Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 140 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Skopje i okolice
#121 PostWysłany: 18 Sie 2022 08:55 

niebieski
Kilka wskazówek ode mnie po wizycie.

Atrakcje do zobaczenia w Skopje:
* Kamienny most i większość pomników w zasięgu krótkiego spaceru,
* Forteca Skopje - warto zobaczyć, ładna panorama na miasto,
* Meczet Mustafa Paszy,
* Stary bazar - można kupić mydło, widło i powidło. Sporo restauracji, a na uwagę zasługuje Pcela.

Z atrakcji dla dzieci:
* Miejski park - można pokręcić się z 1-2 godz ale nic specjalnego, ot zwykły park.
* Park Dinozaurów - mały park z kilkoma "ruchomymi" figurkami. Córce się podobało. Wstęp - grosze.
* ZOO - niby zwykłe zoo ale warto zwiedzić w porze karmienia ok. 11.00. Panowie tam pracujący pozwalali rzucać mięso zwierzętom - jakaś to dodatkowa atrakcja dla dzieci jest. Wstęp grosze.

Kanion Matka - główna atrakcja okolic Skopje i chyba całej Macedonii. W drodze do Kanionu warto odwiedzić Monastyr Mother of God, bardzo podobało mi się to miejsce. Zakonnice tam mieszkające wytwarzają szaty liturgiczne oraz różne dżemy, nalewki. Mają swój mini sklepik gdzie można coś z ich wyrobów kupić.
Nad kanionem można wypożyczyć kajak. Można też dostać się do jaskini pomocą łódki lub mini katamaranu. Ta ostatnia opcja to koszt 500 MKD osoba dorosła i 50% ceny opłata za dziecko. Łódkami trochę trzęsie, katamaran jest pod tym względem dużo bardziej komfortowy. Zwiedzanie jaskini to jakieś 10-15 minut i powrót.
Nad samym kanionem jest też restauracja & bar gdzie można zjeść obiad, napić się drinka.

Odnośnie lokalnych wycieczek polecam stronę https://balkanexplore.us - bardzo miła przewodnik.
Oprócz płatnych wycieczek organizuje także codziennie bezpłatne (wynagrodzenie napiwkowe, "co łaska") zwiedzanie Skopje.

Jeżeli ktoś szukałby prywatnego transportu np. na trasie Skopje-Ohrid (cena 120 EUR) lub Skopje-Lotnisko (25 EUR) to też mam sprawdzonego kierowcę. Nie jest to opcja najtańsza ale najbardziej komfortowa. Mają na wyposażeniu nowe samochody z segmentu E (Audi A6, BMW 5, VW Passat). Kontakt whatsapp (+38970225806).
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Albański raj przy prywatnej plaży 🏖️ 4* all inclusive nad Adriatykiem za 2459 PLN Albański raj przy prywatnej plaży 🏖️ 4* all inclusive nad Adriatykiem za 2459 PLN
Słoneczny Cypr w dobrej cenie 🏝️🌞 Loty i 7 noclegów w Ajia Napie za 809 PLN Słoneczny Cypr w dobrej cenie 🏝️🌞 Loty i 7 noclegów w Ajia Napie za 809 PLN
#122 PostWysłany: 08 Wrz 2022 14:52 

Kanion Matka - aktualne ceny / wrzesień 2022 /
- rejs łódką 200MKD
- rejs łódką + jaskinia - 500MKD
- transport łódką na drugą stronę jeziora w 1 stronę - 50MKD, w dwie strony 100MKD
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 03 Paź 2022 19:26 

Loty: 150
Kilometry: 276 297
złoty
Kilka dni temu zrobiłem szlak kanion Matka - Vodno (Millennium Cross), w tym kierunku jest to głównie podejście pod górę. Szlak jest oznaczony, ale lepiej można się zorientować idąc w kierunku do Matki. W kilku miejscach można wybrać różne warianty, przez co szlak może być dłuższy i bardziej pod górę, dlatego polecam przejście z pobranym gpx. Idąc nie najkrótszą wersją zrobiłem 12,5km i około kilometra przewyższeń w około 4 godziny. W odwrotnym kierunku według oznaczeń jest 11km i idzie się 3,5 godziny, ale pewnie w 3 godziny jest też do przejścia. Najlepsze widoki są z okolic monastyru św. Mikołaja nad Matką oraz z Vodno, reszta szlaku wiedzie głównie przez las i zarośla.
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 08 Paź 2022 09:57 
Awatar użytkownika

srebrny
Vodno, uaktualnię dane
autobus 25 jeździ z dworca pod wyciąg, 4free, jedzie przez centrum wiec tam się można dosiąść
kolejka 100 w obie strony
spod Krzyża jest szlak do Matki(13 km-3,5 h)
przyjemne miejsce

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
onufry_z uważa post za pomocny.

#125 PostWysłany: 07 Gru 2022 21:02 

Loty: 277
Kilometry: 348 934
srebrny
Autobus nr 25 do Vodno nie kursuje w poniedziałki, sama kolejka jest również nieczynna.
Łódki w kanionie Matka pływają od 10 do 18 codziennie. Są dwie wypożyczalnie, jedna zaraz za tamą, druga minutę drogi dalej. My chcieliśmy popłynąć do jaskinii to pierwsza wypożyczalnia odmówiła ale powiedzieli, żeby zapytać w tej drugiej no i tam było już kilka osób chętnych i popłynęliśmy. Ceny się nie zmieniły, 500 mkd do jaskinii. O dziwo, obsługa mówiła całkiem nieźle po polsku.
lukket lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#126 PostWysłany: 08 Wrz 2023 22:27 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Rozkład jazdy darmowego autobusu 25 do Vodno.
Kolejka nieczynna.

Załączniki:
IMG_0152.jpeg
IMG_0152.jpeg [ 220.48 KiB | Obejrzany 3179 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#127 PostWysłany: 09 Wrz 2023 02:16 
Awatar użytkownika

Loty: 340
Kilometry: 429 519
srebrny
@onufry_z w Weekend na bank kursuje bo byłem w Sobotę
 Profil Relacje PM off
onufry_z uważa post za pomocny.

#128 PostWysłany: 09 Wrz 2023 20:00 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@Martinuss już miałem pytać jaki to bank chciałem Ci urwać j..a. :D

Wysiadam z autobusu, idę do kolejki i… stoi, kasa zamknięta. Postanowiłem nie wracać tym samym autobusem a odpocząć od upału godzinkę w zacienionym miniparku. Po paru minutach słyszę uruchomienie turbiny i stukot wagoników…
Kolejka po prostu miewa przestoje, nawet w weekend.

Wrzucam fotkę z rozkładu od listopada do marca.

Załączniki:
IMG_0228.jpeg
IMG_0228.jpeg [ 200.46 KiB | Obejrzany 3123 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 10 Mar 2024 00:26 

Loty: 312
Kilometry: 394 864
niebieski
Gdyby ktoś się zastanawiał czy warto skorzystać z gondoli.ImageImage
 Profil Relacje PM off
pietia lubi ten post.

#130 PostWysłany: 10 Cze 2024 18:19 
Awatar użytkownika

srebrny
Aktualne rozkłady busów do Vodno i Matki poniżej. Cena za kolejkę na Vodno bez zmian, 100 MKD.
Bus do Vodno niby jest free, ale lokalny mi powiedział, że tylko dla turystów.
Bus do Kanionu też bez zmian, 60 MKD w jedną stronę (ja dostałam daily ticket akurat za 120 MKD, trzeba odbić w busie).
Łódki po Kanionie podobnie bez zmian - z tym, że pierwszy punkt za tamtą oferuje od 200 MKD, a drugi po 500 MKD. Fakt, śmigają nieźle w kilku językach.

Poza tym Tetovo - autobus kursuje dość często, pomocny okazał się BalkanViator. W jedną stronę bilet 200 MKD. Podobno kurs Euro Turist Gostivar zatrzymuje się nawet w samym centrum (Likar), w drodze ze Skopje, ale powrót już tylko z dworca.
Dojazd do Matki i do Tetovo to około godziny. Image
 Profil Relacje PM off
bim-bam lubi ten post.
bim-bam uważa post za pomocny.

#131 PostWysłany: 25 Lip 2024 11:09 

Loty: 59
Kilometry: 151 609
niebieski
Możecie dać jakąś pinezkę gdzie zaczynają się rejsy po Kanionie Matka?
Jakiś parking?
Dzięki.
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 25 Lip 2024 11:23 

Loty: 277
Kilometry: 348 934
srebrny
Tutaj jest pierwsza wypożyczalnia, kawałek głębiej druga.

https://maps.app.goo.gl/kkSTy8Y9HsWGTQv ... eview.copy
Fafikdog lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#133 PostWysłany: 02 Sie 2024 19:16 
Awatar użytkownika

Loty: 55
Kilometry: 118 221
Od siebie dodam
Kolorowy meczet- Tetovo
Arabati Baba Tekke- Tetovo
Vrelo Cave- w kanionie matka, mozna sie tam dostac wypozyczajac kajak/rowerek. Na zewnatrz jest generator pradotworczy, ktory zasila oswietlenie w jaskinii, ktory trzeba samemu wlaczyc. To fajna opcja na zwiedzenie jaskini samemu :)

#134 PostWysłany: 02 Sie 2024 21:50 

Loty: 59
Kilometry: 151 609
niebieski
Byliśmy łódką, agregat prądotwórczy włączony permanentnie. Kolorowy meczet warty polecenia. Przy okazji można wstąpić za róg w prawo do cukierni Mostar 2, super kawa i słodkości.
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 26 Lis 2024 03:06 

Rozkłady na 60 i 25 dalej aktualne. Najlepiej wsiadać na dworcu, odjeżdżają punktualnie. Przejazd 60 do kanionu matka 40 minut z powrotem 50.

Na kolejkę autobus jedzie 25 minut.

Odnośnie biletów to na 60 kupowałem jednorazowe (papierowe) u kierowcy 2x50 MKD. Z dworca jechał z nami kanar i po kilku przystankach zaczął sprawdzać bilety, papierowy przedarł. Z powrotem bez kontroli. Na 25 jechałem bez biletów, z tego co zauważyłem to mało kto odbijał kartę, więc możliwe, że na weekendach 25 jeździ za darmo.

Mogę dodać jeszcze, że ja robiłem taką trasę: jechałem autobusem 60 o 7 do kanionu, trekking do jaskini Vrelo (dobrym tempem idzie obejść w 2 godziny i wrócić na powrotny o 9:40), następnie przesiadka na dworcu na autobus 25 o godz. 10:40. Pod kolejką byłem 11:05 i wracałem powrotnym o 12:40. Kolejne pół dnia na spokojne zwiedzanie stolicy.
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 26 Lis 2024 08:57 
Awatar użytkownika

srebrny
@chlodnik229 To wszystko przy założeniu, że powrotny 60 dojedzie do samego kanionu, na co w sezonie są małe szanse (o czym już tutaj wcześniej wspomniano).

#137 PostWysłany: 13 Sty 2025 22:16 

Końcowy przystanek był koło restauracji Monastery Cave Restaurant, nie wiem gdzie w sezonie ten autobus się zatrzymuje. W listopadzie dało się spokojnie od tej restauracji zrobić tą trasę, ale wiadomo ten termin już po sezonie.
 Profil Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 25 Lut 2025 03:46 

Witam wiem że może trochę nie na temat ale interesuje mnie czy w Macedonii można kupić smakowe papierosy jeżeli tak to jakie marki i czy są dostępne na lotnisku w Skopje
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 25 Lut 2025 23:43 
Awatar użytkownika

Loty: 222
Kilometry: 465 651
niebieski
We wrześniu 2023 były smakowe winstony dwuklikowe mentol + jagoda, bodajże za 23 euro za sztangę.
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 01 Lip 2025 15:12 
Awatar użytkownika

Loty: 191
Kilometry: 266 890
Kolejka na Vodno nadal 100 MKD (z góry na dół nie trzeba biletu), ciekawostką jest, że kolejka pół godziny jeździ, a potem ma pół godziny przerwy (w czasie której to przerwy nawet nie kupicie biletów, bo kasa też ma przerwę) :D Przerwa jest zawsze od "wpół do" do pełnej godziny.

Autobus 25 podobno bezpłatny, ale nigdzie nie znalazłam pisemnego potwierdzenia, dla kogo i w jakich dniach. Ja jechałam w niedzielę i pan kierownik, zapytany, potwierdził że "free". Miłe jest to, że klimatyzacja w tych piętrusach chodziła na full, co było nie do przecenienia przy prawie 40-stopniowym upale.

Do kanionu Matka jechałam samochodem (ale po drodze mijałam 60-tkę, więc jeździ), byłam na miejscu ok. 9:30, żeby spokojnie zaparkować, a tu szok. Pomimo godziny (wydawało mi się wczesnej) i poniedziałku, pełno autokarów i tłum turystów taki, że ani zaparkować, ani przejechać. Zaparkowałam na poboczu jeszcze kawałek przed parkingiem (czyli ok. 1 km przed zaporą) i poszłam na piechotę. I ku memu zdziwieniu, jak wracałam około 14, to ani turystów, ani autokarów, i sporo wolnych miejsc parkingowych - być może wszystkie wycieczki były rano, żeby zdążyć przed największym upałem. Parkingi i samo wejście - bezpłatne. Krótki rejs łódką (ok 20 minut) - 200 MKD, dłuższy (1h) połączony ze zwiedzaniem Vrelo - 500 MKD. Zdecydowanie więcej wycieczek wybierało opcję krótszą, więc ja musiałam poczekać około 20 minut, żeby zebrała się wystarczająca liczba chętnych osób. Dla urozmaicenia trasy, pan motorniczy puszczał nam muzykę dostosowaną do narodowości, więc nam między innymi przypadły "Oczy zielone". I niby wszyscy Polacy robili na początku miny, ale zaraz potem każdy się bujał do rytmu ;)

Przeszłam jeszcze potem około 2 km w te i wewte pieszą ścieżką wzdłuż kanionu, ale jak ktoś robił ścieżkę w rodzaju Ruta del Cares albo Caminito del Rey, to szybko uzna, że to straszne nudy :)
 Profil Relacje PM off
Pudelek uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 140 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości