Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Taxi w Uzbekistanie
#1 PostWysłany: 19 Lip 2012 12:52 

Witam,
taxi w Taszkiencie sie nie martw.
kazdy kierowca jest taksowkarzem :) (powaznie).
wychodzac z lotniska nie daj sie po prostu namowic przez naganiaczy, bo oni skasuja sporo.
przejdz dalej na parking i po drugiej stronie parkingu przy ulicy stoja taxi lub prywatne samochody.
ceny sa baaaaardzo niskie.

w Uzbekistanie bylem poltora roku temu dwa razy po 3 tygodnie.
zawsze codziennie jezdzilem taxi (prywanty samochod)
wystarczy wyjsc na ulice i zamachac reka (od razu zatrzyma jedno lub dwa auta)
podajesz miejsce i pytasz za ile? (fonetycznie: skolko?)
ceny bardzo niskie. oprocz jednego powrotu z dyskoteki, nigdy po miescie nie jechalem za wiecej niz 6000 sum. (srednio 3000 - 4000)
z lotniska to bedzie kwota od 5000 to 10000 w zaleznosci jak potargujesz.
ja raz jechalem za 4000 z lotniska - hotel (lecz bylem z lokalnym wspolpracownikiem i on sie dogadywal), gdy wracalem samemu to placilem okolo 8000?

z hotelami niestety nie pomoge bo bylem na wyjazdach sluzbowych i spalem w Intercontinentalu zatem do taniej opcji to nie nalezy.

pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
 Temat postu: Re: Uzbekistan
#2 PostWysłany: 20 Maj 2014 10:13 
Awatar użytkownika

w Uzbekistanie każdy samochód jest potencjalną taksówką :-) A taksówki potrafią byc śmiesznie tanie, o ile dobrze się targujesz. Np. za kurs z Taszkentu do Czimgan zapłaciliśmy 60 zł na dwie osoby, przy czym kierowca czekał na nas 3 godziny na miejscu.

Faktycznie wychodząc z lotniska w Taszkencie, dobrze jest przejść 200 m, i tam już jest postój autobusów i marszrutek. My tak zrobiliśmy i w 20 min byliśmy w centrum w okolicach bazaru Czorsu.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 03 Paź 2018 08:29 

Tylko aplikacja Yandex taxi. Najtaniej, pewnie i nie trzeba się targować.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 05 Paź 2018 12:02 

Yandex wcale nie jest najtansze, sprawdzalem.

Co do 'targowania', to jest prosta zasada, ktora ja przyjalem - najpierw pytasz 2 lokalnych ile sie placi za taki kurs normalnie, a dopiero potem zatrzymujesz 'takskowke'. Dla mnie nie ma czegos takiego jak 'negocjacje' wtedy - zatrzymuje sie facet, widzi, ze turysta, wiec rzuca kwote z kosmosu (albo x2, albo dopisuje jedno zero na koncu) - odpowiadam, ze wiem jakie sa stawki, mowie stawke i koniec.
 Profil Relacje PM off
e-prezes lubi ten post.

#5 PostWysłany: 07 Paź 2018 21:46 

platynowy
W Taszkencie działają dwie aplikacje taksówkowe: Yandex Taxi oraz MyTaxi.uz
Yandex Taxi wychodziło trochę taniej.

W Samarkand jest też http://liber.tvoe.taxi/ ale średnio działało
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 22 Lut 2019 18:53 
Awatar użytkownika

Loty: 545
Kilometry: 946 504
złoty
Podrzucam cennik na wyjazdy z Chiwy

Załączniki:
Schowek01.jpg
Schowek01.jpg [ 105.84 KiB | Obejrzany 3555 razy ]
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
wtak uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 02 Paź 2019 14:36 

Loty: 98
Kilometry: 205 052
Info z września 2019:
Buchara dworzec kolejowy (Buchara 1) - taksówka załatwiona przez hotel z dworca do historycznego centrum 40 000 sum, w drugą stronę tyle samo
Urgencz - taxi z lotniska Urgench załatwiane na miejscu do historycznego centrum Chiwy - 100 000 sum. Taksówkarz żąda na dzień dobry 150 000
Samarkanda - taxi ze stacji kolejowej do Gur-e-Amir załatwiane na miejscu - 30 000 sum. Taksówkarz żąda na dzień dobry 50 000, przy czym jest na tyle perfidny, że może chcieć traktować po cenie 30 k przejazd jako shared taxi z jakimś lokalsem po drodze (czyli ja płacę 30k a lokals np. 8). Na szczęście nie było nikogo chętnego. Taxi dokładnie w drugą stronę załatwiona przez hotel - 11 000 sum, co pokazuje ile tak naprawdę to powinno kosztować. Co ciekawe, taxi z hotelu miało coś w rodzaju taksometru, na wejściu było 5000 a potem licznik (w telefonie) się przekręcał.
Taszkient - Yandex mówi, że taxi z okolic Chorsu na lotnisko to koszt 15-25 000 sum (zależne od pory dnia)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 03 Kwi 2024 22:18 

HON fly4free
Po miastach najlepiej korzystać z Yandexu - działa niezawodnie, testowane wielokrotnie w Taszkiencie, Bucharze i Samarkandzie. Kierowcy są uczciwi, kompletnie nie kombinują (jak np. w Indiach w Uberze), płaci się dokładnie tyle, ile w apce - ja akurat wybrałem opcję gotówki, bo tak mi było najwygodniej - zawsze kierowcy wciskali mi niemal na siłę resztę, nawet jakąś groszową, jeśli tak wychodziła z apki. Wątpię, żeby przy negocjacjach udało się schodzić niżej Yandexa, z resztą IMO kompletnie szkoda na to czasu, bo stawki są groszowe za przejazdy.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 12 Kwi 2024 13:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Mogę potwierdzić to co już wcześniej napisano. Korzystałem z Yandexu w Taszkiencie, Samarkandzie i Bucharze. Wszędzie działa bez zarzutu. Trochę obawiałem się Buchary że względu na nocny pociąg do Chiwy ale w środku nocy tak samo łatwo i bezproblemowo można zamawiać. Na marginesie 14 km w nocy kosztowało 5.70zł :lol:
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 22 Kwi 2024 21:41 
Awatar użytkownika

Loty: 218
Kilometry: 476 321
srebrny
Potwierdzam, Yandex i albo karta revolut (albo jakaś inna), albo gotówka.
Raz próbowali naciągnać na "bilet parkingowy", ale szybko sobie wyjaśniliśmy.
Najtańszy Yandex to zwykle przygoda sama w sobie, od matiza albo nexii z malowanymi na czarno szybami i szydełkowanym pokrowcem na fotele po całkiem przyzwoite nowe auta. W Samarkandzie i Taszkencie dojechali o każdej porze na każde odludzie.

Jedyny kłopocik dla mnie (2+3), to brak aut XL (w Azji SE to nie problem), więc musieliśmy brać po dwie taksówki i dzielić się na drużyny.

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 24 Maj 2024 12:43 

Ma ktoś rozeznanie z przejazdów w ostatnim czasie z lotniska w Urgenczu do centrum Chiwy? Informacja sprzed 5 lat o cenie 100tys sum. Jak wygląda to w ostatnim czasie? Yandex nie działa w tym rejonie.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 31 Maj 2024 16:18 
Awatar użytkownika

złoty
-- 31 Maj 2024 16:14 --

Nie wiem jak z tą konkretną trasą ale dla porównania napiszę tak, lotnisko Taszkent na bazar Chorsu ok 10 km w tym korki, jandex 25k sum, taxi chciał 50k, ale po krótkiej rozmowie zszedł do 40k sum, więc na prowincji nie powinno być więcej, jak nie taxi to można rozmawiać z każdym kierowcą, wszyscy chętnie dorobią
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 31 Maj 2024 17:19 

Mogę już odpowiedzieć na bazie własnego doświadczenia. Najtaniej znalazłem ten przejazd z Chiwy na lotnisko w Urgenczu za 100k SUM. Cena bardzo dobra bo nawet lokalsi twierdzili, że nie ma szans znaleźć taniej, tym bardziej dla turysty. Podzielę się z Wami namiarem na kierowcę - tel. +998 95 449 06 20. Kontakt oczywiście w języku rosyjskim, taksówkarz bardzo miły, kulturalny i co najważniejsze bezpiecznie prowadzi.
Jeśli chodzi o Taszkient, Samarkande i Buchare to oczywiście polecam Yandex. W każdym z tych miast przejazdy w cenach 2-9 zł, te najdroższe to ~15km. Dostępność kierowców wysoka o każdej porze dnia i nocy. Rejestrowałem na uzbecka kartę SIM.
 Profil Relacje PM off
Nvjc lubi ten post.

#14 PostWysłany: 31 Maj 2024 18:17 

HON fly4free
Yandex można zarejestrować na dowolny numer, w każdym razie na polski spokojnie działa.
Co do tej trasy Urgench - Chiwa po każdym przylocie stoi pod lotniskiem pełno chętnych do podwiezienia - oczywiście jak widzą "zachodniego" turystę cena wyjściowa rośnie ale po krótkich targach i dyskusjach można zejść właśnie w rejon 100-120 k sum. Jak ktoś już chce bardzo budżetowo i ma pełno czasu to może bawić się w łapanie marszrutki do centrum miasta i stamtąd jeździ trolejbus do samej Chiwy - całość wyjdzie pewnie kilka złotych, ale potrwa. IMO szkoda zachodu, chyba że ktoś z takich oszczędności uczynił sport podróżniczy ;-)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 31 Maj 2024 18:23 

Akurat na mój polski numer telefonu coś nie dochodził SMS weryfikacyjny, dlatego finalnie założyłem na nową uzbecką kartę SIM.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 13 Lip 2024 23:48 

Loty: 81
Kilometry: 127 461
Zupełnie nie wiem od czego to finalnie zależy, ale na mój telefon w ogóle nie przychodziły SMSy aktywacyjne z Yandex. Ani na polski ani na uzbecki numer (sieć Ucell). A mojej żonie przyszedł SMS dopiero po tym jak utworzyła najpierw konto Yandex przez poświadczenie się kontem Google (logowanie do Yandex przez konto Google). Ja już potem nie próbowałem tego samego zabiegu, jak już żona miała dostęp.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 17 Mar 2025 08:56 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
Też nie mogłem zainstalować, dopiero przy logowaniu przez Apple przyszedł SMS. Trasa Undzent-Chiwa zamawiana przez Yandexa tubylca wyszło 78000 sum.

#18 PostWysłany: 17 Mar 2025 09:15 
Awatar użytkownika

Loty: 714
Kilometry: 984 307
platynowy
Jeśli występują problemy z yandexem zawsze można zainstalować yango. Jeden
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 05 Kwi 2025 19:36 
Awatar użytkownika

Loty: 968
Kilometry: 2 123 334
HON fly4free
Ceny jakie udało nam się wynegocjować za samochód na przejazdy międzymiastowe:
Dasoguz - Chiwa 15$
Chiwa - Buchara 70$
Buchara - Samarkanda 45$
Samarkanda - Shahrisabz - Samarkanda 45$

Wchodzi 4 osoby, nas było 3. Zależało nam na czasie i wygodzie.
Gadekk lubi ten post.

#20 PostWysłany: 05 Kwi 2025 23:16 
Awatar użytkownika

srebrny
To ja dorzucę też kilka wskazówek - za auto:
Kungrad- Mujnak 400000 UZS(~30$),
Chiwa-Buchara 750000 UZS(~60$),
"Pakiet" -> Mujnak-jez. Sudoczje-Mujnak +
Mujnak-Nukus 1300000 UZS (~100$).
To Jedwabny Szlak. Setki lat handlu. Targujcie się 🙂
Tam niemal każdy jest taryfą.
W dodatku bardzo życzliwi ludzie 🙂👍

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości