Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2264 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90 ... 114  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: CPK
#1721 PostWysłany: 28 Lut 2024 20:25 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
Co do wykluczenia spółek z zerowym doświadczeniem - zgoda. Bo może być tak, że zerowe doświadczenie wygra dzięki punktom za cenę.
Tu wybrali najtańszego i jedynego, który otrzymał punkty w zakresie lotniskowym. Co nie znaczy, że to najlepszy wybór z tych trzech, ani że w ogóle dobry wybór.

A co do firm krzaków i pana Wilka, to zdaje się, że ten pan był takim właśnie amatorem-krzakiem, gdy ok 2010 roku jako konsultant brał udział w opracowywaniu planu restrukturyzacji Lotu a zatem zgadzam się, że może na milę (morską) wyczuwać takich właśnie.
 Profil Relacje PM off
le_szek lubi ten post.

Wczasy w Side 🏝️ 🌊 5* hotel premium z all inclusive za 1705 PLN Wczasy w Side 🏝️ 🌊 5* hotel premium z all inclusive za 1705 PLN
Odpocznij na wyspie Sal za 2877 PLN 🌤️👙👣 Czarterowe loty z Warszawy i 7 nocy w hotelu Odpocznij na wyspie Sal za 2877 PLN 🌤️👙👣 Czarterowe loty z Warszawy i 7 nocy w hotelu
#1722 PostWysłany: 28 Lut 2024 20:28 
Awatar użytkownika

srebrny
j_a napisał(a):
Wygląda na eksperta w tej kategorii, swój swojego zawsze pozna.
Hahaha, no to sie posmialismy. Zapewne pijesz do SPV powolywanych przez LOT? No faktycznie, tajemnica poliszynela co bylo ich glownym celem...

A wracajac do meritum, jakos mi umknal fakt, ze audyty sa dopiero na etapie przetargow (i to dopiero pierwszego z osmiu). Ktos widzial gdzies na kiedy planuja jakies raporty z tych audytow?

Przemm napisał(a):
pana Wilka, to zdaje się, że ten pan był takim właśnie amatorem-krzakiem, gdy ok 2010 roku jako konsultant brał udział w opracowywaniu planu restrukturyzacji Lotu

Chyba raczej jako pracownik PricewaterhouseCoopers. Zdaje sobie sprawe, ze te wszystkie PwC, E&Y, etc. maja dobry PR, ale mimo wszystko ich doswiadczenie budzi wieksze zaufanie niz na przyklad w przypadku ogloszonych wlasnie zwyciezcow
Polbos lubi ten post.

#1723 PostWysłany: 28 Lut 2024 20:40 

Loty: 160
Kilometry: 345 326
HON fly4free
I już po przetargu.

@Gregggor
Chyba mają mieć 50-80dni na audyty.
 Profil Relacje PM off  

#1724 PostWysłany: 28 Lut 2024 20:50 

niebieski
Ciekawe ile firm w Polsce ma doświadczenie konsultingowe w audycie lotnisk i czy się zgłosiły do przetargu.
 Profil Relacje PM off  

#1725 PostWysłany: 28 Lut 2024 20:54 

Loty: 160
Kilometry: 345 326
HON fly4free
To nie był audyt lotniska tylko harmonogramów.
Jak się chce mieć poważny audyt to raczej trzeba brać pod uwagę firmy spoza PL też. A audyt akurat harmonogramów i kilka innych można było sobie darować. Woda na młyn.

Ostatnio edytowany przez jar188, 28 Lut 2024 21:05, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#1726 PostWysłany: 28 Lut 2024 21:02 

niebieski
Żeby ocenić harmonogram to jak sądzę pewien zasób wiedzy fachowej w temacie też jest potrzebny.

Nie potrafię ocenić tych firm, nie znam tego segmentu rynku. To są usługi b2b, gdzie dla człowieka spoza branży nazwy firm nic nie mówią, strony www mogą być zaniedbane a firma bryluje w swoim segmencie. Znajomi pracowali swego czasu w podobnej firmie, tu projekt gazociągu, tam elektrociepłowni a ja pierwszy raz usłyszałem nazwę firmy i dziś nawet nie powtórzę. Dlatego określenie firma-krzak w tym kontekście traktuję po prostu jako publicystykę dla mniej wyrobionych odbiorców.
 Profil Relacje PM off  

#1727 PostWysłany: 29 Lut 2024 01:22 

srebrny
bedzie albo nie reasumpcja

https://businessinsider.com.pl/gospodar ... ny/qwkrrr0

to nie moga sami sprawdzic albo ulozyc nowy harmonogram? czy to moze gra na czas
 Profil Relacje PM off  

#1728 PostWysłany: 02 Mar 2024 13:48 
Awatar użytkownika

złoty
Informacyjnie:
Kolejny artykuł na Wyborczej, mający - w teorii - pisać jak jest, a nie pro- czy anty-. Ja przestałem czytać po sporych babolach w opisie aktualnego stanu Okęcia (cisza nocna) czy Modlina (ilość operacji na dobę). Ale rzucając okiem na obrazki, jest zebranych dużo informacji - mam nadzięję, że w większości prawidłowych...
https://wyborcza.pl/magazyn/7,124059,30753272,a-moze-cpk-ma-sens-sprawdzamy-liczby-nie-poglady.html#S.TD-K.C-B.1-L.1.duzy
(jak to Wyborcza, za paywallem).
Podsumowanie:
Cytuj:
Przyjęte prognozy ruchu dla CPK zakładają m.in. trzykrotny wzrost udziału LOT-u w rynku przewozów tranzytowych między Europą i Azją. Może to okazać się niemożliwe, gdyż od wielu lat rynek ten zdominowany jest przez ściśle współpracujące wielkie grupy lotnicze z Europy, Chin i Japonii. Dodatkowy problem stanowią przeloty nad terytorium Rosji, uwarunkowane czynnikami geopolitycznymi. Bez tej możliwości LOT będzie mało konkurencyjny.
 Profil Relacje PM off  

#1729 PostWysłany: 02 Mar 2024 14:02 
Awatar użytkownika

Loty: 319
Kilometry: 620 405
niebieski
Ale to jest właśnie smieszne bo to jest pomijane przez wszysktich ekspertów i ogolnie analizy sa takie, że LOT się będzie rozwijal.
No na razie LOT się rozwija o tak jak widzimy, tutaj podnajmie swoj samolot Itace, zeby leciec do Wenezueli, tutaj pozyczy samolot od AIrBelgium tutaj przesunie start lotów do LA, tam sobie odpusci nowe lotnisko w Pekinie,
Takie szycie i cerowanie celem uzyskanie zysku w postaci 15 zł zamiast 12 zł.
Jak dla mnie mega nieprofesjonalnie.
I oczywiscie nadal przetarg na nowe samoloty nierozstrzygnięty, choć zarzad mowi 8 nowych samolotow rocznnie przez najblizesze 5 lat. No zobaczymy, bo otwieranie nowych połaczeń spoko, ale co z tego jak się okazę, ze tutaj się przesunie, tam się odwoła i CPK bez dużego lotu po prostu będzie świecił pustkami
Jeszcze jedno mnie zastanawia bo mówi się, że Okecie dało tylko 65 % slotów bo 35 % jest nieobsadzonych z powodu przeładowania.
Zastanawia mnie ile zajętych slotów przez LOT - firma ta w ogole nie uruchomi, włąsnie z uwagi na slaba sprzedaż połączenia, brak floty, czyli defacto blokują innym potencjalnym zainteresowanym.
2 ludzi lubi ten post.

#1730 PostWysłany: 02 Mar 2024 14:15 
Awatar użytkownika

złoty
Robaku napisał(a):
Ale to jest właśnie smieszne bo to jest pomijane przez wszysktich ekspertów i ogolnie analizy sa takie, że LOT się będzie rozwijal.
Ja to wiem, Ty to wiesz - i pewnie dlatego obaj nie jesteśmy ekspertami ;)
Robaku napisał(a):
I oczywiscie nadal przetarg na nowe samoloty nierozstrzygnięty, choć zarzad mowi 8 nowych samolotow rocznnie przez najblizesze 5 lat.
ale przecież https://www.rynek-lotniczy.pl/wiadomosci/pll-lot-11-nowych-b737max-do-polowy-2025-r-20113.html!!!111siedemczysiedem :D

Ja tam bym chętnie dowiedział się co z flotą Embraerów - od ładnych kilku lat się mówi o konieczności wymiany, a wciąz mamy tylko spekulacje i umizgi dostawców...
 Profil Relacje PM off
le_szek lubi ten post.

#1731 PostWysłany: 02 Mar 2024 20:05 

Unieważnili trzeci przetarg na audyt, tym razem z powodu potencjalnego konfliktu interesów. Tu zgadzam się z @jar188, że trochę to amatorsko wygląda. Powinni doprecyzować warunki przetargu albo zmienić kryteria.

Z drugiej jednak strony zgadzam się z @j_a, że na pewno Wilk jest ostatnim, który powinien się odzywać na temat przejrzystości spółek. A dodam, że Horała powinien być ostatnim, który wypomina komuś konflikt interesów.
 PM off
j_a lubi ten post.

#1732 PostWysłany: 02 Mar 2024 20:41 

srebrny
O nowych samolotach mówią przecież tylko "w leasingu", a więc o samolotach wynajętych.
 Profil Relacje PM off  

#1733 PostWysłany: 19 Mar 2024 10:27 

niebieski
Od dwóch tygodni cisza w temacie. Gdzie zniknęli ci wszyscy zatroskani losem tej kluczowej dla Polski inwestycji? A może zwyczajnie skończyła się kasa na youtuberów? :lol:

Króciutkie podsumowanie CPK przy okazji zmian w PPL, ale jakże treściwe

Szef rządu przypomniał, że na CPK wydano do tej pory 2 mld 700 milionów złotych, w tym na program kolejowy pół miliarda, ale nie zbudowano ani jednego kilometra torów i nie ma nawet pozwoleń na budowę. Donald Tusk dodał, że na program lotniskowy wydano 708 milionów złotych, ale projekt terminala lotniskowego ze stacją nie jest jeszcze gotowy - nie ma nawet wydanego pozwolenia na budowę ani decyzji lokalizacyjnej.
https://next.gazeta.pl/next/7,151003,30 ... 7&do_v=992#s=BoxOpLink
 Profil Relacje PM off  

#1734 PostWysłany: 19 Mar 2024 11:59 
Awatar użytkownika

Loty: 319
Kilometry: 620 405
niebieski
-- 19 Mar 2024 10:53 --

Ostatnio zrobiłem wycieczkę rowerową w okolice, bardzo ładnie wyremontowane drogi przez spółkę CPK w okolicy i gminach ościennych.. gdzieś tam inwestycje - przynajmniej z tablic tutaj 1,5 mln zl , tam chyba też powyżej 1mln.

Zaś Wild tlumaczy to, że inne lotniska Icechon czy HGK też takie inwestycje robili np. powiekszając wsypę w przypadku HGK czy też wyrównując teren w przypadku Istambułu.
Co prawda wyrównanie terenu czy poszerzenie wyspy było konieczne do byodwy lotniska, tutaj te drogi robione dla zadoścuczynienia mieszkancom tej budowy.

Czyli jeden o trupie, drugi o zupie.

Ale panu bylemu prezesowi to się łączy, ze wyrownanie terenu pod budowe lotniska jest tożsame z remonottwaniem drog w gminach osciennych.
To chyba też wyglada jak kolejny ukryty fundusz wyborczy PiSu - o ołtarzach nie wspominajac.
Przecież zapewne za ten hajs wrzucony w te oltarze, drogi, pikniki ,zapewne mozna byloby w calosci zrobic remont Modlina ( 50 mln) czy też sfinansować pewną cześc rozbudowy OKęcia.

-

Ostatnio edytowany przez Robaku, 19 Mar 2024 12:07, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#1735 PostWysłany: 19 Mar 2024 12:03 
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 587 022
niebieski
[quote="j_a"]Od dwóch tygodni cisza w temacie. Gdzie zniknęli ci wszyscy zatroskani losem tej kluczowej dla Polski inwestycji? A może zwyczajnie skończyła się kasa na youtuberów? :lol:

@j_a niewykluczone. W ogóle zauważyłem, że jeden z instagramowych podróżników, który bardzo namiętnie pod swoim szyldem reklamował jak duży sens ma CPK ostatnio zmienił nazwę profilu mimo, że na swoim oryginalnym miał już zbudowany sklep i produkty ;) zapytałem w komentarzu skąd taka zmiana, ale niestety nie doczekałem się odp. Może próbuje teraz zatuszować swój związek z tymi nachalnymi płatnymi reklamami CPK (za, które swoją drogą dostawał sporo negatywnych komentarzy) :lol:
2 ludzi lubi ten post.

#1736 PostWysłany: 19 Mar 2024 13:49 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Kto taki?
 Profil Relacje PM off  

#1737 PostWysłany: 19 Mar 2024 18:31 

niebieski
j_a napisał(a):
Od dwóch tygodni cisza w temacie. Gdzie zniknęli ci wszyscy zatroskani losem tej kluczowej dla Polski inwestycji? A może zwyczajnie skończyła się kasa na youtuberów? :lol:

Gdzie te wyniki "obiektywnych" audytów i analizy "niezależnych" ekspertów? ;)
 Profil Relacje PM off  

#1738 PostWysłany: 19 Mar 2024 19:20 

j_a napisał(a):

Jeśli już nawet kryptopisowcy w Kanale Zero zeszli z konika "CPK", to już naprawdę temat przestał żreć. W sumie... Dwa tygodnie wzmożenia moralnego to i tak dużo. Normalny cykl to od weekendu do weekendu. :lol:

@FUX, tutaj kolega @le_szek zamieścił info:
le_szek napisał(a):
https://twitter.com/KamilSzymanczak/status/1759261171578773550
Image
 PM off
j_a lubi ten post.
j_a uważa post za pomocny.

#1739 PostWysłany: 19 Mar 2024 19:27 
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 587 022
niebieski
@warsawreceiver akurat nie miałem na myśli żadnego z wymienionych na X ;) Chodzi o konto pewnego kolegi Damiana - życie na wyjeździe (miał koszulki, bluzy z nawą konta, swój sklep gdzie sprzedawał ebooki itp) i ostatnio profil przemienił na "wyjazdowyy" ;) dość mocno reklamował CPK u siebie (nawet robił konkurs przy współpracy z CPK) i jeszcze jakieś 2 posty widzę, że wiszą z podpisem, że współpraca z CPK, ale...oznaczenie profilu CPK już nie ma ;)

#1740 PostWysłany: 19 Mar 2024 19:32 

No tak, czyli Horała pewnie sypnął naszymi podatkami na niejeden taki instagramowy profil. I dał w ten sposób niejednemu pocałunek śmierci. :lol:

Wcale mi ich nie żal. Nie każde zlecenie trzeba brać, jeśli chce się twarz zachować.
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2264 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90 ... 114  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości