Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Wiza
#1 PostWysłany: 05 Wrz 2024 13:00 
Awatar użytkownika

Loty: 443
Kilometry: 712 130
srebrny
Nasza kochana strona gov.pl gov.pl/web/rpa/zambia-idp, twierdzi, że paszport musi być ważny przez 12 miesięcy od daty wjazdu do Zambii.

Wydaje mi się, że to błąd, ponieważ dla każdej innej nacji europejskiej jest standardowe 6 miesięcy oraz tak sugeruje aero przy Polskim paszporcie. Nie potrafię jednak tego znaleźć wprost na stronach Zambijskich. Ma ktoś może podobne doświadczenie?

Majowy relaks na Rodos 🇬🇷 Loty i 4 noce w hotelu z basenem za 819 PLN 🤍 Majowy relaks na Rodos 🇬🇷 Loty i 4 noce w hotelu z basenem za 819 PLN 🤍
Boże Narodzenie w Tajlandii za 3223 PLN 🌤️🏖️ Loty z Warszawy i 14 nocy w hotelu 👙👣🌊 Boże Narodzenie w Tajlandii za 3223 PLN 🌤️🏖️ Loty z Warszawy i 14 nocy w hotelu 👙👣🌊
 Temat postu: Re: Wiza
#2 PostWysłany: 05 Wrz 2024 13:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Pod koniec maja 24 nie było problemu z paszportem ważnym do 2 kwietnia 25.

Pro
 Profil Relacje PM off
Apocalipse uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 05 Wrz 2024 14:24 

srebrny
Też mieliśmy w maju jeden paszport ważny krócej niż rok. Nie było problemu w Zambii (w Zimbabwe, Botswanie czy Namibii zresztą też nie).
 Profil Relacje PM off

#4 PostWysłany: 05 Wrz 2024 16:17 

złoty
Hmm... moje dzieci miały paszporty ważne niecałe 6 miesięcy i nikt się nie zainteresował :)
 Profil Relacje PM off

#5 PostWysłany: 09 Paź 2024 21:49 
Awatar użytkownika

Loty: 443
Kilometry: 712 130
srebrny
Pochwalę się wywalczoną zmianą na stronie gov.pl
gov.pl/web/rpa/zambia-idp
Załącznik:
Screenshot 2024-10-09 214656.png
Screenshot 2024-10-09 214656.png [ 33.43 KiB | Obejrzany 1181 razy ]

Nadal nie jest to w 100% poprawna informacja, gdyż powinna być dodatkowo informacja o 2 wolnych stronach w paszporcie, ale to mniej istotny detal.
DMW lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 08 Sty 2025 19:42 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 546 135
srebrny
@jasiub o mało co właśnie dostałem zawału .. za 3 tyg lecimy i dzieciaki mają paszporty ważne do 01/26 wiec przy 12 mc wymaganiach byłoby krucho z nami

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 08 Sty 2025 20:06 
Awatar użytkownika

Loty: 730
Kilometry: 1 031 670
HON fly4free
Apocalipse napisał(a):
powinna być dodatkowo informacja o 2 wolnych stronach w paszporcie, ale to mniej istotny detal.

Nie taki nieistotny, mi w Paryżu szukali trzech wolnych stron w paszporcie przed boardingiem do RPA, więc można nie polecieć. I to już nieistotne, że na miejscu nikt wolnym miejscem w paszporcie się nie interesuje
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 16 Sty 2025 20:09 

srebrny
Oj, czasami się interesują takimi rzeczami, zwłaszcza w Afryce, chociaż akurat turystycznych krajów nie podejrzewałbym o takie rzeczy.
Zeus lubi ten post.

#9 PostWysłany: 16 Sty 2025 20:46 
Awatar użytkownika

platynowy
pabien napisał(a):
Nie taki nieistotny, mi w Paryżu szukali trzech wolnych stron w paszporcie przed boardingiem do RPA, więc można nie polecieć. I to już nieistotne, że na miejscu nikt wolnym miejscem w paszporcie się nie interesuje

Bo na miejscu, to ich to wali. Zwłaszcza w RPA. A linie lotnicze i ich agenci trzesa portkami że strachu na zapas, aby nie dostać przez przypadek kary, albo nie odwozić delikwenta z powrotem do EU na swój koszt. Wola nie puścić.
Sam raz miałem denied boarding w KLM w pandemii. W AMS się wszyscy "zesrali", co nie przeskazdalo następnego dnia puścić innym routongiem w to samo miejsce
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#10 PostWysłany: 16 Sty 2025 23:10 

HON fly4free
Jeśli w TIMATIC jest gdzieś informacja o stronach w paszporcie to z dużym prawdopodobieństwem agent przy odprawie się tym może zainteresować.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 24 Sie 2025 10:51 
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 608 868
Na stronie Zambia Department of Immigration wylistowanych jest 167 krajów, których obywatele nie potrzebują wizy. W tym Polska.

Czy może ktoś potwierdzić, że to już działa i można przekroczyć granicę lądową bez wizy?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 25 Sie 2025 13:01 

Loty: 136
Kilometry: 310 011
niebieski
Ja byłem w lutymi jeszcze musiałem wyrabiać, ale mówili, że mają wkrótce znieść wizy dla wielu krajów m.in. Polski. Teraz wygląda na to, że wiza już nie jest potrzebna (nasz MSZ twierdzi to samo).

Pozdrawiam

#13 PostWysłany: 25 Sie 2025 13:19 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Kornel napisał(a):

Czy może ktoś potwierdzić, że to już działa i można przekroczyć granicę lądową bez wizy?

TIMATIC:

Visa Requirements-

Passengers must have a valid visa issued by Zambia.

Exemptions for Nationals
Nationals of Poland do not need a visa for a maximum of 90 days in a period of 1 year if they travel as tourists.

Nationals of Poland do not need a visa for a maximum of 30 days in a period of 1 year if they travel on business.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 25 Sie 2025 18:01 
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 608 868
jprawicki napisał(a):
(nasz MSZ twierdzi to samo).

Jednakże wciąż mam wątpliwości co do przekraczania granicy lądowej bez wizy. Na różnych stronach jest napisane, że wymagane jest okazanie biletu powrotnego. Np. na Sherpa: "Travelers require proof of a ticket showing their entrance and exit from Zambia."
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 25 Sie 2025 18:32 
Awatar użytkownika

Loty: 368
Kilometry: 565 923
srebrny
Marzec i Kwiecień 2025, wszystko działa bez zarzutu. Pieczątka wbita od ręki.na przejściu w Victora Falls (zadekralorałem tranzyt do Botswany i dostałem wizę na 7 dni) oraz na przejściu w Kazunguli z deklarowanym kiludniowym pobytem w Livingstone (wiza na 10 dni). Więc nie dają domyślnie 90 dni tylko jak im się podoba. Wszystko zależy od deklaracji na granicy, więc jak ktoś wybiera się na dłużej to na pewno trzeba im to powiedzieć, żeby wpisali wizę z odpowiednią ważnością.
jprawicki lubi ten post.

#16 PostWysłany: 26 Sie 2025 14:32 

Loty: 136
Kilometry: 310 011
niebieski
Dokładnie, pytali ile dni będziesz w Zambii i na tyle wbijali pieczątkę. Jak wracałem z wodospadów to pytali kiedy opuszczam Zambię, powiedziałem, że jutro to wbili mi pobyt na 1 dzień :P

Więc na wszelki lepiej podać z lekkim zapasem :P

Pozdrawiam

J.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości