Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 102 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 19 Sie 2024 11:18 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 558 574
platynowy
Nie ma co bać się Seoul Station, bo wszystko jest czytelne i jasne. Oczywiście jeśli nie znamy tak dużej stacji, to trzeba wziąć co najmniej kilka minut marginesu, szczególne przez wzgląd na to, że z tego co pamietam, linia do Munsan zatrzymuje się na peronie znajdującym się tyłach dworca, przy starym (zabytkowym) budynku. Intuicyjnie (jak się nie sprawdzi numerów wejść w nawigacjach ;)), każdy pójdzie najpierw w kierunku hali głównej. Z innej stacji może być rzeczywiście przyjemniej niż z głównego.
BTW Polecam też korzystanie z autobusów w Seulu. Jestem pod niesamowitym wrażeniem jak one tam kursują.

A jeszcze odnośnie samego wyjazdu do DMZ to mi się podobało. Tunel, jak tunel - tyłka nie urywa, ale sama otoczka jest ciekawa. Szkoda, że Dora zamknięte. Widok na te wzgórza (napisy propagandowe w stylu „Hollywood”), miasto, maszty z flagami… Ikoniczne. Samo obserwatorium, z salą teatralną do obserwowania północy i reakcje południowców np. na to, że widać chodzących po ulicach ludzi. 😅 Polecam.

Załączniki:
IMG_8242.jpeg
IMG_8242.jpeg [ 147.22 KiB | Obejrzany 1380 razy ]
IMG_8224.jpeg
IMG_8224.jpeg [ 74.81 KiB | Obejrzany 1380 razy ]
IMG_2540.jpeg
IMG_2540.jpeg [ 141.82 KiB | Obejrzany 1392 razy ]
DERKER lubi ten post.
DERKER uważa post za pomocny.

Jarmark bożonarodzeniowy w Bukareszcie 🇷🇴🎄 Loty i noclegi za jedyne 450 PLN ✨ Jarmark bożonarodzeniowy w Bukareszcie 🇷🇴🎄 Loty i noclegi za jedyne 450 PLN ✨
Greckie all inclusive 🇬🇷🍹 Tydzień na Korfu w 4* hotelu za 2122 PLN Greckie all inclusive 🇬🇷🍹 Tydzień na Korfu w 4* hotelu za 2122 PLN
#82 PostWysłany: 19 Sie 2024 11:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Właśnie takich informacji szukałem w necie
Co do Seul Station nie mam jakiś obaw, tym bardziej że będziemy tam przed wyjazdem do DMZ kilkukrotnie, ale zawsze warto skorzystać z podpowiedzi - po to mamy forum - dzięki
 Profil Relacje PM off
benedetti lubi ten post.

#83 PostWysłany: 19 Sie 2024 13:29 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
srebrny
Trochę OT ale Seoul Station to monstrum:). Mieszkaliśmy obok, korzystaliśmy codziennie ale i tak czasem można się zagubić. Jak raz wyszliśmy z drugiej strony stacji to przebicie się na drugą stronę trochę nam zajęło:)
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 19 Sie 2024 17:14 

niebieski
Seoul Staton jest OK. Ale na nocleg wybieram zwykle w Ibis Ambassador Insadong. I w tym kontekście nie było sensu się pchać linią 1 na Seul Station, jak była linia 3 z wygodniejszą przesiadką. Seul Station kiedyś przerobiłem dokładnie wędrując po biurach w poszukiwaniu informacji na temat tablicy o partnerstwie z dworcem Warszawa Centralna. Ówczesna informacja była taka, że jest zakonserwowana w magazynie na czas remontu. Byłoby miło jakby ktoś ponownie zapytał gdzie ona jest i poinformował forumowiczów.
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 02 Wrz 2024 14:02 
Awatar użytkownika

Loty: 274
Kilometry: 589 892
niebieski
Stan na 24.08.2024
- obserwatorium Dora dalej nieczynne;
- nikogo kto przybył indywidualnie (nie wiem jak grupy) nie wieźli także do Odusan.
-nie było też stopu przy Dorasan
W grę wchodził tylko i wyłącznie trzeci tunel plus wizyta w sklepie - Pani to zaznaczyła od razu przy okienku przed kupnem biletu.
Także: autobus do trzeciego tunelu - krótki filmik + wizyta (pieszo - monorail nie działa - na tablicach ta opcja pozaklejana). Na powrocie wizyta w sklepie. Tyle. I to co zobaczysz zza szyb autokaru.
Koło kas Imjingak Park oraz most, bunkier i gondola.
W mojej ocenie całkowita strata czasu - nawet nie pieniędzy - bo z dojazdem całość trochę trwa.
O 6:53 wyruszyłem z Seulu - metrem - potem autobus - o 9:50 załapałem się na wycieczkę.
O 15 byłem z powrotem w Seulu.
pozdrawiam
5 ludzi lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

#86 PostWysłany: 03 Wrz 2024 09:26 
Awatar użytkownika

niebieski
@kojot_lubin
- zakładam że internetowa rezerwacja DMZ Peace Tour nadal nie działa i żeby kupić bilety trzeba być fizycznie na miejscu - kupno biletów w kasie.
- daj proszę znać, o której godzinie byłeś przed kasami i czy była duża kolejka, bo zastanawiam się o której godzinie mam się tam pojawić? Zakładałem trip w sobotę, więc myślę że ludzi będzie więcej niż w ciągu tygodnia.
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 03 Wrz 2024 11:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Cześć,
- co do rezerwacji internetowej to nic nie wiem - nie sprawdzałem;
Fizycznie na miejscu nie było problemów z zakupem - praktycznie na wszystkie dostępne godziny były miejsca - wiadomo im wcześniej tym mniejsza dostępność - ale nie było problemów z zakupem.
Do kas dotarłem około 8:45 - miałem lekkie problemy z dojazdem - kierowca i pasażerowie w 058A twierdzili, że nie mogę nim jechać - wszyscy kazali mi wysiadać i czekać na 58B - takiego zamieszania narobili, że odpuściłem i wysiadłem;
Są dwie kolejki - dla grup i indywidualna - około 15 osób przede mną - załapałem się na 9:50 - może i bym zdążył na wcześniejszą ale jakoś się nie śpieszyłem;
Też byłem w sobotę - stałem ze 20-25 minut - Pani każdemu tłumaczy, że to i to zamknięte - tylko 3 tunel itd.
Powtórzę wiadome informacje:
- koniecznie trzeba mieć paszport;
- przez zakupem biletu koniecznie trzeba wygenerować kod QR. Po wypełnieniu danych generuje się kod który trzeba pokazać przy kasie. Kasa nie akceptuje kart - nie ma co się o ten kod martwić są osoby które pomagają wygenerować. Można to sobie ogarnąć czekając w kolejce.
Po autobusowej wycieczce na spokojnie już kręciłem się w okolicy kas - jakiś pomnik, most, gondola itp. aż do przyjazdu autobusu - jeździ rzadko - za taxi do stacji Musan bez targowania wołali 10 000 won. Za autobus do Musan zapłaciłem nie 200 a niecałe 1400 won - na autobusie była nawet kartka z cennikiem 1340 won (jakoś tak).

Co do Seoul Staton - stacja jak stacja - wg mnie normalna - dobrze oznakowana, bezproblemowa, jedzenie picie, darmowe toalety.
To co już podane wcześniej - do Musan nie jedzie sie z holu głównego tylko z peronu za starym dworcem - linia taka seledynowa Gyeongui Joungang - są znaki prowadzące.
Na lotnisko za linię szybka można płacić kartą (lekko ponad 11000 won) - za tą wolniejszą co się zatrzymuje na różnych stacjach tylko gotówką (niecałe 6000 won) - różnica w czasie około 15 minut - z tym, że ta wolniejsza częściej jeździ.
pozdrawiam i przy okazji dzięki za wcześniej napisane porady
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#88 PostWysłany: 03 Wrz 2024 18:07 

niebieski
Dzięki, po okrojeniu możliwości „atrakcji” (które były bardziej dla mnie niż dla małych dzieci) odwidziała mi się ta wizyta i dzięki tej opinii wylatuje z planu zwiedzania :)
 Profil Relacje PM off
kojot_lubin lubi ten post.

#89 PostWysłany: 12 Wrz 2024 11:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Słyszałem, że obserwatorium Dora ponownie otwarte - do sprawdzenia.
pozdrawiam
Arekkk uważa post za pomocny.

#90 PostWysłany: 12 Wrz 2024 11:30 

HON fly4free
znajomi byli tam w sierpniu, więc stosunkowo świeże info ;)
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 12 Wrz 2024 12:14 
Awatar użytkownika

niebieski
pemat - końcem sierpnia a dokładnie 31 było zamknięte za względu na napięcia; Doświadczyłem tego osobiście.
O zamknięciu informowano od razu przy zakupie biletów.
Także zmienia to się tam - na innym forum wyczytałem, że już wpuszczają - głowy nie dam za to info więc do sprawdzenia dla zainteresowanych.
pozdrawiam
Zjadacz lubi ten post.

#92 PostWysłany: 15 Wrz 2024 03:55 

Loty: 7
Kilometry: 31 319
niebieski
Za bilety wstępu do DMZ tylko gotówka? Dobrze zrozumiałem?
Resztę (monorail) można opłacać kartą?
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 15 Wrz 2024 05:10 
Awatar użytkownika

niebieski
DMZ - aktualizacja - 14.09.2024:
1 - obserwatorium DORA zostało otwarte - wejść można na poziom 1 i poziom 2.
2 - CAMP Greaves (górna stacja gondoli) zamknięty - otwarcie podobno w 11.2024 - otwarte muzeum multimedialne (free)
3 - MONORAIL - zamknięty - zwiedzanie tunelu tylko pieszo
4 - Bilety DMZ - cash ( wszyscy tak płacili, ale nie sprawdzałem czy można płacić kartą - bezpiecznie mieć gotówkę)
5 - Bilety DMZ - wymagane pobranie kodu QR z aktualnym PIN, który znajduje się przy kasach i rejestracja każdej osoby która wjeżdża do strefy DMZ - tylko podstawowe dane szybki proces do zrobienia w kolejce - o godzinie 8:15 było przede mną 15 osób w kolejce po bilety
6 - Bilety GONDOLA i pozostałe atrakcje ( bunkier, most itp.) - karta lub cash
7 - Nie wyrzucajcie żadnych biletów. Mając bilet do strefy DMZ uzyskuje się rabat na zakup biletu na gondole = 2.000₩ / mając bilet wejścia do bunkra dostajecie rabat przy zakupie biletu na most - itd.
8 - Autobus 58B jeździ bez rozkładu i strasznie długo się czeka - jechaliśmy tylko w jedną stronę - z powrotem zabrakło nam cierpliwości
9 - TAXI z przystanku autobusowego 58B (rondo) przy strefie DMZ na stację Munsan = 9.200₩ (taksometr).
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#94 PostWysłany: 16 Wrz 2024 02:35 

Loty: 7
Kilometry: 31 319
niebieski
Do Imjingang skąd już tylko 10 min (czyli prawie tyle ile z autobusu) do DMZ kursują niektóre pociągi metra. Nie ma ich za wiele w tygodniu, w soboty i dni świąteczne trochę więcej, ale jak się w nie wceluje przy planowaniu podróży z Seulu to wystarczy tylko zmienić peron w Munsan.

PS. Te pociągi pokazuje również Google Maps.Image
 Profil Relacje PM off
benedetti lubi ten post.

#95 PostWysłany: 16 Wrz 2024 22:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Zgadza się, ale niestety poranne pociągi wyruszają z Munsan trochę za późno, jak dla mnie. W te popołudniowe (powrotne) teoretycznie można się wbić, więc rozwiązanie całkiem niezłe - nam się niestety nie udało - zbyt długo musielibyśmy czekać na pociąg powrotny, stąd wybór TAXI - przy czterech osobach wydaje się to rozsądne rozwiązanie i niezbyt drogie.
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 16 Wrz 2024 22:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Aktualna tablica informacyjna w DMZImage
 Profil Relacje PM off
Zjadacz lubi ten post.

#97 PostWysłany: 16 Wrz 2024 22:15 
Awatar użytkownika

niebieski
QR Code - wymagany do zakupu biletu w DMZ - PIN jest uaktualniany codziennie (chyba). Image
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#98 PostWysłany: 05 Gru 2024 12:10 
Awatar użytkownika

Loty: 243
Kilometry: 491 464
niebieski
powstała ciekawa alternatywa dla DMZ - taras obserwacyjny w cenie kawy ;)

https://www.msn.com/pl-pl/styl-zycia/po ... d24a&ei=37
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#99 PostWysłany: 05 Mar 2025 02:36 

niebieski
Czy jechał ktoś w ostatnim czasie, dojazd na własną rękę dalej możliwy?
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 05 Mar 2025 02:45 

Loty: 164
Kilometry: 434 395
srebrny
@bbartekk2 sam dojazd to komunikacja publiczna, więc raczej nie spodziewałbym się jakichkolwiek ograniczeń. Co innego to dostępność atrakcji (obserwatorium Dora, tunel itp.), która czasem zmienia się dynamicznie.
 Profil Relacje PM off
bbartekk2 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 102 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości