Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Lip 2024 08:30 

Oczywiście głównymi punktami wizyty na zachodzie USA będą parki.
Ale czy są tam miejsca warte zobaczenia, zjechania z trasy od parku do parku? Jakieś miejsca nieoczywiste, miasteczka w których czas się zatrzymał?
W planie jest jazda od LA do wielkiego kanionu, potem na północ do Bryce, Las Vegas, Dolina śmierci i na koniec San Francisco. Albo w drugą stronę, jeszcze nie zdecydowałem. Oczywiście po drodze parki. Ale czy jest po drodze coś jeszcze poza parkami?
 Profil Relacje PM off  

All inclusive na Wyspach Kanaryjskich za 2387 PLN 🌤️🌋👙🍹 Wulkany, plaże i nisko lądujące samoloty All inclusive na Wyspach Kanaryjskich za 2387 PLN 🌤️🌋👙🍹 Wulkany, plaże i nisko lądujące samoloty
Letnie słońce nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 Tydzień w 5* hotelu w Egipcie z all inclusive za 2539 PLN 🤩 Letnie słońce nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 Tydzień w 5* hotelu w Egipcie z all inclusive za 2539 PLN 🤩
#2 PostWysłany: 15 Lip 2024 09:06 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Polecam: zachod-usa-planowanie-trasy,761,141211
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#3 PostWysłany: 15 Lip 2024 10:01 
Awatar użytkownika

Loty: 128
Kilometry: 216 022
Nie wiem czy trafiam w Twój gust ale dla nas (w podróży z dziećmi) miłym przystankiem był Bearizona Wildlife Park.
skrzat lubi ten post.

#4 PostWysłany: 15 Lip 2024 13:13 

O, fajne. Będzie przystanek między Joshua a Wielkim Kanionem.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 15 Lip 2024 16:38 

złoty
Powiem tak... North Rim widokowo przebija wszystko, w temacie Grand Canyon'u... South Rim to w pewnym sensie najgorsze możliwe miejsce GC.

- Super miejsce, za darmo i w zasadzie bez ludzi to Pariah Valley. Wygoogluj sobie ---> Paria Townsite (picnic area)
- Najwięcej drzewek Joshua jest przed Las Vegas, na pustyni Mojave koło Cima. Las, po horyzont. Obok, przy przejeździe kolejowym w Kelso jest stary cmentarz chiński (Kelso Chinese Cemetery).
- Po drodze z Bryce do SF polecam nocleg w Eureka, NV. "The friendliest town on the loneliest road in America". Oraz Grand Bassin NP gdzie rosną najstarsze drzewa na świecie... https://en.wikipedia.org/wiki/Bristlecone_pine

Takich rzeczy jest pełno, wystarczy sobie przeklinać google mapę wzdłuż planowanej trasy.
 Profil Relacje PM off
skrzat lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 16 Lip 2024 10:02 

Dlaczego uważasz że South Rim to najgorsze miejsce nad kanionem?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 16 Lip 2024 14:28 

srebrny
To taki zgrabny manewr. Na południowej krawędzi już wszyscy byli to teraz modne jest mówić że lepiej na północnej.

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
seal lubi ten post.

#8 PostWysłany: 15 Lip 2025 07:52 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Chupacabra napisał(a):
Powiem tak... North Rim widokowo przebija wszystko, w temacie Grand Canyon'u... South Rim to w pewnym sensie najgorsze możliwe miejsce GC.

W tym sezonie nie ma już opcji wizyty w North Rim z powodu pożarów: https://www.nps.gov/grca/learn/news/dra ... 3-2025.htm
"The North Rim is closed for the remainder of the 2025 season because of losses resulting from the Dragon Bravo Wildfire."

Do odwołania zamknięto:
North Kaibab Trail
South Kaibab Trail
Phantom Ranch
Bright Angel Trail below Havasupai Gardens
 Profil Relacje PM off
brzemia lubi ten post.

#9 PostWysłany: 15 Lip 2025 09:40 

złoty
1kk05 napisał(a):
Dlaczego uważasz że South Rim to najgorsze miejsce nad kanionem?

Z powodu masy ludzkiej, która tam jest obecna.
Myślałem, że po tygodniowym pobycie na dole kanionu oraz obejściu South Rim, nic więcej mnie tam nie zaskoczy. W ubiegłym roku dzieci mnie namówiły na wypad na North Rim i byłem zaskoczony widokiem i małą ilością turystów.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 20 Lip 2025 09:51 

Cóż, byłem w zeszłym roku zarówno na South Rim jak i na North Rim, we wrześniu więc nie doświadczyłem jakiegoś tłumu ludzi na południowej krawędzi. North Rim to oczywiście cisza, przyroda, przebywanie z kanionem sam na sam. Natomiast jeżeli ktoś jechałby nad kanion pierwszy raz, miałby mniej czasu i musiałby wybierać między krawędziami, to poleciłbym South Rim, bo to tam są widoki, po które się pierwszy raz nad kanion jedzie.

I mam nadzieję, że ludzie którzy jeszcze nigdy nie byli nad Wielkim Kanionem i chcieliby go doświadczyć, nie zasugerują się postami na tym forum mówiącymi że "South Rim to najgorsze miejsce".
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

#11 PostWysłany: 03 Kwi 2026 20:47 
Awatar użytkownika

srebrny
Chupacabra napisał(a):
- Super miejsce, za darmo i w zasadzie bez ludzi to Pariah Valley. Wygoogluj sobie ---> Paria Townsite (picnic area)

Jak z jakością drogi? W GM przy końcu trasy widać masę piachu i czerwonego SUVa. Czy 4x4 jest tam konieczne, czy zwykłym SUVem się dojedzie? a może nawet sedanem?

#12 PostWysłany: 03 Kwi 2026 21:13 

złoty
@Raphael Dojechałem "zwykłym" SUV'em. Z archiwalnej umowy wynika, że to był Ford Edge. Można dojechać pod parking bez problemu.
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości