Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
wyszukiwarka-najtanszych-biletow-w-pendolino-intercity,35,155015

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1599 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 80  Następna
Autor Wiadomość
#1321 PostWysłany: 01 Lut 2024 09:27 
Awatar użytkownika

złoty
Ostatnio nie wiedziałem, że jak pociąg PKP intercity jest opóźniony (np. 2 h) to na tym samym bilecie mogę jechać następnym połączeniem. W niewiedzy kupiłem nowy bilet - bo nie zdążyłem wymienić online - a potem złożyłem reklamacje z załączonym poświadczeniem od konduktora i dostałem zwrot za nowo-kupiony bilet. W odpowiedzi na reklamacje dostałem takie informacje:
Załącznik:
pkp.jpg
pkp.jpg [ 63.05 KiB | Obejrzany 1952 razy ]

W kolejach regionalnym wiem, że są takie praktyki, natomiast w przypadku Intercity nie byłem tego świadom. Może komuś się to przyda.
2 ludzi lubi ten post.
KL_user uważa post za pomocny.

Zanzibar w 4* hotelu przy plaży 🏝️ 😎 (z wyżywieniem) za 4563 PLN Zanzibar w 4* hotelu przy plaży 🏝️ 😎 (z wyżywieniem) za 4563 PLN
Ryanair ogłosi kilkanaście nowych tras z 2 lotnisk w Polsce! Dokąd poleci? 2 egzotyczne kraje na celowniku Ryanair ogłosi kilkanaście nowych tras z 2 lotnisk w Polsce! Dokąd poleci? 2 egzotyczne kraje na celowniku
#1322 PostWysłany: 01 Lut 2024 10:35 

srebrny
-- 01 Lut 2024 09:34 --

W pewnych sytuacjach można chyba nawet innym przewoźnikiem. Oczywiście we mnie się gotuje, gdy o tym myślę, bo wychowałem się w czasach, gdy nie było odrębnych biletów na odrębnych operatorów i w zasadzie w cywilizowanych krajach wciąż nie ma, a tylko u nas wmówiono ludziom, że każdy musi mieć odrębną taryfę, co jest oczywiście absurdem.

-- 01 Lut 2024 09:35 --

W pewnych sytuacjach można chyba nawet innym przewoźnikiem. Oczywiście we mnie się gotuje, gdy o tym myślę, bo wychowałem się w czasach, gdy nie było odrębnych biletów na odrębnych operatorów i w zasadzie w cywilizowanych krajach wciąż nie ma, a tylko u nas wmówiono ludziom, że każdy musi mieć odrębną taryfę, co jest oczywiście absurdem.
Gdzieniegdzie udało się wymusić pewną namiastkę integracji dzięki robieniu psuedoprzetargów (jak w pomorskiem), ale nie jest łatwo później kupić taki bilet, no i Polregio się obraża na takie taryfy, więc wyłącza własne promocje.
 Profil Relacje PM off  

#1323 PostWysłany: 01 Lut 2024 14:00 

Loty: 16
Kilometry: 20 948
niebieski
bim-bam napisał(a):
Ostatnio nie wiedziałem, że jak pociąg PKP intercity jest opóźniony (np. 2 h) (...) zwrot za nowo-kupiony bilet. W odpowiedzi na reklamacje dostałem takie informacje:
Załącznik:
pkp.jpg

W kolejach regionalnym wiem, że są takie praktyki, natomiast w przypadku Intercity nie byłem tego świadom. Może komuś się to przyda.

Odkąd pamiętam to tak już dawno było/jest w IC i sam kilka razy w takich przypadkach wracałem z drugiego końca Polski do domu bo pociąg się spóźnił nawet niecałe 2h i nie miałem już po co jechać na spotkanie itp.w kasie tylko pobranie darmowej rezerwacji np. na pendolino i z biletem z opóźnionego mojego pociągu darmowy powrót do domu a za kilka dni po reklamacji pełny zwrot kasy na konto.

@obibok
Zgadzam się z tobą ogólnie że powinien być jeden bilet na wszystkich przewoźników tyle tylko czy to opłacalne dla klienta i to nie tylko u nas bo też wychowywałem się już grubo ponad pół wieku temu i niestety nie zgodzę się z Tobą co do cywilizowanych krajów bo praktycznie już we wszystkich jest kilku przewoźników i również każdy ma swoje taryfy i cenniki ale to już historie na inne okoliczności i co ja osobiście o tym myślę.
 Profil Relacje PM off
bim-bam lubi ten post.

#1324 PostWysłany: 01 Lut 2024 14:13 

srebrny
Ale mi nie chodzi o takich przewoźników, którzy działają komercyjnie (bo to już nawet w Czechach trzeba uważać, w co się wsiada), tylko operatorów działających na zlecenie odpowiednich organów. W Niemczech na przykład masz ich multum, a taryfa jest co do zasady dla wszystkich jednakowa, czyli globalna kolejowa i taryfy związków lokalnych. Ograniczeniem jest jedynie niedostępność pociągów wyższych kategorii przy biletach na regionalne (ale są wyjątki) czy przypisanie do pociągu biletów promocyjnych.
 Profil Relacje PM off  

#1325 PostWysłany: 01 Lut 2024 18:30 

Loty: 713
Kilometry: 899 175
niebieski
Nie ma jak wysyłać na 2/3 trasy pusty wagon sypialny PKP :oops:
https://www.onet.pl/turystyka/onetpodro ... 7,07640b54
 Profil Relacje PM off  

#1326 PostWysłany: 05 Lut 2024 12:53 
Awatar użytkownika

złoty
Bardzo fajny artykuł o rekordach, dotacji i dynamicznych cenach w Intercity z gdańskiego dodatku Wyborczej. Ze dwa cytaty i obrazek:
Załącznik:
m30494180,PENDOLINO-BILETY-3.png
m30494180,PENDOLINO-BILETY-3.png [ 153.43 KiB | Obejrzany 1796 razy ]

Cytuj:
System nie wykazywał żadnej dynamiki sprzedaży, działał według określonego schematu, a kolejne progi cenowe uwalniały się po sprzedaży określonej liczby biletów – stałej dla większości pociągów.

Cytuj:
PKP Intercity wprowadziło jakiś czas temu "promocyjną" ofertę na krótkich odcinkach w wybranych relacjach w całym kraju. W związku z tym, że na pewnych odcinkach pociągi jeżdżą puste lub na odcinkach bardzo obciążonych ruchem lokalnym, spółka postanowiła wypełniać międzywojewódzkie pociągi ruchem lokalnym. I tak np. za 4 zł można pojechać pociągiem IC czy TLK z Gdyni do Gdańska, gdy pociąg aglomeracyjny czy regionalny na tej trasie kosztuje 8 zł. PKP Intercity podbiera więc pasażerów z pociągów finansowanych przez samorząd. Sytuacja jest absurdalna, bo do jednych i drugich dopłacane są publiczne pieniądze.

https://trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/7,35612,30631494,pkp-intercity-chwali-sie-rekordami-tymczasem-pociagi-jezdza.html#S.TD-K.C-B.7-L.1.duzy

W skrócie - Intercity pięknie pisze i się chwali, a pod spodem jest dotacja i Tradycja.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#1327 PostWysłany: 05 Lut 2024 14:16 

złoty
Post informacyjny.

Oferta "Wspólny Bilet" w założeniu pozwalała mniej zapłacić przy zakupie biletu w kombinacji pociąg dalekobieżny plus regionalny lub regionalny - regionalny różnych przewoźników. W Polsce taryfy kolejowe (z małymi wyjątkami) są degresywne i najdroższe bilety w przeliczeniu na kilometr trasy są przy małych-średnich dystansach. Oszczędność polegała na tym, że cena przejazdu była liczona na całą trasę zgodnie z przejechanymi kilometrami bez liczenia od nowa ceny przy każdej przesiadce.

Niestety od 01.02.2024 przewoźnicy w Polsce postanowili ukatrupić tę ofertę. Od tego dnia został wprowadzony nowy cennik wyższy od 30 do uwaga absurdalnych 80 % w zależności od przedziału kilometrowego. W komunikacie wprowadzenie nowych stawek uzasadniono brakiem podwyżek od 2018 roku. Ten argument mnie nie przekonuje bo żaden przewoźnik kolejowy z osobna nie zaordynował swoim pasażerom takich skumulowanych podwyżek cen w przeciągu tego okresu czasu.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1328 PostWysłany: 05 Lut 2024 15:18 

srebrny
Tak, właśnie miałem pisać, że ukatrupili podwyżką, coś co i tak jak dla mnie było jedynie symboliczną namiastką normalnej integracji taryfowej, jaka występuje w normalnych krajach.

Pytanie, czy to akurat nie jest sprawa polityczna. Bilkom to było "dziecko" ministra Bittela, z poprzedniego rządu.
 Profil Relacje PM off  

#1329 PostWysłany: 26 Mar 2024 12:08 
Awatar użytkownika

Loty: 144
Kilometry: 194 250
Zbanowany
niebieski
Ktoś mi wytłumaczy taką sytuację która ma miejsce? Jak by nie patrzeć podchodzi to pod naciąganie i oszustwo.

Wchodzę na wyszukiwarkę połączeń wybieram interesujące, patrzę 1 klasa za 38 zł biorę przechodzę do systemu rezerwacji i co? Wskakuje 51 zł... Wygląda jak by celowe działanie, aby ktoś nie zauważył i kliknął "KUP".

Załączniki:
IC 102.png
IC 102.png [ 56.05 KiB | Obejrzany 1527 razy ]
IC 38.jpg
IC 38.jpg [ 117.05 KiB | Obejrzany 1527 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#1330 PostWysłany: 26 Mar 2024 12:18 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Pisałem już o tym

pkp-dyskusja-ogolna,1420,76930?start=1180
 Profil Relacje PM off  

#1331 PostWysłany: 26 Mar 2024 12:37 

niebieski
i w żaden sposób nie wytłumaczyłeś, dlaczego tak jest...

Co, teraz wszyscy się mają ustawiać na dworcach z kasami całodobowymi w nocy żeby dorwać bilet w korzystnej cenie?

LEO Express: Praga, CZ, i SK oraz Kraków - Warszawa / Śląsk. Oferuję karty podarunkowe nabite na 125% (zyskujesz 25%).
 Profil Relacje PM off  

#1332 PostWysłany: 26 Mar 2024 12:39 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jestem pracownikiem PKP?
Po prostu napisałem ze jest problem i kupnem biletu na ofercie, wyszło taniej na dworcu.
 Profil Relacje PM off  

#1333 PostWysłany: 26 Mar 2024 12:43 

niebieski
w porządku, ale kolega się nie pyta jak to obejść tylko dlaczego taka sytuacja ma miejsce.
Twój post nie wnosi nic w tym wypadku, potwierdza jedynie zaistnienie danej sytuacji.
Również moim zdaniem nie powinno dochodzić do wyświetlania innej ceny niż, jaką system finalnie zaoferuje podczas płatności za bilet.

Ponadto nie wszędzie są kasy Intercity, a jak już są to zazwyczaj działają tylko w ciągu dnia. Na wielu trasach nie pozwoli to na uzyskanie naprawdę niskiej ceny na bilet kupowany w kasie.

LEO Express: Praga, CZ, i SK oraz Kraków - Warszawa / Śląsk. Oferuję karty podarunkowe nabite na 125% (zyskujesz 25%).
 Profil Relacje PM off  

#1334 PostWysłany: 26 Mar 2024 13:39 
Awatar użytkownika

złoty
@macio106 Drugi bilet w wyższej cenie niż pierwszy?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1335 PostWysłany: 26 Mar 2024 15:02 

Loty: 138
Kilometry: 169 320
niebieski
abelincoln napisał(a):

Zapewne tak jest. Przecież tam nie ma kwoty 51 zł za jeden bilet, ale 102 zł za dwa. Czyli prawdopodobnie pierwszy za 38, drugi 64.

#1336 PostWysłany: 26 Mar 2024 15:35 
Awatar użytkownika

Zbanowany
niebieski
abelincoln napisał(a):

Wybierając jeden bilet, również przy płatności podskakuje do 51 zł.
@Qba85 Zobacz na screen poniżej idealnie 51,15 zł * 2 = 102,30 zł. Także nie masz racji.
Napisałem do PKP i odpowiedź jaką otrzymałem jest następująca:

Dzień dobry, cena podana w wyszukiwarce ma charakter orientacyjny, ponieważ liczba biletów dostępnych w poszczególnych wariantach ofert promocyjnych jest zmienna. Wartość podana w podsumowaniu jest wiążąca.

Czyli podsumowując. Robimy Cię w bambuko bo możemy.

Załączniki:
Jeden bilet.jpg
Jeden bilet.jpg [ 82.17 KiB | Obejrzany 1425 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#1337 PostWysłany: 26 Mar 2024 19:37 

Loty: 138
Kilometry: 169 320
niebieski
Gdybyś wrzucił od razu tego screena z 51.15, to nie stracilibyśmy czasu na dwa wpisy ;-)

A postępowanie PKP w ogóle nie dziwi, niestety...
KL_user lubi ten post.

#1338 PostWysłany: 27 Mar 2024 12:23 

srebrny
Po pierwsze pisano tu już o tym wielokrotnie. Ostatnio konduktor był zdziwiony, czemu mu pokazuję trzy różne bilety (w tym zerowy na dziecko). Ano właśnie temu. Plus temu, że jak się kupi dwa tanie na jednym blankiecie, to nie da się zwrócić. Z InterCity jest tak - jak to określił jeden mój kolega - jak z gangreną. Niby wiesz że jest, ale z przyzwyczajenia zapominasz, że boli. Więc nikt się tu nie podnieca, bo tam się można wszystkiego spodziewać.

Poza tym gdzie jak gdzie, ale na tym forum taka sytuacja, że dwa bilety są za cenę drugiego, a trzy za cenę trzeciego, nikogo nie dziwi, bo w większości tanich linii lotniczych wygląda to dokładnie to samo (ja na "landrynę" z tego samego powodu też czasem kupuję osobno, ale tam to jeszcze zależy od liczby osób i WDC).
 Profil Relacje PM off  

#1339 PostWysłany: 27 Mar 2024 17:32 

złoty
@obibok Owszem tylko w liniach lotniczych różne progi cenowe rzeczywiście funkcjonują i liczba biletów w nich jest większa niż jeden. Natomiast w PKP Intericty od kilku lat promocje mają charakter sloganowy. Do tego stopnia, że dużo prościej jest mi kupić bilet w atrakcyjnej cenie (chodzi mi o relację do ceny maksymalnej) na TGV z Paryża do Nicei na lipiec niż na EIP z Warszawy do Krakowa na listopad :lol: .

macio106 napisał(a):
Wchodzę na wyszukiwarkę połączeń wybieram interesujące, patrzę 1 klasa za 38 zł biorę przechodzę do systemu rezerwacji i co? Wskakuje 51 zł... Wygląda jak by celowe działanie, aby ktoś nie zauważył i kliknął "KUP".
W PKP Intercity te ceny pokazują się tak jak w Azairze. One się aktualizują od czasu do czasu. To co widzisz w momencie szukania nie jest w żaden sposób wiążące. Prawdziwa cena do zapłaty jest pobrana dopiero po wybraniu pasażerów i rezerwacji miejsca. Od siebie dodam, że w ich aplikacji mobilnej działa to minimalnie lepiej. Ponadto tam już rzadko zdarza się zobaczyć sławny komunikat "Brak możliwości sprawdzenia ceny" w momencie wyszukiwania połączeń.

tiffany napisał(a):
Ponadto nie wszędzie są kasy Intercity, a jak już są to zazwyczaj działają tylko w ciągu dnia. Na wielu trasach nie pozwoli to na uzyskanie naprawdę niskiej ceny na bilet kupowany w kasie.
Bilety PKP Intercity można kupić również w każdej kasie:
1) Arrivy RP.
2) Łódzkiej Kolei Aglomeracyjnej,
3) Kolei Mazowieckich
4) Kolei Małopolskich,
5) Kolei Śląskich,
6) PKP Szybkiej Kolei Miejskiej w Trójmieście,
7) Polregio.
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#1340 PostWysłany: 27 Mar 2024 21:03 
Awatar użytkownika

Zbanowany
niebieski
Pozwolę podsumować mój problem, który rozburzył taką dyskusję. Dzisiaj po służbie podreptałem na dworzec do kasy IC. I jest tak jak pisał @Zeus oba bilety kupione za 38 zł.

KURTYNA . :roll:
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1599 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 80  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość