Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Możliwość mediacji, zanim pójdziesz do sądu/pośrednika
https://www.schlichtung-reise-und-verke ... n-request/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1236 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 62  Następna
Autor Wiadomość
#1101 PostWysłany: 11 Wrz 2024 16:11 

Cześć wszystkim,

Potrzebuję porady, bo sytuacja trochę skomplikowała moją podróż. Mam zarezerwowany lot z Poznania do Nowego Jorku przez Warszawę z PLL LOT na 20 września 2024. Całość podróży miała wyglądać tak:

Poznań (POZ) – Warszawa (WAW)
LO3948
Wylot: 20 września 2024, godz. 18:15
Przylot: 20 września 2024, godz. 19:10
Czas trwania: 55 minut
Przesiadka w Warszawie: 17 godzin i 15 minut (nocleg w Warszawie już mam załatwiony)
Warszawa (WAW) – Nowy Jork (JFK)
LO006
Wylot: 21 września 2024, godz. 12:25
Przylot: 21 września 2024, godz. 15:45
Czas trwania: 9 godzin i 20 minut

Teraz dostałem wiadomość, że lot z Poznania do Warszawy został zmieniony i zaproponowano mi nowy lot na następny dzień:

Poznań (POZ) – Warszawa (WAW)
LO3942
Wylot: 21 września 2024, godz. 05:40
Przylot: 21 września 2024, godz. 06:35
Czas trwania: 55 minut

Jak widać, zmieniono mi dzień lotu krajowego z 20 września na 21 września, co wprowadza pewne komplikacje, przesiadka trwająca 6 godzin (5:50 żeby być dokładnym :)) nie za bardzo mi pasuje, abstrachując od zmiany daty. Mogę zalogować się do systemu i wybrać inny lot (które poza zaproponowanym są bardzo średnie). Mam już załatwiony nocleg w Warszawie i teraz nie wiem, czy mogę liczyć na jakieś udogodnienia od przewoźnika w związku z tą zmianą. Czy istnieje szansa, żeby wynegocjować upgrade do wyższej klasy (lece klasą ekonomiczną), dodatkowy bagaż albo możliwość wyboru miejsc? Czy tego typu sytuacja kwalifikuje się pod odszkodowanie (WE 261/2004) albo zwrot kosztów za nocleg?

Czy ktoś miał podobną sytuację i udało mu się coś ugrać od LOT-u w takiej sytuacji? Jak najlepiej podejść do tematu, dzwonić czy pisać przez komunikatory? Jakie mam prawa w kontekście zmiany lotu na inny dzień?

Dzięki za wszelkie rady!

EDIT: o zmianie zostałem poinformowany dzisiaj (11 września), czyli 9 dni przed odlotem.

Ostatnio edytowany przez ginqrwo, 11 Wrz 2024 19:59, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

🔥 MEGA 🔥 Loty na Teneryfę, Gran Canarię, Fuerteventurę i Lanzarote od 280 PLN 😎 🔥 MEGA 🔥 Loty na Teneryfę, Gran Canarię, Fuerteventurę i Lanzarote od 280 PLN 😎
Relaks na Krecie w 4* hotelu z widokiem na morze 🌊 Tygodniowe wczasy z wyżywieniem za 2339 PLN 😎 Relaks na Krecie w 4* hotelu z widokiem na morze 🌊 Tygodniowe wczasy z wyżywieniem za 2339 PLN 😎
#1102 PostWysłany: 11 Wrz 2024 17:33 

złoty
Warto też podać informacje kiedy powiadomili cię o zmianie
 Profil Relacje PM off  

#1103 PostWysłany: 11 Wrz 2024 17:54 
Awatar użytkownika

złoty
A za wcześniejszy wylot jest odszkodowanie? Z tego co pamiętam, to jest tylko za późniejszy przylot - niezależnie od tego, kiedy pasażer został poinformowany...
 Profil Relacje PM off  

#1104 PostWysłany: 11 Wrz 2024 18:28 

złoty
Piszemy o odwolanym a nie o opóźnionym locie
 Profil Relacje PM off
abelincoln lubi ten post.

#1105 PostWysłany: 11 Wrz 2024 19:59 

Cześć,

Pierwszy lot jest później - pierwotna data to 20 września (piątek) o 18:15, Lot został odwołany (nie ma go w rozkładzie, lot został odwołany). Zostałem przebukowany na 21 września (sobota) o 5:40.

Poinformowali mnie o zmianie dzisiaj, czyli mniej niż 14 dni przed wylotem (dokładnie 9 dni).

Pozdrowionka!
 Profil Relacje PM off  

#1106 PostWysłany: 11 Wrz 2024 20:11 
Awatar użytkownika

Loty: 104
Kilometry: 466 167
niebieski
https://www.prawo.pl/prawo/trzeba-wypla ... 12789.html

nalezy sie kasa
Europa /USA /Kanada /Dominikana /Martynika /Gwadelupa/ St.Lucia /Barbados /Brazylia /Argentyna /Chile /Urugwaj /Egipt /Izrael /ZEA /Dubai /Katar /Etiopia /RPA /Suazi /Tanzania /Singapur /Tajlandia /Indonezja /Filipiny /Australia /Nowa Zelandia /Fidżi /Hawaje /Korea /Japonia
 Profil Relacje PM off  

#1107 PostWysłany: 11 Wrz 2024 22:57 

srebrny
@luftairways Tu nie ma "przyspieszenia" lotu. Jest co prawda odwołanie ale @ginqrwo nic nie pisze ,że były to dwie osobne rezerwacje. Jeśli to podróż w ramach jednej rezerwacji to przewoźnik poinformował go 9 dni przed lotem o zmianie planu podróży ,ale ostatecznie ma szanse u celu być zgodnie z pierwotnym planem. Jeśli drugi lot będzie rozkładowo. Odszkodowania wtedy nie będzie .
 Profil Relacje PM off  

#1108 PostWysłany: 12 Wrz 2024 02:55 

HON fly4free
Widełki są dla odlotu (przed) i przylotu (po) przy zmianie planu podróży z powodu CNL i poinformowania poniżej co najmniej 2 tyg, a w tym wypadku jest zmiana odlotu, ale na (po), bez zmiany przylotu.
 Profil Relacje PM off  

#1109 PostWysłany: 12 Wrz 2024 11:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak dostałam odszkodowanie, wprawdzie 50% za przyspieszoną godzinę wylotu dokładnie rok temu, LOT.
Chcieliśmy nawet powalczyć o 100% ale Air Compensa nie chciała się tego podjąć.

#1110 PostWysłany: 24 Wrz 2024 05:04 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 101 405
niebieski
Witam,
miałem wczoraj sytuacje ż ostatni odcinek SXM-SBH operator WINAIR (WM) na trasie WAW-AMS-SXM-SBH został odwołany z względu na pogodę, lot co prawda króciutki 10 min , ale trzeba było ganiać na prom . Czy jest szansa na rekompensatę od KLM który był operatorem całej trasy wszystkie odcinki na jednym bilecie.

#1111 PostWysłany: 24 Wrz 2024 22:10 

niebieski
Skoro ze względu na pogodę to nie
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
Dryblas uważa post za pomocny.

#1112 PostWysłany: 05 Lis 2024 21:00 

Cześć,
Cofnąłem się kilka stron wcześniej, ale bezpośrednio nie znalazłem podobnego przypadku.
Zaznaczę od razu, że lot odbył się już ponad rok temu, ale wszelkie podejścia spełzły na niczym.
Może ktoś z Was po prostu powie, że czas odpuścić i tyle.

Lot z Berlina do Las Vegas z przesiadką w NYC (około 10h) - kupowane przez KLM, ale obsługa przed Deltę
Przylot do NYC o czasie. Na miejscu okazuje się, że Delta ma wszystkie loty odwołane rzekomo z powodu pogody. Natomiast wszystkie inne linie latały bez zmian (posiadam zdjęcie tablicy odlotów)
Kontakt z infolinią Delty o zmianę lotu.
Ze względu, że Delta odwołała wszystkie loty nie tylko do LV miejsc już na ten sam dzień nie było. Udało się przebukować na kolejny dzień liniami AA. Przyszło powiadomienie w aplikacji, że lot został zmieniony i były podane dane lini AA (screen też posiadamy).
Wiedząc, że na tym etapie nic już nie zrobimy załatwiliśmy nocleg w NYC i tyle. Jadąc pociągiem wysiedliśmy jeszcze na terminalu AA, żeby potwierdzić, że wszystko jest ok.
Jak się okazało nie było ok. Nie mieli takiej rezerwacji. Pokazaliśmy aplikację i dane i lot oczywiście był, ale nas na tej liście nie było. Chwilę później dane z aplikacji zniknęły.
Kolejny kontakt z infolinią Delty i pani już nie była taka miła. Powiedziała, że jest problem z pogodą i nic nie zrobią łącznie z ustawieniem innego lotu.

Skończyło się na tym, że udało nam się kupić bilety na dwa dni później przez JetBlue.

Co straciliśmy:
- nocleg. LV (+ zakup noclegów w NYC)
- dwa dni wynajmu auta
- nowe bilety na lot
- permit na Zion na konkretną datę

Całość kosztowała nas 6 kPLN ekstra

Po powrocie napisaliśmy do KLM reklamacje. Zwrotka, że Delta była przewoźnikiem i mamy z nimi gadać.
Delta, że nie z ich winy i jak chcemy kasę to do KLM
Ponownie KLM mówi, że Deltę nie obowiązuje prawo europejskie co jest prawdą, ale nic nam nie przysługuje.
Firmy odszkodowawcze również odmówiły wsparcia ze względu, że odwołany lot był poza UE.

Ogólnie to już pogodziliśmy się z ekstra wydatkiem, ale może ktoś miał podobną akcję i jakoś udało mu się to załatwić.
Jakoś nie chce mi się wierzyć, że linia lecąca z UE może w US tak sobie odwołać lot nie ponosząc żadnych konsekwencji z tego tytułu łącznie z tym, że nie zapewnia noclegu ani innego lotu.
Zdjęcia tablic jak i screeny z telefonu nie podziałały na nikogo

Z góry dzięki :)
 Profil Relacje PM off  

#1113 PostWysłany: 05 Lis 2024 23:05 

HON fly4free
A sprawdzaliście przede wszystkim warunki ubezpieczenia, czy i ewentualnie w jakim zakresie może pokryć poniesione koszty?
 Profil Relacje PM off  

#1114 PostWysłany: 11 Lis 2024 16:10 

Loty: 25
Kilometry: 69 443
cześć,

Trzy tygodnie temu leciałem z Wrocławia do Szanghaju. Łączony bilet kupiłem na stronie LH, z przesiadką we Frankfurcie (LH 9575 i LH 728). Wylot miał być w piątek rano, jednak odwołali pierwszy lot do Niemiec (wg informacji na lotnisku z przyczyn technicznych). Po wielu godzinach oczekiwania przebukowali lot na dzień następny przez Amsterdam (KLM i China Eastern). Koniec końców byłem w Chinach w niedzielę po południu, zamiast w sobotę rano. Wypełniłem ticket na stronie LH o odszkodowanie. Przesłali taką odp.:

Cytuj:
Szanowny Panie ...,
Dziękujemy za Pana wiadomość elektroniczną z dnia 22 pazdziernika 2024 r. odnośnie lotu LH9575 operowany przez EN8767 z 4 pazdziernika 2024 r. I przepraszamy za pozna odpowiedz.
Przykro nam, że podczas opisanej podróży dotknęła Pana nieprawidłowość lotu.
Doskonale rozumiemy, że było to bardzo irytujące.
Odpowiedni przewoźnik obsługujący, który ma dostęp do wszystkich istotnych danych dotyczących operacji lotniczych, najlepiej nadaje się do obsługi lotów objętych rozporządzeniem (EC) nr 261/2004.
Dlatego też przekazaliśmy Pana korespondencję do przewoźnika obsługującego lot EN8767, Air Dolomiti, aby umożliwić udzielenie najszybszej i najdokładniejszej odpowiedzi. Skontaktują się z Panem tak szybko, jak to możliwe.
Tymczasem, jezeli ma Pan jakies pytania lub potrzebuje Pan dalszych informacji, prosze sie zwrocic bezposrednio do Air Dolomiti powołując się na FB 40xxxxx lub poprzez link Flight and baggage irregularity | Air Dolomiti.
Jest to nasza ostateczna decyzja, która definitywnie zakończy sprawę.
Dziękuję bardzo za zrozumienie.
Wyrażamy nadzieję, że Pana przyszłe podróże odbędą się bez utrudnień.

Mają rację czy rolują temat?

#1115 PostWysłany: 11 Lis 2024 20:33 
Awatar użytkownika

Loty: 56
Kilometry: 162 181
niebieski
-- 11 Lis 2024 19:02 --

Lot odwołany. Na infolinii mówią że kolejny mogę przebookowac na czwartek…chyba że dziś to biznes klase muszę kupić. Hotelu nie załatwią. Wszystko na własną rękę trzeba organizować. Oni tylko oddadzą bagaż. Tragedią te kebaby.

-- 11 Lis 2024 19:21 --

Jakieś rady? Mówią że mogą jedynie przebookowac wylot na czwartek. No chyba że dopłacę do C. To od razu.

Krk-ist-mad-asu.

-- 11 Lis 2024 19:33 --

Krk-ist-mad-asu.

#1116 PostWysłany: 11 Lis 2024 20:34 

srebrny
@BlackT

Mają rację, to lot EN.
Zeus lubi ten post.

#1117 PostWysłany: 11 Lis 2024 20:50 
Awatar użytkownika

złoty
tanhayi napisał(a):
-- 11 Lis 2024 19:02 --

Lot odwołany. Na infolinii mówią że kolejny mogę przebookowac na czwartek…chyba że dziś to biznes klase muszę kupić. Hotelu nie załatwią. Wszystko na własną rękę trzeba organizować. Oni tylko oddadzą bagaż. Tragedią te kebaby.

Jakieś rady? Mówią że mogą jedynie przebookowac wylot na czwartek. No chyba że dopłacę do C. To od razu.

Krk-ist-mad-asu.

-- 11 Lis 2024 19:33 --

Krk-ist-mad-asu.

A wszystkie odcinki realizowane są przez TK i kto wystawił bilet?

#1118 PostWysłany: 11 Lis 2024 20:59 
Awatar użytkownika

Loty: 56
Kilometry: 162 181
niebieski
-- 11 Lis 2024 19:58 --

Do Istambułu i Madrytu TK.

Madryt Asuncion Air Europa

Kupione w Turkishu bezpośrednio.

-- 11 Lis 2024 19:59 --

Czy jak się dostanę na własną rękę do Madrytu to będzie Non show?

#1119 PostWysłany: 11 Lis 2024 21:09 

HON fly4free
Tak.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#1120 PostWysłany: 11 Lis 2024 21:22 

niebieski
mysle ze moglbys u nich wymusic zmiane lotu na wylot z MAD i wtedy MAD bylby pierwszym odcinkiem lotu i nie bedzie non show
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1236 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 62  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości