Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2132 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96 ... 107  Następna
Autor Wiadomość
#1841 PostWysłany: 09 Wrz 2024 13:06 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Przy obecnych rządzących raczej nie wróżę zmniejszeniem statków. Ewentualnie wyższy podatek i tyle. Oni ostatnio grafiki dawali jaki super rok był 2024 dla turystyki
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

🚨Karaibskie ferie w raju 😍🌴 Dominikana na tydzień z hotelem przy plaży za 3476 PLN 🏝️ 🚨Karaibskie ferie w raju 😍🌴 Dominikana na tydzień z hotelem przy plaży za 3476 PLN 🏝️
Ultra all inclusive na Dżerbie 🏝️ 4* hotel z prywatną plażą za 1879 PLN Ultra all inclusive na Dżerbie 🏝️ 4* hotel z prywatną plażą za 1879 PLN
#1842 PostWysłany: 15 Wrz 2024 12:51 

niebieski
red1982 napisał(a):

Jest sporo restauracji czynnych w ciągu dnia, ale wszystkie dodatkowo płatne. Rozumiem, że gdyby to było jakieś wyszukane jedzenie, to OK. Ale pizza i burger? Serio?:). Trochę zaleciało Ryanairem (.

Przy całej mojej niechęci do Costy, to akurat ten burger z fajnymi frytkami za 2.50 EUR był najsmaczniejszą rzeczą, jaką zjadłem na Smeraldzie. A w każdym razie jedyną, którą po roku wciąż pamiętam…
 Profil Relacje PM off  

#1843 PostWysłany: 15 Wrz 2024 15:55 

srebrny
@Miguelito - niestety to co piszesz świadczy tylko o tym jak dużo Costa ma do zrobienia z gastronomią po tym co pozmieniała po pandemii. "Włochy na morzu" z Włochami to chyba mają wspólną już tylko flagę na rufie bo na pewno nie kuchnię.
Jak czytam lub oglądam jakieś relacje czy zdjęcia to aż nie wierzę, że kiedyś było zupełnie inaczej.

Dostaję od nich ciągle jakieś propagandowe maile (ostatni przyszedł wczoraj) ale trudno mi sobie na dzisiaj wyobrazić, żebym ponownie miał popłynąć z Costą - mimo, że spędziłem na ich statkach naprawdę wiele wspaniałych dni i nocy.
 Profil Relacje PM off
Miguelito lubi ten post.

#1844 PostWysłany: 16 Wrz 2024 12:17 

Loty: 127
Kilometry: 216 898
@Miguelito - ale ja się nawet z Tobą zgadzam. Ten burger był niezły, a porcja frytek duża:). Tylko, że na MSC to było w cenie. O RC nie wspomnę. Costa powinna wprowadzić jakieś pakiety żywnościowe: podstawowy (w cenie) - podstawowe jedzenie, walka o stolik; podstawowy plus - trochę lepiej, dopłacasz kilka euro i masz większy wybór (ale kolejki cały czas bywają spore) oraz jakiś extra - masz dobre jedzenie:). Wtedy przynajmniej wszyscy wiedzieliby, na co się piszą.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1845 PostWysłany: 16 Wrz 2024 13:02 

złoty
Padli ofiarą zarządzania przez księgowych i własnego sukcesu. Dziś nawet taksówkarz mówi że był na rejsie. Walka o leżaki w Egipcie przeniosła się na walkę o stoliki w restauracji.

Jest takie przysłowie: gdy sprzątaczka zaczyna mówić o kupnie bitcointa to trzeba szybko sprzedawać swoje.

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#1846 PostWysłany: 16 Wrz 2024 17:51 

srebrny
Być może obserwujemy właśnie nowy trend w temacie rejsowania: niektórzy operatorzy przekształcają się powoli w rejsowe "lowcosty" i podobnie jak Ryanair zaczynają z jednej strony produkt odchudzać z różnych dodatków a z drugiej oferować wiele płatnych opcji. Ja tego nie kupuję ale jak widać póki co to się chyba całkiem nieźle sprzedaje. Carnival (właściciel Costy) ma tylu operatorów w swoim portfelu, że mała obecnie Costa (bo liczba statków znacznie się zmniejszyła) może być dobrym miejscem na tego typu eksperyment. Oby im tylko nie wyszedł on za bardzo i nie zaczęli go klonować w innych swoich markach bo przynajmniej moim zdaniem to nie będzie nic fajnego.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
brzemia uważa post za pomocny.

#1847 PostWysłany: 16 Wrz 2024 18:03 

złoty
Stalo się to co z lataniem. Kiedyś latanie było dla śmiałków i pasjonatów, potem dla ludzi bardzo bogatych. Następnie latanie stalo się alternatywą dla podróży statkami transoceanicznymi. Dziś lataniem jest jak jazda samochodem, gdyby nie zamachy cały proces byłby tak samo prosty jak jazda taksówką.

@greg2014 ma racje. Rejsy podzielą sie na lowcosty tanio ale bez luksusów.
Linie tradycyjne, lepszy standard ale droższe. I Linie luksusowe na które będzie stać tylko bogatych a statki będą max 1000klientów.

Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1848 PostWysłany: 17 Wrz 2024 21:29 

niebieski
Te zmiany faktycznie następują na naszych oczach. Choćby w MSC. Ich Yacht Club dostępny jest już na 13 statkach, a do tego uruchomili swoją markę premium Explora. Jednocześnie, planują budowę kilku „olbrzymów” dla masowego klienta. Tylko, że u nich ponoć nie decydują słupki w excelu, bo to firma rodzinna, a nie giełdowa, więc mam nadzieję, że ta odnoga ich działalności skierowana do masowego klienta nie pójdzie w stronę ryana, tylko będzie wytyczała standardy dla konkurencji.
 Profil Relacje PM off
greg2014 lubi ten post.

#1849 PostWysłany: 17 Wrz 2024 21:37 

bruce09lili napisał(a):
Aktualnie jest chyba jakieś promo na https://www.seereisedienst.de - można kupić rejs Costą z pakietem napojów w cenie jak bez pakietu*. Tak oto zupełnie spontanicznie zaklepałem majówkę 2025 :)

Z tego co widziałem w warunkach rezerwacji to jest jakaś taryfa dostępna od 27.08 więc dość świeża

*Płyniemy z dzieckiem więc my nie płacimy za pakiet ale cena dziecka wzrosła z 20E do 200E więc domyślam się że to kosz pakietu soft
Cześć, na Majówkę jaki region Europy polecasz? Z dwójką małych dzieci. Tą stroną dużo lepsza niż bookujac na Aida.de? Dzięki za odpowiedź
 Profil Relacje PM off  

#1850 PostWysłany: 17 Wrz 2024 22:38 

Loty: 88
Kilometry: 179 929
srebrny
My w majówkę płyniemy na zachodnie morze śródziemne i nastawiamy się bardziej na zwiedzanie niż korzystanie z basenów czy plaży.
Osobiście wolałbym chyba nawet bardziej wyspy greckie i wybrzeże Turcji ale ceny były gorsze więc nie wybrzydzam. Wszystko zależy gdzie już byliście i jak lubicie spędzać czas. Większe miasta czy małe urokliwe miasteczka? Czy chcecie lecieć do portu samolotem czy może szukacie czegoś na samochód np start w Niemczech?

Co do samej strony to jest to niemiecki pośrednik u którego opłaca się kupić wszystkie rejsy poza rejsami niemieckich linii AIDA i MeinShiff. Te lepiej kupować na ich stronach

Jeśli zastanawiasz się którą linię wybrać to zalecam przestudiowanie tego wątku, bo różnice między poszczególnymi operatorami są dość znaczne i tutaj na forum stali bywalcy mają swoje przyzwyczajenia i ulubione linie.

P.S.
jeśli to jest pierwszy rejs i nie czujesz się pewnie w wyborze i w procesie rezerwacji i ogólnie w świecie rejsów to zerknij na polskie strony. Jeśli cena jest taka sama to może warto zadzwonić i popytać o szczegóły. Powinni doradzić i przeprowadzić całą rezerwację.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
thonsonmusic22 uważa post za pomocny.

#1851 PostWysłany: 23 Wrz 2024 12:56 

niebieski
czy ktoś płynął Celebrity X Cruises Beyond albo ogólnie tym armatorem ?
skyscanner odpisał mi tak :
Napiwki nie są tutaj wliczone i mogą być wręczane na pokładzie według własnego uznania.

znowu Ale Rejsy że jest obowiązkowy 18,5$ osoba/dzień

a na stronie celebrity jest taki zapis:

Jaka jest polityka Celebrity dotycząca napiwków?

Goście, którzy nie zdecydują się na zapłatę z góry napiwków w momencie dokonywania rezerwacji, otrzymają automatycznie napiwek za obsługę na swoim koncie SeaPass® każdego dnia w kwocie podanej poniżej.* Zebrane napiwki są dzielone między członków załogi, w tym personel restauracji, baru i obsługi kulinarnej, obsługę kabin, zespół ds. obsługi hotelowej, a także inne osoby na pokładzie, które pracują na rzecz poprawy ogólnego komfortu rejsu.

W przypadku gości podróżujących w kabinach Inside, Oceanview i Veranda opłata za pobyt w kabinie wynosi 18,00 USD za osobę za dzień.
W przypadku gości podróżujących w kabinach Concierge i AquaClass opłata za osobę wynosi 19,00 USD za dzień.
W przypadku gości podróżujących w kabinach The Retreat opłata wynosi 23,00 USD za osobę za dzień.

Dodatkowo do wszystkich zakupów dokonywanych przed rejsem i na pokładzie statku, obejmujących usługi spa i salonu, napoje i pakiety napojów, specjalne posiłki i pakiety specjalnych posiłków, obsługę pokoju oraz zakupy w minibarze, automatycznie doliczana będzie 20% napiwka.*

Napiwki mogą być modyfikowane według wyłącznego uznania gościa poprzez odwiedzenie biura Guest Relations na pokładzie w dowolnym momencie przed porankiem wyokrętowania. Goście podróżujący w ramach rezerwacji grupowych powinni skontaktować się z liderem grupy lub agentem podróży, aby uzyskać dodatkowe informacje.

*Nie dotyczy sytuacji, w których jest to wyraźnie zabronione przez prawo.

więc jak nie wezmę od razu ceny z napiwkami to przy rezerwacji to i tak mi pobiorą 18$ dzień/ osoba i dodatkowo i tak robiąc zakupy drinka bo nie biore pakietu doliczają 20% napiwku
356 € przy 11 dniowym rejsie :/

#1852 PostWysłany: 23 Wrz 2024 12:57 

złoty
Tak to jest

Profil Relacje PM off  

#1853 PostWysłany: 02 Paź 2024 10:07 

niebieski
Ahoy Sailors! 😉 Właśnie wróciłem z rejsu Virgin Voyages na pokładzie Resilient Lady. Wkrótce napiszę moją recenzję w wątku dot. armatorów. Spoiler: faktycznie praktycznie wszystko robią inaczej, ale niekoniecznie informują o tym zainteresowanych.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
radziu89 uważa post za pomocny.

#1854 PostWysłany: 26 Paź 2024 17:26 
Site Admin
Awatar użytkownika

A tymczasem Wizz otwiera loty z Warszawy do Genui

Załącznik:
IMG_20241026_172239_623.jpg
IMG_20241026_172239_623.jpg [ 71.9 KiB | Obejrzany 1246 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
brzemia uważa post za pomocny.

#1855 PostWysłany: 26 Paź 2024 20:27 

złoty
Bardzo dobra wiadomość. Dojazd do Genua/Savona był trudny i czasochłonny

Profil Relacje PM off  

#1856 PostWysłany: 26 Paź 2024 22:48 

Ostatnio robiliśmy trasę do Genui przez Monachium, 4h na przesiadkę, a do tego Lufa nie chciała zaakceptować wejścia do saloniku biznesowego, bo lot do Genui byl realizowany przez Air Dolomiti i to bylo krotkie polaczenie. Jak dla mnie dobre połączenie WizzAir :)
 Profil Relacje PM off  

#1857 PostWysłany: 27 Paź 2024 19:56 

niebieski
Mam pytanie o czas boardingu na AIDACosma na Teneryfie - trasa to klasyczna rundka po Kanarach. Wypłynięcie jest planowo o 22:00, natomiast lot przylatuje o 15:20 na TFS. Czy jest to wykonalne?

Nie płynąłem z nimi, widziałem jedynie że każdy dostaje indywidualny czas boardingu, ale chciałbym wiedzieć jak to w praktyce wyglada. Dzięki.
 Profil Relacje PM off  

#1858 PostWysłany: 27 Paź 2024 20:22 

złoty
Jest to możliwe. Boarding jest praktycznie do samego końca. Licz dla bezpieczeństwa ze odpłyniecie-1h to twój ostateczny termin.

Profil Relacje PM off
myca007 uważa post za pomocny.

#1859 PostWysłany: 28 Paź 2024 03:14 

Opisywane przez forumowiczów zastrzeżenia wobec Costy chyba nie były wyolbrzymiane. Realistyczna recenzja statku Costa Toscana za 6000 USD za tygodniowy rejs.
Szczególnie funkcjonowanie restauracji i zamawianie drinków z pakietów wygląda wręcz żenująco.

PM off
greg2014 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1860 PostWysłany: 30 Paź 2024 20:58 

Loty: 121
Kilometry: 264 274
Potrzebuje podpowiedzi przy procesie wyokrętowania - statek dopływa o 8:00 i przed tą godziną należy opuścić kabinę. Statek płynie oczywiście dalej. Wypływa o 19:00. Czy można po tej 8:00 zjeść jeszcze śniadanie? Zostać chwilę na statku? Czy odrazu trzeba wyjść?
Chodzi o statek MSC
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2132 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96 ... 107  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości