Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jedna sztuka bagażu oznacza dokładnie jedną sztukę bagażu. Torebka damska, laptop lub futerał na aparat również klasyfikują się jako jedna sztuka bagażu.

Ryanair:

Każdy pasażer może bezpłatnie wnieść na pokład jedną sztukę bagażu o maksymalnych wymiarach 40 x 20 x 25 cm (wymiary miernika bagażu wynoszą 42 x 20 x 32 cm).

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi "Pierwszeństwo oraz 2 Bagaże Pokładowe " (lub Plus / Flexi / Family ticket lub bilet lotniczy na łączone loty) pozwalającej na zabranie 1 dodatkowej torby/plecaka/walizki o wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm, która musi zmieścić się w koszu do mierzenia bagażu. Waga bagażu ma nie przekraczać 10 kg. Do sprzedaży dostępne jest 95 usług pierwszeństwa na lot.
- wykupienie „Torby do odprawy 10 kg”. Bagaż do odprawy 10 kg (55 cm x 40 cm x 20 cm) musi zostać oddany na stanowisku odprawiania bagażu przed przejściem przez kontrolę celną. W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Wizzair:

Pasażer może zabrać ze sobą na pokład jedną bezpłatną sztukę bagażu podręcznego o maksymalnych wymiarach 40 x 30 x 20 cm, którą należy umieścić pod fotelem przed sobą.

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi WIZZ Priority (lub posiadania prawa do niej na podstawie pakietu WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO lub WIZZ Plus) daje prawo do wniesienia na pokład dodatkowej jednej sztuki bagażu (maks. wymiary: 55 x 40 x 23 cm, maks. waga 10 kg).
- wykupienie bagażu rejestrowanego 10 kg (maks. wymiary 171 x 149 x 119 cm). W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2125 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104 ... 107  Następna
Autor Wiadomość
#2001 PostWysłany: 20 Maj 2023 12:13 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 539
Kilometry: 840 523
@Konrad Komp ze strony Wizzair:
"CO SIĘ STANIE, JEŚLI MOJA PODRĘCZNA WALIZKA NA KÓŁKACH (55 X 40 X 23 CM), WYKUPIONA WRAZ Z USŁUGĄ WIZZ PRIORITY, NIE ZMIEŚCI SIĘ W TESTERZE ROZMIARU BAGAŻU?
Pasażerowie z podręczną walizką na kółkach o wymiarach przekraczających 55 x 40 x 23 cm lub wadze powyżej 10 kg będą zobowiązani do uiszczenia przy bramce opłaty za bagaż ponadwymiarowy w wysokości 60 euro. Bagaż ten zostanie umieszczony w luku bagażowym samolotu."
Jeśli chodzi o kółka: Podane wymiary nie obejmują uchwytów/kółek bagażu; jednakże kółka mogą zwiększać wymiary bagażu maksymalnie o 5 cm.

Oczywiście możesz liczyć na to, że może nikt nie będzie sprawdzał wymiarów twojego bagażu, ale to już sam podejmujesz decyzję znając potencjalne konsekwencje.
radeom uważa post za pomocny.

Auto w pakiecie, jeziora w tle ⛰️ Wakacyjne fly& drive (z weekendem) po Lombardii za 387 PLN (✈️+🚗) Auto w pakiecie, jeziora w tle ⛰️ Wakacyjne fly& drive (z weekendem) po Lombardii za 387 PLN (✈️+🚗)
All inclusive na Korfu w okazyjnej cenie 1299 PLN❗🔥 Odwiedź zieloną perłę Morza Jońskiego 💚💎 All inclusive na Korfu w okazyjnej cenie 1299 PLN❗🔥 Odwiedź zieloną perłę Morza Jońskiego 💚💎
#2002 PostWysłany: 20 Maj 2023 12:32 

złoty
merlot55 napisał(a):
Będziesz musiał nadać swoją walizkę jako bagaż rejestrowany.

merlot55 napisał(a):
Tak, możesz mieć problem, jeśli pracownik linii w trakcie odprawy uzna, że twój bagaż jest za duży, włoży go do sizera i jeśli stwierdzi że on się tam nie mieści, twoje kłopoty w tym momencie dopiero się zaczynają. Opłata za nadbagaż będzie najmniejszą karą . Możesz spodziewać się też innych kosztów związanych z twoją ignorancją.

Bzdura, na gate może bagaż podręczny trafić do luku bagażowego, ale nie jako nadawany. Procedury są inne.
I nie strasz, jak nie masz powodu i argumentów
 Profil Relacje PM off  

#2003 PostWysłany: 03 Cze 2023 08:45 

Ryanair skasował mnie 11 euro za dodatkowy kilogram w bagażu rejestrowanym, pani zażądała kodu CVV karty mimo, że transakcje przeprowadzała stacjonarnie, na początku stwierdziła, że nie ma obsługi transakcji bezdotykowej, później, ze to jednak jest transakcja internetowa mimo, ze przeprowadzana stacjonarnie, i ze chce karte, ze nie potrzbuje PINu, a na moj komentarz, ze to zaprzeczenie wszelkich norm bezpieczenstwa placenia kartami bo podajac jej te dane moze mi wyczyscic konto mowi ze tak jej kazali i nie musze leciec samolotem, czy mieliście do tej pory styczność z tak bezczelnymi zachowaniami ryanaira?
 Profil Relacje PM off  

#2004 PostWysłany: 03 Cze 2023 09:01 
Awatar użytkownika

Loty: 503
Kilometry: 734 618
złoty
Nie Ryanaira tylko pracownika firmy handlingowej współpracującej z tymi liniami lotniczymi. Trochę dziwna ta przygoda z płatnością, ale nie do końca zrozumiałem jak w końcu przebiegła płatność? Czy pracownik wklepał wszystkie dane z numerem, data ważności i cvv na komputerze czy miał terminal do płatności?
 Profil Relacje PM off  

#2005 PostWysłany: 03 Cze 2023 09:31 

Loty: 13
Kilometry: 20 419
zdzisiek napisał(a):
Ryanair skasował mnie 11 euro za dodatkowy kilogram w bagażu rejestrowanym, pani zażądała kodu CVV karty mimo, że transakcje przeprowadzała stacjonarnie, na początku stwierdziła, że nie ma obsługi transakcji bezdotykowej, później, ze to jednak jest transakcja internetowa mimo, ze przeprowadzana stacjonarnie, i ze chce karte, ze nie potrzbuje PINu, a na moj komentarz, ze to zaprzeczenie wszelkich norm bezpieczenstwa placenia kartami bo podajac jej te dane moze mi wyczyscic konto mowi ze tak jej kazali i nie musze leciec samolotem, czy mieliście do tej pory styczność z tak bezczelnymi zachowaniami ryanaira?

Pytanie czy to była jedyna możliwość opłacenia tej kary jaką ci zaproponowano?
Jeśli tak to ja na twoim miejscu od razu zgłosił bym ten proceder do banku i na policję. Nie zaszkodzi też poinformować uokik (rzecznika praw konsumenta) i uodo.

Poinformowanie banku to wręcz obowiązek, bo jeśli teraz ktoś korzystając z tych danych dokona oszustwa to będzie działało na twoją niekorzyść (wiedziałeś o wycieku danych ale nie poinformowałeś banku)

#2006 PostWysłany: 03 Cze 2023 09:37 

srebrny
Ale co ma zgłosić - że dobrowolnie podał obcej osobie wszystkie dane karety, wraz z kodem CVV?
Jeśli ma obawy, to kartę należy zablokować i wystąpić o nową. I to wszystko...
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#2007 PostWysłany: 03 Cze 2023 10:05 

"zażądała" i tak jej "kazali" a klient był świadomy że to złamanie wszelkich standardów bezpieczeństwa
Jak dobrowolnie? Napisał wyraźnie że zagrożono mu odmową wejścia na pokład jeśli nie zapłaci więc jeśli to była jedyna możliwość dokonania zapłaty to na pewno nie było dobrowolne podanie :)

Dodam jeszcze że dopiero co kilka dni temu ujawniono dane tysięcy klientów mogli właśnie w taki sposób podawać także np. dane kart. Jaką masz gwarancję że na komputerze w który pani wpisywała z palca te dane nie było oprogramowania przechwytującego te dane?

Blokada karty to jedno ale trzeba też wymagać ścigania takich procederów żebyś ty @boots nigdy nie musiał zostać w takiej sytuacji postawiony w przyszłości :)

#2008 PostWysłany: 03 Cze 2023 10:07 

srebrny
Dane przekazał dobrowolnie. Mógł odmówić, mógł zapłacić w inny sposób.
Ja sobie dam radę w takich sytuacjach, ale dzięki za troskę.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#2009 PostWysłany: 03 Cze 2023 11:20 

boots napisał(a):
mógł zapłacić w inny sposób.

No o to dopytałem, bo to jest kluczowe, jeśli miał inną możliwość zapłaty to całkiem zmienia sytuację.

#2010 PostWysłany: 03 Cze 2023 16:47 

słuchajcie w internecie łatwo jest pisac "dobrowolnie podał" :-) inaczej jest na lotnisku gdy nie jestes przy gejcie sam, ale z dzieciakami, dookoła ludzie i mało czasu, do tego akurat nie masz wystarczajaco cashu w euro i innej karty kredytowej, shit happens, ale w tym ryanair to perfidni cwaniacy stosując takie nielegalne sztuczki, owszem miałem alternatywe, nie lecieć do domu :-)

to jest karta revolut, sprobuje zrobic charge back, moze chociaz skontaktuja sie z ryanairem

Darek M. napisał(a):
Nie Ryanaira tylko pracownika firmy handlingowej współpracującej z tymi liniami lotniczymi. Trochę dziwna ta przygoda z płatnością, ale nie do końca zrozumiałem jak w końcu przebiegła płatność? Czy pracownik wklepał wszystkie dane z numerem, data ważności i cvv na komputerze czy miał terminal do płatności?

a skąd teza, że to pracownik firmy zewnętrznej a nie ryanaira? babeczka miała wdzianko z logiem ryanair, nad nią był baner ryanaira takze dla mnie byla pracownikiem ryanaira
 Profil Relacje PM off  

#2011 PostWysłany: 03 Cze 2023 16:59 

srebrny
Cytuj:
to jest karta revolut, sprobuje zrobic charge back

A jaki podasz powód?
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#2012 PostWysłany: 03 Cze 2023 17:17 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

zdzisiek napisał(a):
słuchajcie w internecie łatwo jest pisac "dobrowolnie podał" :-) inaczej jest na lotnisku gdy nie jestes przy gejcie sam, ale z dzieciakami, dookoła ludzie i mało czasu

Dobrze wiedzieć. Na przyszłość ludzie będą tak będą dorabiać na zycie.
 Profil Relacje PM off  

#2013 PostWysłany: 03 Cze 2023 18:30 

@zdzisiek możesz reklamować sposób pobrania opłaty a nie samą opłatę bo z tego co piszesz to ta była słuszna, więc chargback nie wchodzi w grę. A skoro mogłeś zapłacić gotówką ale jej nie miałeś i nie chciało ci się skoczyć do bankomatu to chyba dalsze rozkminianie tego przypadku jest bezcelowe.
p.s. @boost miałeś rację, zwracam honor :D
boots lubi ten post.

#2014 PostWysłany: 03 Cze 2023 18:58 

złoty
zdzisiek napisał(a):

Bagaż nadawany/rejestrowany nigdy nie będzie bagażem podręcznym czyli tu piszesz nie na temat.
Płatność w euro czyli według mnie zaistniała bariera językowa i wyszło jak wyszło. Na przyszłość wystarczyło na moment przerwać odprawę/nadawanie bagażu rejestrowanego i się przepakować, zapłacić gotówką itp itd. Postępowanie takie samo w przypadku bagażu podręcznego na gate.
Ja bym stosował po fakcie limity transakcji lub wymień kartę.
Ale tu już nie pisz, bo jest nie na temat.

boots napisał(a):
że dobrowolnie podał obcej osobie wszystkie dane karety,

:shock: :D :)
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#2015 PostWysłany: 04 Cze 2023 12:46 

tak jak pisałem, w sytuacji pośpiechu człowiek jak to się mowi "macha ręką", alternatywa w postaci cashu jak domniemuje była, chociaż sam zapytałem na początku o kartę, nie było tu żadnej bariery językowej jak tu ktoś inputuje :-) oczywiście można było przerwać odprawę, można tez było iść do bankomatu, ale to zajmuje czas, a w sytuacji w jakiej się znalazłem nie było go, swoją drogą amex też stosuje przez telefon takie tricki gdzie proszą o kod cvv, ale tam jest rozmowa nagrywana a tutaj jest to cwaniacka zagrywka ryanaira.
Z tą dobrowolnością jest tak jak bagiety przychodzą komuś do domu, stosują kilka argumentów po czym pytają się czy mogą wejść, tam też jest "dobrowolność" :-)
 Profil Relacje PM off  

#2016 PostWysłany: 04 Cze 2023 12:52 

złoty
Ważne, że rozróżniasz bagaż nadawany od podręcznego, limity wagi bagaży też ci były znane.
Masz nauczkę, a teraz na podstawie postów wyżej "rób co uważasz za słuszne". Na karcie zapewne " spokój" i nie masz argumentów, by coś napisać "na obronę"
 Profil Relacje PM off  

#2017 PostWysłany: 04 Cze 2023 13:12 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

zdzisiek napisał(a):
Z tą dobrowolnością jest tak jak bagiety przychodzą komuś do domu, stosują kilka argumentów po czym pytają się czy mogą wejść, tam też jest "dobrowolność" :-)

Bagiety dopóki mi nie pokażą nakazu sądowego, to nawet jak podadzą argument ze są papieżem mogą jedynie salto zrobić i pójść do pobliskiego chińczyka.
 Profil Relacje PM off
dg72 lubi ten post.

#2018 PostWysłany: 04 Cze 2023 15:57 

Hejka. Jak nie w temacie to przekierujcie
Gdzie lub do kogo zgłosić reklamację dotyczącą opłaty za bagaż podręczny?
Lot Ryanair z Katowic do Wenecji. Pracownik stwierdził, że mój bagaż nie zmieści się pod siedzenie i skasowano 209 PLN kartą przy wejściu do samolotu. Reklamacja wysłana do Ryanair za pośrednictwem Centrum Pomocy, wróciła bo nie potrafią przekierować jej do odpowiedniego działu. Kto odpowiada za pracowników obsługi lotnisko czy linia?
 Profil Relacje PM off  

#2019 PostWysłany: 04 Cze 2023 16:35 

srebrny
A co reklamowałeś?
 Profil Relacje PM off  

#2020 PostWysłany: 04 Cze 2023 16:50 

złoty
play80 napisał(a):
Hejka. Jak nie w temacie to przekierujcie
Gdzie lub do kogo zgłosić reklamację dotyczącą opłaty za bagaż podręczny?
Lot Ryanair z Katowic do Wenecji. Pracownik stwierdził, że mój bagaż nie zmieści się pod siedzenie i skasowano 209 PLN kartą przy wejściu do samolotu. Reklamacja wysłana do Ryanair za pośrednictwem Centrum Pomocy, wróciła bo nie potrafią przekierować jej do odpowiedniego działu. Kto odpowiada za pracowników obsługi lotnisko czy linia?

Jeśli pracownik nie kazał włożyć bagażu podręcznego do metalowego wzornika na gate i bez tego nałożył karę to wnioskuj o chargeback do banku wystawcy karty, powód
karta została obciążona niesłusznie;
Zgodnie z regulaminem Ryanair karę, opłatę za nieregulaminowy bagaż podręczny można nałożyć tylko w takim przypadku.
W uzasadnieniu napisz np to co ja w tym poście, dodaj jeszcze to zdanie
.Reklamacja wysłana do Ryanair za pośrednictwem Centrum Pomocy, wróciła bo nie potrafią przekierować jej do odpowiedniego działu
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2125 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104 ... 107  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości