Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 311 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna
Autor Wiadomość
#261 PostWysłany: 12 Gru 2023 23:50 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Cześć,

mam kupione bilety do Indii. Próbuję wymyślić co będę tam robił ale nie wychodzi mi to :( Czytam relacje, dział Atrakcje, jakieś blogi podróżnicze, i jak na razie tylko mnie to zniechęca ;)

Czy polecicie jakieś konkretne blogi, a może książki (przewodniki) po Indiach, które pomogły by mi zdecydować? Albo zaproponujecie jakiś plan?

Do Mumbaju przylatuję 1 lutego o 5 AM, wylatuję z powrotem 13 lutego o 7 AM.
Generalnie nie chciałbym zwiedzać w pośpiechu. 2-3 dni mógłbym spędzić na plażach, ale chyba bez sensu jechać taki kawał i leżeć plackiem.

PS. Bilety kupiłem ponad pół roku temu, bo niby były tanie. Ale patrzę i teraz są tańsze ;) (ale to chyba "zasługa" silniejszej złotówki...)
Poza tym myślałem, że lecę miesiąc później niż faktycznie, dopiero teraz sprawdziłem - mam nadzieję, że 1.5 miesiąca wystarczy na zorganizowanie wszystkiego...
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#262 PostWysłany: 13 Gru 2023 00:22 

srebrny
Zacznij od wizy wiza-do-indii-po-zmianach,1132,80067?start=200 a potem będziesz martwił się dalej . Coś mi się wydaje, że nie pałasz entuzjazmem na ten wyjazd . My nie ustalimy co ty będziesz robił w Indiach ;) A materiałów pomocnych, jak sam piszesz ci nie brakuje ,raczej zdecydowania w wyborze. :)

Ostatnio edytowany przez miriam, 13 Gru 2023 00:37, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#263 PostWysłany: 13 Gru 2023 00:24 

złoty
https://www.facebook.com/syndromindyjski
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#264 PostWysłany: 13 Gru 2023 01:10 

srebrny
@miriam masz rację, jakbym nie miał tych biletów to pewnie bym ich nie kupił dzisiaj...

Co do wizy, to zdaje się krótko trwa wyrabianie, więc się nią nie przejmuję
 Profil Relacje PM off
miriam lubi ten post.

#265 PostWysłany: 14 Gru 2023 06:31 

srebrny
Dotąd nie podróżowałem zbyt wiele. Zazwyczaj w jednym kraju, np Włochy, spędzałem 2-4 dni w jednym mieście, potem pociągiem kilka godzin do kolejnego itd. Czy takie coś jest możliwe w Indiach? Idealnie to bym chciał uniknąć wielogodzinnych częstych transferów, bo po prostu traci się na to dużo czasu. Jak czytam relacje, to niektórzy co noc gdzieś jadą i same podróże trwają wiele godzin autobusem lub pociągiem :(
 Profil Relacje PM off  

#266 PostWysłany: 14 Gru 2023 07:48 

Może Mumbaj + Kerala, masz na to akurat wystarczająco czasu. Kerala może być 'łatwiejsza' na pierwszy raz w Indiach. Loty krajowe powinieneś znaleźć w rozsądnej cenie.
 Profil Relacje PM off  

#267 PostWysłany: 14 Gru 2023 09:39 

złoty
@piotrkr Indie ogólnie trzeba "chłonąć". Bombaj jest akurat całkiem fajny na dwie pierwsze doby. Dobrze sobie podjesz i idź oglądać Wiktoriańskie centrum miasta https://en.wikipedia.org/wiki/Victorian_Gothic_and_Art_Deco_Ensembles_of_Mumbai.
Uber tam działa bardzo dobrze, więc nie musisz się zastanawiać czy przepłacasz za transport.
Bilety lotnicze w Indiach są megatanie, leć sobie dalej do Radżaastan'u: Jaipur, Udaipur i Jodhpur.
Jeśli lubisz dużo zwiedzać i chodzić, to jeszcze zostanie ci kilka dni na coś innego. Myślę, że bez problemu kupisz krajowe loty z dnia na dzień, więc dopiero na miejscu sobie wymyślisz co i jak.
Proponuję nie oszczędzać na hotelach, bo w Indiach dobry hotel, z czystym łóżkiem, przynosi ulgę po długim dniu. Za to nie ma sensu przepłacać w takowym hotelu za usługi typu jedzenie, napoje czy pranie. Wszystko da się ogarnąć na mieście duuuużo taniej.
Trzymać się zasady jedzenia gorących potraw.

Ostatnio edytowany przez Chupacabra, 14 Gru 2023 14:54, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
piotrkr uważa post za pomocny.

#268 PostWysłany: 14 Gru 2023 12:53 

Nie wiem, czy będzie to pomocny wpis dla Ciebie, ale może on kiedyś komuś posłuży :)

Lecimy do Indii na przełomie lutego i marca, a dokładniej do Bangalore, do stolicy indyjskiego....piwnego rzemiosła. W samym mieście działa około 70 browarów.
Dalej lecimy do Goa (oprócz plażowania oczywiście zwiedzanie browarów.
Następnie szybki przelot do Hajdarabad (wiadomo po co :) )
I zakończymy nasza wędrówkę w Mysore, gdzie ...zgadza się, będziemy odwiedzać browary.

Nie ukrywam, że jakieś zabytki zobaczymy, ale bez ciśnienia. Byle było tylko upalnie, a reszta sama się ładnie ułoży.
 Profil Relacje PM off  

#269 PostWysłany: 14 Gru 2023 13:00 

złoty
@abernacka Twój wpis mnie zachęcił i znalazłem to: https://en.wikipedia.org/wiki/Kasauli_Brewery_and_Distillery
 Profil Relacje PM off
abernacka lubi ten post.

#270 PostWysłany: 14 Gru 2023 14:48 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
abernacka napisał(a):

Ja nie wiem, po co. Tzn. chętnie się dowiem, aby ewentualnie skorzystać, jeżeli będę miał taką możliwość.

#271 PostWysłany: 14 Gru 2023 14:50 

Sudoku napisał(a):
abernacka napisał(a):

Ja nie wiem, po co. Tzn. chętnie się dowiem, aby ewentualnie skorzystać, jeżeli będę miał taką możliwość.

Po to samo, co w Bangalore.
 Profil Relacje PM off  

#272 PostWysłany: 14 Gru 2023 16:22 
Awatar użytkownika

platynowy
@abernacka A to moze jednak jasniej, bo jeszcze bardziej zostalo to zaciemnione - Bangalore...? ~ HCL, Tata, Wipro, Infosys, itd... :-)
 Profil Relacje PM off  

#273 PostWysłany: 14 Gru 2023 16:30 

jaco027 napisał(a):
@abernacka A to moze jednak jasniej, bo jeszcze bardziej zostalo to zaciemnione - Bangalore...? ~ HCL, Tata, Wipro, Infosys, itd... :-)

Nie wiem, jak bardziej to jaśniej napisać. Jedziemy zapoznać się z tamtejszą, prężną sceną piwowarską.
 Profil Relacje PM off  

#274 PostWysłany: 14 Gru 2023 16:31 
Awatar użytkownika

złoty
Nie byłem w haidarabadzie, ale jest taka kategoria potraw z dopiskiem haidarabadi co oznacza bardzo pikantne dania, coś jak chiński Syczuan, być może że w samym mieście nie wiedzą o co chodzi, podobnie jak w Bolonii z sosem, czy w Maroku kawą po marokańsku ?,
W każdym razie wracając do tematu też mam wyjazd do Indii pod koniec stycznia i oferta vistary przesadziła, że lecimy z Bombaju do Kolombo i tam spędzimy kilka dni, niestety kosztem słynnego indyjskiego trójkąta
 Profil Relacje PM off
abernacka lubi ten post.

#275 PostWysłany: 08 Sty 2024 12:43 
Awatar użytkownika

Loty: 258
Kilometry: 487 529
srebrny
Udało się zmodyfikować plan, co Wy na to :

Plan mix pociąg, bus, samolot:
15.01 - Delhi
16.01 - Delhi + pociąg do Agra

Pociąg do AGRY:
1. 17:45 – 19:53 2:08h z Delhi Hazart Nizamuddin – Agra Cantt

(bus na 7 dni od 17.01 do 23.01)

17.01 - Agra
18.01 – Przejazd Agra - Fathepur Skiri - Chand Boari Step Well ( Abhaneri ) - Jaipur
19.01 - Jaipur
20.01 – 3/4 rano - przejazd do Gwalior
21.01 - trasa Gwalior - Khajuraho
22.01 - przejazd Khajutaho - Panna National Park – wieczorne Safari
23.01 – Poranne Safari i trasa Panna National Park do Varanassi

(oddajemy busa)

24.01 – Varanassi
25.01 – Varanassi / Sarnath
26.01 – Varanasi – lot do Mumbaj

Varanasi airport – LalBahadur Shastri International air port
7:00 – wyjazd z miasta
08:30 odprawa
10:30– 12:55 Lot Varanasi – Mumbaj (2:25h)
Akasa Air
Bagaż podręczny 7kg 25x35x55
Bagaż nadawany 15 kg 28x52x78 w cenie

27.01 - Mumbaj
28.01 – Mumbai

#276 PostWysłany: 08 Sty 2024 17:57 

niebieski
Hej, potrzebuję małej pomocy w zaplanowaniu krótkiego pobytu w Indiach w rejonie Delhi.

Chciałbym zrobić super przyspieszony golden triangle, najbardziej zależy mi oczywiście na Taj Mahal, na drugim miejscu jest Jaipur, a samo Delhi jestem w stanie zostawić na kolejny raz. Mój plan wygląda mniej więcej tak:

Monday (6th May):
Przylot do Delhi o 11:30, immigration, jak najszybciej pociąg do Agry.
Jeśli czas pozwoli, zwiedzenie czegoś w Agrze, wieczorny chill przed wczesną pobudką.

Tuesday (7th May):
Wschód słońca w Taj Mahal, Fort jeśli nie udało się zrobić dzień wcześniej, pociąg do Jaipur.
Checkin w Jaipur, jeśli czas pozwoli, zwiedzanie okolicy.

Wednesday (8th May):
Jaipur, jaipiur, jaipur.

Thursday (9th May):
Jaipur, jaipur.
Około południa pociąg do Delhi.
Chwila w Delhi, wieczorem jakiś drink, żeby bezpiecznie zabić czas, około północy ruszam na lotnisko (wylot po 2).

Widziałem też lot Delhi - Jaipur w dzień mojego przylotu o 13:05 (przylatuję 11:30), powinienem na niego zdążyć, zmienia on 4h w pociągu na 40 minut lotu. Jest sens z tym kombinować? Totalnie odwraca to wtedy kolejność i mój plan.

Macie jakieś sugestie?
Dodatkowo, co mogę robić w Delhi przez te kilka h w godzinach popołudniowo-wieczornych? Mam też tydzień wcześniej przesiadkę i również kilka h w Delhi do rozdysponowania.

Wiem, że słabo to wygląda czasowo, chciałbym, żeby było to więcej dni, ale tylko tak kleił się cały wyjazd. Chciałbym z tego trójkąta wycisnąć jak najwięcej. :)
 Profil Relacje PM off  

#277 PostWysłany: 12 Sty 2024 12:50 

złoty
@bilbobag Weź pod uwagę, że z Agry do Jaipur lata codziennie samolot, co może skrócić czas na przedostanie się z jednego miejsca do drugiego. Z Jaipur do New Delhi zresztą też.

Jak dla mnie to sensowną opcją wydaje się taki rozkład:

6 maja - lot do Jaipur
7 maja - Jaipur
8 maja - lot Jaipur - Agra o 14:10
9 maja - Taj Mahal, Fort i pociąg do New Delhi

A 8 maja mógłbyś też wziąć kierowcę i zrobić trasę Jaipur - Agra samochodem z przystankami w Chand Baori i Fatehpur Sikri, dzięki czemu zobaczyłbyś jeszcze więcej. Z tego co pojawiało się tutaj na forum, cena za kierowcę powinna się zmieścić w 200 zł.

Tylko w przypadku wzięcia lotu z Delhi do Jaipur zrób sobie zapas na immigration, wydaje mi się, że z tą półtoragodzinną przesiadką może być ciężko.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#278 PostWysłany: 12 Sty 2024 23:19 

srebrny
Cześć, czy z Agry do Jaipur są jakieś ciekawe miejsca po drodze? Bo pociąg jedzie jakieś 4h, wolałbym podzielić to na 2x2h (np. przenocować, ewentualnie po prostu coś zwiedzić).

Ewentualnie rozważam jeszcze samolot (100 zł), który leci 1h ale pewnie trzeba z 2h wcześniej być na lotnisku, więc pewnie wyjdzie podobnie, poza tym lata raz dziennie o 12:55 więc też nie wiem czy mi będzie pasować.

Ewentualnie zamiast do Jaipur mógłbym jechać/lecieć gdzie indziej, Jaipur wybrałem bo to klasyka "złoty trójkąt".
 Profil Relacje PM off  

#279 PostWysłany: 13 Sty 2024 00:47 

złoty
@piotrkr A co sam znalazłeś? Przecież masz napisane nawet w moim poście wyżej.

Jak pociągiem to chyba jest opcja tylko na przerwę w Bharatpur i wizytę w Keoladeo NP, jeśli lubicie przyrodę. Gdyby robić tę trasę autem to można Chand Baori i Fatehpur Sikri.

Przerwę w Fatehpur Sikri można zrobić też jadąc autobusem, m.in. Nuego. Ale można też dojechać pociągiem do Agry i po prostu stamtąd wziąć taksówkę za niewielkie pieniądze.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
piotrkr uważa post za pomocny.

#280 PostWysłany: 13 Sty 2024 22:54 

srebrny
@Nvjc dzięki za propozycje

Biorę pod uwagę pociąg, bo jadę sam i samochód drogo wychodzi.

Do Fatehpur Sikri można się z Agry dostać pociągiem w 1h, ale potem trzeba wrócić do Agry.

Do Chand Baori nie ma bezpośrednich pociągów, trzeba jechać do np. Bandikui (najbliższa stacja), z Agry jedzie się tam między 2h40m a 3h20m, ale po południu z Agry w praktyce jest 1 pociąg 14:40-17:17 (2h37m), potem trzeba liczyć z 30 minut na dojazd do Chand Baori, czyli w praktyce byłbym o zachodzi słońca. A na wcześniejszy pociąg nie dam rady, bo planuję Taj Mahal o świcie...

Nic innego nie znalazłem.

Więc chyba zostaje mi bezpośrednio do Jaipur jechać.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 311 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości