Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 161 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 24 Paź 2023 13:28 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
No ale śpiwór 0 stopni to nie jest specjalnie ciepły i nadal nie wiem czy zabrać ten do 4 stopni czy do -10 :)
 Profil Relacje PM off  

Mega❗ Okołoweekendowy city brak w Albanii za 317 PLN 😎🤗 Loty i noclegi w centrum Mega❗ Okołoweekendowy city brak w Albanii za 317 PLN 😎🤗 Loty i noclegi w centrum
W😲😲W❗ Nowa Zelandia z Warszawy za 3584 PLN ✈️🧳 Loty z dużym bagażem W😲😲W❗ Nowa Zelandia z Warszawy za 3584 PLN ✈️🧳 Loty z dużym bagażem
#102 PostWysłany: 26 Paź 2023 08:19 

Lepiej za cieply niz za cienki. Czyli lepiej -10. Nie do konca wiem co masz na mysli oceniajac " nie jest za cieply", skoro pytasz sie o rade. Ja pisze o moim doswiadczeniu. Bylam w Nepalu kilka razy, jestem zmarzlakiem, i nigdy nie bylo mi w nim zimno. Wiec chyba jest cieply ;) Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 13 Lis 2023 10:39 

Loty: 12
Kilometry: 13 354
Mam do wyboru 2 terminy, 2-14 marca lub 2-14 kwietnia. Loty VIE -KTM-CDG. Który termin lepszy na AC? Uda mi się zrobić znaczny kawałek w 9-10dni?

majowka-w-slowenii,1510,94055
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 13 Lis 2023 11:01 
Awatar użytkownika

złoty
Co do terminu to nie pomogę, ale właśnie skończyłem szlak i jadę do Pokhary. Całość zajęła mi 11 dni (+ oczywiście min. 2 dni musisz liczyć na dojazdy).

To już będzie zależało od Twojej kondycji i akceptacji wysokości przez organizm. U mnie z tym jest tak sobie i super przyjemnie nie było w tym czasie.

Zapraszam do przeczytania mojej relacji:
viewtopic.php?t=173609
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 13 Lis 2023 11:02 

Loty: 12
Kilometry: 13 354
Kondycję mam bardzo dobrą, biegam po górach, jednak nie wiem jak z tą wysokością sobie poradzę.

majowka-w-slowenii,1510,94055
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 13 Lis 2023 13:34 

srebrny
CyganskiKsiaze napisał(a):
Mam do wyboru 2 terminy, 2-14 marca lub 2-14 kwietnia.

Pod względem ilości dni słonecznych powinno być prawie podobnie w obu terminach (w kwietni jest nieco większa szansa na incydentalne chmury). Natomiast w kwietniowym terminie powinno być nieco cieplej (różnica 2-4 stopni).

Cytuj:
Uda mi się zrobić znaczny kawałek w 9-10dni?

Oczywiście da się zrobić wybranych kawałek szlaku AC, czy kawałki tak jak to zrobił Darek M.
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 13 Lis 2023 13:56 

Loty: 187
Kilometry: 475 441
niebieski
@CyganskiKsiaze ja bylam w tym roku w kwietniu na treku do Annapurna Base Camp 10-19 kwietnia. Po zmianach rozkladowych zmienilam z marca na kwiecien bo balam sie zimna. Chmury schodzily popoludniem, w dzien pogoda piekna i w dolnych partiach na krotki rekaw. Trzeba stosowac bardzo wysoki filtr przeciwsloneczny dobrej jakosci.
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 16 Lis 2023 11:35 

niebieski
CyganskiKsiaze napisał(a):
Mam do wyboru 2 terminy, 2-14 marca lub 2-14 kwietnia. Loty VIE -KTM-CDG. Który termin lepszy na AC? Uda mi się zrobić znaczny kawałek w 9-10dni?

Ja bym brał kwiecień, zwłaszcza że ostatnio zima lubi się przeciągnąć...
W zeszłym roku robiłem EBC na przełomie kwietnia i maja, i nie obraziłbym się momentami o kilka *C więcej.
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 16 Lis 2023 14:58 
Awatar użytkownika

Loty: 211
Kilometry: 384 488
niebieski
@QbaqBA
jaką miałeś pogodę w tym okresie? w sensie ile dni deszczowych / z zachmurzeniem na cały wyjazd?
ja wziąłem też przełom kwietnia i maja 2024 i zastanawiam się jak to może wyglądać.
 Profil Relacje PM off  

#110 PostWysłany: 16 Lis 2023 15:09 
Awatar użytkownika

srebrny
Byłem od 6 kwietnia na EBC i pełnej lampy było niewiele, czasem spadł śnieg czasem deszcz jak to w górach, temperatury znośne, dwa razy w nocy przymroziło ale to już powyżej 4500mnpm, widokowo jesień na pewno lepsza i stabilniejsza. A i prawdą jest, że zima potrafi się przedłużać ostatnimi czasy.

Image
 Profil Relacje PM off
smatekk uważa post za pomocny.

#111 PostWysłany: 16 Lis 2023 18:24 

niebieski
smatekk napisał(a):
@QbaqBA
jaką miałeś pogodę w tym okresie? w sensie ile dni deszczowych / z zachmurzeniem na cały wyjazd?
ja wziąłem też przełom kwietnia i maja 2024 i zastanawiam się jak to może wyglądać.

Na górze 2 dni prószenia śniegu, w drodze powrotnej jeden dzień deszczu na dojściu do Namche Bazaar.
 Profil Relacje PM off
smatekk uważa post za pomocny.

#112 PostWysłany: 10 Sty 2024 20:29 

Lecimy 12 (przylot 13go) -27 października z ostatniej promocji Air India.
Z tego co czytałem to chyba najlepiej trekking wokół Annapurny ? Pchać się samemu czy lepiej z przewodnikiem (ponoć teraz niby trzeba z przewodnikiem ale tak nie do końca). Robiąć trekking samemu nie będzie problemu ze znalezieniem miejsc noclegowych w trasie? Czy lepiej bookować z wyprzedzeniem (da się?) Duża różnica w cenie idąc samemu?
Zorganizowane znalazłem takie:
https://www.greenvalleynepaltreks.com/a ... rcuit-trek
https://www.greenvalleynepaltreks.com/a ... p-trekking
Czemu ten base camp trek dużo tańszy pomimo tego że dłuższy?
Inne firmy z tego co widziałem mają drożej, czemu tu jeszcze cena znośna (szczególne ten ABC trekking) ?

A może jednak Everest Base Camp ?

#113 PostWysłany: 10 Sty 2024 22:54 
Awatar użytkownika

złoty
W sprawie pozwoleń i kosztów samotnego wyjścia to zapraszam do mojej relacji (link w moim poprzednim poście). Może w końcu w weekend dopiszę podsumowanie i kilka porad.

Mnie cały 14-dniowy pobyt w Nepalu wyniósł 2000 zł wliczając w to lot Pokhara-Katmandu. Nie liczę tutaj lotów do samego Nepalu, ale już wszystkie koszty na miejscu).

Osobiście wolałbym ponownie iść sam niż z przewodnikiem. Szlak jest prosty i po prostu idziesz, gdzie nogi Cię poniosą, a zatrzymujesz się, gdzie chcesz.

Co do EBC się nie wypowiem, ale AC jest świetna na samotną podróż. Od Tal spotyka się już sporo ludzi i można z nimi iść wspólnie jak ktoś chce. Trasa do Tal to praktycznie zero turystów.

Być może za kilka lat wybiorę się na inny szlak już ze znajomymi. Kto wie, może EBC właśnie.

Edit. W tych wycieczkach nie podoba mi się to, że omijają pierwszy odcinek (IMHO jest on warty przejścia) oraz Tilicho Lake. Koszt nie jest tragiczny, ale to i tak cena x 2 do samotnego przejścia.

Ostatnio edytowany przez Darek M., 10 Sty 2024 22:59, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#114 PostWysłany: 10 Sty 2024 22:56 
Awatar użytkownika

złoty
@marceli, Może jednak poczytaj to co jest dostępne bo jeszcze dużo czasu, zamiast zadawać "dziwne" pytania.
Co do czasu wyjazdu to nie można powiedzieć, że wtedy będzie ok albo beznadziejnie, to sprawa losowa, byłem raz na początku marca i było super, ale po kilku dniach pogoda się zepsuła i musiałem schodzić, wtedy żałowałem że nie pojechałem w drugiej połowie lutego,
Ale ogólnie zgadzam się, że październik, listopad chyba dają większą pewność, odradzam za to czerwiec i lipiec
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 11 Sty 2024 09:30 

kostek966 napisał(a):
@marceli, Może jednak poczytaj to co jest dostępne bo jeszcze dużo czasu, zamiast zadawać "dziwne" pytania.

Przeczytałem ten wątek i przejrzałem pobieżnie bloga Beti/Betiful World. I dalej "nie wiem czego nie wiem". Na przykład dlaczego zadaję dziwne pytania.... Wiesz jak gdzieś już byłeś to potem niektóre rzeczy wydają się oczywiste...

#116 PostWysłany: 11 Sty 2024 11:09 

srebrny
do ABC jest prosta i popularna droga wiec zadnego przewodnika nie potrzeba, co najwyzej jakies mapy offline zeby sprawdzac trase.

hosteli nie zabookujesz wczesniej i moze byc problem z miejscami w niektorych miejscach - wtedy idziesz dalej do kolejnej wioski - jak zobaczysz tlumy na trasie, to mozesz zaczynac wczesniej rano i wczesniej konczyc, co ulatwi znalezienie noclegu
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#117 PostWysłany: 11 Sty 2024 11:26 

Annapurna Circuit chyba odpada bo teraz się idzie większość drogą. Zastanawiam się czy warto ryzykować trekking do EBC który wydaje się trudniejszy i jest ryzyko że samolot z Lukli nie poleci przez pogodę i nie zdążymy na samolot powrotny do Europy... Z drugiej strony ten trekking do ABC jak sobie go wbiłem do mapy.cz wydaje się banalny i do zrobienia w 6-7 dni a nie 12 :D Ale to zostawia nam czas na zwiedzanie innych rzeczy - Pokharę, Kathmandu...

Z innych pytań - lot z Wiednia przez New Dehli do Katmandu i powrotny też przez New Dehli - ale wszystko na jednym bilecie Air India. Hinduskiej wizy nie potrzebuję?

Ostatnio edytowany przez marceli, 11 Sty 2024 11:28, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 11 Sty 2024 11:27 

srebrny
mozesz odbic na Poon Hill, co da kolejne 2-3 dni
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 11 Sty 2024 11:40 

A co sądzicie o trekkingu wokół Manaslu zamiast ABC ? Ponoć dużo mniej ludzi, bardziej "dziko" a widoki równie fajne.

#120 PostWysłany: 11 Sty 2024 12:04 

srebrny
-- 11 Sty 2024 10:58 --

@marceli
Cytuj:
Z tego co czytałem to chyba najlepiej trekking wokół Annapurny ?

Przy ograniczonym czasie pobytu w Nepalu wybór na trek rejonu Annapurnu jest dość bezpieczny. Większość trasy wokół Annapurny jest już "uzbrojona" (niestety) w drogę, po której jeżdżą lokalne busy i w związku z tym można dowolnie wybrać fragmenty z całej trasy treku. W Twoim przypadku jest to o tyle istotne, że zaplanowałeś swój pobyt na przełomie pory monsunowej i pory suchej (teoretycznie pora monsunowa kończy się ok. połowy października). W tym czasie możliwe są pewne wahania klimatyczne, co w przypadku np. Everestu może to mieć istotne znaczenie (np. przez czasowe zamknięcie lotniska w Lukli). Poza tym trasy w rejonie Annapurny pozwalają na bardziej elastyczny wybór trasy dostosowując ją do własnych potrzeb i fizycznych możliwości. Mówiąc o "własnych potrzebach" ma na myśli to, że dla jednych istotne jest samo przejście trasy i napawanie się wspaniałymi widokami i ci z reguły idą w dość szybkim tempie, mniejszą wagę przykładając do bliskiego otoczenia. Dla innych to bliskie otoczenie jest także istotne i ci potrzebują więcej czasu - szlak wokół Annapurny jest usiany fajnymi wioskami, a w każdej większej z nich z reguły jest ciekawy klasztor buddyjski. Niektóre z nich to prawdziwe perełki jak np. maleńki klasztor w Braga, czy całkiem spory jak Murpha, gdzie często odbywają się świątynne uroczystości. Zresztą sama Murpha, często pomijana przez turystów, jest wyjątkowa piękną wioską. Na całej trasie jest sporo miejsc, gdzie warto zatrzymać się na cały dzień, czasami na dwa, nie tylko z powodów aklimatyzacyjnych.

Trasa wokół Annapurny (lub do ABC) jest stosunkowo technicznie łatwa. Tylko część z niej prowadzi na większych wysokościach (przejście przez przełęcz Thorung lu do jeziora Tilicho). Szlaki są oczywiste i raczej trudno jest zabłądzić. Zresztą wokół Annapurny trasa jest oznakowana. Do swobodnej nawigacji wystarczy mapa treku. W Nepalu są ich świetne wydania. Można je kupić sklepach turystycznych w Katmandu (w dzielnicy Tamel) i w Pokharze.
Cytuj:
A może jednak Everest Base Camp ?

Jak wyżej pisałem trek EBC w przypadku ograniczonego czasu pobytu w Nepalu jest ryzykowny. Na dotarcie do punktu startowego masz dwie opcje: jedziesz busem z Katmandu do Jiri i stąd masz jeszcze 4-6 dni dni marszu do punktu startu co przy ograniczonym czasie jest oczywiście nierealne. Druga opcja to samolot z Katmandu do Lukli (skąd idziesz do w tym samy dniu do Phakding, tutaj formalnie zaczyna się rejon parku (i treku). Jeżeli monsun się opóźni i spłata figla to mogą w Twoim czasie zamknąć lotnisko w Lukli nawet na kilka dni. Mnie to akurat się przydarzyło i opóźniło mi wyjście na ten trek w o 4 dni (miałem lecieć do Lukli 23 października, poleciałem 27 października).

Trek w rejonie Khumbu (W tym Everest Base Camp) jest też trudniejszy przez to, że zdecydowaną jego większość przebywasz powyżej 4000 m.
Cytuj:
Pchać się samemu czy lepiej z przewodnikiem (ponoć teraz niby trzeba z przewodnikiem ale tak nie do końca).

W parku narodowym Annapurna niby obowiązuje zasada posiadanie przewodnika choć przepis ten narzucony został przez organizację przewodników, a formalnie nigdy nie został wprowadzony administracyjnie. Z doświadczeń minionego roku wynika, że nikt nie weryfikuje tego "przepisu". W rejonie Everestu lokalne władze parku oficjalnie wypowiedziały się, że nie ma wymogu posiadania przewodnika..
Cytuj:
Duża różnica w cenie idąc sam?

No to raczej oczywiste. Jeżeli idziesz indywidualnie to płacisz tylko za siebie. Jeżeli sam wynajmiesz przewodnika to płacisz z każdy dzień dotykowo 25-35 dolarów (nie znam bieżącej ceny). Jeżeli idziesz za pośrednictwem biura podróży to koszt jest jeszcze wyższy (i to raczej dużo wyższy).

@kostek966
Cytuj:
Ale ogólnie zgadzam się, że październik, listopad chyba dają większą pewność, odradzam za to czerwiec i lipiec

Zgadza się. Jesień, zwłaszcza listopad i początek grudnia jest zdecydowanie najlepszy. Jednak drugi raz trek wokół Annapurny (prawie całą trasę po skończyłem w Tatopani - 22 dni) przeszliśmy (we dwójkę) w lipcu i to byłą świetna przygoda. Cała trasa była prawie bez turystów. W niektórych wioskach działały tylko pojedyncze "dyżurne" lodge. Pogodę mieliśmy mieszaną, ale z deszczem raptem może 5 dni.

-- 11 Sty 2024 11:04 --

marceli napisał(a):
A co sądzicie o trekkingu wokół Manaslu zamiast ABC ? Ponoć dużo mniej ludzi, bardziej "dziko" a widoki równie fajne.

Na tym treku jest obowiązkowy przewodnik. Manaslu akurat nie robiłem. Wydaje mi się, że masz za mało czasu na zrobienie tej trasy, o ile dobrze pamiętam to ok. 14-16 dni.
 Profil Relacje PM off
marceli uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 161 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości