Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 783 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40  Następna
Autor Wiadomość
#761 PostWysłany: 03 Sie 2023 11:35 

Gdyby ktoś wybierał się do Grotte di Castellana to informuję,że mimo informacji na stronie przewoźnika promocja dająca rabat dalej obowiązuje, więc nie wyrzucajcie biletów, bo zniżka spora z 18e na 10e. Jaskinia jak najbardziej warta zobaczenia, Nastawilismy sie na zwiedzanie po włosku, bo godzinowo nam najbardziej 12 pasowala, ale okazało się, że sa dodatkowe wycieczki po angielsku w innych godzinach niz podane w internecie. Mile zaskoczenie. Autobus powrotny do Bari odjeżdża z tego samego przystanku co się wysiada, po przeciwnej stronie jest autobus np. do Alberobello.

Wcześniej pytałam też o most tybetański w Materze, Trasa na niego jest oficjalnie zamknięta (choć nie tak brutalnie jak kilka miesięcy temu, bo tylko bramki, które już były rozsunięte,a furtka była otwarta). Trasę dla osób o średniej kondycji bym uznała jako o średnim stopniu trudności w upale ponad 30 stopni :D ze względu na to,ze bardzo trzeba uważać pod nogi na śliskie i czasem osuwające się kamyki. No i nie jest po prostym tylko lekkie wniesienia, ale zdecydowanie warto. My doszliśmy do pierwszych jaskini i wróciliśmy, bo chcieliśmy też pochodzić po samej Materze, a mieliśmy tylko 1 dzień na to. (wypad z Bari). Pociąg był z przesiadką w Altamurze (w obie strony), ale przesiadka bezproblemowa do pociagu po 2 stronie peronu, więc zero stresu. Nasz pociag z Bari był opóźniony ponad 30 minut i mimo tego pociag w Altamurze na nas czekał.
 Profil Relacje PM off  

Poszukaj słońca w Egipcie ☀️🌴 4* hotel z all inclusive i prywatną plażą za 1833 PLN 🌊🏝️ Poszukaj słońca w Egipcie ☀️🌴 4* hotel z all inclusive i prywatną plażą za 1833 PLN 🌊🏝️
Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅 Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅
#762 PostWysłany: 25 Sie 2023 11:51 

niebieski
Jakiej pogody mogę spodziewać się w Bari (i Apulii) w połowie listopada? Był ktoś w tym okresie?
Mapy i prognozy pogodowe sprawdzone, pokazuja ok. 17 stopni.
 Profil Relacje PM off  

#763 PostWysłany: 25 Sie 2023 11:56 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Przy obecnych "wahaniach" i zmianach, to co był rok temu może mieć nić wspólnego z listopada 2023
 Profil Relacje PM off  

#764 PostWysłany: 25 Sie 2023 12:14 

niebieski
yaris21 napisał(a):
Jakiej pogody mogę spodziewać się w Bari (i Apulii) w połowie listopada? Był ktoś w tym okresie?
Od końca września zaczyna się loteria z pogodą ale generalnie do końca października można zakładać bardzo ładną pogodę, w listopadzie anomalii może być bardzo dużo.
Z doświadczenia wiem że prognozy w tym okresie to max pięć dni wcześniej, a i to może być słabe.
 Profil Relacje PM off  

#765 PostWysłany: 25 Sie 2023 13:40 
Awatar użytkownika

srebrny
yaris21 napisał(a):

ja bym się spodziewało ok 17 stopni

dodatkowo weź pod uwagę, że od zmiany czasu masz tam naprawdę bardzo krótki dzień w porównaniu do takiej np. Hiszpanii. Tzn, żeby być precyzyjnym: dzień jest z grubsza taki sam, ale sporo szybciej się kończy, co, do zwiedzania, jest sporym mankamentem.
 Profil Relacje PM off  

#766 PostWysłany: 25 Sie 2023 14:59 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Listopad to najgorszy miesiąc na południowe Włochy (dużo pada, szaroburo, krótki dzień).
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: [Atrakcje] Apulia
#767 PostWysłany: 11 Lut 2024 21:19 
Awatar użytkownika

Loty: 191
Kilometry: 266 890
Kilka aktualnych info po mojej krótkiej wizycie w Apulii:
1) dojście od strony miasta do mostu tybetańskiego w Materze zamknięte furtką i solidną kłódką, aczkolwiek byli tacy, co przechodzili górą ;) Sama ścieżka w kiepskim stanie i w kilku miejscach łatwo poślizgnąć się na obsypującym się piasku. Sam most jest ok i trzyma się dobrze.
2) punkt widokowy Belvedere po drugiej stronie wąwozu - można spotkać info, żeby nie zostawiać samochodu przy centrum turystycznym, tylko śmiało jechać dalej do końca drogi. Cóż, faktycznie szlaban był podniesiony, ale jak dla mnie, to tam była zamontowana kamera. Nie ryzykowałam zarejestrowania numeru i późniejszego mandatu i poszłam 1,5 km pieszo. 20 minut po prawie płaskim to nie jakieś wielkie wyrzeczenie.
3) Darmowy niestrzeżony parking w Materze jest tutaj: https://maps.app.goo.gl/nFe6bXEFDBYBx9666 Auto stało 2 noce i jakoś przeżyło, no ale wiadomo - na własną odpowiedzialność. Stają tam też kampery, więc miejsce nie jest całkiem odludne, a do miasta pieszo jest 20 minut.
4) Jakby ktoś chciał w Materze oglądać Palombaro lungo, to moim zdaniem nie warto. Natomiast dobrze wiedzieć, że godziny otwarcia 15-18 podane gdzieniegdzie obowiązują tylko w weekendy, w tygodniu jest otwarte tylko 10-13.
5) Przypadkiem trafiłam na "Flying Stones" https://maps.app.goo.gl/AC9yDkupjXg9maub6 - kilkuminutowe nagranie 3D z drona wszystkich charakterystycznych miejsc w Sassi, oglądane na jakichś goglach VR. Koszt 8 euro, trudno mi powiedzieć czy warte tych pieniędzy, mnie się w każdym razie podobało. Ocena na guglu 5.0 . Prowadzi to bardzo miła pani, a muzykę do prezentacji ponoć skomponował i zagrał jej mąż.
6) W Locorotondo samochód można postawić za free na tym placu: https://maps.app.goo.gl/UNczxhjaGoA1TAMt5 - oprócz nocy z czwartku na piątek i piątku, bo wtedy jest tam targ. Stosowne info jest na tabliczkach.
7) W Alberobello zostawiłam za free samochód tutaj: https://maps.app.goo.gl/eX4MMomt8H1tZi23A - do strefy trulli jest 10-15 minut pieszo. W sezonie pewnie nie będzie to łatwe, ale teraz bez problemu było pełno wolnych miejsc ok. godz 14-tej.
8) Przejazdem byłam też zobaczyć "most Bonda" w Gravinie - cały most jest aktualnie w remoncie, da się nim przejść ale ładnego zdjęcia się nie zrobi.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#768 PostWysłany: 12 Lut 2024 10:43 
Awatar użytkownika

srebrny
@Roxanne Wszystko fajnie tylko, że Matera to Basilicata a nie Apulia.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#769 PostWysłany: 12 Lut 2024 12:53 
Awatar użytkownika

Loty: 191
Kilometry: 266 890
@cypel Tak się właśnie zastanawiałam, czy ktoś się do tego przyczepi :D Napisałam tak, bo nazwa wątku to "[Atrakcje] Apulia", zaś temat Matery niejednokrotnie się w nim przewijał. Ale owszem, jestem świadoma tego, że Matera nie leży w Apulii :p

Aby nie być dłużną - przecinek powinien stać przed "tylko", a nie przed "że".
Wszystko fajnie, tylko że Matera to Basilicata, a nie Apulia.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#770 PostWysłany: 16 Kwi 2024 13:02 

@Misiatek

W Matera warto kupić łączony bilet na zwiedzanie kilku skalnych kaplic, żeby zobaczyć jak wyglądały. Kilka euro za osobę.

A gdzie te bilety się kupuje? czy można się jakimś meleksem poruszać między tymi kaplicami czy tylko na piechotę? koleżanka jest po operacji kolana, więc boimy się jak to zniesie
 Profil Relacje PM off  

#771 PostWysłany: 16 Kwi 2024 16:55 

niebieski
Nie widziałem tam jakiś meleksów czy jakiś tuktuków, w wielu miejscach jest wyłącznie ruch pieszy, Matera jest wymagająca do spacerowania i zwiedzania ponieważ usytuowana jest na sporych górkach, do tego w wielu meijscach setki schodów.
 Profil Relacje PM off  

#772 PostWysłany: 16 Kwi 2024 19:04 

Ves123 napisał(a):
Matera- punkt widokowy Belvedere. Przez most wiszący nadal nie ma legalnej możliwości przejścia. Dojazd czerwonym autobusem z napisem Belvedere z placu pod dworcem kolejowym. Bilet normalny- 0,8€ lub czasowy ważny przez 3 godz. 1€ oczywiście ważny w obie strony. Autobus jedzie 20min. Dla tych co jadą robić zdjęcia- po południu jest jakby pod słońce.

Czy ten autobus jeżdzi tylko w weekendy jak ktoś pisał wczesnie?
 Profil Relacje PM off  

#773 PostWysłany: 17 Kwi 2024 00:08 
Awatar użytkownika

niebieski
calaviolina napisał(a):
czy można się jakimś meleksem poruszać między tymi kaplicami czy tylko na piechotę? koleżanka jest po operacji kolana, więc boimy się jak to zniesie

Widzę, że są w internecie oferty zwiedzania Matery np. tuk tukiem (https://www.getyourguide.pl/matera-l106 ... ptout=true) albo elektrycznym autobusikiem (https://www.getyourguide.pl/sassi-di-ma ... a-t471059/). Natomiast nie liczyłabym na dogłębne zwiedzanie, bo wiele miejsc jest takim pojazdem po prostu niedostępnych. Podejrzewam, że robią objazd górnej części + do tego główniejsze ulice w samym mieście.

#774 PostWysłany: 17 Kwi 2024 14:55 

niebieski
Tak są tam takie objazdówki ale to jak napisałeś głównymi uliczkami, może to być alternatywa jak ktoś ma problem z chodzeniem dłuższym.
Ja pamiętam że większość miejsc gdzie spacerowałem to były tylko uliczki dla pieszych, setki schodów, podejścia i zejścia dość strome, Matera niby mała ale nie jak się spaceruje po całości.
 Profil Relacje PM off  

#775 PostWysłany: 17 Kwi 2024 18:08 

metia napisał(a):
calaviolina napisał(a):
czy można się jakimś meleksem poruszać między tymi kaplicami czy tylko na piechotę? koleżanka jest po operacji kolana, więc boimy się jak to zniesie

Widzę, że są w internecie oferty zwiedzania Matery np. tuk tukiem (https://www.getyourguide.pl/matera-l106 ... ptout=true) albo elektrycznym autobusikiem (https://www.getyourguide.pl/sassi-di-ma ... a-t471059/). Natomiast nie liczyłabym na dogłębne zwiedzanie, bo wiele miejsc jest takim pojazdem po prostu niedostępnych. Podejrzewam, że robią objazd górnej części + do tego główniejsze ulice w samym mieście.

Dzięki za info, te oferty widziałam, ale to nie o takie coś mi chodzi, bardziej jakiś środek transportu, który przerzuci nas na druga stronę, @Ves123 pisał o jakimś autobusie z napisem Belvedere,tylko nie wiem czy jeżdzi poza weekendami, a tam już same pochodzimy, tyle koleżanka da radę
 Profil Relacje PM off  

#776 PostWysłany: 17 Kwi 2024 18:52 

niebieski
Autobus jeździ cały tydzień w sezonie turystycznym.
 Profil Relacje PM off  

#777 PostWysłany: 17 Kwi 2024 19:10 

-- 17 Kwi 2024 18:08 --

Tomek_TT napisał(a):
Cytuj:
A jak to zrobiłeś bez włoskiego numeru telefonu?
Oto co znalazłam, apka nie uznała mojego polskiego numeru:
Come posso registrarmi su DropPay®?

Per registrarti a DropPay® scarica l'app, inserisci un numero di cellulare italiano, scegli una password e digita il codice di verifica che riceverai via SMS.

Nie trzeba mieć włoskiego numeru. Napisałem do nich i poniżej odpowiedź:

Dear customer,

to create a DropTicket account it is necessary to use a telephone number with an Italian operator, but registration is not required in order to use the app. The app can be used without creating an account. Just go to the "Shop" section and proceed with the purchase of tickets: an email will be sent to you after purchase with the instructions to view your tickets in the "Tickets" section.
To enter the card details you must first make a purchase and then automatically the card will be saved in the "Payment method" section: to register the card details, after clicking on "Purchase", you must select the "Purchase" button quick ".[/quote]

-- 17 Kwi 2024 18:10 --

calaviolina napisał(a):
Tomek_TT napisał(a):
Cytuj:

Per registrarti a DropPay® scarica l'app, inserisci un numero di cellulare italiano, scegli una password e digita il codice di verifica che riceverai via SMS.

Dear customer,

to create a DropTicket account it is necessary to use a telephone number with an Italian operator, but registration is not required in order to use the app. The app can be used without creating an account. Just go to the "Shop" section and proceed with the purchase of tickets: an email will be sent to you after purchase with the instructions to view your tickets in the "Tickets" section.
To enter the card details you must first make a purchase and then automatically the card will be saved in the "Payment method" section: to register the card details, after clicking on "Purchase", you must select the "Purchase" button quick ".

[/quote]

Nie bardzo mi wychodzi ten zakup bez włoskiego telefonu, wrzucam bilet do koszyka i jak chcę kupić to muszę wybrać metodę płatności: Droppay lub Credit card i jak wybieram credit card to bez numeru telefonu dalej nie przechodzi :(, @Tomek_TT jak podłączyłeś kartę bez telefonu?
 Profil Relacje PM off  

#778 PostWysłany: 17 Kwi 2024 22:50 

Marcin Bartoszewski napisał(a):

@Marcin Bartoszewski a kiedy zaczyna sie sezon? czy maj to już będzie sezon?
 Profil Relacje PM off  

#779 PostWysłany: 18 Kwi 2024 10:48 

calaviolina napisał(a):
-- 17 Kwi 2024 18:08 --

Tomek_TT napisał(a):
Cytuj:

Dear customer,

To enter the card details you must first make a purchase and then automatically the card will be saved in the "Payment method" section: to register the card details, after clicking on "Purchase", you must select the "Purchase" button quick ".

-- 17 Kwi 2024 18:10 --

calaviolina napisał(a):
Tomek_TT napisał(a):
Cytuj:

Dear customer,

[/quote]

Nie bardzo mi wychodzi ten zakup bez włoskiego telefonu, wrzucam bilet do koszyka i jak chcę kupić to muszę wybrać metodę płatności: Droppay lub Credit card i jak wybieram credit card to bez numeru telefonu dalej nie przechodzi :(, @Tomek_TT jak podłączyłeś kartę bez telefonu? /quote]

Poradziłam sobie, może komuś się przyda, w trakcie zakupu już przyjmuje nie włoski numer telefonu i można przejść dalej
 Profil Relacje PM off  

#780 PostWysłany: 18 Kwi 2024 20:20 

niebieski
calaviolina napisał(a):
Marcin Bartoszewski napisał(a):

@Marcin Bartoszewski a kiedy zaczyna sie sezon? czy maj to już będzie sezon?

Tak tak spokojnie maj to sezon turystyczny :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 783 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości