Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
tutaj piszemy tylko o umawianiu się, wartościowe posty proszę umieszczać w tematach do tego przeznaczonych.

Kto z kim i jak leci

https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... edit#gid=0

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 542 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 28  Następna
Autor Wiadomość
#381 PostWysłany: 04 Lis 2023 18:13 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
kemot napisał(a):
Ciekawe, 19 stron tematu i ani słowa na temat robienia stopoverów. Ktoś chyba po raz kolejny myli przesiadkę <24h ze stopoverem.
@kemot ja nie napisałem stopover tylko stop. Minimum connecting time w JNB to 90min w tej wersji z Airlinkiem jest 95min. Ja uważam, że jak już ktoś ugra to dostaje kolejny los na loterii :)
Po drugie zmiany rozkładowe.

Barcelona od piątku do niedzieli za 839 PLN 😎🤗 Loty o fajnych godzinach i pobyt w hotelu Barcelona od piątku do niedzieli za 839 PLN 😎🤗 Loty o fajnych godzinach i pobyt w hotelu
Zimowe all inclusive w Turcji 🌴🏖️ 5* hotel z aquaparkiem za 1658 PLN Zimowe all inclusive w Turcji 🌴🏖️ 5* hotel z aquaparkiem za 1658 PLN
#382 PostWysłany: 05 Lis 2023 12:38 

niebieski
Ja mam na powrocie 4h w JNB, to znaczy że powinienem wysłać Lotto

https://www.instagram.com/without_a_guide/
 Profil Relacje PM off  

#383 PostWysłany: 05 Lis 2023 20:34 
Awatar użytkownika

złoty
obiecany update do wyjazdu,który pół roku temu opisała Iza, 30h przed pierwszym lotem z CPH odprawiam się na oba loty i na locie do VFA widzę wolne miejsca za P+ z adnotacją more leg room, zmiana przydzielonych miejsc za darmo. Po przylocie z CPH do FRA idziemy do końca pustego fragmentu terminala 1 C, spotykam Polaka, który przyleciał poprzedniego dnia z WAW lecz miał opóźnienie i mimo, że samolot stał jeszcze i było kilkanaście minut do odlotu, nie został wpuszczony na pokład. W samolocie dostajemy poduszki, koce i słuchawki, po ok1,5h ciepły posiłek z napojami, piwo i wino płatne, potem jeszcze ciastko całkiem dobre i gaszą światła. Rano na śniadanie mocno opóźnione niesmaczny pasztecik czy coś podobnego i lądujemy w WDH. Wszyscy mamy wyjść. Okazuje się, że lot będzie opóźniony o 2,5h ze względu na przekroczony czas pracy załogi. Łapię kogoś z obsługi, przekazuje sprawę do supervisora o zapewnienie napojów i jedzenia. Po kilku minutach przynoszą wodę butelkowaną, są też bary gdzie można coś wypić i żjeść, piwo, kawa po ok 11 zł. Jest wifi, które łapie też w samolocie do którego wsiadamy wcześniej. Ponieważ jest około 40 osób, zajmujemy miejsca w P+ żeby wypróbować fotele, rozkładają się całkiem solidnie. Dostejemy też kanapkę i napój.
Po wylądowaniu idziemy do emigration, po drodze stoi człowiek, który opisuje jaki rodzaj wizy chcemy. Przed nami ktoś próbuje zapłacić kartą, ale transakcja nie przechodzi i musi zostawić paszport i iść na zewnątrz do atm. My płacimy po 45$ za wizę 2 krotnego wjazdu i wychodzimy na zewnątrz. Na odlotach obok 0 ruchu i trzeba negocjować z taxi, niestety sztywna cena 30$ szczególnie, że jesteśmy w 4 i ruszamy na granicę z Zambią. Odległość dość duża i ceny paliwa wysokie, więc koszt przejazdu wydaje się być ok. Potem krótko na wyjeździe i tak samo na przyjeżdzie do Zambii i idziemy przez most. Specjalnych widoków nie ma ale jest pora sucha i mało wody. Dochodzimy do wejścia na wodospady i łapiemy taxi do hotelu w Livingstone. Koszt 250 kwacha (czyt. kuacza). Po drodze zaliczamy atm i tutaj pierwsza niespodzianka, atm nie przyjmuje ani revo, ani crv ani zena, sytuację ratuje karta wielowalutowa mbanku, można wybrać jednorazowo 2000, powtarzając transakcje kilka razy.
w naszym gesthousie Tabonina można płacić $ albo kwacha.
Następnego dnia jedziemy zobaczyć wodospady, koszt wejścia 20$ lub 400 kwacha, można płacić kartą. Po stronie zambijskiej zdecydowanie mniej wody niż po zimbabwe.
Przejazd do Kasane w Botswanie busem po 100 kwacha na osobę, wybieramy taxi za 600 z zawiezieniem przez most pod budynek imigracion, wcześniej trzeba stanąc w wodzie w celu dezynfekcji. Po wbiciu pieczątek bierzemy taxi do Hotelu w Kasane, koszt to 120 pula zbity z 200. Po drodze stajemy na stcji benzynowej i wypłacam pule z atm, tym razem działają wszystkie karty, przelicznik podobny.
Nasz gesthouse Chilota trochę gorszy niż w Zambii ale wystarcza. Idziemy na "miasto" czyli jedną ulicę, ok km może trochę więcej za sparem a Przed choppies są budy z wycieczkami, wchodzimy do środkowej, załatwiamy popołudniowe i następnego dnia ranne safari i popołudniowy rejs, wynegocjonowana cena to 3720 pula za 4 osoby, można płacić $, pula lub kartą. jest 14, a o 15 mają przyjechać pod nasz hotel. Przed 15 telefon, że kiespkie warunki i safari nie będzie, chcemy w takim razie rejs ale odmowa. Idziemy na główną drogę, łapię taxi i jedziemy do budy w której kupiliśmy wycieczki. Taksiarz twierdzi, że jeszcze zdążymy na rejs tylko musimy iść do drugiej budy, ja idę pytać o rejs, a syn po zwrot kasy do kobiety u której kupiliśmy tripy. Po 5 min i konsultacjach rejs jednak się odbędzie, a safari następnego dnia rano i po południu.
Reszta wyjazdów bez problemów, dzięki zamianie popołudniowego safari na rejs następnego dnia trafiamy na polowanie lwów na soniątko, mam film ale nie wiem czy uda mi się go wgrać.
Powrót na granicę z Zambią załatwia recepcja, niby 50 pula za przejazd ale okazuje się, że teraz granica jest po drugiej stronie mostu i trzeba dopłacić 150 pula za przejazd przez most. Jeszcze co do wjazdu na granicę w Botswanie, trzeba pokazać bagaż, zdzynfekować zapasowe byty i wyrzucić owoce.
Na granicy czeka umówiony przez whatsapp ten sam kierowca, który wozi nas wszędzie, tym razem jedziemy do różnych hoteli, cena 500 kwacha po drodze zatrzymujemy się w wiosce i dzieci oglądają jak żyją miejscowi zdala od miasta, po zwiedzaniu wręczamy trochę miejscowej waluty za możliwość obejrzenia normalnego życia, lepiej dać więcej takim biednym ludzią niż płacić za cultural village w pobliżu Livingstone. Nasze hotele to Gloria b&b świetny ale trochę za daleko od centrum, dzieci biorą Fawlty towers w samym centrum, super części wspólne ale pokoje bieda i brak wifi w pokoju, za to masaż całego ciała 20$. Na ostatnią noc jednak wybieramy Taboninę, która jest najlepsza choć też trochę daleko.
Jazda po mieście taxi od 30 do 50 kwaha, na granicę z Taboniny ze zwiedzaniem po drodze wioski tej koncesjonowanej, ale chyba też autentycznej płacimy 300 kwacha, wstęp do wioski z oprowadzeniem po domostwach po 100 od osoby.
Na granicy w Zimbawe kolejka, wchodzimy więc wyjściem i kierujemy się do innego okienka, potem taxi na lotniska znowu za 30$. Na lotnisku w VFA są prysznice.
Odprawę na loty powrotne możemy zrobić 24h przed lotem, wybieramy miejsca w 16 rzędzie, a okazuje się, że w samolocie którym lecimy, są 3 o takiej samej knfiguracji foteli miejsca 14 a,c są jak w C jeśli chodzi o odległość między fotelami, minus taki że są sztywne podłokietniki, miejsca w 15 rzędzie nie mają okien, albo kiepski dostęp, a more legroom jest do 18 rzędu.
W VFA mimo posiadanej odprawy i bp trzeba na check-in odebrać karty papierowe, natomiast we FRA mimo teoretycznie długiego czasu przesiadki kontrole są tak wolne, że za dużo czasu nie ma na transfer.
Później opiszę jescze różnicę między Y a P+ bo jest znaczna i można zrobić upa za mile (30k), jakby jeszcze były pytania to proszę bo pewnie o czymś zapomniałem.

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 08 Lis 2023 17:37, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off
29 ludzi lubi ten post.
11 ludzi uważa post za pomocny.

#384 PostWysłany: 08 Lis 2023 17:28 

Hej, czy komuś udało się wynegocjować zmianę CPH na coś innego przy rozkładowych zmianach?
 Profil Relacje PM off  

#385 PostWysłany: 23 Lis 2023 18:01 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jest tu ktoś kto zmieniał bilety z tego deala i po zmianie w pierwszą stronę leci(leciał) główny długi odcinek Lufthansą lub Swiss (via JNB), a w drodze powrotnej na długim odcinku ma Discovera (z pit stopem w WDH)? Dokładnie taka kombinacja, jeśli tak to mam pytanie na PW.
 Profil Relacje PM off  

#386 PostWysłany: 23 Lis 2023 18:45 

srebrny
Ja tak leciałem.
 Profil Relacje PM off
tom971 lubi ten post.
kemot uważa post za pomocny.

#387 PostWysłany: 23 Lis 2023 22:22 
Awatar użytkownika

złoty
czarkopieczarko napisał(a):
Hej, czy komuś udało się wynegocjować zmianę CPH na coś innego przy rozkładowych zmianach?

Próbowałem dwa razy zmienić na Hamburg ale nie chcieli (dwa razy polska infolinia).

#388 PostWysłany: 03 Gru 2023 20:47 

Czy ktoś może leci w terminie 13 - 24 stycznia? Ja właśnie tak kupiłam bilety, lecę sama i chętnie połączę siły, zwłaszcza na Botswane ☺
 Profil Relacje PM off  

#389 PostWysłany: 08 Gru 2023 17:23 

niebieski
Chętnie bym dołączył bo też lecę sam, tylko że 1 marca

Tak w ogóle mam jeden bilet do sprzedania (bo miałem lecieć z kimś..) gdyby ktoś był zainteresowany, tylko że nie wiem jak ze zmianą danych ile to kosztuje itd

Profil Relacje PM off
jerzy5 lubi ten post.

#390 PostWysłany: 08 Gru 2023 17:34 

HON fly4free
Musisz znaleźć kogoś o tym samym imieniu i nazwisku, może być ciężko. Ale może ktoś zdecyduje się zmienić dane osobowe, żeby pozyskać twój bilet.
 Profil Relacje PM off  

#391 PostWysłany: 08 Gru 2023 17:37 

niebieski
Takie osoby istnieją, ale jeszcze musiałyby chcieć lecieć do Zambi/Zimbabwe

Profil Relacje PM off  

#392 PostWysłany: 08 Gru 2023 22:18 
Awatar użytkownika

Loty: 970
Kilometry: 2 125 130
HON fly4free
Oddaj. Większość to były podatki i opłaty więc odzyskasz sporo.

#393 PostWysłany: 09 Gru 2023 07:20 

srebrny
Soulfly napisał(a):
Takie osoby istnieją, ale jeszcze musiałyby chcieć lecieć do Zambi/Zimbabwe

Ja bym chętnie polecial, po zajumane mi rzeczy z bagażu rejestrowanego.
Pewnie kilku "Czarnych" z handlingu, bym wyhaczyl w swoich rzeczach😎
 Profil Relacje PM off  

#394 PostWysłany: 19 Gru 2023 16:58 

niebieski
Dzwoniłem na infolinie Lufthansy ,nie ma możliwości przebukowania biletu na inną osobę -jest tylko możliwość bezpłatnej zmiany do 2 znaków

Profil Relacje PM off
jerzy5 lubi ten post.

#395 PostWysłany: 19 Gru 2023 17:11 
Awatar użytkownika

złoty
To może podaj nazwisko, może znajdzie się ktoś z podobnym, już byłem tam 1,5 miesiąca temu ale chętnie bym poleciał jeszcze raz, piękne te kraje, myślę o Zambii i Botswanie, sympatyczni i uśmiechnięci mieszkańcy, ceny niskie, np duży stek z dodatkami i powiem w dobrej knajpce to ok 40-50 zł, do wiosny skończy się pora deszczowa i widoki na wodospad zupełnie inne, nic tylko jechać
 Profil Relacje PM off  

#396 PostWysłany: 19 Gru 2023 22:39 
Awatar użytkownika

Loty: 73
Kilometry: 147 838
niebieski
A jak sprawa z bezpieczeństwem (wieczory, w ciągu dnia)?

#397 PostWysłany: 19 Gru 2023 23:02 
Awatar użytkownika

złoty
Zarówno w Zambii jak i w Botswanie czuliśmy się bardzo bezpiecznie, mogę tylko potwierdzić to co pisała kiedyś Iza, w Livingstone mieliśmy hotele tabonina i Gloria's b$b i oba były kilkanaście minut pieszo od głównej ulicy, wracaliśmy wieczorami z knajpek po ciemku, najmniejszych problemów, tak jak pisałem wcześniej ludzie tam są uśmiechnięci i życzliwi, mimo że jak na nasze standardy jednak niezamożni, podobnie w kasane po stronie Botswany, mogę z czystym sumieniem polecić te miejsca, kompletnie inne wrażenia na miejscu niż przeciętne stereotypy
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
makdeb uważa post za pomocny.

#398 PostWysłany: 19 Gru 2023 23:13 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Ja również potwierdzam, że jest sympatycznie i bezpiecznie. Chodziliśmy po ciemku i chyba jedynym zagrożeniem było potencjalnie wpadnięcie do rowu idącego wzdłuż drogi tu i ówdzie.
Raz tylko na jakimś wąskim przejściu tubylcy zwrócili nam uwagę, żebyśmy chodzili zgodnie z zasadami, czyli lewą stroną. :)
makdeb lubi ten post.
makdeb uważa post za pomocny.

#399 PostWysłany: 20 Gru 2023 09:01 
Awatar użytkownika

Loty: 970
Kilometry: 2 125 130
HON fly4free
@Soulfly tak jak pisałem - jeden bilet możesz oddać i stracisz tylko 176 DKK. Taki jest rozkład mojej ceny i wszystkie podatki powinni oddać.

Air Transportation Charges
DKK176
Base fareDKK176

Surcharges
DKK1,118
International/Domestic SurchargeDKK1,118

Taxes, fees and charges
DKK937
Passenger Service ChargeDKK166
Airport Security ChargeDKK75
Passenger Service Charge For Germany International/DeparturesDKK350
Passenger Service ChargeDKK242
Aviation Infrastructural Development Fund Levy FeeDKK104

Total price per adult
DKK2,231
× 1 Adult
DKK2,231

#400 PostWysłany: 20 Gru 2023 09:42 
Awatar użytkownika

Loty: 719
Kilometry: 996 247
platynowy
@cart zdaje mi się, że 1118 DKK surcharges nie podlega zwrotowi. Przynajmniej ja tak miałem, kiedy wystąpiłem o zwrot za niewykorzystany bilet
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 542 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 28  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość