Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Aktualne zestawienie kart "dla podróżników" znajduje się w regularnie aktualizowanym poście @seal:

dla-podroznika,181,1454&p=1567188#p1567188

a także poście @piotrkr

viewtopic.php?f=181&p=1718879#p1718879

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197 ... 208  Następna
Autor Wiadomość
#3861 PostWysłany: 01 Wrz 2024 17:02 

niebieski
W Pekao nie ma podwójnego przewalutowania. Idzie wyłącznie z waluty transakcji na PLN, zarówno w przypadku MC, jak i Visy.
W regulaminie są jakieś antyczne zapisy.
A karta wielowalutowa i karty FX to to samo. Chodzi o zwykłą debetówkę do konta.
 Profil Relacje PM off  

Ewakuacja samolotu Ryanaira na lotnisku w Krakowie! Tuż przed startem w kabinie pojawił się dym Ewakuacja samolotu Ryanaira na lotnisku w Krakowie! Tuż przed startem w kabinie pojawił się dym
City break w cieniu Etny 🌋😍 Wycieczka na Sycylię za 639 PLN (loty + noclegi ze śniadaniami 🌞🍊 City break w cieniu Etny 🌋😍 Wycieczka na Sycylię za 639 PLN (loty + noclegi ze śniadaniami 🌞🍊
#3862 PostWysłany: 01 Wrz 2024 18:55 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
f0ku5 napisał(a):
W Pekao nie ma podwójnego przewalutowania. Idzie wyłącznie z waluty transakcji na PLN, zarówno w przypadku MC, jak i Visy.
W regulaminie są jakieś antyczne zapisy.

Hmm a skąd masz takie informacje?
 Profil Relacje PM off  

#3863 PostWysłany: 01 Wrz 2024 18:57 

niebieski
Z własnego doświadczenia.
 Profil Relacje PM off  

#3864 PostWysłany: 02 Wrz 2024 10:31 

srebrny
@f0ku5 pytałem dzisiaj na czacie w Pekao, mówią, że przewalutowują na USD a potem PLN...

Jeśli masz jakieś niedawne transakcje walutowe tą kartą, to można by zweryfikować jak jest - kursy MC/Visa są dostępne...
 Profil Relacje PM off  

#3865 PostWysłany: 02 Wrz 2024 11:35 

Loty: 267
Kilometry: 571 371
złoty
@piotrkr: podajesz dobrą informację, tak jest też w regulaminach.

Kiedyś... dawno temu (8 lat?) sprawdzałem jak jest z tym przewalutowaniem - czy to jest korzystne:

dla-podroznika,181,1454&p=792457#p792457

Wychodzi że nie ma różnicy.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
piotrkr uważa post za pomocny.

#3866 PostWysłany: 02 Wrz 2024 16:15 

srebrny
@rzeczywiście, to na sens. Tłumaczy też doświadczenie @f0ku5

(Nigdy tego do końca nie rozumiałem - że możesz sobie wymieniać waluty ale nic nie tracisz. Podobnie dla ETFów mówi się, że "waluta ETFa nie ma znaczenia", na tej samej zasadzie. Może jakby sobie rozpisać te operacje, to by się poskracały ułamki i wyszło by, że pośrednie waluty nie mają wpływu?)
 Profil Relacje PM off  

#3867 PostWysłany: 02 Wrz 2024 22:24 

kojocik napisał(a):
Halo. Czy ktoś się orientuję czy na rynku polskim, któryś z banków ma w ofercie kredytówkę, która używa do rozliczeń w innych walutach tabel kursowych Visa / Mastercard?

Chodzi o sytuacje, gdy robie transakcje np. w TRY (Turkish Lira), więc rozliczenie idzie ścieżką TRY -> USD lub EUR (tzw. waluta rozliczeniowa karty) -> PLN.

W tym przypadku to pierwsze przewalutowanie (TRY -> USD lub EUR) jest robione faktycznie przez Visa / Mastercard po ich kursach, tak to drugie przewalutowanie USD/EUR -> PLN to jednak najczęściej to po kursach banku, które delikatnie mówiąc są z d...py :)

Swego czasu ś.p. karty kredytowe Wizzair (zarówno w Citi jak i Raiffeisen) miały przez długi czas faktycznie taki setup, że oba przewalutowania szły po kursie Mastercard.

Ktoś Ci już podał, że ING dla kart kredytowych VISA stosuje kurs VISA. Dodam, że oni nie stosują podwójnego przewalutowania, jak w przywołanym przez Ciebie Wizzaair, tylko transakcja jest bezpośrednio przeliczana na PLN, ponieważ walutą rozliczeniową karty VISA jest PLN, w przeciwieństwie do karty ING Mastercard, gdzie walutą rozliczeniową jest EUR, a EUR na PLN przeliczają już po kursie banku.
 Profil Relacje PM off  

#3868 PostWysłany: 03 Wrz 2024 12:08 

niebieski
Ja używam KK mbanku MC World Intensive - głównie do opłacania wynajmu samochodów na lotniskach. Sprawdza się idealnie ze względu na brak (lub bardzo niskie)przewalutowanie. (dostaję monit , że z reguły po kursie różnym o 0.5% od referencyjnego kursu EBC).

Jest jeszcze jeden plus -$ale to nie karty ale mbanku - konsultanci zwalniają bez problemu depozyt za auto na karcie na mój wniosek. Normalnie wypożyczalnie lub hotele nie kwapią się do tego dość szybko.
 Profil Relacje PM off  

#3869 PostWysłany: 03 Wrz 2024 12:18 

srebrny
@Aramise zwykłej czy dla Private Banking? Bo zwykła ma 5% prowizji przy wypłacie z bankomatu za granicą, z tego co wiem.
 Profil Relacje PM off  

#3870 PostWysłany: 03 Wrz 2024 12:28 

złoty
@piotrkr chyba większość kredytówek ma prowizję od wypłat z bankomatów za granicą - tu wyróżniają się na plus np. kk z PKO MC Platinum i VISA Infinite, ale też pod warunkiem całkowitej spłaty zadłużenia z wyciągu. Wtedy nie ma ani prowizji ani odsetek.
Wiem, że World Elite PB z mBanku też nie ma opłat za wypłaty z bankomatu za granicą (ale nie wiem jak z odsetkami od takiej transakcji - może ktoś wie i podpowie)
Czy są inne od w/w kk bez prowizji za wypłaty z bankomatu za granicą?
 Profil Relacje PM off  

#3871 PostWysłany: 03 Wrz 2024 12:44 

srebrny
@lluukk "World Elite PB" nie wiem, ale dla zwykłej wersji naliczają odsetki.

Jedyne karty jakie znam bez prowizji i bez odsetek (pod pewnymi warunkami), to te co napisałeś (PKO MC Platinum i Visa Infinite).

Sprawdziłem takie: (wysłałem moderatorom obrazek do aktualizacji starego postu, ale jeszcze nie zatwierdzili, więc wklejam tutaj)

Dopisek: poprawiłem i przywróciłem obrazek...

Załącznik:
Karty dla podróżnika - kredytowe.jpg
Karty dla podróżnika - kredytowe.jpg [ 263.59 KiB | Obejrzany 1977 razy ]
 Profil Relacje PM off
Aramise lubi ten post.

#3872 PostWysłany: 03 Wrz 2024 18:37 

niebieski
piotrkr napisał(a):
@f0ku5 pytałem dzisiaj na czacie w Pekao, mówią, że przewalutowują na USD a potem PLN...

Jeśli masz jakieś niedawne transakcje walutowe tą kartą, to można by zweryfikować jak jest - kursy MC/Visa są dostępne...
Nie pytaj na chacie Pekao ponieważ Ci ludzie mówią Ci dokładnie to, co widzą w regulaminach.
Ja natomiast na podstawie własnego doświadczenia piszę Ci, że w Pekao nie ma podwójnego przewalutowania i możesz mi albo zaufać, albo zignorować ;)
 Profil Relacje PM off  

#3873 PostWysłany: 04 Wrz 2024 08:05 

srebrny
Zaktualizowałem tabelki w viewtopic.php?f=181&p=1718879#p1718879

Zmiany:
- dodanie Santander, City, Pekao, Revolut
- poprawki do kilku innych kart
- podział na 3 tabelki, zmiana kolorów, opisu

W sumie z takich oczywistych braków widzę tylko Curve. Jakby ktoś jeszcze znał jakąś kartę wartą sprawdzenia dajcie znać.
 Profil Relacje PM off
Aramise lubi ten post.

#3874 PostWysłany: 06 Wrz 2024 22:50 

srebrny
Jeszcze taka debetówka:

Załącznik:
millennium.jpg
millennium.jpg [ 45.52 KiB | Obejrzany 1745 razy ]

Które z opisanych debetówek byście wybrali jako dodatkowe? Albo które odradzacie? Nie mogę się zdecydować :(

Gdyby zignorować opłaty do 20 zł i warunki zwolnienia, to może tacy kandydaci?
  • Alior Bank debetowa - brak minusów
  • Pekao debetowa - brak minusów

Kolejne już z minusami na podobnym poziomie:
  • Alior Kantor wielowalutowa - 9 zł za 2+ wypłatę
  • BNP debetowa - 7 zł za niektóre wypłaty
  • Millennium debetowa - prowizja gdy przewalutowanie ponad 5000 zł

Jakby patrzeć też na opłaty i łatwość ich uniknięcia, to:
  • Alior Bank debetowa - 15 zł/miesiąc, uniknięcie mało czasochłonne
  • Pekao debetowa - 11 zł / miesiąc, uniknięcie mało czasochłonne
Czyli też całkiem w porządku.

Kolejne z listy:
  • Alior Kantor wielowalutowa - opłata tylko za wypłaty z bankomatów, nie da się jej uniknąć, ale za to jeśli nie wypłacasz z bankomatów to karta jest całkowicie bezpłatna bezwarunkowo
  • BNP debetowa - 12 zł / miesiąc nie do uniknięcia, 7 zł za niektóre wypłaty też nie do uniknięcia
  • Millennium debetowa - 11 zł / miesiąc, uniknięcia mało czasochłonne

Z trzeciej strony, może zamiast debetowej z Alior Banku lepiej lepiej byłoby wziąć wielowalutową z Alior Kantoru? Wtedy odpadają opłaty za nią lub próba ich uniknięcia, jest duży wybór kont walutowych (na czym można się przejechać jeśli kurs spadnie). Z minusów tracimy dodatkowe ubezpieczenie (mikre, ale jest) oraz assistance.

No i ostatnie pytanie: główną kartę mam Visę, czy te 2 dodatkowe lepiej mieć 2xMC (czyli 1xVisa + 2xMC) czy MC+Visa (czyli 2xVisa + 1xMC)?
 Profil Relacje PM off  

#3875 PostWysłany: 07 Wrz 2024 23:18 

piotrkr napisał(a):
[*] Alior Kantor wielowalutowa - opłata tylko za wypłaty z bankomatów, nie da się jej uniknąć, ale za to jeśli nie wypłacasz z bankomatów to karta jest całkowicie bezpłatna bezwarunkowo

alior kantor ma pierwsza wyplate w miesiacu za darmo
 Profil Relacje PM off  

#3876 PostWysłany: 07 Wrz 2024 23:22 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
No przecież dokładnie to masz napisane w poście, którego fragment zacytowałeś
 Profil Relacje PM off  

#3877 PostWysłany: 08 Wrz 2024 07:16 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
@piotrkr
Przeanalizuj, kiedy i do czego będziesz tej karty używać, każdy ma inne potrzeby.
Jako dodatkową wybrałem już dawno Alior Kantor z uwagi na zerowe koszty stałe i brak kombinowania by je znieść poprzez regularne używanie. Używam jej do różnych drobniejszych płatności typu bramki autostradowe czy niewielkie zakupy. Winiety autostradowe przez Internet (Węgry, Czechy, Słowacja, Austria) też opłacałem tą kartą. Wystarczy zadbać o środki na koncie w odpowiedniej walucie a kursy kantoru uznałem za akceptowalne. Natomiast minus w postaci braku ubezpieczenia nie ma znaczenia dla kogoś, kto ma stosowną kredytową z ubezpieczeniem, przecież rozmawiamy o wyborze karty dodatkowej. Ponadto kredytowa z wysokim limitem może przydać się w podróży, gdy np. trzeba będzie zapłacić wyższy rachunek za hotel a zatem warto ją mieć. Wybierając karty do płatności podczas częstych wyjazdów szukałbym duetu jako minimum: debetowa wielowalutowa i dobra kredytowa (lepiej mieć dwie kredytowe co prawda ale minimum wg mnie to jedna) tj. z odpowiednim limitem i ubezpieczeniem kosztów leczenia i rezygnacji
Tak więc u mnie przeważył brak kosztów stałych i wystarczająco dobre kursy walut Euro i USD.
 Profil Relacje PM off
piotrkr lubi ten post.

#3878 PostWysłany: 09 Wrz 2024 12:03 

Hej wszystkim. Wyruszam na 26 dni do USA i potrzebuję karty kredytowej aby móc wynająć kampera oraz zapłacić za hotele.
Czy ktoś mógłby polecić która obecnie oferta jest najkorzystniejsza? Kilka informacji o mnie:
* posiadam konto w PKO SA oraz debetowke
* posiadam konto jakże osobiste w alior
* posiadam konto w kantorze alior oraz środki w USD
* posiadam konto w revolut oraz debetowke fizyczną

Zależy mi oczywiście na tam aby karta nic nie kosztowała lub kosztowała jak najmniej 😅 po podróży planuje ją zamknąć gdyż w Polsce nie jest mi do niczego potrzebna. Planuje ją wykorzystać jedynie w hotelach oraz wypożyczalni samochodowej. Idealnie by było gdybym mógł wykorzystać dolary z kantoru alior więc pomyślałem o karcie kredytowej Tu i Tam ale też do końca nie wiem czy mógłbym sobie przelać dolary na tą kartę bez przewalutowania. Patrząc na tabelkę od piotrkr najsensowniejsza w moim przypadku byłaby karta kredytowa od ING(nie potrzebuje ubezpieczenia).

Bardzo proszę o poradę. Dodam również że przespałem trochę temat gdyż wylatujemy za 9 dni 🙁
 Profil Relacje PM off  

#3879 PostWysłany: 09 Wrz 2024 12:06 

Loty: 267
Kilometry: 571 371
złoty
@winio94: jak jesteś klientem PKO BP to zainteresuj się Mastercard Platinum: https://www.pkobp.pl/klient-indywidualn ... d-platinum

1. Kursy organizacji płatniczej
2. dobre ubezpieczenie
3. Jak jesteś klientem PKOBO to może być łatwo wyrobić.

teraz nawet karta jest w promocji - 300zł zwrotu w punktach Mastercard. jak dobrze pamiętam za opłatą możesz mieć wysyłkę kurierem wtedy karta będzie na czas jak załatwisz formalności bez zwłoki.
 Profil Relacje PM off  

#3880 PostWysłany: 09 Wrz 2024 14:18 

piotrkr napisał(a):
Jeszcze taka debetówka:

Załącznik:
millennium.jpg

Które z opisanych debetówek byście wybrali jako dodatkowe? Albo które odradzacie? Nie mogę się zdecydować :(

Alior debetowa ze swoim dość egzotycznym sposobem przewalutowania wygrywa wg mnie. Kursy NBP są zazwyczaj lepsze niż Visa i MC. A przewalutowanie z innych walut mimo ruchu kurs MC->USD->kurs NBP wychodzi też dobrze.
I karta nie zawiodła mnie ani razu w Japonii i Korei.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197 ... 208  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości