Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Do Chin bez wizy:
- BJS i PVG 144h
- nie można opuszczać miasta transferowego
- na lotnisku trzeba udokumentować swoją dalszą podróż do kraju trzeciego
- możemy zmieniać lotniska w obrębie danego miasta
- podróż nie musi być na jednym bilecie
Wyjątki:
- możemy opuścić miasto tranzytowe np. koleją (potwierdzone wcześniej na bilecie) ale w ciągu 24h od lądowania musimy opuścić granicę Chin np udać się do HKG.
- możliwy jest transfer bez wizy tylko w jednym mieście w Chinach przykład:
Po przylocie do PVG w ciągu 144h wylatujemy BEZPOŚREDNIO poza granicę Chin do kraju trzeciego, nie ma możliwości żeby po odbytym stopoverze polecieć sobie do NRT przez np. BJS.
- możliwy jest transfer przez kilka lotnisk w Chinach ale wtedy musimy opuścić kraj w ciągu 24h
Przykład: WAW-(BJS-PVG)-NRT od przylotu do BJS i wylotu z PVG nie może minąć więcej niż 24h gdyż oba lotniska są w Chinach
- transfer bez wizy jest możliwy w dwie strony np. WAW-PVG 144h- NRT - PVG 144h - WAW
Chińczycy znajdą dobrze te przepisy. Nie ma możliwości wydłużenia tranzytu nawet o godz. Umieją liczyć i jeżeli przekroczycie czas tranzytu będziecie zmuszeni opuścić Chiny. Najczęściej każą kupić bilet do HKG. Błagania nie pomogą.

Krótka instrukcja jak zdobyć wizę
bezwizowy-tranzyt-w-chinach-72-144h-bez-wizy,1135,32620?start=500#p1067859

Dzięki @macq91 @apocalipse

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1019 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51  Następna
Autor Wiadomość
#961 PostWysłany: 18 Kwi 2024 13:59 

@jacus1000 my mielismy lot z Narity przez PVG i PEK do WAW. Nie mogli nam zrobic bagazu do WAW, wiec musielismy wyciagac bagaze w PVG i jeszcze raz checkin (tak wszystko bylo jedna linia - Air China). Pisze o tym bo w takiej konfiguracji odbior bagazu i ponowny checkin w 3h to jest na styk. My i tak nie moglismy tego doswiadzczyc bo spoznil nam sie lot wiec wszystko wzielo w leb.

Tak czy siak, 1:30 na przesiadke nawet jak Twoj bagaz bedzie lecial do final destination to sa marne szanse z mojego doswiadczenia (zalezy jak szybko wyjdziesz z samolotu, o ktorej bedziesz i ile samolotow przyleci z Toba, jaki celnik bedzie na immigration).

Powodzenia 🤞
 Profil Relacje PM off  

Jesienny relaks na Korfu 🏝️ 3* hotel z all inclusive przy dwóch plażach od 2299 PLN Jesienny relaks na Korfu 🏝️ 3* hotel z all inclusive przy dwóch plażach od 2299 PLN
Relaks na Costa del Sol 🌞🏝️ 4* hotel w Benalmadenie za 2069 PLN 😍 Relaks na Costa del Sol 🌞🏝️ 4* hotel w Benalmadenie za 2069 PLN 😍
#962 PostWysłany: 18 Kwi 2024 14:04 

Loty: 128
Kilometry: 243 973
Mam rozumieć że tam nawet strefy tranzytowej nie ma i kontrola imigracyjna i tak mnie czeka?
 Profil Relacje PM off  

#963 PostWysłany: 18 Kwi 2024 14:14 

@jacus1000 nie wiem jak w KMG ale w PVG to:

- po wyjsciu z samolotu idziesz na tranzyt
- mijasz visa on arrival (to nie dla Ciebie)
- idziesz do bramek immigration (i teraz tam musisz znalezc biala kartke z niebieskim paskiem i wypelnic - ja to robilem stojac w kolejce)
- celnik wlepia Ci entry permit na 24h (ten na 144h nie pozwala na zmiane lotnisk lol) - ale tutaj moze wszystko sie wysypac bo stwierdza, ze masz za malo czasu na przesiadke np.

Tyle, ze ty na PVG to juz bedziesz mial jak Ci szczescie dopisze 24h permit (TWOV) wiec na luzie no i przylecisz pewnie na inny terminal (Domestic). W moim przypadku organizacja na PVG byla znacznie lepsza niz na PEK.

Podam Ci przyklad z Pekinu. Tam byly dwie kolejki na tranzycie: Domestic i International, okazalo sie po godzinie stania, ze w tej kolejce to dopiero mozesz stanac jak masz TWOV, poniewaz byla 1 w nocy tylko jedno stanowisko entry permit bylo czynne po drugiej stronie terminalu. Wiec wszystko sie tak wydluzylo, ze celnik nie wlepil entry permitu... Kurtyna. Przy international transfer wszystko poszlo innym razem bez problemu, tyle ze wolno bardzo. Tak czy siak musisz szukac tych znaczkow 24/144h visa/entry permit i tam cisnac.
 Profil Relacje PM off  

#964 PostWysłany: 18 Kwi 2024 14:17 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Spokojnie.
Nie wrzucajmy do jednego worka wszystkich przypadków, twierdząc że potrzebna wiza, odbiór bagażu w Chinach itd.
Leciałem 1.04 China Eastern z Bangkoku do Budapesztu.
I NIE MUSIAŁEM mieć wizy i NIE MUSIAŁEM odbierać bagażu w Szanghaju.
Przesiadka 5 godzin.
Przejście przez bramkę tranzytową (bezobsługową - skanowanie paszportu i boarding passa), przejście przez ponowne security (co ciekawe puścili z pełnymi puszkami z napojami, oglądali power bank).
I po 20 minutach mogliśmy szukać saloniku na T1.
Zatem wszystko odbyło się tak, jak w europejskich czy arabskich liniach - bezproblemowo.
 Profil Relacje PM off  

#965 PostWysłany: 18 Kwi 2024 14:28 

Loty: 128
Kilometry: 243 973
No o PVG się raczej nie boję, 3h to wystarczająco na cokolwiek by się tam miało nie wydarzyć IMHO (w granicach rozsądku), ofc przy przylocie o czasie. Bardziej pytam w sumie o to KMG, bo info o potrzebnej/niekoniecznej wizie nie mogę znaleźć dotyczącego tego lotniska a i 1h30 to zdecydowanie za mało żeby użerać się czy to z celnikami czy z bagażami...
 Profil Relacje PM off  

#966 PostWysłany: 18 Kwi 2024 14:29 

@Garmond jasne, że nie. Ja też nie miałem problemu w PEK przy international transfer, problem w moim przypadku i to dwukrotny był przy domestic transfer, a tak wlasnie leci @jacus1000 (pierwszy raz odmowa wydania TWOV, w drugim przypadku spoznienie lotu i bardzo dluga procedura).
 Profil Relacje PM off
Garmond lubi ten post.

#967 PostWysłany: 18 Kwi 2024 14:43 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Dziękuję za doprecyzowanie - rzeczywiście: to trochę inna sytuacja.
 Profil Relacje PM off  

#968 PostWysłany: 18 Kwi 2024 20:15 
Awatar użytkownika

platynowy
@bosal Ale o ile mnie pamięć nie myli na na domesticach w ChRL TWOV nie obowiązuje.
Ps. I please... Nie celnik...
 Profil Relacje PM off  

#969 PostWysłany: 18 Kwi 2024 23:17 

Obowiązuje jak masz tranzyt czyli Chiny to nie Twój final destination. Przechodziłem to w marcu i kwietniu.

Nie miałem potrzeby na 144h entry permit, ale przy nim z tego co zgrałem też może być wesoło. TWOV na 24h pozwala Ci na zmianę lotnisk wewnatrz Chin, a na 144h nie 😅
 Profil Relacje PM off  

#970 PostWysłany: 19 Kwi 2024 06:35 
Awatar użytkownika

platynowy
A po polsku?
 Profil Relacje PM off
Sudoku lubi ten post.

#971 PostWysłany: 19 Kwi 2024 10:42 

Mogę po angielsku :)

Tutaj przydatne linki + filmik który ktoś wrzucił wyżej + strona rządowa
Czytelna tabelka z porównaniem https://visaguide.world/asia/china-visa ... visa-free/
Ogółem info https://www.chinadiscovery.com/chinese- ... -visa.html

Załączniki:
Komentarz do pliku: Tabelka z porównaniem ze strony https://visaguide.world/asia/china-visa/transit-visa/24-hour-visa-free/
CleanShot 2024-04-19 at 11.19.09@2x.png
CleanShot 2024-04-19 at 11.19.09@2x.png [ 279.13 KiB | Obejrzany 821 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#972 PostWysłany: 23 Kwi 2024 09:22 

niebieski
Juz pisano tu wielokrotnie ale także mogę potwierdzić że da się wjechać bez wizy i pogranicznicy o nic nie pytają (PVG). Niestety procedura może być bardzo czasochłonna, wczoraj przy wylocie kontrola paszportowa trwała około godziny, organizacja kiepska (jak to w Chinach).

Ps. Ogólne wrażenia z tranzytu 24h w Szanghaju mam jak najgorsze, szczególnie pamiętając Chiny (i Szanghaj) z 2005roku i teraz będąc po ponad 2tyg. podróży po Japonii. Z pewnością kraj ten ma masę pięknych miejsc, kupę ciekawych zabytków i tysiące pięknych widoków, natomiast kontakt z Chińczykami, specyficzny syf ( przy czym indyjski syf dla przykładu bardzo lubię i do Indii mogę raz w roku jeździć z rozkoszą) i dzikie potoki krajowych turystów wyleczyły mnie na dobre z jakichkolwiek pomysłów powrotu do Chin. To przykre,ale rewolucja kulturalna i wybicie inteligencji pozostawiło blizny w narodzie które są widoczne zbyt głębokie. Zero sympatii dla tego kraju i ich mieszkańców z mojej strony.
 Profil Relacje PM off
Mihal09 lubi ten post.

#973 PostWysłany: 23 Kwi 2024 09:30 
Awatar użytkownika

Loty: 714
Kilometry: 984 307
platynowy
To bardzo słaby wpis. Ja bym powiedział 0 zrozumienia różnic kulturowych
 Profil Relacje PM off  

#974 PostWysłany: 23 Kwi 2024 09:40 
Awatar użytkownika

Loty: 709
Kilometry: 1 148 135
srebrny
@pabien
Czyli nie było rewolucji kulturalnej czy też jej znaczenie w definiowaniu współczesnego społeczeństwa Chin jest przeszacowane?

Ja to bym powiedział: rozumieć różnice kulturowe a je akceptować, przyjmować beznamiętnie - bez odniesienia do naszych wartości - to dwa odmienne procesy.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
yanas uważa post za pomocny.

#975 PostWysłany: 23 Kwi 2024 09:43 
Awatar użytkownika

platynowy
Wziąwszy pod uwagę obecny powrót cesarstwa, chyba można tak twierdzić.
Bardziej istotna jest wcześniejsza historia, rewolucja kulturalna była tylko krótkim etapem w historii Chin
Chiny przed zapaścią z XiXw odpowiadały za bodaj 30% globalnego PKB

Jakby co to moje odkrycie z ostatnich dni. Wcześniej po lekturze m.in. Mo Yana też tak myślałem

Edit: ja sobie tak krytykuję, ale zawsze będę się przyznawał do mojej pierwszej chińskiej porażki, kiedy tam przyjechałem i tak się przeraziłem, że umknąłem - później żałowałem. Dla mnie Chiny to największa egzotyka jaką znam
 Profil Relacje PM off  

#976 PostWysłany: 23 Kwi 2024 14:20 

niebieski
pabien napisał(a):
To bardzo słaby wpis. Ja bym powiedział 0 zrozumienia różnic kulturowych

Odbyłem 25 dość długich (ponad 3-tyg) podróży poza Europę w ostatnich 20 latach. Nie piszę o tym żeby się chwalić tylko żeby pokazać że mam pewien szeroki dość ogląd różnych kultur na 6 kontynentach. Przez połowę Chin przejechałem lądem blisko 20 lat temu, w czasie gigantycznego boomu, jaki wtedy przeżywał ten kraj. Powstawała biznesowa dzielnica Pudong, tama na Jangcy, szykowano obiekty do olimpiady w Pekinie itp itd. Tak jak napisał sko1czek - rozumieć - tak, przyjmować bezkrytycznie - nie. Moim zdaniem zachłysnąć się Chinami może przede wszystkim ktoś kto po prostu niewiele świata widział. Nie ma w tym rzecz jasna niczego złego. Zresztą nawet nie interesując się specjalnie rożnicami i głębią kulturową obu państw i traktując je jako kolejne kierunki eskapady z plecakiem podróż z Japonii do Chin, śmiem twierdzić, w 8 na 10 przypadków wywoła podobną reakcję do mojej.
 Profil Relacje PM off  

#977 PostWysłany: 23 Kwi 2024 15:49 
Awatar użytkownika

platynowy
bosal napisał(a):
To przykre,ale rewolucja kulturalna i wybicie inteligencji pozostawiło blizny w narodzie które są widoczne zbyt głębokie. Zero sympatii dla tego kraju i ich mieszkańców z mojej strony.

Ja do tego tylko piłem - co zresztą chyba wynika z mego wpisu. I do tego, że Chińczyk Chińczykowi nierówny i to bardzo. Co więcej to kraj wieloetniczny - 100 mln nie Hanów tam mieszka - 3 Polski!
 Profil Relacje PM off  

#978 PostWysłany: 23 Kwi 2024 16:54 

niebieski
Jasne, naprawdę mam pełną świadomość że słowo "chińczyk" oznacza plejadę nacji/grup etnicznych, podobnie jak "papuas". Z nie-hanami miałem mało doczynienia lub wręcz wcale.

W Chinach - jak w absolutnie żadnym innym odwiedzonym kraju - wtedy i teraz spotkałem się z cholernie licznymi modelami/przykładami zachowań tak absurdalnych, niezrozumiałych lub wprost - dla mnie - świadczących o braku inteligencji "hana" że musi to wpływać na taki a nie inny stosunek do kraju. I naprawdę nie wszystko można tłumaczyć barierą jezykową czy kulturową. Ale nie chce bardziej rozwijać bo ktoś może zacząć do mnie strzelać takim popularnym słowem na literkę r. Próbując sobie to uzasadnić czy też ich usprawiedliwić do głowy przychodzi mi właśnie rewolucja kulturalna która musiała swoje piętno odcisnąć.
 Profil Relacje PM off  

#979 PostWysłany: 24 Kwi 2024 10:21 
Awatar użytkownika

niebieski
przeszukałem wątek, żeby znaleźć wzmianki o minimalnym czasie transferu, żeby dostać wizę (i tym samym pozwolnie na wyjście z lotniska) ale nie znajduję takich informacji. Na oglądałem się trochę youtuba, gdzie clickbajtowe tytuły filmów wskazują, że jednak dość często dostaje się odmowy wydania wizy.

W moim przypadku mam dwa transfery w PEK, jeden w drodze do Wietnamu i jeden na powrocie.
Ten w drodze to Wietnamu to 22h między 11:40 a 9:40 kolejnego dnia i mam już zabookowany darmowy hotel zoorganizowny przez AirChina więc nie spodziewałbym się większych problemów ale na powrocie mam "tylko" 8h (między 18:25 a 02:30) i obwiam się, że przy tak krótkim czasie nie będą chciali mnie wypuścić. W jakimś filmiku oglądałem, że kolesia nie chcieli wypuści bo zostało mu mniej niż 10h (dokładnie kiedy dostał się do okienka miał 9h50min do kolejnego wylotu) i to było argumentem odmowy wydania wizy. Czy ktoś miał jeszcze podobne doświadczenia?
 Profil Relacje PM off  

#980 PostWysłany: 24 Kwi 2024 12:33 

Przy 9h zawrócili ostatnio wszystkich, tłumacząc, że to za krótko. Przy mnie zmienił się urzędnik i miałem nadzieję, że będzie miał inne podejście, ale to samo.
Nie pomogło pokazanie rezerwacji hotelu od CA (i przez to nie mogłem zabookować saloniku koczując na lotnisku)
 Profil Relacje PM off
piotrek_89 lubi ten post.
piotrek_89 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1019 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości