Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Porównanie opcji ubezpieczeń ma 2025 rok:
https://www.fly4free.pl/ubezpieczenie-a ... -2025-rok/

icarhireinsurance od dłuższego czasu nie wydaje już polis dla osób z Polski

Firma Questor aka Riverside Malta również zaprzestała wydawania rocznych polis dla osób z Polski (stan bez zmian od stycznia 2022) - można natomiast wykupić polisę na pojedynczy wynajem.

Wg stanu na sierpień 2023 r. roczne polisy dostępne są na portalach worldwideinsure.com, cover4rentals.com lub defend-online.eu/pl/

Porównanie by @Kashpir + aktualizacje na bazie postów (ostatnia 1 sierpnia 2024 r.)

cover4rentals
- 2 rodzaje polis: Silver Cover i Gold Cover, dodatkowo wybór Europa albo Świat
- uwaga również na wiek samochodu - w Europie zachodniej pewnie to nie problem, ale np. na Bałkanach pewnie da się trafić na samochód starszy niż 10 lat, a takiego polisa nie obejmuje.
- wartość samochodu to pewnie mniej istotna kwestia, ale przy galopujących cenach aut też na wszelki wypadek zaznaczę 8-) "The vehicle must not have a retail price of more than €65,000 (or currency equivalent)".
- minimalny wiek kierowcy (posiadacza polisy) to 26 lat :!:
- UWAGA! nie działa na wynajmy w wypożyczalni Green Motion

Cover4rentals nie ma już odrębnych niższych limitów na szyby.
W "Policy wording" na https://cover4rentals.com/policy-documents/ "AutoGlass" jest wymienione pod "cover provided", a w tabelce z limitami nie ma odrębnej pozycji na szyby, czyli mieszczą się w ogólnym limicie 10.000 EUR.
Różnica między Gold a Silver Cover polega teraz m.in. na objęciu w Gold Cover wnętrza pojazdu.

worldwideinsure (WWI)
- 2 rodzaje polis: Standard i Deluxe, dodatkowo wybór Europa albo Świat
- dla porównania z cover4rentals: minimalny wiek kierowcy - 21 lat; wartość samochodu do 50 000 GBP; wiek samochodu maksymalnie 20 lat, ubezpieczenie nie obejmuje modeli samochodów, które nie są produkowane od ponad 10 lat; "damage to glass" po prostu wskazane jako zawarte w ramach sumy ubezpieczenia.
- można nieco obniżyć koszt dzięki cashbackowi quidco (obecnie 8%). w teorii nieaktualne - obecnie pokazuje jedynie cashback za travel insurance, ale forumowicze donoszą, że jednak cashback się nalicza.

DEFEND Car Hire XS
- jeden rodzaj polisy z wyborem Europa lub Świat - pokrycie udziału własnego w szkodzie do 35 000 zł
- minimalny wiek kierowcy - 21 lat; wartość samochodu do 350 000 PLN; wiek samochodu do 20 lat

Cover4rentals i worldwideinsure nie obejmują wynajmu w Armenii, na Dominikanie, Islandii, Jamajce, w Izraelu. WWI także w Rosji.
DEFEND Car Hire XS nie obejmuje wynajmu na terytorium Afganistanu, Kuby, Białorusi, Kongo, Iranu, Iraku, Wybrzeża Kości Słoniowej, Liberii, Korei Północnej, Myanmaru, Rosji, Sudanu, Sudanu Południowego, Syrii, Ukrainy lub Zimbabwe. Polisa Europa obejmuje kraje kontynentu europejskiego oraz Maroko, Tunezję, Turcję i Izrael, ale wyłącza terytorium Ukrainy, Rosji i Białorusi.

Podsumowujący artykuł z SG: https://www.fly4free.pl/ubezpieczenie-a ... -2025-rok/

Karty kredytowe z ubezpieczeniem wkładu własnego
- MC Platinum PKO 1200 EUR
- VISA Infinite PKO 2400 EUR

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1772 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 89  Następna
Autor Wiadomość
#1561 PostWysłany: 03 Sty 2024 21:41 

SPLDER napisał(a):
@Rudolf Jelinek
Wypożyczalnie często wymagają karty kredytowej również od dodatkowych kierowców.
Mnie się to jeszcze nie zdarzyło, a jakieś 10 takich wynajmów przerobiłem.
 Profil Relacje PM off
Aramise lubi ten post.

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#1562 PostWysłany: 07 Sty 2024 09:58 

Napisałem do wszystkich 3 firm z nagłówka w tej sprawie - każda z nich obejmuje szkody spowodowane przez dodatkowego kierowcę. Jedynie jedna z nich (WWI o ile dobrze pamiętam) wymaga aby po wykupieniu ubezpieczenia poinformować ich mailowo dodatkowo kto będzie dodatkowym kierowcą. Dzięki za pomoc.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1563 PostWysłany: 13 Sty 2024 18:02 

Posiadając ubezpieczenie zewnętrzne np. w WWI lub cover4rentals, podczas wypożyczania samochodu np. w OK mobility jest sens wybierania opcji SMART (z No Excess)? Zastanawiam się czy traktować to ubezpieczenie zewnętrzne jako "ostatnią deskę ratunku", a przy wynajmie wybierać oferty ze zniesieniem wkładu własnego...
 Profil Relacje PM off  

#1564 PostWysłany: 13 Sty 2024 18:12 

srebrny
Opcja SMART w OKMobility zawiera w sobie tradycyjne "pełne ubezpieczenie", takie jak w każdej innej wypożyczalni, nie masz wtedy odpowiedzialności za szkody już bezpośrednio w wypożyczalni, więc tak naprawdę nie jest Ci potrzebne właśnie to zewnętrzne (WWI/cover4rentals etc.).

Idąc w drugą stronę - jeśli posiadasz ubezpieczenie zewnętrzne - nie potrzebujesz ubezpieczenia bezpośednio w wypożyczalni (o ile jesteś świadom tego jak działa takie ubezpieczenie w razie uszkodzenia, tj. obciążenie przez wypożyczalnie i samodzielny kontakt z zewnętrznym ubezpieczycielem).

Załączniki:
okmobility.png
okmobility.png [ 18.71 KiB | Obejrzany 3522 razy ]

#1565 PostWysłany: 13 Sty 2024 18:19 

@iwcok dzięki, tak jestem świadomy różnic. Szukam właśnie samochodu w Rzymie na kilka dni i wykupienie zewnętrznego ubezpieczenia, oraz tańszej oferty (z Excess) od wypożyczalni wyjadę się bardziej kalkulować, zwłaszcza, że przy opłacie rocznej można to ubezpieczenie wykorzystać przy kolejnych wynajęciach.
 Profil Relacje PM off  

#1566 PostWysłany: 13 Sty 2024 18:54 
Awatar użytkownika

srebrny
Pytanie pewnie z gatunku głupich: gdy już wykupię ubezpieczenie WWI, muszę ich za każdym razem informować o kolejnych wypożyczeniach czy po prostu to mam i zgłaszam się do nich dopiero w razie problemu?

#1567 PostWysłany: 13 Sty 2024 19:10 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 564
Kilometry: 859 408
Nie informujesz. Polisa jest ważna rok i korzystasz z niej jedynie w razie potrzeby.
kameander lubi ten post.
kameander uważa post za pomocny.

#1568 PostWysłany: 13 Sty 2024 20:51 

Przy obecnej różnicy w cenie ubezpieczenia na cały świat w Cover4rentals (79EUR) vs WWI (GBP 95) warto dopłacać do tego drugiego? W zakresie ubezpieczenia nie ma większych różnic, natomiast zastanawiam się nad ich renomą oraz czy ewentualną 'likwidację' szkody łatwiej będzie uzyskać w WWI.
 Profil Relacje PM off  

#1569 PostWysłany: 13 Sty 2024 22:03 

@samboman, problowalem w zeszlym tygodniu kupic polise cover4rentals i nie udalo mi sie. probowałem z kilku przeglądarek i nigdy platnosc nie chce przejsc.

Aktualnie mam polise z worldwideinsure. Z tego co czytam ubezpieczenie dotyczu excess. Czy ktos sie orientuje jak wyglada sytuacja gdy wynajete auto nie ma zadnego CDW, a wiec teoretycznie jestem odpowiedzialny ze pelna wartosc auta? Czy wtedy worldwideinsure zadziala jak szkoda bedzie ponizej "excessu" ktory okreslaja w polisie?
 Profil Relacje PM off  

#1570 PostWysłany: 14 Sty 2024 01:29 

złoty
Cover4rentals and WWI to polisy tego samego ubezpieczyciela z Mauritiusa, różni się tylko podmiot prowadzący obsługę i szczegółowe warunki. Więcej info wcześniej w tym wątku #1497. Brałbym tam, gdzie jest taniej albo jest lepszy zakres ubezpieczenia.
 Profil Relacje PM off  

#1571 PostWysłany: 23 Sty 2024 12:16 

Loty: 10
Kilometry: 9 470
Bez różnicy którą ubezpieczalnie sie wybierze czy Defend czy cover4rentals - można spać spokojnie że pokrywają udział własny do limitów?

Załączniki:
ubezpieczenie.jpg
ubezpieczenie.jpg [ 45.51 KiB | Obejrzany 3327 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#1572 PostWysłany: 23 Sty 2024 12:29 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 564
Kilometry: 859 408
Nie znosi udziału własnego w wypożyczalni - to jest ubezpieczenie udziału własnego do kwoty 5000 EUR. Jeśli nie wykupujesz ubezpieczenia bezpośrednio w wypożyczalni, to wkład własny obowiązuje. Jeśli będziesz miał szkodę, to wypożyczalnia skasuje jakąś kwotę z karty kredytowej (maksymalną kwotę excess znajdziesz w warunkach wynajmu) a ty możesz się potem ubiegać o zwrot u swojego ubezpieczyciela właśnie do maksymalnej kwoty 5000 EUR.
Aramise lubi ten post.

#1573 PostWysłany: 29 Sty 2024 23:10 

Czy jest jakaś opcja żeby ubezpieczyć wkład własny pożyczonego przez serwis yescapa kampera? Podchodzą tu (raczej) 2 popularne wyłączenia: na kampera i pożyczanie p2p, bo z tego co rozumiem yescapa nie jest pożyczającym tylko pośrednikiem umożliwiającym pożyczenia między sobą ludziom... Ktoś ma może jakieś doświadczenie w temacie? :)
 Profil Relacje PM off  

#1574 PostWysłany: 07 Lut 2024 15:17 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
niebieski
Ubezpieczenie max 50k EUR
Nasz samochód w USA - wartość na szybko 55 - 75k EUR
Czy ktoś ma doświadczenie z weryfikacją przez ubezpieczyciela tej max wartości samochodu (chcę kupić cover4rentals)?

#1575 PostWysłany: 28 Lut 2024 15:23 

złoty
Z kronikarskiego obowiązku - kk PKO - kolejne (drugie) zdarzenie u mnie w ostatnich latach - włamanie do auta wypożyczonego w Meksyku, niewielkie uszkodzenie samochodu, bo tylko zamek w tylnej klapie/bagażniku (sedan). Koszt 1392 MXN czyli 329,24 PLN. Papiery wysłane 21.02 do ubezpieczalni po uprzednim zgłoszeniu, dziś jeszcze poprosili o dosłanie czegoś i 15 minut po dosłaniu decyzja pozytywna zwrot dokładnie takiej kwoty jak obciążenie.
Dziś jeszcze będę wysyłał papiery odnośnie skradzionych wówczas bagaży, ale to inny temat - choć jestem bardzo ciekaw jak to pójdzie, bo chyba nie tak gładko...
 Profil Relacje PM off
Mobilek lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#1576 PostWysłany: 29 Lut 2024 03:53 

niebieski
Opiszę swój przypadek ze zgłoszeniem szkody w ramach polisy World Wide Insurance, może się komuś przyda (Tl;dr - wypłacają, wiarygodni).

Najem na 4 dni w styczniu od SIXT , Lizbona - Lotnisko, Van 9os.

SIXT proponował u siebie pełne ubezpieczenie za ok. 150 euro. Podziękowałem , bo miałem w WWI roczne.

W trakcie wynajmu coś (kamyczek?) uderzyło na autostradzie w przednią szybę i powstał rozprysk wielkości monety 5zł.

Przy zdawaniu auta obsługa SIXT zauważyła i odnotowała w raporcie. Po 10 dniach i korespondencji z SIXT , z karty kredytowej pobrano 719 euro (w tym 35euro opłaty administr. SIXT).

Złożyłem do WWI wniosek o zwrot i po równo 30 dniach ta sama kwota wróciła na moje konto w EUR od WWI (warto mieć konto w EUR, żeby nie tracić na przewalutowaniu).

Podczas korespondencji z WWI przesłałem wszystkie dokumenty od SIXT (umowa najmu, raport uszkodzeń), potwierdzenie pobrania kwoty z KK oraz ZDJĘCIA SAMOCHODU z USZKODZENIEM wraz z WIDOCZNĄ TABLICĄ REJESTR.

Na co zwracać szczególnie uwagę:

1. Adres wypisywany odręcznie na kartce, którą podsuwa nam przy wynajmie pracownik firmy np. Sixt musi być ZGODNY z adresem na wyciągach z banku. (Mój mBank w ogóle nie podaje tego adresu, ale wystarczyło przedstawić dla WWI rachunki np. za prąd z tym adresem lub wyciąg np. z innego banku , na którym widnieje adres).

2. Robić zdjęcia przed i po wynajmie. (albo nakręcić film w wys. rozdzielczości). Sixt coprawda zawarł te zdjęcia w swoich raportach pdf, ale WWI tego nie honoruje.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi uważa post za pomocny.

#1577 PostWysłany: 29 Lut 2024 20:36 

Na co zwracać uwagę jeśli chodzi o zapisy pełnego ubezpieczenia? Czy ubezpieczenie z doyouspain albo z rentalcars jest ok czy raczej polecacie bezpośrednio od wypożyczalni?
 Profil Relacje PM off  

#1578 PostWysłany: 12 Mar 2024 12:27 

niebieski
Przetrę szlak z ubezpieczeniem cover4rentals.
Auto wypożyczone w RecordGo w Alicante. Słupek zaatakował 2 pary drzwi. Ściągnęli 1070,85 EUR za szkodę + 50 EUR opłaty manipulacyjnej. 08.02 zgłosiłem szkodę w cover4rentals, dzisiaj dostałem zwrot pełnej kwoty (z opłatą manipulacyjną) na Revoluta. Tak więc ubezpieczenie działa i to całkiem sprawnie.
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
8 ludzi uważa post za pomocny.

#1579 PostWysłany: 12 Mar 2024 18:40 

złoty
dedkam napisał(a):
Na co zwracać uwagę jeśli chodzi o zapisy pełnego ubezpieczenia? Czy ubezpieczenie z doyouspain albo z rentalcars jest ok czy raczej polecacie bezpośrednio od wypożyczalni?

1. Ubezpieczenie bezpośrednio od wypożyczalni jest zawsze znacznie droższe (czasem kosztuje drożej od samego wypożyczenia), ale w zamian za to daje możliwość całkowicie bezpieniężnego załatwienia sprawy. Zresztą ściśle mówiąc to nie jest ubezpieczenie (bo wypożyczalnia nie jest zakładem ubezpieczeń), ale całkowite zniesienie odpowiedzialności klienta za szkody. To trochę taki haracz płacony wypożyczalni za święty spokój.

2. Ubezpieczenie z doyouspain albo rentalcars jest już ubezpieczeniem zewnętrznym, czyli jak masz szkodę, to sam za nią płacisz wypożyczalni, a potem zgłaszasz ją zakładowi ubezpieczeń i dostajesz odszkodowanie. Jest tańsze niż "ubezpieczenie" bezpośrednio z wypożyczalni, ale wychodzi drożej niż opcja 3.

3. Ubezpieczenie całoroczne, czyli opisywane tu cover4rentals, WWI, Defend Car Hire, Riverside (gdyby znowu zaczęli obsługiwać polskich klientów). Działa jak opcja 2, tylko kupuje się raz na wszystkie wypożyczenia przez rok. Z reguły powinno być jeszcze tańsze, zwłaszcza jeżeli przez ten rok wypożyczasz auto więcej niż raz.

Przy wszystkich trzech opcjach trzeba uważnie przeczytać wyłączenia odpowiedzialności - np. czy wyłączone są szkody opon, szyb i podwozia? Czy jest jakiś udział własny w szkodzie. W opcji 2 i 3 ważna jest górna granica odpowiedzialności - musi być zawsze wyższa niż udział w szkodzie w warunkach wypożyczenia samochodu. W opcji 3 do tego są ograniczenia geograficzne - czy kraj, w którym wypożyczamy, nie jest wyłączony?

Podsumowując - albo płacisz więcej (względnie dajesz się strzyc) i nie martwisz się o nic (ale wyłączenia i tak starannie przeczytaj), albo płacisz mniej i w razie czego musisz zamrozić nawet kilka tysięcy i odzyskiwać je od ubezpieczyciela.
 Profil Relacje PM off
Kri$ lubi ten post.
Aramise uważa post za pomocny.

#1580 PostWysłany: 13 Mar 2024 11:29 

niebieski
Gdzieś / kiedyś mignęła mi w internecie włoska wypożyczalnia, której pełne ubezpieczenie zawiera podstawienie taksówki na wypadek awarii samochodu.

Ktoś w Was kojarzy , która to może być?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1772 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 89  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość