Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 783 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40  Następna
Autor Wiadomość
#741 PostWysłany: 01 Kwi 2023 08:26 

niebieski
Tomasz101 napisał(a):
Co do dojazdu z lotniska do Bari to czemu autobusem, a nie pociągiem?

Zaletą autobusu jest że można wysiąść przy wejściu do starego miasta w Bari, więc sporo bliżej jak się ma bagaże i nocleg w tym rejonie, do tego przy samym wyjściu z lotniska jest przystanek.
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Tomasz101 uważa post za pomocny.

#742 PostWysłany: 01 Kwi 2023 10:29 

niebieski
Jedziemy do Bari expresowo na 3 dni, z tego powodu planujemy jeden dzień na Matera i Alberobello. Jak najlepiej to ugryźć? Najpierw Bari- Albero, potem powrót do Bari i Matera, czy odwrotnie?
 Relacje PM off  

#743 PostWysłany: 01 Kwi 2023 12:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeśli przylatujecie samolotem, to proponowałbym z lotniska autobusem pojechać prosto do Matery.

Tylko wtedy, gdy się śmieję...
 Relacje PM off
bo76 lubi ten post.
bo76 uważa post za pomocny.

#744 PostWysłany: 15 Kwi 2023 21:18 
Awatar użytkownika

Ostrzeżenia: 1
srebrny
cześć,

przeczytałem dużą część tego wątku i kilka innych dotyczących Apulii, mój wstępny plan wygląda tak:
lecę w sobotę, bodajże 27 maja to jest, lądowanie w Brindisi ok 10.40 rano
wylatuję w poniedziałek, 9 dni później, z Bari, wylot ok. 14.30

więc czasu jest sporo, przy czym nie wszystkie dni mam wolne, w 'tygodniu' prawdopodobnie od poniedziałku do środy będę pracował, czyli wolne mam
* 2 pierwsze dni (sobota / niedziela)
* od czwartku do poniedziałku, przy czym w poniedziałek już wylot

wstępnie zamierzałem podzielić pobyt na 2 bazy, pierwsze 3 bądź 4 noclegi w Lecce, pozostałe w Bari. Ale pomyślałem sobie, że może trochę za dużo czasu w tym Bari, i żeby zrobić inaczej:
* najpierw 3 noce w Lecce
* potem 3 noce.... no właśnie, gdzie?
* kolejne 3 noce w Bari

myślę, że tak będzie ciekawiej & lepiej, tzn wiadomo, im mniej przeprowadzek tym lepiej, z drugiej strony ta pierwsza przeprowadzka pójdzie w miarę bezproblemowo - pójdę pracować rano do coWorkingu jakiegoś w Lecce albo Brindisi, a po pracy pojadę na nową kwaterę. Druga będzie już w czasie dnia wolnego, jakoś się to ogarnie z bagażem.

Więc pytanie które miasteczko jest najlepsze na tą bazę po środku? z tego co czytałem to chyba Monopoli - bo i samo jest w miarę ok, i jakbym chciał gdzieś pojechać w któryś z wolnych dni, to mam w miarę blisko do głównego huba (czyli Bari), w dodatku można z Monopoli dojechać bezpośrednio do Alberobello (gdzie nie wiem czy ostatecznie będę chciał jechać, no ale jakbym chciał to jak znalazł).

W planie & póki co otagowane na gmaps, poza 'bazami': Otranto / Taranto / Ostuni / Polignano / Matera / może Alberobello. Może dodam jak gdzieś zobaczę w przewodniku / na pocztówce coś co mi się podoba, może coś odpadnie, nie muszę wszystkiego obejrzeć ani nie lubię pędzić. Raczej nie planuję wypożyczać samochodu, jako że te najciekawsze miejsca są łatwo osiągalne komunikacją.

Jeśli ktoś, poza wyborem trzeciej bazy ma jakieś inne ciekawe uwagi, też chętnie poczytam, z góry dzięki.
 Relacje PM off  

#745 PostWysłany: 16 Kwi 2023 10:24 

niebieski
Jeśli nadmorskie miasteczko to piękne Polignano, a nie Monopoli, osobiście wybrałbym dłuższy pobyt w Matera żeby być tam dłużej ale to moje gusta.
Bari praktycznie jeden długi spacer i zwiedzisz całe, wieczorem drugi spacer bo fajny klimat.
Putignano i Martina Franca to punkty najlepiej skomunikowane z regionem, a Altamura jeśli myślimy o wypadach głębiej w Basilicate.

Zerknij sobie na to jak wygląda komunikacja busy i pociągi z danego miasta bo to będzie chyba istotne dla ciebie.
 Relacje PM off
rw30 uważa post za pomocny.

#746 PostWysłany: 02 Cze 2023 08:08 

W tym roku planujemy zwiedzanie Apulii. Jeśli tylko wizzair nas nie wystawi...
Wyjazd co prawda dopiero pod koniec lipca, ale lubię wszystko posprawdzać i poplanować. ;) Dobrnęłam na razie do 31 strony tego wątku :D ale będę czytać dalej. Notatki już porobione :D
Na pewno w planie mamy Materę. Sprawdzam połączenia na stronie przewoźnika https://ferrovieappulolucane.it/en/ricerca-corse/ i żadnych nie ma. Czy w okresie wakacyjnym te pociągi nie jeżdżą czy może rozkład można sprawdzić tylko z określonym wyprzedzeniem i jeszcze na koniec lipca po prostu nie ma? Ktoś się orientuje?
 Relacje PM off  

#747 PostWysłany: 02 Cze 2023 09:54 
Awatar użytkownika

Ja dodam tylko w święta i niedziele (nie wiem jak z sobotą) jeździ tylko autobus i zakup biletów tylko online
 Relacje PM off
AguSS lubi ten post.
AguSS uważa post za pomocny.

#748 PostWysłany: 02 Cze 2023 10:16 

@raffonzo wygląda na to,że w miesiącach wakacyjnych jeżdżą nawet na tygodniu tylko autobusy.
Dopiero teraz mnie oświeciło,że w ich wyszukiwarce muszę zaznaczyć czy szukam pociągu czy autobusu. I jak zmieniłam na autobus to kilka kursów jest
 Relacje PM off  

#749 PostWysłany: 02 Cze 2023 11:32 

niebieski
AguSS napisał(a):
W tym roku planujemy zwiedzanie Apulii. Jeśli tylko wizzair nas nie wystawi...
Wyjazd co prawda dopiero pod koniec lipca, ale lubię wszystko posprawdzać i poplanować. ;) Dobrnęłam na razie do 31 strony tego wątku :D ale będę czytać dalej. Notatki już porobione :D
Na pewno w planie mamy Materę. Sprawdzam połączenia na stronie przewoźnika https://ferrovieappulolucane.it/en/ricerca-corse/ i żadnych nie ma. Czy w okresie wakacyjnym te pociągi nie jeżdżą czy może rozkład można sprawdzić tylko z określonym wyprzedzeniem i jeszcze na koniec lipca po prostu nie ma? Ktoś się orientuje?

W niedziele tylko autobusy, w tygodniu pociąg, na stronie ze względu na to że można kupić bilety pokazuje tylko 30 dni ale jak coś to nei ma sensu tak kombinować i bilety normalnie kupić na dworcu, a bilety autobusowe nie wiem ale zakładam że u kierowcy są dostępne.
 Relacje PM off
AguSS lubi ten post.

#750 PostWysłany: 02 Cze 2023 11:40 
Awatar użytkownika

Właśnie u kierowcy nie były dostępne. Miałem taką sytuację i kierowca nie sprzedawał biletów a biletomat był w zamkniętej części dworca, zamkniętej ze względu na niedziele co było bezsensu. Kierowca nagiął zasady, wpuścił nas i pojechaliśmy w jedną stronę za darmo a w drugą kupiliśmy bilety online.

Taki sam problem miała jeszcze jedna grupa kilkuosobowa z Ukrainy i też pojechali za darmo. W drodze powrotnej dużo osób kupowało bilety online rejestrując się na szybko przez stronę internetową w telefonie. Niektórzy pomagali starszym osobom, które były mniej biegłe w takich sprawach bo w Materze stacja też była zamknięta. Dużo ludzi się tam kierowało w celu kupienia biletu powrotnego i odbijali się od drzwi.
 Relacje PM off  

#751 PostWysłany: 02 Cze 2023 11:54 

niebieski
Ale to było w niedzielę i nie w czasach covidowych ?
Ja miałem zaplanowane też na niedzielę do Matery ale stwierdziłem że mi nie pasują godziny autobusów, a inna linia miała postój dość daleko od starówki Matery, wiec pojechałem w poniedziałek pociągiem.
 Relacje PM off  

#752 PostWysłany: 02 Cze 2023 12:43 
Awatar użytkownika

W tym roku w święta wielkanocne, nie wiem czy jest jakaś różnica między świętami a normalnymi niedzielami.
 Relacje PM off  

#753 PostWysłany: 14 Cze 2023 15:40 
Awatar użytkownika

Ostrzeżenia: 1
srebrny
rw30 napisał(a):
cześć,

przeczytałem dużą część tego wątku i kilka innych dotyczących Apulii, mój wstępny plan wygląda tak:
lecę w sobotę, bodajże 27 maja to jest, lądowanie w Brindisi ok 10.40 rano
wylatuję w poniedziałek, 9 dni później, z Bari, wylot ok. 14.30

więc czasu jest sporo, przy czym nie wszystkie dni mam wolne, w 'tygodniu' prawdopodobnie od poniedziałku do środy będę pracował, czyli wolne mam
* 2 pierwsze dni (sobota / niedziela)
* od czwartku do poniedziałku, przy czym w poniedziałek już wylot

wstępnie zamierzałem podzielić pobyt na 2 bazy, pierwsze 3 bądź 4 noclegi w Lecce, pozostałe w Bari. Ale pomyślałem sobie, że może trochę za dużo czasu w tym Bari, i żeby zrobić inaczej:
* najpierw 3 noce w Lecce
* potem 3 noce.... no właśnie, gdzie?
* kolejne 3 noce w Bari

myślę, że tak będzie ciekawiej & lepiej, tzn wiadomo, im mniej przeprowadzek tym lepiej, z drugiej strony ta pierwsza przeprowadzka pójdzie w miarę bezproblemowo - pójdę pracować rano do coWorkingu jakiegoś w Lecce albo Brindisi, a po pracy pojadę na nową kwaterę. Druga będzie już w czasie dnia wolnego, jakoś się to ogarnie z bagażem.

Więc pytanie które miasteczko jest najlepsze na tą bazę po środku? z tego co czytałem to chyba Monopoli - bo i samo jest w miarę ok, i jakbym chciał gdzieś pojechać w któryś z wolnych dni, to mam w miarę blisko do głównego huba (czyli Bari), w dodatku można z Monopoli dojechać bezpośrednio do Alberobello (gdzie nie wiem czy ostatecznie będę chciał jechać, no ale jakbym chciał to jak znalazł).

W planie & póki co otagowane na gmaps, poza 'bazami': Otranto / Taranto / Ostuni / Polignano / Matera / może Alberobello. Może dodam jak gdzieś zobaczę w przewodniku / na pocztówce coś co mi się podoba, może coś odpadnie, nie muszę wszystkiego obejrzeć ani nie lubię pędzić. Raczej nie planuję wypożyczać samochodu, jako że te najciekawsze miejsca są łatwo osiągalne komunikacją.

Jeśli ktoś, poza wyborem trzeciej bazy ma jakieś inne ciekawe uwagi, też chętnie poczytam, z góry dzięki.

kilka komentarzy po:
Ostatecznie jako bazę między Lecce a Bari wybrałem Polignano. Chciałem bardziej Monopoli, ale trafił mi się super apartament w Polignano i stwierdziłem, że tych parę minut pociągiem nie jest warte zamiany. Do tego dodałem 1 nocleg w Materze, czyli ostatecznie wyglądało to:
* 3 noclegi w Lecce, 3 w Polignano, 1 w Materze, 2 w Bari.

te 3 noclegi w Lecce to może trochę za dużo, 1 dzień w samym mieście spokojnie by wystarczył, 1 na coś za miastem. Samo Lecce jest ładne, ale jak ktoś nie jest wielkim fanem barokowej architektury to też za długo nie ma tam co siedzieć, bo to nie Paryź ani Barcelona. Od środka obejrzałem tylko kościół św Krzyża, no tak, ładny. Tylko z tym 'za miastem' to też uważajcie, bo autobusy do Otranto (fajne miasto + niedaleko ma piękne plaże w okolicach Torre del'Orso) kursują dopiero od połowy czerwca.... niestety, google maps pokazuje że kursują (z zastrzeżeniem, że rozkład może być nieaktualny), w sobotę wieczorem sobie obczaiłem na gmaps że są, jak zacząłem szukać na stronach przewoźnika to okazało się że jednak nie.... no i żeby nie zamulać w niedzielę, to pojechałem pociągiem na plażę do ....Monopoli. Jakoś przeoczyłem Gallipoli, które też chyba było osiągalne komunikacją, mniejsza o to.

Monopoli vs. Polignano:
Polignano jest mniejsze i ma lepsze plaże blisko centrum (ze starego miasta na tą instagramową plażę między klifami jest z 7 minut piechotą).
Monopoli jest lepiej skomunikowane. Niby między nimi jest 5 czy 7 minut odległości pociągiem, czyli blisko, ale nie wszystkie pociągi regionalne zatrzymują się w Polignano, dlatego czasem, żeby pojechać gdzieś dalej z Polignano, trzeba najpierw pojechać do Monopoli, i to jest niby w miarę szybkie (te 5 czy 7 minut), ale potem często trzeba czekać np 30 minut na potrzebny nam pociąg, czyli nagle robi się 40 minut z tego. Do tego Monopoli ma dużo większą (większy wybór restauracji & barów) i też ładną starówkę, i w ogóle jest sporą miejscowością. I też ma bardzo ładne plaże, ale te naprawdę ładne są kawałek (np 30minut piechotą) od centrum.
Summa summarum, jeśli chcemy po prostu chillować na miejscu, do Polignano jest wg. mnie idealne, jeśli chillować ale też sporo jeździć to może lepiej Monopoli.
Aha, w obu miasteczkach super czysta woda + skały pod wodą = bardzo fajny snorkeling. W Polignano snorkowałem na Lama Monachile (to ta pocztówkowa / instagramowa) i na Lido Cala Paura. W Monopoli: Cala Tre Buchi i te plaże tuż koło niej.

Matera: bardzo przez wszystkich chwalona, polecany nocleg i wydłużanie pobytu tamże. No cóż, mi się tam zwyczajnie podobało, ale jakoś się nie zachwyciłem, i gdybym planował podobny wyjazd, nie rezerwowałbym tam noclegu.
Bari: bardzo na plus, ludzie mówili, że na 1 spacer, a mi się klimat tam bardzo podobał. Też ładna starówka, ale też fajna dzielnica z barami wzdłuż morza (ta prowadząca do plaży Pane e Pomodoro). Dla mnie miejsce ciekawsze niż Lecce.

P.S. bilety na autobusy miejskie (Lecce & Bari) kupowałem za pomocą apki mooneyGo (kiedyś Cicero), a na pociągi - na trenItalię na stronie / apce trenItalii, standard, u innych przewoźników to już różnie. Tam w okolicach Lecce średnio ta komunikacja działa na pocz czerwca, ale już na płn od Brindisi działa super.
P.P.S autobus lotniskowy (ten zwykły za 1€) w poniedziałek o 11.40 w Bari strasznie zapchany. Może jednak warto wykosztować się na pociąg.

Ostatnio edytowany przez rw30 14 Cze 2023 21:24, edytowano w sumie 3 razy
 Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#754 PostWysłany: 14 Cze 2023 20:44 

rw30 napisał(a):
rw30 napisał(a):
Tylko z tym 'za miastem' to też uważajcie, bo autobusy do Otranto (fajne miasto + niedaleko ma piękne plaże w okolicach Torre del'Orso) kursują dopiero od połowy czerwca.... niestety, google maps pokazuje że kursują (z zastrzeżeniem, że rozkład może być nieaktualny), w sobotę wieczorem sobie obczaiłem na gmaps że są, jak zacząłem szukać na stronach przewoźnika to okazało się że jednak nie.... no i żeby nie zamulać w niedzielę, to pojechałem pociągiem na plażę do ....Monopoli. Jakoś przeoczyłem Gallipoli, które też chyba było osiągalne komunikacją, mniejsza o to.

Do Otranto można dojechac z Lecce pociągiem z przesiadką w Maglie (pociągi są ze sobą skomunikowane). Do Gallipoli jedzie pociąg bezpośrednio.
 Relacje PM off  

#755 PostWysłany: 30 Cze 2023 17:10 

Matera, pytanko do tych co byli tam latem ;)
Czy damy radę (przy 1-dniowej wycieczce z Bari) przejść na 2 stronę wąwozu Gavina, by zobaczyć Materę od "drugiej strony"? Będziemy pod koniec lipca, ale ogólnie lubimy chodzić i urlop niestety często mamy w wakacje, więc wprawa w zwiedzaniu w upale jest ;)
Czy, aby tam dość przechodzimy przez most "tybetański" czy jakaś inna droga?
 Relacje PM off  

#756 PostWysłany: 30 Cze 2023 18:10 

niebieski
Trasa jest wytyczona przez mostek i w samej Materze jest bramka, przy mostku też bramka, jak się obsunie gdzieś na ścieżce troszkę kamieni to zamykają i tyle z legalnej wycieczki.
Wejście jest https://tinyurl.com/bddw77na

Sama trasa nie jest bardzo wymagająca ale zalecam iść rano póki słoneczko tam nie grilluje ludzi :)
W porze "suchej" można przejść przez ten strumyk w wielu miejscach i jest wiele dzikich ścieżek, problemem jest jedna dostanie się tam wygodnie z samej Matery jeśli trasa zamknięta.
 Relacje PM off
AguSS lubi ten post.

#757 PostWysłany: 01 Lip 2023 07:56 

@Marcin Bartoszewski dzięki za wskazówki.. W takim razie tak zaplanuje zwiedzanie, byśmy od tego zaczęli, by ie usmażyli się totalnie :D :D :D
 Relacje PM off  

#758 PostWysłany: 15 Lip 2023 19:41 

Wintermute napisał(a):
Jeśli będziecie się wybierali do Grotte di Castellana busem FSE (pociągi nie kursują) to nie wyrzucajcie biletów od razu po wyjściu z busa.
Po pokazaniu ich w kasie dostaje się sporą zniżkę na bilet wstępu. A różnica jest spora bo zamiast 18€ zapłaciliśmy tylko 10€.
Bilety na bus mieliśmy kupione w biletomacie trenitalii.
Nie widzę aby ktoś wspominał o tym na forum.

Czy ta zniżka nadal aktualna? Ktoś testował w ostatnim czasie?
 Relacje PM off  

#759 PostWysłany: 15 Lip 2023 20:11 
Moderator forum
Awatar użytkownika

https://www.fseonline.it/s/eventi/grott ... anguage=it

piszą, że do 25/6
 Relacje PM off
AguSS lubi ten post.

#760 PostWysłany: 17 Lip 2023 08:57 

@dmirstek dzięki. Mało nam zabrakło, by się udało skorzystać, ale pechowo promocja się skończyła :?
 Relacje PM off  

[ 783 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 1 gość