Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pociągi w Japonii
#121 PostWysłany: 21 Lis 2023 22:09 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Polecam: https://www.seat61.com/Japan.htm
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

All inclusive na greckiej wyspie Tasos 🏝️🍹 3* hotel z widokiem na Morze Egejskie za 2509 PLN All inclusive na greckiej wyspie Tasos 🏝️🍹 3* hotel z widokiem na Morze Egejskie za 2509 PLN
Zimowe all inclusive na Cyprze 🏝️ Wczasy w 4* hotelu w Pafos za 2169 PLN Zimowe all inclusive na Cyprze 🏝️ Wczasy w 4* hotelu w Pafos za 2169 PLN
#122 PostWysłany: 21 Lis 2023 23:13 

złoty
@wer_ska W sumie żadna strata, że nie wyrobiłaś JRPass-a, bo przy takim planie na wiele by się nie przydał

Oprócz linka, który zapodał @Zeus, polecam również ten: https://www.japan-guide.com/e/e627.html
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#123 PostWysłany: 21 Lis 2023 23:42 

Dla mnie w kontekście podróżowania po Japonii pociągiem dosyć przydatna okazała się aplikacja JapanTravel by Navitime.

Korzystnie z niej zasugerowała mi pani z informacji turystycznej na dworcu w Tokio, gdyż dawala możliwość zaznaczenia odpowiedniego passa (np. JR pass), dzięki czemu od razu pojawiała się info czy połączenie objęte danym passem.

Wiem, że trochę nie na temat w kontekście pytania o podróżowanie po Japonii bez JR Pass. Ale ta aplikacja dawała również podgląd pod cenę poszczególnych połączyć, co może okazać się pomocne przy planowaniu lub poruszaniu się będąc już na miejscu w JPN, w tym doboru najtańszych połączeń.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#124 PostWysłany: 27 Lut 2024 16:21 

Loty: 113
Kilometry: 298 096
Hej

ktoś wie jak zarejestrować kartę na https://smart-ex.jp/? Próbuje z kredytową Visa i z Revolut, w obu przypadkach przy rejestracji dostaje komunikat:

Since we were unable to confirm that your credit card is valid, we have canceled the process. Please start over from the beginning.

Wg banku gdzie mam kartę, nie ma żadnych przeszkód ani blokad aby realizować jakiekolwiek transakcje za granicą kartą.
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 27 Lut 2024 19:44 

Loty: 128
Kilometry: 221 261
niebieski
Ostatnio też miałam problem z zapłatą za bilet Visa przez internet a gdzieś wyczytałam, że z Visa są takie problemy. Zapłaciłam wirtualną MasterCard z revoluta i przeszło .

#126 PostWysłany: 30 Cze 2024 18:56 

Zastanawiam się nad zakupem JR West All Area Pass https://www.japan-guide.com/e/e2361_west.html
Chcę zatrzymać się w Kanazawie, a stamtąd jechać do Tokio. Czy będę musiała dojechać Shinkansenem do Joetsu Myoko (bo tam kończy się 'strefa'), odbić się na bramce że dalej jadę na jednorazowym i wsiadać w kolejny pociąg, czy mogę kupić bilet na od Joetsu Myoko do Tokio i jechać całą trasę bez wysiadania, tylko pokazując że do tej stacji jadę na passie, a dalej na jednorazowym?
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 03 Lip 2024 14:24 
Site Admin
Awatar użytkownika

@Ellzak
można nie wysiadać z pociągu w Joetsumyoko, ale:
1. Trzeba jechać pociągiem, który się tam zatrzymuje (czyli tylko Hakata)
2. Mieć miejsce w wagonie bez rezerwacji miejsca

Po prostu musi nastąpić fizyczny stop pociągu na tej stacji granicznej bez miejscówki, żeby nie trzeba było się przesiadać na tej stacji na inne miejsce w wagonie.
 Profil Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 04 Sie 2024 19:17 

Loty: 1
Kilometry: 8 834
Serio tak wygląda bilet ? Żadnego kodu, żadnych danych tylko strona ?
W dodatku wyczytałem, że nie można go drukować. Mam okazać bilet przy kontroli ze smartfona.
Myślałem że Japonia jest bardziej zautomatyzowana.

Po zakupie dostajemy link url. Logujemy się emailem i nr.telefonu. Wchodzimy na bilet i mamy to co na screenie. To będzie kontrolował nam konduktor. Wydaje się łatwe do podrobienia.

Załączniki:
Zrzut ekranu 2024-08-04 191341.png
Zrzut ekranu 2024-08-04 191341.png [ 10.29 KiB | Obejrzany 1041 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 05 Sie 2024 07:25 

platynowy
@PawelZZZ gdzie kupiłeś ten bilet? screenshot jest po polsku....?
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 05 Sie 2024 18:45 

Na https://skyliner.ec.keisei.co.jp/member ... 1020.xhtml

Bilet jest przetłumaczony.
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 05 Sie 2024 22:05 

srebrny
wejscia na perony sa obramkowane wiec trzeba gdzies dostac fizyczny bilet
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 05 Sie 2024 22:13 

Dlatego mnie to dziwi. Mam podane miejsce w pociągu i tyle. Żadnej informacji w emailu czy na stronie, że mam mieć bilet fizycznie.
Cytuj:
Proszę wsiąść na zarezerwowane miejsce w zakupionym pociągu. Jeżeli pracownik stacji lub steward poprosi Cię o okazanie biletu Net Liner, skorzystaj z adresu URL podanego w wiadomości e-mail o zakończeniu zakupu lub na stronie z zapytaniem o historię zakupów i okaż swój bilet Net Liner.

Cytuj:
Nie możesz używać wydruków wyświetlanych na ekranie komputera jako substytutu biletu Netliner podczas wsiadania do pociągu. Jeżeli pracownik poprosi Cię o okazanie biletu Liner, pamiętaj o okaż bilet Net Liner na ekranie smartfona lub komputera. Jeżeli nie możesz okazać biletu Net Liner, będziesz musiał zakupić osobny bilet Liner.

ale jest też taki zapis :
Cytuj:
Czy mogę wsiąść do pociągu wyłącznie w ramach usługi bezbiletowej?
Nie można wsiąść do pociągu korzystając wyłącznie z usługi bezbiletowej. Na wejście na pokład wymagany jest osobny bilet.

I tego zapisu nie rozumiem.
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 06 Sie 2024 22:17 
Awatar użytkownika

złoty
Jak ciekawostkę podam, że we wszystkich pociągach w kraju siedzi się zawsze przodem do jazdy. W pociągach regionalnych konstrukcja siedzeń pozwala łatwo przełożyć oparcie na drugi stronę siedziska. Oparcia z obu stron wyglądają tak samo, tzn przystosowane są do opierania się.

A w Shinkansenach obraca się siedzenie. Numeracja siedzeń jak w samolocie, a nie jak w PKP. Wszystkie siedzenia przestawia konduktor.
Załącznik:
1.jpg
1.jpg [ 317.72 KiB | Obejrzany 871 razy ]

Załącznik:
2.jpg
2.jpg [ 396.84 KiB | Obejrzany 871 razy ]

#134 PostWysłany: 08 Sie 2024 12:12 

Loty: 120
Kilometry: 376 170
PawelZZZ napisał(a):
Dlatego mnie to dziwi. Mam podane miejsce w pociągu i tyle. Żadnej informacji w emailu czy na stronie, że mam mieć bilet fizycznie.
Cytuj:
Proszę wsiąść na zarezerwowane miejsce w zakupionym pociągu. Jeżeli pracownik stacji lub steward poprosi Cię o okazanie biletu Net Liner, skorzystaj z adresu URL podanego w wiadomości e-mail o zakończeniu zakupu lub na stronie z zapytaniem o historię zakupów i okaż swój bilet Net Liner.

Cytuj:
Nie możesz używać wydruków wyświetlanych na ekranie komputera jako substytutu biletu Netliner podczas wsiadania do pociągu. Jeżeli pracownik poprosi Cię o okazanie biletu Liner, pamiętaj o okaż bilet Net Liner na ekranie smartfona lub komputera. Jeżeli nie możesz okazać biletu Net Liner, będziesz musiał zakupić osobny bilet Liner.

ale jest też taki zapis :
Cytuj:
Czy mogę wsiąść do pociągu wyłącznie w ramach usługi bezbiletowej?
Nie można wsiąść do pociągu korzystając wyłącznie z usługi bezbiletowej. Na wejście na pokład wymagany jest osobny bilet.

I tego zapisu nie rozumiem.

To może tak to działa jak w pociągach Spacia X3 do Nikko? Tam też kupiłem przez internet bilet, który miał być niby na przejazd a na dworcu okazało się, że to tylko miejscówka. Obsługa poinstruowała, że trzeba w automacie biletowym kupić bilet i faktycznie na tym bilecie można było przejść przez bramki.

Było trochę stresu bo na dworcu byliśmy na styk a ludzi przy automatach pełno. Okazuje się, że te bilety drukowana z internetu to tylko są miejscówki.

Podobnie przecież jest na Shinkanseny - trzeba bilety kupowane w internecie wymienić na fizyczne, pasujące do ich bramek.

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 08 Sie 2024 21:54 

Masz racje. Zwróciłem bilet. Potrącili mi 100 jenów.
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 04 Gru 2024 11:19 

Loty: 59
Kilometry: 151 609
niebieski
Pociąg Odakyu z Shinjuku do Odawary (nie Express Romancecar) w ramach Hakone Free Pass: jaki jest limit bagażu bez dodatkowych opłat?
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 03 Lut 2025 10:38 

platynowy
:idea: Dobre zestawienie wszystkich dostępnych Rail Pass'ów w Japonii:
https://www.japan-guide.com/e/e2357.html
 Profil Relacje PM off
Garmond lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#138 PostWysłany: 09 Maj 2025 20:02 

Czy jadąc pociągiem trasą Osaka - Hiroshima chcąc zrobić postój 2h w Okayama mam kupić 2 osobne bilety , czy jest możliwość na jednym bilecie Osaka-Hiroshima?
dotyczy to oczywiście zwykłego biletu, nie PASS
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 09 Maj 2025 20:32 

Dwa osobne
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości