysłany: 07 Mar 2024 09:33 

Loty: 67
Kilometry: 149 708
@marek2011: Tak wiem, pisałem to bardziej po to aby poinformować innych z jakimi problemami mogą się mierzyć mając w planach te inne linie. HY lecę do Duszanbe z TAS.

Linie które wymieniłem to ciekawostki, myślałem że uda się polecieć każdą z nich, niestety najpewniej nie uda się żadną.

Co do HY prawda. Połączenia są i nawet nie głupie, ceny też normalne, płatności przechodzą przewalutowane na USD i "gra gitara",
marek2011 lubi ten post.

#93 PostWysłany: 07 Mar 2024 11:32 
Awatar użytkownika

niebieski
szukałem w temacie ale nie znalazłem, czy ktoś z Was przekraczał może ostatnio granicę na trasie Shymkent - Taskient i mógłby się podzielić doświadczeniami i jak to wychodzi kosztowo biorąc taxi / shared taxi?
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 07 Mar 2024 11:34 
Awatar użytkownika

platynowy
Bardzo slabo szukałeś. Ponieważ to jest uczęszczana trasa większych zmian nie powinno być

https://r.tapatalk.com/shareLink/topic? ... source=app
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 07 Mar 2024 13:45 
Awatar użytkownika

Loty: 189
Kilometry: 349 600
Zbanowany
littleboy1989 napisał(a):
zywiec2018 napisał(a):
pabien napisał(a):

Tak z ciekawości, jak taki transport cenowo wychodzi?

Nie przypomnę sobie. Nie było to drogie. Dowożą do granicy, potem przechodzisz granicę i shared taxi czeka po drugiej stronie.
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 24 Wrz 2024 20:27 

Cześć, mam kilka pytań, bo nie do końca rozumiem jak działają te meldunki w kontekście tego, co jest napisane na polskiej rządowej stronie:

"Zasady pobytu
Pobyt powyżej 3 dni wymaga dokonania rejestracji (meldunku): osobiście w OWIR (znajduje się w każdym rejonie miast) bądź online - kliknij tutaj. Prosimy zwrócić uwagę, że system ten akceptuje tylko i wyłącznie uzbeckie karty płatnicze. Minimalny koszt wynosi od 5 $."

1. Jeśli dobrze rozumiem, jeśli zatrzymam się w hotelu/hostelu/itp., to tam mnie rejestrują, dostaję tę karteczkę meldunkową, i na powyżej opisanej stronie nie muszę się już rejestrować ani nie muszę nigdzie iść samemu się zarejestrować?
2. Mam zarezerwowanych kilka przejazdów nocnymi pociągami, także w tym wypadku nikt mi nie wyda karteczki meldunkowej. Co w takim przypadku?
3. Trzecie pytanie (już niedotyczące meldunków) - w wątku tutaj przewijał się temat podbijania pieczątką biletu pociągowego. O co chodzi dokładnie i jak to działa, jeśli bilet zakupiłem online? Czy powinienem mieć wydrukowaną wersję i tam coś podbiją?

Wielkie dzięki za pomoc!
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 24 Wrz 2024 20:31 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

uzbekistan-karta-meldunkowa,1045,133405
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 24 Wrz 2024 20:35 
Awatar użytkownika

złoty
Jak Ci to pomoże to napiszę tak, jedź, zwiedzaj, odpoczywaj i niczym się nie przejmuj, nawet o tym co napisałeś nie pomyślałem przez tydzień pobytu w Uzbekistanie, nocowałem, jeździłem pociągami na bilecie w aplikacji, nikt o nic nie pytał, żadnych stempli czy karteczek nie widziałem
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 25 Wrz 2024 11:20 

srebrny
@amadeusz444

1 i 2 - zapomnij o karteczkach, to przeszłość.
3. - nie musisz podbijać pieczątką wydruków biletów. Przy wsiadaniu pokazujesz albo wydruk biletu albo w komórce w aplikacji.
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 25 Wrz 2024 18:11 

Ok, czyli jeśli dobrze rozumiem sama rejestracja na stronie Uzbekistanu tak jak podano na polskiej stronie rządowej nie jest potrzebna? Po prostu pokazuję się na granicy i na miejscu dostaję wizę do 30 dni bez niczego?

Dzięki wielkie
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 117 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości