Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
tutaj piszemy tylko o umawianiu się, wartościowe posty proszę umieszczać w tematach do tego przeznaczonych.

Kto z kim i jak leci

https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... edit#gid=0

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 542 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 28  Następna
Autor Wiadomość
#321 PostWysłany: 04 Cze 2023 11:29 

HON fly4free
@cart: ale tu myślę, że w większości przypadków chodzi też o kwestie mil / przywilejów statusowych - jeśli ktoś nie ma SEN w M&M a ma *G w innym FFP to EW jest do unikania absolutnie za wszelką cenę, nie tylko ze względu na uboższy serwis. Za loty nimi nie dostaniesz mil do większości innych FFP plus praktycznie żadnych korzyści wynikających ze statusu. Gdybym miał lecieć w Y i miał do wyboru EW i LX to nawet bym 5 sekund się nie zastanawiał i wybrał oczywiście LX. Kilka h nie robi większej różnicy przy dostępie do poczekalni. Do tego dochodzi kwestia taka, że dzięki tym zmianom zmienia się też klasa rezerwacyjna ze śmieciówki często na taką która daje 100% dystansu. Przy longu to też robi sporą różnicę plus w istocie jest dodatkowym cashbakiem od biletu - przy takiej niskiej cenie i w przypadku, gdy ktoś zgarnie 100% dystansu za całą trasę to w innych FFP niż M&M (bo tu mile premiowe lecą niestety i tak od kasy wydanej) zgarniasz mile o wartości prawie połowy wydanej kasy plus masz solidny aport do odnowienia / zrobienia statusu.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

🏛️Stolica filozofów i słońca ☀️🇬🇷 Przedłużony weekend w Atenach za 739 PLN ✈️💙 🏛️Stolica filozofów i słońca ☀️🇬🇷 Przedłużony weekend w Atenach za 739 PLN ✈️💙
OKAZJA❗ Tydzień w Nowym Jorku od 3100 PLN 🇺🇸 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel przy Times Square 😱🤩 OKAZJA❗ Tydzień w Nowym Jorku od 3100 PLN 🇺🇸 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel przy Times Square 😱🤩
#322 PostWysłany: 04 Cze 2023 11:39 

złoty
Jeszcze raz powtórzę. Masz prawo robić co chcesz i latać jak chcesz. Nic mi do tego.
Przypominam, tylko Twoją wypowiedź.

cart napisał(a):
I w jakim celu to zmieniłeś? Wydłużyłeś podróż o kilka godzin, a polecisz starszym samolotem z podobną obsługą. Do tego LX robi mega problemy z wypłacaniem odszkodowań w razie spóźnień.

Skrytykowałeś @kameander, nie biorąc pod uwagę, że może mieć jakiś konkretny powód takiej a nie innej zmiany.
Nawet jeśli jest to tylko chęć postawienia nogi w RPA albo fajna kreska na my.flightradar24 .
2 ludzi lubi ten post.

#323 PostWysłany: 04 Cze 2023 12:46 
Awatar użytkownika

Loty: 970
Kilometry: 2 125 130
HON fly4free
Skrytykowałem? Wyraziłem zdziwienie i zadałem pytanie po co to zrobił. Jego kasa, jego bilet i jego czas. Stwierdziłem, że ja bym na pewno tego nie zrobił.

#324 PostWysłany: 04 Cze 2023 13:02 
Awatar użytkownika

złoty
Tym bardziej, że przez 6h nie ma co robić w joburgu tzn myślę o wyjściu z lotniska, natomiast na samym lotnisku jest mall i można sobie kupić jakieś pamiątki, a przede wszystkim jest fajna knajpka soar eagle spur steak 🥩 i można zjeść świetnego steka ale to nie zajmie więcej niż 1,2h,
a jeśli ktoś 6h przystanek na lotnisku zalicza jako pobyt w RPA to współczuję
 Profil Relacje PM off  

#325 PostWysłany: 04 Cze 2023 13:40 

srebrny
W 6h, to można cały Joburg objechać uberem.
Osobiście, wolę dłuższe pobyty.
 Profil Relacje PM off
marek2011 lubi ten post.

#326 PostWysłany: 04 Cze 2023 14:39 

HON fly4free
@kostek966: Ty nie masz co robić , ktoś inny wyjdzie na krótko i będzie miał co robić. Taka dyskusja staje się bezprzedmiotowa, podobnie jak dywagacje typu czy można zobaczyć w 1 dzień NYC albo Paryż czy trzeba w nich być min. 2 tygodnie. Racje mają jedni i drudzy.
Podobnie z trasą czy wyborem linii. Komuś pasuje szybko i do celu, jak cart'owi, komuś innemu naokoło i woli taki LX od EW; argumenty za i za mogą być bardzo różne ; dla jednych istotne, dla innych bez znaczenia.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#327 PostWysłany: 04 Cze 2023 15:13 

Loty: 341
Kilometry: 691 144
złoty
@cart z tym wyborem miejsc w Discover nie jest tak różowo. Kwestia szczęścia. My na CUN-FRA mieliśmy wybrane, a nam je zabrali przesadzajac nas bez możliwości jakiegokolwiek wyboru na środek na sam tył. Oni do ostatniej chwili pozwalają na sprzedaż miejsc nawet tych już wybranych przy odprawie. Ci którzy płacą mogą zabrać miejsca tym którzy je wybrali za darmo. Im lepsze miejsca tym większe ryzyko.
Serwis i system rozrywki w porównaniu z LH są słabe (ale np lepsze niż to co miałem w tym roku na DEL-WAW z LO). Z drugiej strony to nocne loty więc chyba najważniejsze by się wyspać.
 Profil Relacje PM off  

#328 PostWysłany: 04 Cze 2023 17:23 
Awatar użytkownika

złoty
@marek2011, tutaj się nie zgodzę, przy tym ile całe RPA ma do zaoferowania to pobyt 6h, a faktycznie ok 3h w joburgu jest bez sensu, no chyba że ktoś chce zjeść naprawdę dobrego steka to jeszcze to zrozumiem
 Profil Relacje PM off  

#329 PostWysłany: 04 Cze 2023 17:25 

HON fly4free
Jak masz do wyboru nie być w ogóle albo być gdzieś 3 godziny to rozumiem tych, co chcą wykorzystać okazję, zwłaszcza że to wizyta za free kosztem nadłożenia pare h drogi, ominięcia IMO kompletnie gównianego EW i przy okazji zgarnięcia pewnie większej liczby mil niż pierwotna ... ;-)
 Profil Relacje PM off  

#330 PostWysłany: 04 Cze 2023 17:46 
Awatar użytkownika

złoty
Jak ktoś potrzebuje trochę więcej mil czy odcinków to z tym nie dyskutuję, chodzi mi o sam pobyt, akurat joburg chyba nie ma nic ciekawego do zaoferowania w przeciwieństwie do np Kapsztadu gdzie sam chętnie bym się wybrał, i na razie czekam ze swoją zmianą, a nóż za jakiś czas da się zrobić kilkunastogodzinnego stopa tam właśnie
 Profil Relacje PM off  

#331 PostWysłany: 06 Cze 2023 05:21 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
6h to starczy tylko na pobliski Mcdonald 15 min uberem od lotniska

#332 PostWysłany: 16 Cze 2023 12:45 

srebrny
Zmieniał ktoś ostatnio z powodzeniem 4Y na LH, LX?
O ile z trudem, CC dokonuje zmian, to ticketing nie wystawia biletu na nowe daty.
 Profil Relacje PM off  

#333 PostWysłany: 16 Cze 2023 14:43 

niebieski
To znaczy, że CC źle dokonuje zmian.
 Profil Relacje PM off  

#334 PostWysłany: 16 Cze 2023 16:11 
Król Ż
Awatar użytkownika

CC nie dokonuje zmian tylko pobiera segmenty i wysyła do Hydrabadu i ktoś to klepie z palca. Jak maja spiętrzenie anulacji to nie wyrabiają bo segmenty są tylko jakiś czas w rezerwacji
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#335 PostWysłany: 16 Cze 2023 16:14 

HON fly4free
Ale to jakiś czas w LH trwa miniumum kilka dni - są w stanie bez problemu założyć i trzymać rezerwację 3-5 dni a nawet dłużej.
W tym czasie bilet powinien być wystawiony - w tamtym tygodniu czekałem może 2 h na bilet ręcznie klepany, a co dopiero dni.
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#336 PostWysłany: 16 Cze 2023 16:20 

srebrny
"z trudem", czyli po dłuższych namowach i konstacjach z supervisorem.
Po czym telefon zwrotny następnego dnia z LH, bądź LX, że ticketing odmówił wystawienia biletu, bo taryta nie pozwala na taki routing z obcą linią na ostatnim segmencie.
Póki co stan zawieszenia, oni się nie godzą na moją rezerwację, a ja na jej zmianę.
Rozumiem, że wyparuje za kilka dni z systemu, czy może się ugną?
 Profil Relacje PM off  

#337 PostWysłany: 16 Cze 2023 16:22 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
niebieski
@kameander

6 godzin to idealny czas na dokładne poznanie lotniska JNB. Zjesz stek, popijesz kraftowym piwem, pochodzisz po sklepach (polecam zakup południowoafrykańskiej whisky lub brandy) i będziesz gotowy do boardingu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
kameander uważa post za pomocny.

#338 PostWysłany: 17 Cze 2023 18:12 
Awatar użytkownika

srebrny
O to, to - taki jest plan mniej więcej, acz zjeść zamierzam gdzieś na zewnątrz.

RPA jako takie planuję na inny raz - kółko autem z JNB przez kilka parków, Eswatini i Lesotho - teraz wystarczy mi stek, piwo i parę detali lotniskowych, które lubię znać wcześniej. No i przelot SA, którym jeszcze nie leciałem - to był w sumie główny powód tego odcinka.

#339 PostWysłany: 17 Cze 2023 18:17 
Król Ż
Awatar użytkownika

Na lotnisku zjesz dobrze i tanio :)
kameander lubi ten post.
kameander uważa post za pomocny.

#340 PostWysłany: 17 Cze 2023 18:49 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Tak będziecie pisali do marca 2024 w dziale Promocje + znalazłem tani przelot?
Od razu może napiszę że ewentualne odpowiedzi typu „nikt nie musi czytać” będą średnio trafione. Wchodzi się i czyta bo nie wiadomo czy deal nie powrócił.
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 542 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 28  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości