Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 85 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Zadar i okolice
#61 PostWysłany: 24 Kwi 2024 10:13 

A gdzie można jeszcze popłynąć promem na 1 dzień z Zadaru?
W Splicie i Dubrowniku byłem.
 Profil Relacje PM off  

Zobacz Nowy Jork i odpocznij na Bahamach🛳️✈️ Loty z Warszawy i rejs za 4969 PLN 🍹🍺☕ Zobacz Nowy Jork i odpocznij na Bahamach🛳️✈️ Loty z Warszawy i rejs za 4969 PLN 🍹🍺☕
Słoneczna majówka na Costa Dorada od 1965 🇪🇸🌊 Tydzień w 4⭐ hotelu z wyżywieniem 🏖️ Słoneczna majówka na Costa Dorada od 1965 🇪🇸🌊 Tydzień w 4⭐ hotelu z wyżywieniem 🏖️
#62 PostWysłany: 24 Kwi 2024 10:27 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ja byłem na wyspie Ugljan. Może nic wyjątkowego, ale szybko, tanio i bardzo przyjemnie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
skow3r uważa post za pomocny.

#63 PostWysłany: 24 Kwi 2024 15:56 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
skow3r napisał(a):
A gdzie można jeszcze popłynąć promem na 1 dzień z Zadaru?
W Splicie i Dubrowniku byłem.

Weź na miejscu skuter. Miejscowości wokół opisałem.
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 22 Sie 2024 11:44 

Widziane Jeziora Plitwickie, Park Krka i Szybenik.
Miłe zaskoczenie to Szybenik, zwłaszcza, gdy zwiedzanie zacznie się przed 8 rano i jest jeszcze pusto. :-). Byliśmy ładnych parę lat temu w Dubrowniku i jak dla nas oba miasta są porównywalnie atrakcyjne.
 Profil Relacje PM off
dusiu88 lubi ten post.
dusiu88 uważa post za pomocny.

#65 PostWysłany: 23 Sie 2024 17:56 

niebieski
Zdecydowanie NIE.
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 23 Sie 2024 20:33 
Awatar użytkownika

Loty: 717
Kilometry: 989 932
platynowy
@FUX nie wiem czy zauważyłeś, że autor napisał "jak dla nas są..."

Odpowiadając, że "nie" zdecydowanie jesteś mniej wiarygodny niż autor. On serio lepiej od Ciebie wie co mu się podoba
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#67 PostWysłany: 24 Sie 2024 06:57 

niebieski
A ja wyraziłem swoje zdanie. Ktoś to czytuje i może wyrabiać sobie zdanie. Wolny wybór.

EOT.
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 24 Sie 2024 12:31 

Kilometry: 63 566
niebieski
Prasal napisał(a):
Miłe zaskoczenie to Szybenik, zwłaszcza, gdy zwiedzanie zacznie się przed 8 rano i jest jeszcze pusto. :-). Byliśmy ładnych parę lat temu w Dubrowniku i jak dla nas oba miasta są porównywalnie atrakcyjne.
Dla mnie Sibenik z chorwackich miast najładniejszy. Ma klimacik, nie jest zatłoczony i tak mocno skomercjalizowany.
 Profil Relacje PM off
Prasal lubi ten post.

#69 PostWysłany: 27 Wrz 2024 19:12 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 86 397
srebrny
Będę w Zadarze na 2 dni. Chyba jednego dnia pojadę do Splitu, po drodze zahaczając o Szybenik i Trogir (chyba tak, żeby odhaczyć zwiedzanie).
Natomiast waham się ogólnie nad PN Jezior Plitwickich oraz PN Krka - będę miał auto, więc dojazd nie jest problemem, ale małe dziecko 0.5 roku z wózkiem z opinii ludzi niezbyt pasuje do chodzenia po jeziorkach, a opinie o wodospadach Krka są dwojakie.
PN Krka mogę zwiedzić po drodze do Splitu, więc tu po prostu zdecyduję na bieżąco.
Natomiast nie wiem co robić w drugi dzień, czytam o Nin, Pag, inni mówią o wycieczce promem na którąś z wysp. W sumie zależałoby mi na optymalizacji dwóch rzeczy - długość rejsu oraz atrakcyjność wyspy.
Tłumacząc z mojego na polski - rejs nie za długi, żeby dzieci (0,5 i 4) nie znudziły się, a wyspa, żeby nie była norą z 3 domami na krzyż, tylko miała "to coś" - i tu pytanie czy jak mam auto, to lepiej autem na jakaś wyspę popłynąć czy może nie ma takiej potrzeby, bo wyspa X jest tak świetna i ma klimat, że można płynąć na nią bez auta/roweru itp. i pochodzić spokojnie na piechotę.
Jak coś, to bilet zamówię z wyprzedzeniem na https://www.jadrolinija.hr :)

#70 PostWysłany: 27 Wrz 2024 19:24 

niebieski
"Ambitny" plan na zaliczenie.
:lol:
Wyścigi konne na Partynicach?
Jesteś dwa pełne dni?
Napisz.

W Cro jeździ się wolno. 100 km to ok. +2h

Gdzie nocujecie?
 Profil Relacje PM off
piekara114 lubi ten post.

#71 PostWysłany: 27 Wrz 2024 19:37 
Awatar użytkownika

srebrny
@FUX pierwszego dnia od 10 rano, drugi dzień cały..
Nocleg w Sukošanie.
Nie rozumiem czemu "ambitny" plan? Pierwszego dnia Split/Szybenik dojazd/powrót moim zdaniem realny. Przecież nie napisałem, że planuję to PLUS jeziorka oraz wodospady. Napisałem, że się waham. Logiczne, ze jednego dnia nie ogarnę Splitu i jeziorek, bo są w przeciwnych kierunkach. Ambitnie możnaby mówić o próbie zwiedzenia Splitu, Szybeniku i wodospadów Krka.
A czy w drugi dzień wycieczka promem i ewentualnie jakieś miasteczka koło Zadaru (Nin, Pag) to też tak dużo?

#72 PostWysłany: 27 Wrz 2024 20:33 

niebieski
Nie masz szans obskoczyć po przylocie Sibenika, Trogiru i Splitu i jeszcze rozpatrujesz PN Krka. I to jeszcze z dwójką dzieci. Po prostu spędzisz czas na jeździe i parkowaniu (pewnie jeszcze szukania parkingu free). A gdzie jakaś kawa, obiad czy plac zabaw dla starszej latorośli? Postój na karmienie niemowlaka?
Jak Fux pisze, Jadranką pojedziesz 50 km, a do autostrady musisz dojechać, więc to też czas ci zajmie i wyjdzie na jedno.
A kiedy w ogóle lecisz?
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

#73 PostWysłany: 27 Wrz 2024 21:24 
Awatar użytkownika

srebrny
Lecimy 23-25 października. Patrząc po wpisach na forum, sądziłem, że bez problemu w 1 obskoczę do Splitu i z powrotem. To co w takim razie polecicie?
I co możecie doradzić w związku z drugim pytaniem tj. o wycieczkę promem na wyspę(-y)?

#74 PostWysłany: 27 Wrz 2024 21:50 

niebieski
Odbiór bagaży i auta-11.
Do Krka stateczkiem co pół godziny czy godzinę, nie pamiętam, do Skradinu, parking bez problemu, NP Krka bez jeziora ca. 2h, spacer po Skradinie, obiad, 2h.

https://maps.app.goo.gl/v7cxME38WruatBoH8

Sama jazda autostradą 2-3 h i macie 18h i ciemno.
Amen.

Drugi dzień

https://maps.app.goo.gl/v7cxME38WruatBoH8

Split, Trogir, Primosten, zwiedzanie, droga, kawa, obiad.
7-9 h razem.

Amen.

I to wszystko w galopie. A gdzie delektowanie się Cro?

Pomogłem?

Aha, byłem 15 razy.

😉
 Profil Relacje PM off
Kri$ lubi ten post.
Kri$ uważa post za pomocny.

#75 PostWysłany: 27 Wrz 2024 22:16 

niebieski
Zachód będzie o 18, krótki dzień

Z lotniska wyjdziesz o 11, i ja bym pojechała do Nin - dzieci pobiegają, kawa, lody, chwilą na "piaszczystej" plaży. Potem kościół sw Mikołaja przy drodze do Zadaru i sam Zadar: obiad przy forum, spacer nabrzeżem, Rotunda i dzwonnica ( parkuj jak najbliżej murów, choć będzie to płatny parking). Osobiście zamieniłabym nocleg na Zadar.

Dzień 2: wpaść na autostradę i do Skradin - stąd stateczkiem ( sprawdź czy poza sezonem pływa) do Krka (dla malucha chusta, będzie wygodniej lub trochę sie pomęczysz przenosząc w kilku miejscach wózek po schodkach, ale bez przesady). Zejdzie z 3-4h (bez dojazdu). Potem Sibenik: katedra z cudownym baptysterium, twierdza, fontanna z żółwiami, obiad przy nabrzeżu, jedna z twierdz ( Anny nad miastem lub Mikołaja). Znowu zejście min. 3-4h. Potem przejazd na Kamenjak na zachód słońca, które chowa się za wysepkami PN Kornati.

Split, Trogir zostawić sobie na lot do Splitu.

15 razy w Chorwacji. Wszystkie miejsca, o których piszę lub pytasz odwiedziłam, część z nich kilka razy....
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Kri$ uważa post za pomocny.

#76 PostWysłany: 27 Wrz 2024 22:58 
Awatar użytkownika

srebrny
Dziękuję serdecznie. Jeszcze tylko proszę o podpowiedź @piekara114 , czy mówiąc Kamenjak masz na myśli ten konkretny punkt - https://maps.app.goo.gl/tBNHThCrocm79KmJA

#77 PostWysłany: 27 Wrz 2024 23:27 

niebieski
Kri$ napisał(a):
...I co możecie doradzić w związku z drugim pytaniem tj. o wycieczkę promem na wyspę(-y)?

Pamiętaj, że jak zabierasz wynajęty samochód na prom, to zazwyczaj musisz wykupić dodatkowe ubezpieczenie.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Zadar i okolice
#78 PostWysłany: 28 Wrz 2024 00:07 
Awatar użytkownika

Loty: 222
Kilometry: 465 651
niebieski
yendras napisał(a):
piekara114 napisał(a):
[...] parkuj jak najbliżej murów, choć będzie to płatny parking [...]
Polecam darmowy parking kilka minut spacerem przez park od Bramy Lądowej. Zostawiałem tam auto w maju na pół dnia. Parkują tam miejscowi i turyści, również campery. Jest bezpiecznie. Na Google Maps oznaczony jako "Free prking".

Załączniki:
zadar_P.jpg
zadar_P.jpg [ 247.91 KiB | Obejrzany 1888 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 29 Wrz 2024 21:53 

niebieski
Z tym zaznaczonym parkingiem free (sama z niego korzystałam kilka razy w przeszłości) trzeba uważąć, bo podobno nie jest już free mimo info na google. Trzeba się upewnić na miejscu.

@kris - tak, to to miejsce. Mój zachód sprzed kilku lat....
Image

Image

Chyba, że wiesz, że na Kamenjak nie zdążysz to możesz próbować jechać na wyspę Murter (most) na Beach Podvrške lub wcześniejszą piaszczystą Slanicę, to choć obejrzycie zachód z poziomu plaży.
 Profil Relacje PM off
Kri$ lubi ten post.

#80 PostWysłany: 29 Wrz 2024 23:11 
Awatar użytkownika

srebrny
@piekara114 @yendras niedaleko jest płatny miejski za 0,3€/h - strefa nr 4 - więc jakoś przeżyję te kilka godzin.
https://oil.hr/en/parking-zadar

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 85 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości