Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2264 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 114  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: CPK
#1121 PostWysłany: 25 Paź 2023 18:53 

classy napisał(a):
Port lotniczy CPK? Co z mieszkańcami podlasia? Przecież to będzie jeszcze dalej niż na okęcie...
Chyba, że powstanie lotnisko pasażerskie pod Białymstokiem. Wtedy to ma ręce i nogi.

Spokojnie. Nawet jeśli CPK powstanie to powstanie jako zaWAW, a nie jako Jedyne Centralne Lotnisko. A słynne kolejowe szprychy z pewnością nie powstaną. Nie będziesz musiał korzystać z CPK, no chyba że z własnej woli, bo znalazłeś ciekawy/tani lot. ;)
 PM off  

Majówka w Azji 😎 Hongkong i Hajnan w jednej podróży z Warszawy za 2635 PLN 🔥 Majówka w Azji 😎 Hongkong i Hajnan w jednej podróży z Warszawy za 2635 PLN 🔥
Złap oddech na Zanzibarze 👙🏖️🥰 Tygodniowy urlop za 2935 PLN Złap oddech na Zanzibarze 👙🏖️🥰 Tygodniowy urlop za 2935 PLN
#1122 PostWysłany: 25 Paź 2023 19:02 
Awatar użytkownika

srebrny
@FUX , jeśli nie chcesz żeby Twoje posty były usuwane to pisz na temat i nie rób offtopu swoimi fochami, domysłami, przekręceniami w celu rozwodnienia czy skanalizowania dyskusji. Napisałeś jakieś głupoty, więc się nie dziw, że jest to krytycznie komentowane. To raz. Miejże też odrobinę wstydu. W jednym wątku kpisz z kogoś, że chce oszczędzić kasę jeżdżąc autobusem zamiast taxi. Mi w wątku o Rosji wyskakujesz z obrazkiem Macierewicza i pytaniem czemu jestem aktywny w danym temacie. Teraz oczywiście płaczesz, że zła moderacja coś Ci kasuje.

Dwa, co z tego, że Ty chcesz mieć lot do Bari godzinę od domu, skoro Wizzair/Ryanair może nie chcieć tam latać z Twojego najbliższego lotniska? Jak masz dolecieć "wygodnie" do Bari jeśli najbliższe Tobie lotnisko nie będzie oferowało takiego lotu? Bo polegając wyłącznie na portach regionalnych najbliższe lotnisko nie będzie oferowało lotów do wielu, wielu miejsc. Małe regionalne lotniska nie mają szans "latać" wszędzie, dlatego są potrzebne lotniska przesiadkowe. Skoro Twoją preferencją jest czas to jak i jak szybko dolecisz w interesujące miejsce, którego nie oferuje najbliższe, najwygodniejsze lotnisko?

Trzy, ja nie stawiam żadnych porównań między lotami biznesowymi a turystycznymi, tylko wskazuję, że klienci rynku lotniczego są różni i nie ograniczają się do niskokosztowego turysty z Pierdziszewa Dolnego, który oczekuje, że będzie latał za 50 zł i dostosuje się do tego co oferuje siatka lokalnego lotniska. Równie dobrze babcia, która nie wychyliła nosa poza swoją gminę, może powiedzieć, że jakieś lotnisko nie ma sensu, bo ona nie będzie korzystać.

Cytuj:
Infantylnie to raczej Ty się zachowujesz

Ja napisałem tylko, że Twoje argumenty są dziecinne, to inny użytkownik napisał, że Twoje myślenie jest infantylne :)

@classy , może jakaś populistyczna partia dorwie się do władzy na Litwie i zrobi megaport w Wilnie? :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1123 PostWysłany: 25 Paź 2023 19:50 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
-- 25 Paź 2023 19:38 --

Piszę w szerszym kontekście, którego nie możesz zrozumieć. Nic na to nie poradzę.
Mnie pierdziszewo jakieś tam do wygodnego życia wystarcza.
Bez znaczenia jest dojazd z wypiździajewa Wołomina, który trwa tyle, ile mnie 70 km do Strachowic-Wrocław a nie Warszawa Radom 😂😂😂😂.
Bez znaczenia. Przyjmij do wiadomości.
Wołomin-CPK czas podobny. I kto mieszka na wypiździajewie?

Twoje argumenty chybione. Ale jak brzmi deklaracja słoika. Skąd jesteś? Z Warszawy. A dokładnie? Wołomin. No prawie Warszawa. LOL.
Doszliśmy do punktu, od którego się rozstańmy.
Nie odpisuj.

W temacie.

CPK w tej skali jest chybione. Podzieli lotniska hiszpańskie, podobnie jak ich niektóre płatne autostrady, które świeca pustkami.
Słychać głosy o wałkach w strukturach CPK i majątkowych, które mają na celu wyprowadzenie Okęcia.
Będzie fajnie. Ojciec Rydzyk lub Morawiecki właścicielem gruntu.

Pewnie z czymś takim przyjdzie się zmierzyć. W majestacie prawa.
EOT.

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 02 Lis 2023 20:58, edytowano w sumie 1 raz
zdublowana treść
 Profil Relacje PM off  

#1124 PostWysłany: 25 Paź 2023 19:57 

HON fly4free
Przepraszam bardzo, ale ja bez żadnego trybu, mam taką propozycję, którą sam stosuję i polecam wszystkim innym (również tym, którzy nie lubią np. moich wypowiedzi).

Zarządzaj profilem > Przyjaciele i wrogowie > Zarządzaj wrogami > Dodaj nowych wrogów [Wyślij]

Nie wiem kto zrobił takie głupie spolszczenie, bo nie chodzi o "wrogów", tylko żeby definitywnie przerwać bezsensowne naparzanki i nie czytać więcej wpisów forumowych mękojów (jeszcze raz powtórzę: nie mam nic przeciwko, jeśli ktoś np. mnie uzna za takowego, a nawet polecam zastosować).

Jedyny mankament jest taki, że mechanizm ten nie wycina całkowicie wskazanych wpisów, więc jest mało doskonały. Lepsze to jednak, niż nic.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1125 PostWysłany: 25 Paź 2023 20:25 

niebieski
Image
 Profil Relacje PM off  

#1126 PostWysłany: 25 Paź 2023 20:34 

niebieski
man4business napisał(a):
j_a napisał(a):
Mikosz to specyficzne źródło informacji. Były prezes LOT, związany z rynkiem lotniczym w PL. No gdzie on ma pracować?

No tak. Wypadałoby choć Wikipedię przeczytać.

Sebastian Mikosz:
były starszy wiceprezes (Senior Vice President) Międzynarodowego Zrzeszenia Przewoźników Powietrznych (International Air Transport Association, IATA) w Genewie (2020–2022), dwukrotny prezes Polskich Linii Lotniczych LOT (2009–2011 i 2013–2015) i były prezes grupy Kenya Airways (2017–2019).

Rzeczywiście, słabe kompetencje, nie to co podwórkowi eksperci z tego forum.

Czy ja napisałem o słabych kompetencjach Mikosza? Przypisujesz mi to, bo jest dla ciebie wygodne, albo nie zrozumiałeś mojej sugestii. To napiszę jasno, pan S.Mikosz jest dla mnie niewiarygodny jako osoba z dużym prawdopodobieństwem osobiście zainteresowana pewnymi rozwiązaniami na rynku lotniczym. To nie jest ekspert niezależny i bezstronny.

Dobrze, że wspomniałeś o jego karierze, bardzo zacnej. Tym niemniej facet w wieku 50 lat nie jest emerytem, a praca jako doradcy prezydenta Lewiatana ds. transportu i mobilności nie wyczerpuje jego ambicji w świetle dotychczasowych osiągnięć zawodowych. Choć robi to jak sądzę dobrze w kwestii wykluczenia komunikacyjnego, bo tym się teraz m.in. zajmuje
https://www.rp.pl/transport/art39185721 ... katastrofe

Ostatnie tygodnie kolejny raz udowodniły, że każdy tekst lub każda wypowiedź okołolotniskowa wywołuje i roznosi huragan emocji. Powód jest prosty: Centralny Port Lotniczy, a potem Komunikacyjny to projekt, w którym wymiar propagandowy jest teraz ważniejszy aniżeli wymiar lotniczy lub kolejowy.

CPK wpisuje się w narrację rewanżu, wstawania z kolan, niwelowania podziałów porozbiorowych i tym podobnych. Dlatego każde zabranie głosu w tej sprawie traktowane jest jak forma plebiscytu albo raczej – forma referendum. Jesteś za: popierasz rząd, a jesteś przeciw: popierasz opozycję. To znowu wywołuje skrajne emocje, podnosi temperaturę sporu i w takiej zradykalizowanej formie trafia do dziennikarzy. No i temat „żre”.

Merytorycznie taki stan rzeczy ma same wady, ale dla rządu ma jedną wielką zaletę: wybitnie propagandową. Przez ostatnie osiem lat temat CPK skutecznie przykrył bowiem pozostałe tematy transportowe; i to przykrył prawie całkowicie.

(...) Tak więc wszelkie pytania o sensowność nowego centralnego lotniska z jego kolejowymi szprychami są bardzo uzasadnione. Ewidentnie w tym projekcie potrzebne jest więcej dialogu i transparentności.

Któremu Mikoszowi wierzyć? Bo mnie się podoba to, co napisał w Rzepie ;)
 Profil Relacje PM off  

#1127 PostWysłany: 25 Paź 2023 20:43 

Który Mikosz dziś wyskoczy? Pro- czy antyCPK? A to zależy kto płaci. :lol:

@j_a, daj spokój. On nie rozumie wielu rzeczy. Także tego, że można mieć wiedzę i być w czymś fachowcem, a jednocześnie nie być w danej sprawie wiarygodnym.

Jak ja czekam na ten audyt w CPK. W końcu będzie można tu wkleić twarde dane i skończą się te kompletnie od czapy miraże o wielkim CPK jakie dziś w tym wątku się pojawiły.
 PM off
j_a lubi ten post.

#1128 PostWysłany: 25 Paź 2023 20:49 

niebieski
3,5 h Baranów, 3,20 min Berlin i pewnie więcej lotów niż Okęcie i Katowice razem wzięte plus Kraków.
Będzie moc.
 Profil Relacje PM off  

#1129 PostWysłany: 25 Paź 2023 20:59 
Awatar użytkownika

srebrny
@FUX , ależ jesteś męczący chłopie.

Cytuj:
Piszę w szerszym kontekście, którego nie możesz zrozumieć. Nic na to nie poradzę.

Ten szerszy kontekst to to, że Ty chcesz latać z najbliższego lotniska bezpośrednio, ignorując, że lotniska przesiadkowe utrzymują się z pasażerów dolotowych z innych państw, ignorując, że ludzie chcą latać do miejsc wykraczających poza siatkę regionalnego lotniska, ignorując, że są masy pasażerów o odmiennych potrzebach niż Twoje?

Cytuj:
Mnie pierdziszewo jakieś tam do wygodnego życia wystarcza.
Bez znaczenia jest dojazd z wypiździajewa Wołomina, który trwa tyle, ile mnie 70 km do Strachowic-Wrocław a nie Warszawa Radom

To jest bez znaczenia, póki się nie ma krzty wyobraźni. Znaczenie będzie miało, gdy zechcesz polecieć do Baku, a okaże się, że z najbliższego lotniska nie obsługuje się takiej trasy. Wtedy sobie poczekasz aż taniej linii zechce się uruchomić takie połączenie, bo przecież lotniska przesiadkowe nie mają sensu, a jechać do większego lotniska obsługującego więcej tras jest za daleko. Poza tym ogranicz swój strumień świadomości, bo widzę, że już walczysz z wyimaginowanym Wołominem.

Cytuj:
Nie odpisuj.

Jeśli nie chcesz z kimś rozmawiać to mu nie odpowiadaj, tyle. Co jakiś czas piszesz do mnie na priv "nie odpisuj" i "EOT" i dalej męczysz jakimiś wymysłami.
 Profil Relacje PM off
pablo1603 lubi ten post.

#1130 PostWysłany: 25 Paź 2023 21:08 

niebieski
ghostwriter napisał(a):
Jeśli nie chcesz z kimś rozmawiać to mu nie odpowiadaj, tyle. Co jakiś czas piszesz do mnie na priv "nie odpisuj" i "EOT" i dalej męczysz jakimiś wymysłami.

Poprosiłem grzecznie o zaprzestanie napastliwych wpisów pod moim adresem.
Kultura wymaga odpisania nawet na banialuki.
Może teraz zaprzestaniesz atakowania mojej osoby?
Nic sensownego już nie wniesiesz do tej dyskusji, to może zajmij się tematami Tobie bliższymi, np. dot. Rosji.
 Profil Relacje PM off  

#1131 PostWysłany: 25 Paź 2023 21:11 

HON fly4free
j_a napisał(a):
Czy ja napisałem o słabych kompetencjach Mikosza? Przypisujesz mi to, bo jest dla ciebie wygodne

Nie nie przypisuję ci tego, "bo jest mi wygodnie". Napisałeś:

Cytuj:
Mikosz to specyficzne źródło informacji. Były prezes LOT, związany z rynkiem lotniczym w PL. No gdzie on ma pracować?

Być może to twój skrót myślowy, ale spowodował nieodparte wrażenie, że pogardliwie uważasz, że koleś był tylko jakimś ledwie prezesem LOTu, do tego śliniącym się na jakąś pozycję (ale na jaką, skoro mówi to w sytuacji zmiany ekipy rządzącej). A jak widać, ma dużo większe doświadczenie zawodowe, niż "tylko" prezes LOTu.

Cytuj:
To napiszę jasno, pan S.Mikosz jest dla mnie niewiarygodny jako osoba z dużym prawdopodobieństwem osobiście zainteresowana pewnymi rozwiązaniami na rynku lotniczym. To nie jest ekspert niezależny i bezstronny.

I dalej piszesz, że jedne wypowiedzi ci się podobają, a inne nie. Czyli o obiektywiźmie ma świadczyć tylko to, że wypowiada się zgodnie z twoimi przekonaniami (wtedy jest obiektywny?) albo wbrew
twoim przekonaniom (wtedy jest nieobiektywny). Dość pokrętne kryterium jeśli chodzi o uznanie, czy gość wypowiada się na dany temat merytorycznie, czy może ściemnia, ale myśli całkiem co innego.

Poza tym w materiale filmowym był też drugi ekspert (no nie wiem, dla ciebie też pewnie jakiś ściemniacz bo był zasadniczo za CPK). Last but not least, wcale mi nie zależy na obronie Mikosza, tylko śmieszy mnie puszenie się osób bez kompetencji i co gorsza, nawet nie potrafiących wskazać na przekonujące konkrety (zawsze na końcu jest ego, "ty jesteś głupi", "niczego ci nie muszę udowadniać / pokazywać").
 Profil Relacje PM off
pablo1603 lubi ten post.

#1132 PostWysłany: 25 Paź 2023 21:18 

Loty: 55
Kilometry: 120 474
niebieski
https://innpoland.pl/200176,co-dalej-z-cpk-po-wyborach-wysiedlani-mieszkancy-opowiadaja-o-strachu
 Profil Relacje PM off  

#1133 PostWysłany: 25 Paź 2023 21:26 

HON fly4free
Identyczne teksty powstawały i dramaty działy się podczas wywłaszczeń ziem pod budowę dróg i autostrad. A najbardziej burzyli się cwaniacy, którzy do upadłego chcieli wydrzeć coś dla siebie. Jeden taki bezczelnie budował na kawałku ziemi, przeznaczonym pod konieczne poszerzenie drogi i mostu w Poroninie (tzw. Zakopianka) gdy już było jasne, że mu nie wolno. Ale medialny dramat można było odegrać. Gdyby więc kierować się tymi dramatami, nic nigdy i nigdzie by nie powstało. Czy naprawdę o to chodzi?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1134 PostWysłany: 25 Paź 2023 21:29 

srebrny
audyt

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/kontrol ... se/xlmx1ty

a tymczasem

Horała: przy CPK jesteśmy już za punktem 10 proc. wartości całokształtu projektu

https://stooq.pl/n/?f=1578857
 Profil Relacje PM off  

#1135 PostWysłany: 25 Paź 2023 21:40 

CPK za rządów obecnej władzy to miały być te lepsze igrzyska. Zimowymi miała być Mierzeja, letnimi - CPK. Gdy było widać, że już nic z tego nie wyjdzie, to po prostu zaczęto się zastanawiać jak z tego wycisnąć jak najwięcej dla znajomych królika. Sytuacja win-win: mają działki, forsę jako kierownicy i konsultanci, a różne Mikosze po mediach tłumaczą dlaczego CPK musi powstać i dlaczego tak drogo.

Tylko naiwnych żal.
 PM off  

#1136 PostWysłany: 25 Paź 2023 21:54 
Awatar użytkownika

złoty
O przepraszam @warsawreceiver, mylisz dyscypliny. Igrzyskami miały być europejskie w Krakowie i te "prawdziwe", zapowiedziane last minute. Przekop i CPK to zwykły cyrk :D
 Profil Relacje PM off  

#1137 PostWysłany: 25 Paź 2023 22:43 

niebieski
man4business napisał(a):
[...

I dalej piszesz, że jedne wypowiedzi ci się podobają, a inne nie. Czyli o obiektywiźmie ma świadczyć tylko to, że wypowiada się zgodnie z twoimi przekonaniami (wtedy jest obiektywny?) albo wbrew
twoim przekonaniom (wtedy jest nieobiektywny). Dość pokrętne kryterium jeśli chodzi o uznanie, czy gość wypowiada się na dany temat merytorycznie, czy może ściemnia, ale myśli całkiem co innego.
....

Nie. Mikosz pisze dość sprzeczne rzeczy, jedne mi się bardziej podobają, inne mniej, ale to nie ma nic wspólnego w kwestii oceny obiektywizmu. To jest tylko publicystyka. Ja potrafię i chętnie przeczytam obiektywne argumenty, takie podparte konkretami, wyliczeniami, prognozami, itp. Czyjaś kariera zawodowa czy twórczość literacka nie przekona mnie do ślepej wiary w głoszone przez niego prawdy. Wolę argumenty i swoje krytyczne podejście od ślepej wiary.
 Profil Relacje PM off  

#1138 PostWysłany: 25 Paź 2023 22:54 

HON fly4free
Nikt nie mówi o ślepej wierze, oczywiście, że najlepiej jest zapoznawać się z konkretami, analizami, opiniami. Siłą rzeczy, jesteśmy odbiorcami publicystyki, a nie analitykami i konsumentami raportów, które mogą mieć tysiące stron. Dlatego ja uogólniając, wolę czytać te raporty i wypowiedzi formułowane przez osoby z branży, osoby kompetentne, wszystko jedno z której opcji politycznej. Przerzucanie się na forum swoimi preferencjami co do "mojego ukochanego lotniska koło mojego domu" można też uprawiać, ale bez przesady. To nie jest żaden argument merytoryczny, że "mi jest teraz wygodnie, a będzie mniej wygodnie". Ktoś ma materiały, analizy, wypowiedzi - niech podaje linki, to jest właśnie to, co ma sens. Zawsze jednak patrzę, kto jest autorem danego materiału, bo jeśli jest nim np. "najeżony wrogo poseł", to przepraszam, ale jest on dla mnie równie niewiarygodny jak każdy inny poseł, wszystko jedno z której formacji. Natomiast, jeśli jakiś audyt czy analiza, pokażą to i tamto, chętnie przeczytam.
 Profil Relacje PM off
pablo1603 lubi ten post.

#1139 PostWysłany: 25 Paź 2023 23:15 

niebieski
Ależ oczywiście, że dostęp do lotniska to jest argument merytoryczny. Lotnisko blisko domu to doskonały powód do odbycia lotu, niedogodny dojazd może skłonić do rezygnacji. Różne są motywacje do odbycia lotu, ktoś leci do pracy a ktoś dla rozrywki. Lotniska są dla pasażerów, to jest usługa jak każda inna. Tabelki mogą się zgadzać, ale chyba fajnie żeby byli też pasażerowie?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1140 PostWysłany: 25 Paź 2023 23:30 

HON fly4free
Nie zgadzam się, że to, że np. ja mam 15 minut do KRK (co uważam za ogromny atut) jest jakimkolwiek argumentem merytorycznym. To jest tylko mój subiektywny punkt widzenia, a nie strategiczny powód za lub przeciw jakiemuś lotnisku. Gdybym miał latać tylko z KRK (choć latam bardzo często), to praktycznie wyciąłbym z portfolio niemal wszystkie loty dalsze niż C2 (Europa). Jeśli w przyszłości będą fajne połączenia z CPK, oraz pociąg lub lot pozycjonujący, to dla mnie jest ok.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2264 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 114  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] oraz 10 gości