Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2141 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95 ... 108  Następna
Autor Wiadomość
#1821 PostWysłany: 26 Lip 2024 13:42 

niebieski
Hej,
Mam pare pytań o pierwszy rejs, chodzi mi o taką ofertę z Mein Schiff - oferta na zimę 2025/2026, ale lubię bookować z wyprzedzeniem ;)
https://www.meinschiff.com/de/trips/7-n ... e=Interior

1. Cena u pośredników jest taka sama jak cena bezpośrednio na stronie TUI. Samolot zawszę bookuję bezpośrednio w linii, czy ze statkami jest ta sama reguła?
2. Czy te 700 EUR za opcję "All Inclusive" po Kanarach (wyczytałem że większość napoi jest wliczona na tych statkach) to akceptowalna cena?
3. Z ciekawości, czy płynął ktoś na statku po Kanarach w styczniu/lutym? Byłem tam nie raz w tym terminie, ale nigdy na morzu i zastanawiam się, czy jest tam akceptowalnie pod kątem korzystania z basenu i innych atrakcji otwartym na pokładzie?

Dzięki :)
 Profil Relacje PM off  

Wypoczynek w Egipcie 🏝️🎄 4* hotel nad Morzem Czerwonym za 1998 PLN Wypoczynek w Egipcie 🏝️🎄 4* hotel nad Morzem Czerwonym za 1998 PLN
Turcja w grudniu 🌞 5* hotel z aquaparkiem 💦 All inclusive na Riwierze Tureckiej za 1687 PLN Turcja w grudniu 🌞 5* hotel z aquaparkiem 💦 All inclusive na Riwierze Tureckiej za 1687 PLN
#1822 PostWysłany: 26 Lip 2024 13:55 

Loty: 88
Kilometry: 179 929
srebrny
1. Ze statkami nie ma problemu z rezerwacją czy to u pośrednika czy to bezpośrednio u operatora. Kwestia ceny.
Przy czym u niemieckich operatorów typu AIDA i Mein Shiff zazwyczaj pośrednicy nie mają lepszej oferty.

2. Jak na tą linię to dobra cena. Ja płacę podobnie w AIDA tyle, że w lepszym terminie i miałem voucher więc byłem przymuszony do ich ofert

3. Ja nie miałem zaufania do stycznia/lutego więc wybrałem pierwszą połowę listopada.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1823 PostWysłany: 20 Sie 2024 22:07 

Ale że przez miesiąc brak postów? :shock: :D

Wschodnie Karaiby - które porty polecacie, a które lepiej omijać? Jakie macie doświadczenia? Interesuje mnie w sumie od Puerto Rico, poprzez Małe Antyle, po Arubę, Bonaire, Curacao, aż po Kartagenę w Kolumbii i przejscie przez Kanał Panamski. Zarówno pod kątem interesujących miejsc, jak i bezpieczeństwa.
 Profil Relacje PM off  

#1824 PostWysłany: 20 Sie 2024 22:29 

srebrny
Każda wyspa ma swój urok i mimo, że teoretycznie są podobne, to jednak będą się różnić mniejszymi lub większymi szczegółami. Dwa lata temu ceny wycieczek w porcie wahały się w przedziale 30-50$. Sam wyjazd na plażę od 10$. Co do bezpieczeństwa, to nawet nie masz co się zagłębiać w temat, bo na żadnej wyspie nie będziesz włóczył się po podejrzanej dzielnicy w środku nocy, bo o 17 odpłyniesz :)

Dla nas najważniejszym punktem przy wyborze rejsu była ilość wysp i jak najmniej dni na morzu. Padło na AIDĘ, która miała w 14 dni 11 wysp z wschodnich Karaibów. Na pewno jeśli tam wrócimy to bardziej na część zachodnią i Amerykę środkową. Na ten moment dwie najfajniejsze trasy to MSC World America i Mein Schiff
 Profil Relacje PM off
greg2014 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1825 PostWysłany: 21 Sie 2024 16:47 

bruce09lili napisał(a):
Każda wyspa ma swój urok i mimo, że teoretycznie są podobne, to jednak będą się różnić mniejszymi lub większymi szczegółami. Dwa lata temu ceny wycieczek w porcie wahały się w przedziale 30-50$. Sam wyjazd na plażę od 10$. Co do bezpieczeństwa, to nawet nie masz co się zagłębiać w temat, bo na żadnej wyspie nie będziesz włóczył się po podejrzanej dzielnicy w środku nocy, bo o 17 odpłyniesz :)

Dla nas najważniejszym punktem przy wyborze rejsu była ilość wysp i jak najmniej dni na morzu. Padło na AIDĘ, która miała w 14 dni 11 wysp z wschodnich Karaibów. Na pewno jeśli tam wrócimy to bardziej na część zachodnią i Amerykę środkową. Na ten moment dwie najfajniejsze trasy to MSC World America i Mein Schiff

Myślimy nad czymś na listopad/grudzień. Zachodnie Karaiby to miejsca gdzie już byliśmy (Cozumel, Costa Maya), lub nie bardzo nam się śpieszy (CocoCay itp). Może Roatan, może Belize, ale na ten moment raczej wschód i zobaczenie jak największej ilości wysp. Jest fajna trasa z Miami do Panamy, jest rejs z Barbados po wysepkach - kilka propozycji by się znalazło. Natomiast jeżeli coś jest absolutnie do zobaczenia to dodałbym to miejsce do priorytetów. Widziałem relacje Grega, widziałem pytania o porty w dziale z portami. Natomiast jak ktoś ma doświadczenie i w dwóch słowach mógłby napisać - "to i to trzeba, ale to omijajacie bo cośtam", to byłbym zobowiazany.
 Profil Relacje PM off
greg2014 lubi ten post.

#1826 PostWysłany: 21 Sie 2024 19:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Przejrzyj ten temat: karaiby-ktora-wyspe-wybrac,830,57771

#1827 PostWysłany: 21 Sie 2024 20:11 

srebrny
To w dwóch słowach: jeśli szukasz trochę bardziej dzikiej wyspy to zdecydowanie Dominika. Jeśli chcesz poczuć nieco amerykańskiego przepychu + spotkać kogoś z holenderskiej rodziny królewskiej na wakacjach to ABC. Chyba z tego wszystkiego najmniej mnie urzekł Barbados* i Dominikana. Na Dominikanie zdecydowaliśmy się na wycieczkę do Santo Domingo, bo np w okolicy La Romaine można było pojechać jedynie na plażę. Antigua miała super plażę, St Lucia wulkan drive in, St Vincent i Grenadyny czarne plaże, Grenada to przyprawy. Gwadelupa to fajna plaża, ale drożej niż gdzie indziej, ale ze to kontakt ze światem, bo jesteś w EU

* nie wykluczył bym go całkowicie bo my byliśmy tylko na godzinnej wycieczce przy wyokrętowaniu.

Nie wiem czy jest jakaś wyspa którą bym absolutnie skreślił i nie polecał. Jak dla mnie kwestia ceny/terminu/statku i jak ci się spodoba układ trasy.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1828 PostWysłany: 26 Sie 2024 15:11 

Cześć wszystkim. Mój rejs kończy się w Marsylii o 13:00, a wylot mam następnego dnia o 8:00. W związku z tym, że bagaż mam rejestrowany, muszę znaleźć się na lotnisku dużo wcześniej. Tym samym, trochę mało czasu na zwiedzanie, a nie ukrywam, że najwazniejsza tutaj jest teraz logistyka. Żeby móc coś zobaczyć, ale żeby spac w miejscu, z którego łatwo dostać się na lotnisko. Czy macie jakieś tipy? Byłbym wdzięczny za polecenie nawet tego co warto zwiedzić w tak krótkim czasie.

Dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#1829 PostWysłany: 28 Sie 2024 21:05 

platynowy
Cebulowe pytanie bez owijania w bawełnę. Wybieram się ze znajomymi na rejs Costa Smeralda, dwie pary, dwie różne rezerwacje. My mamy wykupiony pakiet alkoholi, a znajomi nie. Czy jeśli podejdę do baru i poproszę 4 piwa to je dostanę, czy barman będzie kręcił nosem?
 Profil Relacje PM off  

#1830 PostWysłany: 28 Sie 2024 21:20 

srebrny
Pewnie dostaniesz, ale nie wiem czy skórka jest warta wyprawki, bo z tego co było tutaj opisywane to jak was złapią to jest wylot z rejsu i ban dożywotni.

Wydaje mi się też, że nie będziecie mogli siedzieć razem przy kolacji?
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.
Kothson uważa post za pomocny.

#1831 PostWysłany: 28 Sie 2024 21:33 

złoty
To się tak nie robi.
Podchodzisz zamawiasz 2 piwa. Za 5s podchodzi żona zamawia 2 piwa.

Choć widzialem osobiście sytuację jak gosc zamowil przy stoliku 4 piwa i podał swoją kartę. Jak jest dużo ludzi i zamieszanie to klener olewa sprawdzanie

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1832 PostWysłany: 28 Sie 2024 22:24 

srebrny
Jeśli chodzi o Costę to trochę rejsów z nimi zaliczyłem i wg mnie nie liczyłbym specjalnie, żeby podali Ci 4 drinki za jednym podejściem na jedną kartę. O ile dobrze pamiętam ostatnio był limit dwóch na jedno zamówienie, czy teraz dadzą więcej nie wiem, można próbować. Co do bana z rejsu to przesada. Warunki pakietów są takie, że "co najwyżej" anulują w takim przypadku pakiet bez zwrotu jego kosztu. Czy kogoś to dotknęło nie wiem ale upomnienia od obsługi, żeby nie brać drinków dla osób bez pakietu i że może się to skończyć anulacją pakietu słyszałem. W restauracji przy kolacji, kiedy siedzicie przy jednym stoliku i macie stałego kelnera na pewno bym takich rzeczy nie robił. Dawniej faktycznie Costa nie przydzielała do jednego stolika osób z pakietami i bez pakietu (więc mało prawdopodobne, żebyście bez jakichś Waszych działań mieli wspólny stolik do kolacji) ale przecież zawsze można poprosić o zmianę stolika - i na tym etapie tego już nikt raczej nie sprawdza.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1833 PostWysłany: 29 Sie 2024 11:22 

Z praktyki. Na ostatnim rejsie Costa Smeralda byliśmy w trzy osoby w kabinie i mieliśmy wykupiony pakiet all. Mniej więcej przy co drugim zamówieniu kelner żądał okazania wszystkich trzech kart zanim przyjął zamówienie. Raz jak jedną kartę zostawiliśmy w kabinie (ładowanie komórki) kelner odmówił przyjęcia zamówienia dla trzech osób i po sprawdzeniu dwóch kart przyniósł zamówienie tylko dla dwóch osób. Tak że radzę nie afiszować się z zamówieniami na dwie karty dla czterech osób bo na Smeraldzie ( w każdym razie pół roku temu) byli dosyć czujni. Jak już to dyskretnie i z głową.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#1834 PostWysłany: 31 Sie 2024 22:47 

niebieski
Pytanie do rejsujących z MIA. Czy warto brać dodatkowy nocleg po zakończeniu rejsu w MIA? Przypłynięcie o godzinie 7:00, a wyloty do EU w godzinach popołudniowych 17-18.
 Profil Relacje PM off  

#1835 PostWysłany: 31 Sie 2024 23:00 

Cześć, wybieramy się rodziną na rejs w kwietniu, planuje podróż. Proszę o podpowiedź w który rejon świata warto się wybrać, chodzi o słoneczną pogodę, możliwość kąpieli w basenie otwartym itp
 Profil Relacje PM off  

#1836 PostWysłany: 31 Sie 2024 23:51 

srebrny
@myca007

Statki bardzo rzadko mają jakieś opóźnienia. Samo zejście w Miami też jest dość sprawne. Nie ma konieczności/potrzeby brać dodatkowego noclegu, ale jeśli to ma poprawić wasz komfort to why not?

@thonsonmusic22

Wpisz w wyszukiwarkę rejsów kwiecień i zobacz gdzie co pływa, bo to jest okres międzysezonowy i wiele statków jest repozycjonowanych. Pewnie jest sporo rejsów po morzu śródziemnym, bo są one cały rok ale kwestia pogody w kwietniu może być względna. Ja osobiście jeśli szukałbym słońca w kwietniu to albo dalej/egzotyczniej albo nie w kwietniu.
 Profil Relacje PM off
greg2014 lubi ten post.
myca007 uważa post za pomocny.

#1837 PostWysłany: 02 Wrz 2024 13:51 

Loty: 127
Kilometry: 216 898
Kilka informacji z mojej strony w zakresie Costa Smeralda (wiele już napisano, ale może komuś się przyda:). Standardowy rejs po Morzu Śródziemnym, zakończony kilka dni temu.

Po przeczytaniu kilku wpisów na forum myślałem, że będzie gorzej. A było ogólnie średnio, no może średnio z minusem. Statek, jak wiecie, jest ogromny, ale w mojej ocenie nieźle zaprojektowany (poza Colosseo, o czym już tu pisano). Jest sporo miejsc na kilku pokładach, gdzie można usiąść. Widać, że ktoś starał się wykorzystać na maksa powierzchnię i nieźle to wyszło (czasami zastosowano przy okazji super design). Owszem podczas dnia na morzu jest tłum, ale jakoś się rozchodzi po pokładach. Tak samo wieczorem: w tym samym czasie są jakieś występy w teatrze (dość małym), Colosseo i na schodach na końcu statku.

Ale jest jednak sporo minusów. Obłożenie było duże, więc problem z miejscem na śniadaniu i obiedzie był duży. Zdecydowanie większy niż na poprzednich moich rejsach. Raz czy dwa po prostu zamknęli drzwi głównej restauracji i sugerowali inne restauracje. W tych innych restauracjach był mniejszy wybór, przystający do średniego 3-gwiazdkowego hotelu. Jest sporo restauracji czynnych w ciągu dnia, ale wszystkie dodatkowo płatne. Rozumiem, że gdyby to było jakieś wyszukane jedzenie, to OK. Ale pizza i burger? Serio?:). Trochę zaleciało Ryanairem (podobnie podczas występów, gdzie przed każdym jest pokazywany filmik zachęcający do zakupu losów bingo, biżuterii itp.). Jedzenie na śniadaniu i obiedzie średnie. Na kolacji również bez szału (ale też bez rozczarowania); najlepsze na kolacji były desery (serio, kilka było bardzo dobrych).

O leżaki nie trzeba było "walczyć", ale obłożenie boiska było już ogromne. Dziki tłum, nad którym nikt nie panował, co chwilami - mając na uwadze południowe temperamenty - powodowało ciekawe sytuacje. Do tego malutkie baseny (właściwie brodziki); nie jest to dla nas jakiś istotny czynnik (jakość wody w basenach na statkach jest z reguły taka sobie), ale w tym przypadku wielkość basenów zupełnie nie przystaje do wielkości statku. Na plus z kolei zjeżdżalnie, które były OK.

To był mój pierwszy rejs Costą. Nie wiem, czy ostatni; może kiedyś, poza sezonem, jak będą mieli super cenę. Jeżeli jednak cena np. MSC będzie podobna, to wybiorę MSC.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
JIK uważa post za pomocny.

#1838 PostWysłany: 03 Wrz 2024 22:51 

srebrny
Aktualnie jest chyba jakieś promo na https://www.seereisedienst.de - można kupić rejs Costą z pakietem napojów w cenie jak bez pakietu*. Tak oto zupełnie spontanicznie zaklepałem majówkę 2025 :)

Z tego co widziałem w warunkach rezerwacji to jest jakaś taryfa dostępna od 27.08 więc dość świeża

*Płyniemy z dzieckiem więc my nie płacimy za pakiet ale cena dziecka wzrosła z 20E do 200E więc domyślam się że to kosz pakietu soft
 Profil Relacje PM off
futro lubi ten post.

#1839 PostWysłany: 09 Wrz 2024 12:45 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Grecja planuje nałożyć podatek w wysokości 20 euro na pasażerów statków wycieczkowych przybywających na wyspy Santorini i Mykonos w szczycie sezonu letniego, aby zapobiec nadmiernemu wzrostowi ruchu turystycznego, poinformował w niedzielę premier Kyriakos Mitsotakis.

https://www.ekathimerini.com/economy/12 ... um=twitter
 Profil Relacje PM off  

#1840 PostWysłany: 09 Wrz 2024 13:04 

srebrny
hmm... zastanawiam się czy to przyniesie jakiś pożądany efekt poza nabiciem lokalnego budżetu? Bo jeśli cena rejsu wzrośnie z 850 na 870 Euro, czy z 1100 na 1120 Euro w zależności od standardu to i tak nie spowoduje masowej rezygnacji z tych rejsów.

Jeśli Grecy chcą naprawdę ograniczyć ruch to można np. zmniejszyć ilość miejsc dla statków, albo wprowadzić minimalny czas postoju 36h, co odstraszy kilku operatorów, a turysta będzie miał więcej czasu na kręcenie się po okolicy i wydawanie swoich Euro i $$$ - a automatycznie zmniejszy rotację.

Na razie wygląda to na pospolity skok na kasę.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2141 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95 ... 108  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość