Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Aktualne zestawienie kart "dla podróżników" znajduje się w regularnie aktualizowanym poście @seal:

dla-podroznika,181,1454&p=1567188#p1567188

a także poście @piotrkr

viewtopic.php?f=181&p=1718879#p1718879

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186 ... 208  Następna
Autor Wiadomość
#3641 PostWysłany: 04 Mar 2024 19:12 

srebrny
goq napisał(a):

Dla zainteresowanych to ja mogę potwierdzić, że w PKO BP dla karty Visa Infinite wyrobiłem kartę dodatkową i do niej PP dla dziecka, które ukończyło 13 lat.

Jako że nie jest to pewnie zbyt częsta praktyka, to początkowo opiekun twierdził, że się nie da (wymagany wiek 18+), koleżanka z biurka obok podobnie, i nawet wsparcie na infolinii początkowo też było tego zdania, ale podkładka w postaci ich regulaminu dostępnego na stronie ostatecznie rozwiała wszelkie wątpliwości.

Cytat z Regulaminu wydawania i używania karty kredytowej PKO Banku Polskiego:
Cytuj:
§ 4.
Posiadacz karty, z wyłączeniem Posiadacza studenckiej karty kredytowej, może ubiegać się o wydanie kolejnej karty, w ramach przyznanego limitu
kredytowego:
1) dla siebie, pod warunkiem, że wniosek dotyczy wydania innego rodzaju karty albo z innym znakiem akceptacji,
2) dla osób przez siebie wskazanych (Użytkowników kart), pod warunkiem ukończenia przez te osoby 13 roku życia

Regulamin dotyczy wydania karty kredytowej, natomiast jeśli PKO wystawiło PP dla osoby niepełnoletniej to zrobiło łamiąc zasady PP bo takiej karty nie wolno im było wystawić. Zapewne to niedopatrzenie i brak procedur, ale skoro wystawili to należy się cieszyć i korzystać.

🔥HIT❗🔥 Wyprzedaż w AirAsia od 38 PLN ✈😍 Tanie bilety po Azji (Tajlandia, Malezja, Filipiny, Laos i inne) ☀️🌴 🔥HIT❗🔥 Wyprzedaż w AirAsia od 38 PLN ✈😍 Tanie bilety po Azji (Tajlandia, Malezja, Filipiny, Laos i inne) ☀️🌴
Tanie bilety ❗️Przejazdy do wielu polskich miast autokarami NEOBUS już od 1 PLN 😍 Tanie bilety ❗️Przejazdy do wielu polskich miast autokarami NEOBUS już od 1 PLN 😍
#3642 PostWysłany: 19 Mar 2024 22:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Cytuj:
Karta debetowa i kredytowa VIsa Getin (teraz Velo) - na uwagę zasługuje nowe konto "Proste Zasady" - ale należy pamiętać aby otwierając konto poprosić o kartę VISA (domyślnie jest Mastercard)

To można wykreślić z zestawienia (o ile ktoś to aktualizuje). Kartę zablokowali, VISĘ wycofali z oferty, zaproponowali MC. Bye.
 Profil Relacje PM off  

#3643 PostWysłany: 20 Mar 2024 01:19 
Moderator forum

Przekreśliłem Getin i DiPocket.
 Profil Relacje PM off
japhar uważa post za pomocny.

#3644 PostWysłany: 20 Mar 2024 15:50 

niebieski
A nie lepiej całkowicie usunąć?
 Profil Relacje PM off  

#3645 PostWysłany: 23 Mar 2024 12:55 

Cześć. Czy jest sens płacenia za kartę kredytową World Elite? Na Private Banking się niestety nie załapuję.

Konkretnie, mam małe dziecko i do każdego wyjazdu chcę teraz kupować ubezpieczenie kosztów rezygnacji. Tylko w tym roku wydałbym na to w TUI, Itace, Bookingu jakieś 2000 - 3000 zł. Więc na logikę bardziej opłaca mi się dać 1000-2000 zł za kartę, która da mi takie samo i dodatkowe ubezpieczenia. Już nie wspominając o ubezpieczeniu wynajmowanego auta, co robię też często. Czy też jest w tym jakiś haczyk i nie ma sensu za to płacić?

Jedyny jaki ja póki co dostrzegłem to przewalutowania - można na tym stracić, będąc zmuszonym płacić na Bookingu w obcej walucie. Ale znalazłem jedno porównanie kart i wychodzi, że w niektórych koszty to ok. 0,5%, więc znośne.

Pytanie bonusowe: czy jest gdzieś porównanie kart kredytowych/debetowych dla podróżników? Znalazłem tylko spis na tym forum i słabe porównanie na innej stronie. Jeśli nie można reklamować, będę wdzięczny za link w PW :)

Z góry dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#3646 PostWysłany: 23 Mar 2024 13:47 

złoty
@eldoras Tak, jest sens skoro to dla Ciebie duża oszczędność. Dlaczego tylko WE a nie np. VISA Infinite? Haczyków jako takich nie ma - warto się jednak dokładnie zapoznać z Warunkami Ubezpieczenia pod siebie. Na forum znajdziesz dużo o kartach z dobrym ubezpieczeniem - poczytaj. Porównania na stronach są średnio pomocne, bo karty mają różne zakresy ubezpieczeń i ta która będzie dla mnie super, dla Ciebie może być średnia. Bez "pracy" włożonej w zapoznanie się z Warunkami karty pod swoje potrzeby ja karty bym nie wybierał.
 Profil Relacje PM off
eldoras lubi ten post.

#3647 PostWysłany: 28 Mar 2024 17:42 

Słuchajcie mamy to co mamy na Polskim rynku płatniczym a gdybyście tak mogli dodać usługę do karty płatniczej dla podróżnika co to by było?
 Profil Relacje PM off  

#3648 PostWysłany: 30 Mar 2024 09:58 

Halo. Czy ktoś się orientuję czy na rynku polskim, któryś z banków ma w ofercie kredytówkę, która używa do rozliczeń w innych walutach tabel kursowych Visa / Mastercard?

Chodzi o sytuacje, gdy robie transakcje np. w TRY (Turkish Lira), więc rozliczenie idzie ścieżką TRY -> USD lub EUR (tzw. waluta rozliczeniowa karty) -> PLN.

W tym przypadku to pierwsze przewalutowanie (TRY -> USD lub EUR) jest robione faktycznie przez Visa / Mastercard po ich kursach, tak to drugie przewalutowanie USD/EUR -> PLN to jednak najczęściej to po kursach banku, które delikatnie mówiąc są z d...py :)

Swego czasu ś.p. karty kredytowe Wizzair (zarówno w Citi jak i Raiffeisen) miały przez długi czas faktycznie taki setup, że oba przewalutowania szły po kursie Mastercard.
 Profil Relacje PM off  

#3649 PostWysłany: 30 Mar 2024 10:33 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Na przykład karty PKO MasterCard Platinum i chyba Visa Infinite
 Profil Relacje PM off
kojocik lubi ten post.

#3650 PostWysłany: 30 Mar 2024 14:43 

złoty
A są obecnie jakieś bardziej dostępne karty? Pamiętam, że kiedyś było takich sporo, m. in. Peako, w pocztowym, do niedawna był też Aion.
 Profil Relacje PM off  

#3651 PostWysłany: 30 Mar 2024 15:17 
Awatar użytkownika

"Kto może stać się posiadaczem karty kredytowej PKO Mastercard Platinum? Posiadaczem karty kredytowej może zostać osoba pełnoletnia z min. dochodem w wysokości 1000 zł, oraz posiadająca zdolność kredytową na min. 5 000 zł." Jak to nie jest bardzo dostępna karta, to ja nie wiem jaka jest.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#3652 PostWysłany: 30 Mar 2024 20:41 

złoty
Jak się ma umowę na czas określony to nie chcą dawać. Szczerze mówiąc szukałem raczej dodatkowej, platinum jak widać się zdezawuowało. :lol:
 Profil Relacje PM off  

#3653 PostWysłany: 30 Mar 2024 21:19 

Loty: 130
Kilometry: 249 917
niebieski
Karta kredytowa World Mastercard Intensive mBanku.

#3654 PostWysłany: 01 Kwi 2024 11:15 

-- 01 Kwi 2024 10:11 --

Tjw1978 napisał(a):

Punkt 18.1.b regulaminu kart kredytowych mBank:
Powiększamy kwotę transakcji kartowej o prowizję za przewalutowanie zgodną z taryfą

-- 01 Kwi 2024 10:15 --

adam1987 napisał(a):
A są obecnie jakieś bardziej dostępne karty? Pamiętam, że kiedyś było takich sporo, m. in. Peako, w pocztowym, do niedawna był też Aion.

Aion funkcjonuje nadal, bardzo dobra karta, z bardzo dobrymi kursami, dobra do płacenia. Generalnie Revolut się kryje, ale również kantory internetowe stricte też mają gorsze kursy (porównywane ostatnio dla podstawowych walut EUR/USD/GBP/CHF z kantorem Aliora). Niemniej, jest to karta debetowa a nie kredytowa.
 Profil Relacje PM off  

#3655 PostWysłany: 01 Kwi 2024 11:33 

złoty
@kojocik - I zgodnie z regulaminem i taryfą opłat w mB dla kk MC World Intensive ta prowizja to 0% / 0 zł ;)

A tak na marginesie - czy ten temat nie dubluje:
dla-podroznika,181,1454
 Profil Relacje PM off
Tjw1978 lubi ten post.

#3656 PostWysłany: 01 Kwi 2024 12:21 

lluukk napisał(a):
@kojocik - I zgodnie z regulaminem i taryfą opłat w mB dla kk MC World Intensive ta prowizja to 0% / 0 zł ;)

A tak na marginesie - czy ten temat nie dubluje:
dla-podroznika,181,1454

fakt, jest gwiazdka :D

a temat tamten jest ogólniejszy, ostatnie takie podsumowanie z 2022 ;) ale dzięki za namiary, również ciekawe rzeczy poza tym
 Profil Relacje PM off  

#3657 PostWysłany: 01 Kwi 2024 12:46 

niebieski
kojocik napisał(a):
Halo. Czy ktoś się orientuję czy na rynku polskim, któryś z banków ma w ofercie kredytówkę, która używa do rozliczeń w innych walutach tabel kursowych Visa / Mastercard?

Chodzi o sytuacje, gdy robie transakcje np. w TRY (Turkish Lira), więc rozliczenie idzie ścieżką TRY -> USD lub EUR (tzw. waluta rozliczeniowa karty) -> PLN.

W tym przypadku to pierwsze przewalutowanie (TRY -> USD lub EUR) jest robione faktycznie przez Visa / Mastercard po ich kursach, tak to drugie przewalutowanie USD/EUR -> PLN to jednak najczęściej to po kursach banku, które delikatnie mówiąc są z d...py :)

Swego czasu ś.p. karty kredytowe Wizzair (zarówno w Citi jak i Raiffeisen) miały przez długi czas faktycznie taki setup, że oba przewalutowania szły po kursie Mastercard.
Zwykła karta kredytowa Visa ING.
Karty kredytowe Millennium również, ale tam bez prowizji jest tylko do 1000 zł miesięcznie, powyżej tego trzeba zapłacić 9,9 zł za tydzień żeby było bez prowizji.
 Profil Relacje PM off  

#3658 PostWysłany: 01 Kwi 2024 16:02 

Loty: 130
Kilometry: 249 917
niebieski
kojocik napisał(a):
-- 01 Kwi 2024 10:11 --

Tjw1978 napisał(a):

Punkt 18.1.b regulaminu kart kredytowych mBank:
Powiększamy kwotę transakcji kartowej o prowizję za przewalutowanie zgodną z taryfą

Poczytaj zanim chcesz udowodnić ze nie mam racji. Wystarczy zajrzeć do cennika mBanku tak ostatnio znienawidzonego.

Prowizja jest 5,9% od wartości transakcji, ale...
'Nie pobieramy prowizji dla karty World Mastercard Intensive'

#3659 PostWysłany: 01 Kwi 2024 18:13 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 229 080
srebrny
Jeżeli ktoś ma mKonto Intensive (i nie łapie się na żadną promocję na jego darmowe prowadzenie), to przypominam, że od 03.04.2024 suma wpływów na konto, która zwolni z opłaty za jego prowadzenie (49,50 zł), wzrasta z 7000 zł do 10000 zł.

#3660 PostWysłany: 01 Kwi 2024 18:18 

niebieski
Obecnie to konto, chyba nie ma już żadnego większego sensu. Niby płatne konto, a nie oferuje żadnych, ekstra ficzerów.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186 ... 208  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości