Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
To jest temat w luźnych na nabijanie się - dyskusję dot. innych aspektów działalności lotniska Radom RDO należy prowadzić tutaj port-lotniczy-warszawa-radom-temat-ogolny,1285,170933

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 498 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 25  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 03 Cze 2023 13:32 

srebrny
Czarne jak rozpacz? ;)
 Profil Relacje PM off
kate1974 lubi ten post.

🇮🇹 Ucieknij na przedłużony weekend do Rzymu za 771 PLN ☀️✈️ Loty, 4⭐ hotel i klimat świąt 🎄 🇮🇹 Ucieknij na przedłużony weekend do Rzymu za 771 PLN ☀️✈️ Loty, 4⭐ hotel i klimat świąt 🎄
Z Polski prosto pod Taj Mahal 🇮🇳💖 Bezpośrednio PLL LOT do Nowego Delhi i Mumbaju od 1974 PLN 🌏✈️ Z Polski prosto pod Taj Mahal 🇮🇳💖 Bezpośrednio PLL LOT do Nowego Delhi i Mumbaju od 1974 PLN 🌏✈️
#162 PostWysłany: 03 Cze 2023 13:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Bardzo się interesujesz moją osobą :) A ja tylko cieszę się z lotniska w Radomiu :)
Nabijam się z nabijających.

#163 PostWysłany: 03 Cze 2023 13:34 
Awatar użytkownika

złoty
...ciekawe czy potem za te dodatkowe walizki musiała dopłacić przy odprawie, bo raczej też miała (zwyciężczyni i jej rodzina) już swój bagaż :D
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 03 Cze 2023 13:34 

niebieski
jar188 napisał(a):

Ale dyskusja o RDO jest w innym miejscu.
Ba , nawet możecie założyć temat: Miłośnicy Portu RDO, może nawet dołączę :D
Razem będzie nas więcej niż pasażerów na RDO :lol:

Nie jestem miłośnikiem żadnego lotniska w Polsce, co najwyżej lubię swoje oddalone od domu o 20 minut WRO.
Ale nie wykluczam, że kiedyś skorzystam zarówno z WMI jak i z RDO.

Mój wpis dotyczył m.in. nieprecyzyjnej kalkulacji zwrotu z „inwestycji” opartej jedynie na liczbie pasażerów.
Niektórym z tego powodu ulało się. Co poradzić jeśli ktoś z dyskusji na siłę robi politykę.

rattaman napisał(a):
Serio, pięć razy taniej? Pokaż porównywalne dane, z inne stolicy EU. Inaczej to faktycznie tylko publicystyczny populizm.

Tekst ze źródłami, m.in. 10 mln EUR za 1km w podobnym terenie w Niemczech.
Wysokie koszty potwierdzili audytorzy z UE w 2013.
http://orka.sejm.gov.pl/Druki7ka.nsf/0/ ... e/1169.pdf
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 03 Cze 2023 13:45 
Awatar użytkownika

niebieski
abelincoln napisał(a):
...ciekawe czy potem za te dodatkowe walizki musiała dopłacić przy odprawie, bo raczej też miała (zwyciężczyni i jej rodzina) już swój bagaż :D

Darmowy Depozyt na czas pobytu wakacyjnego. I kłopot z głowy.
Osobiście wydawałem kwity :)
abelincoln lubi ten post.

#166 PostWysłany: 03 Cze 2023 13:47 
Awatar użytkownika

platynowy
Prosze zapodaj precyzyjne wyliczenia innych korzysci wychodzace poza proste ROI skoro uwieraja Cie poprzednie liczby...

Grzenio1970 napisał(a):
....
Mój wpis dotyczył m.in. nieprecyzyjnej kalkulacji zwrotu z „inwestycji” opartej jedynie na liczbie pasażerów.
...

i wczesniej
Grzenio1970 napisał(a):
...
Pytanie czy inwestycje publiczne w infrastrukturę powinny przynosić zysk tylko wg kryteriów prostej rachunkowości czy jednak jest to zdecydowanie bardziej skomplikowana kalkulacja.
...
 Profil Relacje PM off
j_a lubi ten post.

#167 PostWysłany: 03 Cze 2023 14:04 

niebieski
RDO nie jest inwestycją gminy w ławeczki. Nie powstało z budżetu obywatelskiego w wyniku głosowania mieszkańców. Jest zarządzanie przez spółkę, która nie może bez końca doić państwa, przynajmniej teoretycznie. Szkoda to tłumaczyć.

Przypomnę tylko, że wątek dotyczy żartów z lotniska Radom, nie do samo ośmieszania się :mrgreen:
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#168 PostWysłany: 03 Cze 2023 14:04 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
jar188 napisał(a):
Ktoś Ci płaci za te spamowanie?

Skoro w wypowiedziach @RKS1926 czytamy:
"dzisiaj odprawiliśmy...."
"sam wydawałem kwity"
to może tu jest odpowiedź na pytanie, kto płaci?
Ciekawe czy ktoś płaci za określanie innego lotniska "syf" lub "kurnik", czy to tylko taki bardzo indywidualny przejaw ludzkiej radości skoro, jak czytamy w innym poście ww użytkownika, "A ja tylko cieszę się z lotniska w Radomiu".
 Profil Relacje PM off
jar188 lubi ten post.

#169 PostWysłany: 03 Cze 2023 14:12 

niebieski
jaco027 napisał(a):
Prosze zapodaj precyzyjne wyliczenia innych korzysci wychodzace poza proste ROI skoro uwieraja Cie poprzednie liczby...

@jaco027

Nie uwierają, zwyczajnie nie są kompletne do określenia zwrotu, niekonieczne tylko rachunkowego ROI.
Pewne składniki będą policzalne, natomiast inne wyłącznie szacowane, analogicznie jak w przypadku wpływu nowo wybudowanej autostrady na rozwój regionu przez które przebiega.
Tutaj ukradzione z innego forum dotyczące Modlina:
Image

Tak czy inaczej tutaj nie nie miejsce na ten „podwątek”.
 Profil Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 03 Cze 2023 14:17 
Awatar użytkownika

platynowy
OMG, a co to za tabelka? Ja moge Ci zapodac milion piecset sto dziwiecset takich tabelek, dostepne sa w kazdym sklepie z tabelkami.
Daj jakies konkrety, wyliczenia, dane dla RDO...
 Profil Relacje PM off
j_a lubi ten post.

#171 PostWysłany: 03 Cze 2023 14:19 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
Grzenio1970 napisał(a):
Jeśli o takich elementach infrastruktury mówimy to powinieneś dodać obleganą paletową strefę relaksu za bańkę, lapidarium na Ursynowie, podobno już nie ma, a planowałem zwiedzić w przyszłym tygodni, czy też gadające jajo za ćwierć banki.

Paletowa strefa relaksu za prawie milion, to wg mnie głupota, chociaż biorąc pod uwagę, że na szarym asfaltowo-betonowym placu znalazło się nieco zieleni to mozna ewentualnie uznać to za mały plusik (jednak koszt jest absurdalny ) ale oprócz kosztu inwestycji jest co najmniej jedna zasadnicza różnica z takimi decyzjami jak lotnisko w Radomiu. I tu, i tu wydano niepotrzebnie pieniądze ale wydatek na ww strefę to wydatek jednorazowy a koszt utylizacji chyba relatywnie niewielki. A lotnisko nie tylko wygenerowało znaczny koszt ale co miesiąc będzie trzeba wydawać dodatkowe duże pieniądze samych kosztów stałych. A koszt utylizacji? Raczej nie znikomy.
 Profil Relacje PM off
j_a lubi ten post.

#172 PostWysłany: 03 Cze 2023 14:52 

niebieski
jaco027 napisał(a):
OMG, a co to za tabelka? Ja moge Ci zapodac milion piecset sto dziwiecset takich tabelek, dostepne sa w kazdym sklepie z tabelkami.
Daj jakies konkrety, wyliczenia, dane dla RDO...
Jeśli jednak zgodzisz się, że ROI w tym przypadku wyliczamy nie tylko z liczby pasażerów, zapraszam Cię do uzupełnienia obliczeń które sam tutaj rozpocząłeś.
Z danymi nie pomogę, możesz szacować, możesz poprosić o nie zarząd lub poczekać na oficjalne sprawozdanie.
 Profil Relacje PM off  

#173 PostWysłany: 03 Cze 2023 16:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Sytuacja z przed godziny na hali odlotów.

Do jednego z pracowników podchodzi chłopak z telefonem w ręce i zapytuje kiedy nie ma żadnych odlotów i przylotów do RDO bo są mu potrzebne puste tablice Odloty/Przyloty.

Pracownik zdziwiony pyta - na co Ci coś takiego chłopcze ?

Gostek odpowiada - a chcę zrobić takie fotki żeby mieć podkład na MEMY o lotnisku.

Pracownik odpowiada - puste tablice to były na początku latania, teraz z dnia na dzień będziesz miał coraz bardziej zapełnione tablice :)

No ręce opadywują jak się to mówi ... A taki był misterny plan i wszystko - w pi.du jak mawiał klasyk.
piotrkr lubi ten post.

#174 PostWysłany: 03 Cze 2023 17:05 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
srebrny
Grzenio1970 napisał(a):
Tekst ze źródłami, m.in. 10 mln EUR za 1km w podobnym terenie w Niemczech.
Wysokie koszty potwierdzili audytorzy z UE w 2013.
http://orka.sejm.gov.pl/Druki7ka.nsf/0/ ... e/1169.pdf

Żarty sobie Pan raczysz robić. Tekst z wotum nieufności PIS wobec ministra transportu (reprezentant Patryk Jaki).
Żadnych konkretów, tylko porównanie kosztów odcinka Konotopa-Powązkowska, do bliżej nieokreślonych równin(!) w niemczech.
Konkrety (podobna inwestycja w stolicy UE, w podobnym terenie, 5 razy tańsza), albo uznaje wpis jako publicystyczny populizm zabarwiony poglądami politycznymi.
j_a lubi ten post.

#175 PostWysłany: 03 Cze 2023 17:11 

Loty: 280
Kilometry: 372 147
złoty
Nie chce mi się tracić ładnej pogody na szukanie tej informacji, ale jest jeden dzień w tygodniu, w którym nie ma w RDO zaplanowanego żadnego lotu przez cały sezon. Wieczorem poszukam który to dokładnie.

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 04 Cze 2023 19:44, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#176 PostWysłany: 03 Cze 2023 17:12 
Awatar użytkownika

platynowy
@RKS1926 Raczki to opadają na takie komentarze. Ale w sumie fajnie ze są. Dzięki temu wątek dalej jest prześmiewczy.
Ja rozumiem że bronisz swojego miejsca pracy, ale...
Nie trzeba jechać na hale aby się przekonac że średnia operacji to w porywach 1.5/dziennie, circa 50% czasu dobowego tablice są puste. No chyba, że pomiędzy odlotem a polnoca widnieje informacja, że narodowy odleciał....
ImageImage
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#177 PostWysłany: 03 Cze 2023 17:14 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Image

Sorry, miałem nie trolować, ale to aż się prosi o to...
 Profil Relacje PM off
ghostwriter lubi ten post.

#178 PostWysłany: 03 Cze 2023 17:56 

Loty: 16
Kilometry: 26 175
RKS1926 napisał(a):
Sytuacja z przed godziny na hali odlotów.

Do jednego z pracowników podchodzi chłopak z telefonem w ręce i zapytuje kiedy nie ma żadnych odlotów i przylotów do RDO bo są mu potrzebne puste tablice Odloty/Przyloty.

Pracownik zdziwiony pyta - na co Ci coś takiego chłopcze ?

Gostek odpowiada - a chcę zrobić takie fotki żeby mieć podkład na MEMY o lotnisku.

Pracownik odpowiada - puste tablice to były na początku latania, teraz z dnia na dzień będziesz miał coraz bardziej zapełnione tablice :)

No ręce opadywują jak się to mówi ... A taki był misterny plan i wszystko - w pi.du jak mawiał klasyk.

Wczoraj 2 loty, dziś jeden lot, jutro 2 loty, to albo macie takie małe tablice albo rozkład na cały tydzień się mieści :D

btw. dziś był taki tłok że ten lot do AYT miał 64 min opóźnienia :D
2 ludzi lubi ten post.

#179 PostWysłany: 03 Cze 2023 18:05 
Awatar użytkownika

srebrny
Piękne propagandowa hasełka polegające na wygibasach retorycznych.

Nie każda inwestycja musi się zwracać. To prawda, przynajmniej w wymiarze pieniężnym, ale musi się zwracać w postaci innych korzyści, które nie powinny znacząco odstawać od kosztów inwestycji, a wręcz powinny je znacząco przewyższać. Gdyby tak nie było, to w taki sposób można uzasadnić dowolną chybioną inwestycję.

Tak samo każdą inwestycję można uzasadniać potencjałem. Przecież nie dało się wykluczyć, że na hiszpańskie lotniska-widmo przylecą miliony turystów. Tak samo nie da się wykluczyć, że miliony przylecą do Radomia. Co prawda się nie zapowiada i nie ma żadnej koncepcji jak to zrobić, ale wszystko jest możliwe!

A jak bardzo silne argumenty są za lotniskiem potwierdzają tylko argumenty z gatunku "a Trzaskoski to...". Problem polega na tym, że przykłady niegospodarności występują w każdym państwie, ale wcale nie znaczy to, że powinno się ich używać do usprawiedliwiania kolejnych przykładów niegospodarności. Nie ma też co się dziwić, że temat "małej" niegospodarności jest mniej wałkowany i szybciej ucicha niż temat "dużej" niegospodarności, w dodatku bez dna.

To że Sasin przewalił miliony na wybory, które się nie odbyły to jest jakaś legitymacja, żeby robić tak bez końca?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#180 PostWysłany: 03 Cze 2023 18:21 

Loty: 16
Kilometry: 26 175
To jak już jesteśmy przy chybionych inwestycjach to ciekawe czego jest więcej: samolotów w Radomiu czy statków na Mierzei Wiślanej ?
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 498 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 25  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości