Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Aktualne zestawienie kart "dla podróżników" znajduje się w regularnie aktualizowanym poście @seal:

dla-podroznika,181,1454&p=1567188#p1567188

a także poście @piotrkr

viewtopic.php?f=181&p=1718879#p1718879

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189 ... 208  Następna
Autor Wiadomość
#3701 PostWysłany: 21 Kwi 2024 22:46 

U mnie są jeszcze zablokowane, zobaczę jak będą rozliczone, może będize jak pisze @ume, i cena się zmniejszy.

Nie znam się może za bardzo na tych płatnościach, ale jak mam wyłączone DCC to na terminalach płatniczych chyba nie powinno pojawiać się wybór w jakiej walucie chce zapłacić, tylko z automatu powinno być w walucie lokalnej tak? Bo mam wyłączone, a zawsze mi to wyskakiwało jak płaciłem w sklepach.
 Profil Relacje PM off  

Majówka w Hiszpanii 🌊🏖️ 4* hotel z wyżywieniem na Costa Brava za 2679 PLN Majówka w Hiszpanii 🌊🏖️ 4* hotel z wyżywieniem na Costa Brava za 2679 PLN
Tanio ❗️City break w Tallinie za 499 PLN 🇪🇪 Loty + 3 noce w hotelu ✈️🏨 Tanio ❗️City break w Tallinie za 499 PLN 🇪🇪 Loty + 3 noce w hotelu ✈️🏨
#3702 PostWysłany: 21 Kwi 2024 23:05 
Moderator forum

@SamWPodrozy Nie, blokada DCC jest jedynie ustawieniem w systemie autoryzującym, które odrzuca autoryzację, gdy otrzyma zapytanie w PLN z zagranicy (nie zdalne). Ani karta, ani terminal nie są świadome stanu tej blokady.
 Profil Relacje PM off
SamWPodrozy uważa post za pomocny.

#3703 PostWysłany: 22 Kwi 2024 18:35 

f0ku5 napisał(a):
Jeżeli mBank rozlicza transakcje po kursie z dnia rozliczenia to kolejny dowód na to, że ten bank stacza się na dno. W większości cywilizowanych banków już od jakiegoś czasu stosowane są kursy z dnia płatności, a nie rozliczenia.

To podaj te banki, które stosują kurs Visa/Mastercard z dnia transakcji, a nie rozliczenia ;)
 Profil Relacje PM off  

#3704 PostWysłany: 22 Kwi 2024 21:56 

Nigdy się nad tym nie zastanawiałem, ale logika podpowiada(ła), że powinno to być z dnia transakcji.
Idziesz do sklepu, patrzysz na cenę ... ok kupuje, A nie - idziesz do sklepu kupujesz, za 2 tyg, patrzysz ile zapłaciłeś.
 Profil Relacje PM off
r_maciej_a uważa post za pomocny.

#3705 PostWysłany: 22 Kwi 2024 22:41 

Loty: 271
Kilometry: 572 655
złoty
@wz111: PEKAO SA na pewno, BNP Paribas wydaje mi się że też z tego co patrzyłem na transakcje.
 Profil Relacje PM off  

#3706 PostWysłany: 22 Kwi 2024 23:01 

niebieski
wz111 napisał(a):
f0ku5 napisał(a):
Jeżeli mBank rozlicza transakcje po kursie z dnia rozliczenia to kolejny dowód na to, że ten bank stacza się na dno. W większości cywilizowanych banków już od jakiegoś czasu stosowane są kursy z dnia płatności, a nie rozliczenia.

To podaj te banki, które stosują kurs Visa/Mastercard z dnia transakcji, a nie rozliczenia ;)
Yyy większość?
Na pewno Millennium, ING, Pekao (ale tam w ogóle nie ma blokad, więc inna kwestia).
 Profil Relacje PM off  

#3707 PostWysłany: 22 Kwi 2024 23:31 
Moderator forum

@f0ku5 @wz111 @seal

To nie banki stosują kurs z dnia transakcji lub innego lecz organizacje i to one przeliczają transakcję na walutę rozliczeniową wg kursów dostępnych na ich stronach https://www.visa.pl/wsparcie-visa/konsu ... lator.html i https://www.mastercard.us/en-us/consume ... rency.html.

Bank sam bierze kurs (zazwyczaj z własnej niekorzystnej tabeli) tylko jeśli waluta rozliczeniowa jest inna niż waluta rachunku. Tak to mniej więcej z reguły działa, także w mBanku. Oczywiście są wyjątki gdzie stosowane są bardziej okrężne przeliczenia (jak słynne karty Aliora czy do niedawna też Millennium).

Szumne zmiany jakie zaszły w ostatnich latach to nie zmiana sposobu przeliczeń, lecz zmiana waluty rozliczeniowej na PLN (pierwsza wprowadziła i wymusiła to na bankach VISA, Mastercard się tak nie upierał i nadal wiele banków przy jego kartach stosuje inne niż PLN waluty rozliczeniowe) wskutek czego przeliczenie na PLN wykonują organizacje, a banki odbiły to sobie prowizjami za sam fakt przewalutowania, np. mBank powiększył jej wysokość dokładnie o tyle ile zarabiał na spreadzie gdy sam przeliczał transakcje 😉.

Aby uniknąć bycia gołosłownym, potwierdziłem to przeglądając przewalutowane płatności na moim koncie w mBanku.
 Profil Relacje PM off  

#3708 PostWysłany: 22 Kwi 2024 23:59 

niebieski
Ale my o jednym, a Ty o drugim ;)
Nam chodziło o to, że ostateczny kurs rozliczenia z PLN na jakąkolwiek inną walutę jest z dnia transakcji, a nie z dnia jej rozliczenia.
 Profil Relacje PM off  

#3709 PostWysłany: 23 Kwi 2024 00:12 
Moderator forum

f0ku5 napisał(a):
Jeżeli mBank rozlicza transakcje po kursie z dnia rozliczenia to kolejny dowód na to, że ten bank stacza się na dno.

Na pewno piszemy o czymś innym? Tu postawiłeś konkretną hipotezę, która wobec tego co wyjaśniłem jest błędna.

Po drugie, piszecie o tym, że to banki stosują kurs, a jak napisałem one coś przeliczają tylko gdy waluta rozliczeniowa jest inna niż waluta rachunku, co jest obecnie coraz rzadsze (choć kiedyś było normą).

Pomijając już szczegół organizacyjny kto dokonuje przeliczeń: każdy bank mający PLN jako walutę rozliczeniową karty, ściągnie z konta w PLN kwotę przeliczoną po kursie z dnia transakcji. Także mBank w przypadku większości kart, w tym Visy Świat, od której cała dyskusja się zaczęła.
 Profil Relacje PM off  

#3710 PostWysłany: 23 Kwi 2024 01:49 

niebieski
Walutą rozliczeniową karty może być nawet i lew bułgarski, a transakcja zrobiona w dowolnej walucie świata. Kiedyś faktycznie było tak, że banki robiły blokadę na jakąś kwotę, a dopiero po jej rozliczeniu była korekta. Obecnie każdy szanujący się bank stosuje przelicznik z dnia transakcji, a nie rozliczenia i tylko o to mi chodziło.
Nadal nie rozumiem o czym piszesz, ewentualnie może już być za późno także nie ma sensu ciągnąć tej dyskusji.
 Profil Relacje PM off  

#3711 PostWysłany: 23 Kwi 2024 02:16 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
@thepjoter dzieki za zestaw kart i możliwości ich osiągnięcia.
też mam sporo lotów - wybrałem to co ty - kartę z ING dostałem w mniej niż 72h po podpisaniu umowy
 Profil Relacje PM off
thepjoter lubi ten post.

#3712 PostWysłany: 23 Kwi 2024 07:16 
Moderator forum

@f0ku5
No właśnie nie. Przeliczenie z dowolnej waluty na lewa wykona organizacja po swoim kursie z dnia transakcji, ale później z lewa na PLN przeliczy bank po swoim kursie tabelowym i zrobi to w dniu gdy transakcja do niego spłynie w lewach z organizacji. „Szanujące się banki” zastosowałyby wg Ciebie wtedy kurs tabelowy (ewentualnie średni NBP) z dnia transakcji, ale takiego banku nie znajdziesz.

Wszystko to o czym mówisz jest wyłącznie efektem stosowania PLN jako waluty rozliczeniowej do kart powiązanych z kontem w PLN, bo nie dochodzi do przeliczenia przez bank. Na tym właśnie polegała ta zmiana, aby banki nie zarabiały na kursie, tylko na samej ewentualnej prowizji. I tak samo jest w mBanku i to od 20 listopada 2013.
 Profil Relacje PM off  

#3713 PostWysłany: 23 Kwi 2024 08:16 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
W przypadku MC Platinum w PKO BP brany jest kurs z dnia poprzedniego przed dniem operacji. Przynajmniej tak było rok temu.
karta-kredytowa-mastercard-platinum-visa-infinite,1499,93376?start=3020#p1637234

Załącznik:
PKO vs MC 2023-08.jpg
PKO vs MC 2023-08.jpg [ 297.1 KiB | Obejrzany 1859 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#3714 PostWysłany: 23 Kwi 2024 08:29 
Moderator forum

@piotrkr
Wiesz kto tam przelicza i jaka jest waluta rozliczeniowa? Raczej robi to sam bank w starym modelu (jak pisałem MC zmiany nie forsował tak konsekwentnie jak VISA).
 Profil Relacje PM off  

#3715 PostWysłany: 23 Kwi 2024 08:35 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Z tego co czytam to walutą rozliczeniową jest polski złoty. Nie wiem kto przelicza, zakładam że MasterCard. Ale czy to ma znaczenie? Dla mnie istotne jest, że robione to jest po kursie MasterCard, a nie jakimś gorszym.
 Profil Relacje PM off  

#3716 PostWysłany: 23 Kwi 2024 09:57 
Awatar użytkownika

Loty: 115
Kilometry: 222 460
niebieski
ktoś testował może już tą kartę ?
https://www.aliorbank.pl/klienci-indywi ... i-tam.html
 Profil Relacje PM off  

#3717 PostWysłany: 23 Kwi 2024 20:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Poza tym że trzeba wydać 1500 zł miesięcznie do zwolnienia z opłat to całkiem fajna, przewalutowania:
Cytuj:
Zgodnie z regulaminem promocji "Tniemy koszty przewalutowań Kartą kredytową Mastercard TU i TAM" operacje w EUR, USD lub GBP są przeliczane na PLN po średnim kursie NBP z dnia ich rozliczenia. Pozostałe waluty są przeliczane na USD po kursie ustalonym przez organizację płatniczą Mastercard, a następnie przeliczane na PLN po średnim kursie NBP z dnia rozliczenia operacji. Promocja trwa od 27.06.2019 r. do odwołania.
 Profil Relacje PM off  

#3718 PostWysłany: 23 Kwi 2024 21:21 
Moderator forum

Tymczasem, w Millennium od 1.07.2024:

Cytuj:
Wprowadzamy nową, bezpłatną usługę wielowalutową dla wszystkich kart debetowych. Dzięki niej będziesz wygodnie płacić swoją kartą debetową w walutach obcych bezpośrednio z kont walutowych, które podepniesz do karty.

Dla kart do których oferujemy Limit lub Pakiet Walutowy, podnosimy do 5 000 zł limit, do którego możesz płacić kartą debetową w walutach obcych bez dodatkowej marży za przewalutowanie. Wycofujemy też płatny Pakiet Walutowy.

Czyli po prawie 5 latach od integracji adaptują usługę wielowalutową jaką mają dla kart Eurobanku.

Zastanawiające jest wycofanie płatnego pakietu walutowego. Czyli powyżej 5.000 PLN będzie bezwarunkowo prowizja za przewalutowanie?

Edycja: Na ostatnie pytanie odpowiem sobie sam - tak, powyżej będzie 2% prowizji. Nie dotyczy to tylko kart debetowych po Eurobanku, które tej prowizji nie mają.
 Profil Relacje PM off
trocha lubi ten post.
trocha uważa post za pomocny.

#3719 PostWysłany: 26 Kwi 2024 10:53 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
Trochę jestem zgubiony w tej ofercie Millenium. Czy nadal jest rozróżniane (stare?) konto 360 od konta Millenium 360 (kiedyś coś z tym było)
Czy to działa tak, że jak mam podpięte konta walutowe, to wtedy bierze z tych kont, a jak tam nie mam już środków to bierze ze złotówek z prowizją, czy wtedy wchodzi ten limit 5000 bez prowizji?

EDIT
Ok, z tego co widzę, to trzeba mieć to konto Millenium 360. Ktoś się migrował ze starego 360 i wie jak wygląda procedura?
 Profil Relacje PM off  

#3720 PostWysłany: 26 Kwi 2024 12:41 

niebieski
Trzeba iść do oddziału i podpisać aneks.
 Profil Relacje PM off
trocha uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189 ... 208  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości