Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Do Chin bez wizy:
- BJS i PVG 144h
- nie można opuszczać miasta transferowego
- na lotnisku trzeba udokumentować swoją dalszą podróż do kraju trzeciego
- możemy zmieniać lotniska w obrębie danego miasta
- podróż nie musi być na jednym bilecie
Wyjątki:
- możemy opuścić miasto tranzytowe np. koleją (potwierdzone wcześniej na bilecie) ale w ciągu 24h od lądowania musimy opuścić granicę Chin np udać się do HKG.
- możliwy jest transfer bez wizy tylko w jednym mieście w Chinach przykład:
Po przylocie do PVG w ciągu 144h wylatujemy BEZPOŚREDNIO poza granicę Chin do kraju trzeciego, nie ma możliwości żeby po odbytym stopoverze polecieć sobie do NRT przez np. BJS.
- możliwy jest transfer przez kilka lotnisk w Chinach ale wtedy musimy opuścić kraj w ciągu 24h
Przykład: WAW-(BJS-PVG)-NRT od przylotu do BJS i wylotu z PVG nie może minąć więcej niż 24h gdyż oba lotniska są w Chinach
- transfer bez wizy jest możliwy w dwie strony np. WAW-PVG 144h- NRT - PVG 144h - WAW
Chińczycy znajdą dobrze te przepisy. Nie ma możliwości wydłużenia tranzytu nawet o godz. Umieją liczyć i jeżeli przekroczycie czas tranzytu będziecie zmuszeni opuścić Chiny. Najczęściej każą kupić bilet do HKG. Błagania nie pomogą.

Krótka instrukcja jak zdobyć wizę
bezwizowy-tranzyt-w-chinach-72-144h-bez-wizy,1135,32620?start=500#p1067859

Dzięki @macq91 @apocalipse

[ 1019 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 51  Następna
Autor Wiadomość
#901 PostWysłany: 28 Lis 2023 16:31 
Awatar użytkownika

Loty: 294
Kilometry: 330 703
srebrny
@muz

Może napisz do Air China aby wysłali na e-mail potwierdzenie hotelu.
 Relacje PM off  

#902 PostWysłany: 28 Lis 2023 17:16 

Loty: 40
Kilometry: 124 893
Ja walczyłem z Air China poprzez właśnie telefon, bo na stronie rezerwacji hotel miał przez 3 tygodnie status Pending request..., więc wymusiłem po 3-4h na infolinii. Pani powiedziała, że przypisuje mi hotel, ale żebym zdał sobie sprawę, że nie mam pewności czy wyjdę z lotniska - po tej akcji na stronie rezerwacji było Approved i wydrukowałem sobie tutaj stronę stąd, którą miałem przy sobie (masz to samo w aplikacji AirChina na telefonie).

Ani przy pierwszym razie, ani przy drugim nie zawitałem do hotelu.

W chiński adres za pierwszym razem wpisałem hotel, a za drugim nie wpisywałem już nic i też poszło - tutaj wiedziałem że jak coś to wyjmę papier/aplikacje z rezerwacją.

#903 PostWysłany: 28 Lis 2023 18:21 
Awatar użytkownika

Loty: 145
Kilometry: 238 175
niebieski
Korzystałem z wizy tranzytowej w ostatni czwartek. Wcześniej dokonałem rezerwacji hotelu z możliwością anulacji do godz. 18.00 w dniu przyjazdu. W formularzy wpisałem nazwę hotelu (bez adresu) - rezerwacji nikt nie weryfikował. Dosyć dokładnie przejrzeli paszport i po chwili wiza. Po przejściu za bramki poszła anulacja i tyle. Proponuję zrobić anulację jeszcze na lotnisku, będąc w zasięgu lotniskowego wi-fi - ja po wyjściu z lotniska miałem trudności podłączenia do internetu, pomimo dwóch globalnych eSim.
 Relacje PM off  

#904 PostWysłany: 29 Lis 2023 09:27 
Awatar użytkownika

Loty: 86
Kilometry: 236 807
niebieski
Czy może ktoś przemieszczał się bez wizy z TFU na CTU i ma jakieś wskazówki/doświadczenia z tym związane?

Zachód USA mocno rozszerzony i skondensowany jednocześnie
Transsybirem do Chin
Indie z podręcznym
Autostopem po Jordanii
 Relacje PM off  

#905 PostWysłany: 30 Lis 2023 15:18 

Ja dostałam potwierdzenie hotelu na maila z AirChina wiec zobaczymy jak pójdzie ;) dzięki za wszystkie wskazówki!

Przy okazji - korzystaliscie z transit lounge w Pekinie?
Jak tak to jak to działa bo na stronie piszą ze trzeba rezerwować a mi na maila odpisali ze mam tam iść i tyle checkin na miejscu bez rezerwacji… a już szukam opcji B jakby była lipa z wyjściem na miasto …
 Relacje PM off  

#906 PostWysłany: 30 Lis 2023 15:25 

Loty: 40
Kilometry: 124 893
Jeżeli chodzi o potwierdzenie hotelu, który dostaliście przez telefon - w aplikacji na telefonie możecie ujrzeć swoją rezerwacje ze wszystkimi potrzebnymi danymi, bądź drugi sposób wejść w rezerwację poprzez link, który jest przypięty do tego tematu (u góry) i w Transit Hotel na samym dole można wysłać potwierdzenie na meila, bądź nr telefonu - manualnie :)

#907 PostWysłany: 02 Gru 2023 12:29 

Loty: 76
Kilometry: 159 361
niebieski
Dobra napisze jak było u mnie póki mam chwilę wolna.

Lądowałem w czwartek rano, miałem na mailu potwierdzenie od Air China, że hotel przyznany bez żadnych szczegółów, na tej kartce do wypełnienia przy ubieganiu się o wize, w miejscu zatrzymania nie wpisałem nic. W punkcie do wiz był tylko jeden pracownik, przede mną było kilka osób ale dość wolno szło. Sporo się zeszlo jakimś azjatom potem była jakaś rodzinka angielsko języczna i 2 czy 3 pary Polaków, trochę więcej osób za mną.

Gdy przyszła moja kolej nic nie mówiłem, dałem paszport, bilet i wypełniony druk. Koleś spojrzał, zapytał czy chce wyjść z lotniska, odpowiedziałem że tak i tyle. Wydrukował wlepkę z wiza, strzelił foto i oddał paszport.

Od momentu wylądowania do wejścia w kolejkę lotniskową (capital airport express) na miasto zeszło mi się 1,5h.

Bilet do stacji Dongzhimen kosztował 25 yuanow.
 Relacje PM off
Olencjaaa lubi ten post.

#908 PostWysłany: 10 Gru 2023 19:36 

Loty: 153
Kilometry: 334 757
niebieski
Też nie miałem potwierdzenia na mejlu. Druknałem potwierdzenie ze strony Air China. Pytali o hotel dałem wydruk i poszło.
Hotel wpisywałem tylko nazwę.
Oczywiście za 1 razem zabrałem 5 dodatkowych kartek - by na powrocie nie tracic czasu na uzupełnianie kartek, tylko po wylądowaniu stanąłem od razu w kolejce.
Po locie z PL do PEK (lądowanie po 6 rano) ... zeszło mi w kolejce 1h-1:15h ?! W sumie sami Polacy w kolejce.
Po locie z Manili do PEK 5 osób w kolejce ( lądowanie koło 11:00) 30 minut.
Nie wiem czemu ale fakt doczepili sie czemu mam aż tyle pięczątek z Turcji, a tam raptem w paszporcie 8 pieczątek z czego 4 tranzytowe
Ale puszczali ludzi z wiza nawet takich co nie mieli bukniętych hoteli bo widziałem / słyszałem na własne oczy /uszy :)
 Relacje PM off  

#909 PostWysłany: 12 Gru 2023 10:10 
Awatar użytkownika

Loty: 590
Kilometry: 679 599
niebieski
Mam pytanie do Was, bo znów lecę do Chin, ale nie znajdę nawet dnia przed porożą by wizę wyrobić.

POZ-FRA-PVG 27.12 na miejscu
PVG-Hong Kong 30.12
Hong Kong - DBX-POZ

Czy przejdzie 144h transfer wiza by cos pozałatwiać w Szanghaju?

#910 PostWysłany: 22 Gru 2023 11:50 
Awatar użytkownika

niebieski
miałem przesiadkę od 5 rano do 23 (18h).

1) zrobiłem rezerwacje na nocleg (który od razu anulowałem) na nocleg poprzedzający przylot.
2) w kolejce wystałem się do 08:30
3) sprawdzany był nocleg- czy mam i co będę robił.
4) dostałem wizę :)
Rockriderr lubi ten post.
Rockriderr uważa post za pomocny.

#911 PostWysłany: 23 Gru 2023 03:05 

niebieski
virtus napisał(a):
Mam pytanie do Was, bo znów lecę do Chin, ale nie znajdę nawet dnia przed porożą by wizę wyrobić.

POZ-FRA-PVG 27.12 na miejscu
PVG-Hong Kong 30.12
Hong Kong - DBX-POZ

Czy przejdzie 144h transfer wiza by cos pozałatwiać w Szanghaju?

Of course, no problem. I just spent there five days on CJU-PVG (Spring)/PVG-MNL (Air Asia). All seemed even smoother than before corona, just the weather was extremely cold and rainy.
 Relacje PM off
virtus uważa post za pomocny.

#912 PostWysłany: 24 Gru 2023 13:46 

Loty: 111
Kilometry: 260 580
niebieski
Rozumiem, że jak sobie przyplanuję ten stop np w Szanghaju to dostanę wizę? Będę w okolicy i kupię bilet z np Wietnamu do Szanghaju a potem z Szanghaju np na Tajwan i odstęp pomiędzy tymi lotami będę miał np 5 dni. Pozwiedzał bym.
 Relacje PM off  

#913 PostWysłany: 25 Gru 2023 04:02 

niebieski
You'll get a "TWOV" sticker.
VN-SHA-TW is fine. The stay can be up to 6 days, counted since the first midnight after arrival (so it could be even a bit more than 144h). Just no other stops in CN allowed (you need direct VN-SHA and SHA-TW flights).
 Relacje PM off  

#914 PostWysłany: 15 Sty 2024 09:40 

Dzień dobry,

Przeczytałem powyższe opinie i proszę o ocenę planu, czy jest warty zachodu. Mam przesiadkę 7:45h w Szanghaju (PVG), tego samego dnia wylot. Myślałem, zarezerwować jakiś nocleg (żeby mieć potwierdzenie przy okienku z wizami), podjechać do miasta maglevem/metro linia 2 i do centrum pod pearl tower - wyjść zobaczyć i z powrotem. Ile czasu trzeba być przed samolotem? Czy jakieś dodatkowe procedury obowiązują czy wystarczy przysłowiowe 2h?
 Relacje PM off  

#915 PostWysłany: 15 Sty 2024 10:16 
Awatar użytkownika

niebieski
2h powinno wystarczyć.
Ale przy przesiadce mniej niż 8h raczej nie dostaniesz wizy.

#916 PostWysłany: 15 Sty 2024 11:55 

Loty: 76
Kilometry: 159 361
niebieski
@sobo ja miałem 7h55min stopa w Pekinie i wiza siadła do paszportu bez żadnych problemów.

Nie ma reguły.
 Relacje PM off  

#917 PostWysłany: 15 Sty 2024 12:00 
Awatar użytkownika

niebieski
W czasach po Covidowych?
Albo może miałeś hotel tranzytowy CA?

#918 PostWysłany: 15 Sty 2024 12:14 

Leciałem w grudniu na trasie MUC-PVG-HKG. W Szanghaju mieliśmy 2:30 h na przesiadkę , wiza bez problemowo , w kolejce może z 5 osób , jeszcze na chwilę do saloniku zajrzeliśmy. Na locie powrotnym CX nie wpuścił na na pokład samolotu bo mieliśmy za krótki czas na przesiadkę 2:10h a kontakcie z lotniskiem okazało się że musi być 3h . W podobnej sytuacji byli też Niemcy ale oni polecieli bo ponoć Chiny zmieniły przepisy wizowe i obywatele Niemiec i Hiszpani mogą wjechać do Chin na 15 dni bez wiz .
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
BarneyGF uważa post za pomocny.

#919 PostWysłany: 15 Sty 2024 12:23 
Awatar użytkownika

niebieski
2.5h i wiza... Na pewno rozmawiamy o wizie tranzytowej?
2 ludzi lubi ten post.

#920 PostWysłany: 15 Sty 2024 12:42 

Tak , musieliśmy wyjść i odebrać bagaże bo agent LH nie był w stanie zrobić tego na lot CX . Wiza tranzytowa na 24h
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
BarneyGF uważa post za pomocny.

[ 1019 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 51  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości