Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 300 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Nowy Jork - nocleg
#241 PostWysłany: 08 Wrz 2023 11:12 

złoty
Dzia11 napisał(a):
Będąc tu, należy omijać szerokim łukiem przede wszystkim owiany złą sławą Bronx, a w szczególności jego południową stronę, pełną ciemnych uliczek. Nie zapuszczajmy się również w znajdujący się na wschodzie miasta Brooklyn z dzielnicami Brownsville oraz Coney Island, w których grasują gangsterzy i urzędują nowojorskie gangi. Kolejną niebezpieczną dzielnicą jest Queensbridge zamieszkiwany w większości przez imigrantów, którzy nie mają tutaj dobrej opinii. Warto trzymać się też z dala od dzielnicy Harlem, zajmującej część popularnego Manhattanu, w którym znajdują się slumsy. obrze jest też unikać okolic początkowych stacji nowojorskiego metra, które nie zachęcają do spacerów.

zawzięte z bloga nowyjork.pl
Z lekkim dystansem podchodziłbym do takich źródeł. Nie jest to strona prowadzona przez kogoś mieszkającego w NYC (jak np. littletownshoes.com) tylko przez wydawcę medialive.pl prowadzącego także m.in. portale Sycylia.pl, Wyspy-Kanaryjskie.pl, Sardynia.pl, Floryda.pl, Travelitalia.pl (wszystkie wg tego samego wzoru). Na stronach tego typu często można natrafić na kopiuj-wklej z innych portali, bez przeprowadzonego jakiegoś głębszego resarchu.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#242 PostWysłany: 10 Wrz 2023 15:42 

Z pewnym rozbawieniem czytam te opowieści o Bronxie. Jeden forumowicz pojechał aż :-) na Yankee Stadium a to przecież 1 sza lub 3-cia zeleżnie od linii metra stacja za Manhatanem. I otoczenie tego kultowego miejsca wyprowadziło go ze sfery komfortu. A przecież jest tam względnie czysto i przyzwoicie, wystarczyłby spacerek lub 1 przystanek linii 4 aby wylądować na 167 ulicy, która w stronę HighBridge dopiero pokazuje jak może być brudno i nieciekawie. A dalej, słynna tania ulica zakupowa Fordham ? Przypomina bardziej podonme klimaty w Brazylii czy Azji.
Wspominacie tu o źródłach opisujących Bronx i przestępczość na nim, warto jednak zapoznać sie ze statystykami jak to się zmieniło w ostatnich latach. Mieszkańcy, głownie latynosi i afroamerykanie też to przyznają. Bronx to populacyjnie dzielnica równa całej Warszawie. Dla ciekawych korzeni muzycznych warto tu się poszwędać. Pomijam już ogrod botaniczny czy wiele parków i jest bardzo zróżnicowany. Podobnie jak Harlem, porównajcie sobie okolice uniwersytetu Columbia i słynnej katedry i dalej w kierunku wschodnim długą handlową 125st i oraz mroczniejsze zakamrki prowdzące od niej przecznic.
Sam mieszkałem ostatnio właśnie na Bronxie, właśnie przy wspomnianej 167st, hotel HighBridge, który mogę z czystym sumieniem polecić, kilka kroków do metra, ulica oświetlona i szybki dojazd na Manhatan.
Darek
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#243 PostWysłany: 12 Wrz 2023 06:39 

No ja się narazie nie wypowiem, ale wróce to mogę zostawić feedback.

Mam natomiast inne pytanie - pobyt ze względu na to że jest na 11 nocy i na last terminy zarezerwowalismy połowę przez agodę połowę przez hotels w innych hotelach.
Hotele te po zostawionej przedwczoraj wiadomości się nie odzywają. Mam tez te same spostrzezenia dot. hoteli do których pisałem maile z 3-4 tygodnie temu- ŻADEN! nie odpisał. Czy to norma w US czy ja tak trafiam?
Zastanawiam się czy potwierdzać mam to telefonicznie wobec tego czy jak. Dostałem jedynie generyczne wiadomosci od hoteli z agody i hotels.com, ale to robi automat.
 Profil Relacje PM off  

#244 PostWysłany: 12 Wrz 2023 07:10 

platynowy
Najpierw dwutygodniowa tyrada na temat bezpieczeństwa, a teraz zaczyna się nowa, dotycząca braku responsywności hoteli. Otrzymałeś automatyczne potwierdzenie z hotelu, to czego jeszcze oczekujesz? Pobyt jest potwierdzony, nie musisz potwierdzać "ręcznie". Równie dobrze możesz potwierdzić pobyt telefonicznie, a i tak przy desku może okazać się, że nie ma miejsc dla was, wszystkiego nie przewidzisz.

Za mną setki udanych wyjazdów i nigdy nie potwierdzałem dodatkowo hoteli. Oczywiście za wyjątkiem sytuacji niestandardowych, np. późny check in. Zdarzył się promil sytuacji, kiedy musieliśmy szukać czegoś innego, na takie zdarzenia trzeba być przygotowanym.

Nie wiem czy to twój pierwszy wyjazd i dlatego wszystko komplikujesz, czy zwyczajnie masz taką manierę. Pozostaje też pytanie po co w ogóle podróżujesz, skoro najpierw sztucznie nakręcasz się w kontekście bezpieczeństwa na miejscu, teraz w opozycji stawiasz hotele. Podróżowanie to sztuka, plan jest istotny, ale to jednak pierwiastek spontaniczności decyduje o udanym wyjaździe. Wybacz za szczerość, ale widocznie go nie posiadasz.
Jeżeli masz takie podejrzeliwe podejście i awersję z założenia do wszystkiego to nigdzie nie znajdziesz dla siebie miejsca, ani w na Bronxie ani w Polsce.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#245 PostWysłany: 15 Wrz 2023 08:54 

Loty: 86
Kilometry: 161 881
Hej, orientujecie się czy da się jakoś w miarę przespać na lotnisku JFK? Niestety, ale wychodziłoby mi to najlepsze rozwiązanie.
 Profil Relacje PM off  

#246 PostWysłany: 15 Wrz 2023 10:25 

srebrny
Tak, bez problemu: https://www.twahotel.com/
 Profil Relacje PM off  

#247 PostWysłany: 15 Wrz 2023 17:17 

Loty: 86
Kilometry: 161 881
Chodziło mi o opcję zero budżetową, czyli nocleg na lotnisku.
 Profil Relacje PM off  

#248 PostWysłany: 15 Wrz 2023 17:18 

srebrny
Da się.
 Profil Relacje PM off  

#249 PostWysłany: 15 Wrz 2023 17:26 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

https://www.coralablanket.com/blog/2023 ... k-airport/
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#250 PostWysłany: 18 Wrz 2023 20:06 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 195 396
niebieski
Cześć, poszukuję noclegu na 3 noce w NYC.Jade ze swoim ojcem. Zalezy mi przede wszystkim na bezpieczenstwie, czystośći i w miarę rozsądnym dojazdem na Manhattan. Znalazłem takie 2 opcje na Brooklynie, obie mniej więcej w tej samej lokalizacji i podobnej cenie. Zna ktoś może tą okolice i mógłby coś podpowiedzieć? Warto?
Załącznik:
Screenshot_20230918_195708_Bookingcom.jpg
Screenshot_20230918_195708_Bookingcom.jpg [ 65.91 KiB | Obejrzany 1200 razy ]

#251 PostWysłany: 18 Wrz 2023 20:12 

srebrny
A może Aloft New York Brooklyn? (zobacz cenę bezpośrednio na stronie hotelu)
Rozsądna i bezpieczna lokalizacja, metro tuż obok, cena niezła.
Byłem kiedyś, uważam to za rozsądny wybór.
 Profil Relacje PM off
Shaq uważa post za pomocny.

#252 PostWysłany: 11 Lis 2023 19:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Zrobilem porównanie hoteli w NY na wlasne potrzeby. Bylem wrócilem wiec wklejam.

Szukalem noclegu dla 4 osób (2 pary).
Slowem wyjasnienia:
-jezeli jakis nocleg byl w zasiegu metra/autobusów dla ktorych moglbym skorzystac z tygodniej nielimitowanej karty metro card ktora i tak mialem zamiar kupic to nie doliczalem nic do ceny noclegu.
-jezeli dojazd na nocleg wiazal sie z dodatkowym kosztej to uwzglednilem to w tabelce
-finalnie podsumowując moim zdaniem najlepszy stosunek jakosci do ceny mają hotele w NewJersey.
-finalnie odrzucilem hotele na północy New Jersey ze wzgledu na koneicznosc dojazdu autobusem (niejasną cene przejazdu, oraz to ze wiekszosc autobusów nie kursuje w nocy)
-polecam znalezc hotel blisko koleiki PATH. Path to takie metro tylko nie jest czescia metro karty-platne dodatkowo. GLowna zaleta jest taka ze kolejka jest szybka i jezdzi kilkoma liniami(jedna spod Empire State Building 33rd ulica, a druga spod WTC). Kolejka jezdzi 24h/dobe 7 dni w tygodniu wiec nie musicie sie martiwc ze sie spoznicie na powrot do hotelu. My przez tydzien bylismy w NY i z niej korzystalismy.

Mieszkalismy w Hotelu Ramada by Wyndham New Jersey. Hotel naprawde zaskoczyl mnie pozytywnie i zawsze chetnie wracalem do niego na nocleg. Nie jest obsukrny jak wiekszosc tanich hoteli w NY. Widok na ulice a nie na sciane kolejnego budynku. Recepcja 24h/dobe bez żadnych cyrków z wysylaniem kart wczesniej czy cos. Hotel za darmo zapewnia dojazd z i na lotnisko Newark ale uwaga ostatni odjazd o 19:00 w kierunku lotniska. Hotel nie odpisywal mi na bookingu ale bez problemu mozna bylo wszystko ustalic przez telefon. Nie ma rowniez problemu z przechowaniem bagazu w ostatni dzien.
Stosunkowo czysto, codziennie sprzatane i zmieniane reczniki.
Sniadanie typowe minimalne amerykanskie ale widzialem juz gorsze. Płatki, mleko, jakies kielbaski, cos jakby jajaecznica, jakies banany, chleb tostowy, bagelsy, serek a'la philadephia, drzem i cos tam jeszcze. Brzmi niezle ale to najtansze produkty. Jesli ktos nie jest wymagajacy to moze skorzysta. Ja po 2 dniach przestalem tam chodzic. Wolałem Frappucino z maca i bajgla z serkiem za 5$.
Hotel jest jakies 10min szybkim spacerem od stacji Path. Ludzie na recepcji mili i pomocni.
Mielismy 2 pokojowy apartament z lodówka i łazienką. Praktycznie za ta cene nie udalo mi sie znalezc 2 pokoi dla 4 osob. Zawsze to byl 1 pokoj 4 osobowy.
W kazdym pokoju telewizor z duza iloscia kanalów-codizennie wieczorem leciala amerykanska familiada-mozna sie posmiac bo jest ona dosc humorystyczna w porównaniu do naszej sztywnej familiady z Karolem Hamburgerem.
Dojazd najtaniej wychodzil tak ze kupowalismy 10 przejazdów pathem za 26$. Tak bylo najtaniej bo karta na PATH kosztuje chyba 1$ plus trzeba ja doladowac. Na jednej karcie jezdzilismy w 4 osoby. Poprostu na brakamch odbijalem karte i przechodzilismy po kolei a ja jako ostatni. Byc moze cos pomeiszalem z cenami wiec sie upewnijcie na stronie PATH. To jest stacja Journal Squere.
Na samej stacji jest wallgreen gdzie mozna kupic w normalnej cenie choćby wode do picia-woda z kranu jest mocno chlorowana, smierdzi troche i jest niesmaczna.
Na tej samej stacji jest tez American Bank gdzie po wyrobieniu karty debetowej w BNP Pariba mozecie wyplacac gotówke bez zadnej prowizji po kursie visy czy mastercard.
Okolica bezpieczna takie mialem poczucie.

Podsumowując ten hotel to uwazam byl strzal w 10.

Załączniki:
ScreenHunter_931 Nov. 11 18.06.jpg
ScreenHunter_931 Nov. 11 18.06.jpg [ 219.84 KiB | Obejrzany 1074 razy ]
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#253 PostWysłany: 20 Lis 2023 20:51 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 195 396
niebieski
My ostatecznie nocowaliśmy w Holiday Inn Express na Brooklynie. Bardzo czysty, bezpieczny, nowoczesny hotel w niezłej lokalizacji - stacja metra pod nosem, pol godziny bez przesiadek na Manhattan. Okolica typowo brooklinska - w okolicy parę fajnych knajpek, żadnych problemów po zmroku. Płaciliśmy $189 za 4 osobowy pokój. W cenie śniadanie (nienajgorsze jak na USA) a kawa, herbata dostępne w recepcji całą dobę. Dobrze działające wi-fi.

Biorąc pod uwagę nowojorskie standardy stosunek ceny do jakości uważam za co najmniej zadowalający. Z czystym sumieniem polecam!Image
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#254 PostWysłany: 06 Gru 2023 09:36 

Loty: 104
Kilometry: 216 006
niebieski
Hej, szukam noclegu jak najbliżej albo z jak najlepszym dojazdem z JFK. Przylatuję po 21 a kolejny lot mam dopiero na drugi dzień koło 16, więc chętnie bym się wyspał.
 Profil Relacje PM off  

#255 PostWysłany: 06 Gru 2023 09:41 

srebrny
https://www.twahotel.com/
 Profil Relacje PM off
Mihal09 lubi ten post.

#256 PostWysłany: 06 Gru 2023 10:00 

Loty: 104
Kilometry: 216 006
niebieski
@boots dzięki, nie ma w moim terminie wolnych pokoi, no i cena trochę przesadzona. Noc w weekend koło 900$, ale o tym w swoim poście nie napisałem. Fajnie, jakby było w miarę tanie koło 100-200$.
 Profil Relacje PM off  

#257 PostWysłany: 06 Gru 2023 10:04 
Awatar użytkownika

złoty
Też późno przyleciałem na JFK, wybrałem holiday inn Brooklyn downtown, dojazd 50 minut za 2,9$ i w pobliżu knajpka z bajglami Pio bagel polecam
 Profil Relacje PM off
Mihal09 uważa post za pomocny.

#258 PostWysłany: 06 Gru 2023 17:22 

Loty: 132
Kilometry: 326 809
niebieski
Chciałbym polecieć budżetowo, ale nie hardcorowo :).
Czy ktoś nocował w tym hostelu:
https://hihostels.com/hostels/hi-new-york-city/
jest do przeżycia ?
 Profil Relacje PM off  

#259 PostWysłany: 06 Gru 2023 17:25 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Spałem. Bardzo spoko warunki, czysto i wygodnie. Blisko do metra i do Central Parku oraz dzielnica bardzo spokojna.
 Profil Relacje PM off
farciarz lubi ten post.

#260 PostWysłany: 06 Gru 2023 17:49 
Awatar użytkownika

złoty
@farciarz, a co to znaczy hardcorowo ?
 Profil Relacje PM off
tommmik lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 300 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości