Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Cyklon na Mauritiusie
#1 PostWysłany: 31 Lip 2017 10:40 
Awatar użytkownika

Zaczynam ten temat żeby ludzie, którzy wyjeżdżają na Mauritius, kiedy zapowiadają cyklon mieli miejsce na wspieranie się wzajemnie i przekonanie się, że cyklon wcale nie musi taki straszny i można go potraktować jako przygodę :) (Oczywiście nie bagatelizując tego zjawiska atmosferycznego, chodzi mi tylko o pozytywne podejście)

Jeśli chodzi o moją historię: Na Mauritiusie byłam dwukrotnie. Raz w 2002 roku, potem 15. lat później, w 2017. W obu przypadkach spotkał mnie cyklon. W 2002 roku uderzył w wyspę w trakcie moich wakacji, co dało nam niesamowitych wrażeń i będę to pamiętała do końca życia (zabarykadowanie w pensjonacie, brak prądu i wody, wybite szyby), w 2017 - przekierowano przez niego mój lot na Madagaskar, z czego również bardzo się cieszę. Ogólnie nie ma tego złego. Jeśli lecicie na Mauritius a już wiecie, że na miejscu jest cyklon - piszcie, chętnie pogadam i doradzę. Pamiętam, jak sama gorączkowo przeglądałam internet przed wyjazdem.
 Profil Relacje PM off
skipperek lubi ten post.
skipperek uważa post za pomocny.

Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł! Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł!
😍MEGA😍 Bezpośrednie loty na Sycylię za 152 PLN 🔥👏 😍MEGA😍 Bezpośrednie loty na Sycylię za 152 PLN 🔥👏
#2 PostWysłany: 19 Sty 2019 19:55 

Cyklon na Mauritiusie w grudniu 2018 to była taka... burza.
Gorsza pogoda i często mocny deszcz.

Oczywiście to nie był jakiś mocny cyklon, ale i tak nieco popsuł zdjęcia... bo bez słońca to nie to.
Kąpiel w oceanie super... woda cieplejsza od pogody i delikatny deszczyk co jakiś czas.

Reasumując - trafiłem na chyba delikatny cyklon, dało się przeżyć - a i te dwa mniej gorące dni dały lepszą aklimatyzację
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 08 Maj 2023 14:49 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 174 534
srebrny
jest sens lecieć z turkami w lutym?
2 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 09 Maj 2023 11:42 

Loty: 62
Kilometry: 158 379
Podpinam się pod pytanie wyżej :)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 09 Maj 2023 11:51 

srebrny
A co macie przeciwko Turkom?
 Profil Relacje PM off
Gregggor lubi ten post.

#6 PostWysłany: 09 Maj 2023 12:15 

Loty: 1080
Kilometry: 1 068 671
platynowy
Bo te cyklony są przez Turków. :lol:

#7 PostWysłany: 09 Maj 2023 15:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja kupilem MRU na luty 2024 liczac ze nie bedzie tak zle :)
Obejrzalem kilka filmow na yt z lutego kilka lat wstecz i wydaje sie ok, pewnie wszystko zalezy od szczescia, a tego akurat nie mam do pogody :)
Dlatego lecac z 2 letnim dzieckiem wybiore jakis hostel z grubymi murami :>

#8 PostWysłany: 15 Maj 2023 12:21 

Kilometry: 307 051
Witam
Także kupiliśmy w promocji Turkish na koniec lutego . Szukałem długo informacji na temat pogody i .... będzie piękne słońce lub będzie padać lub będzie cyklon ... nikt tego nie wie :D :D :D .

Ryzykujemy ponieważ dla nad najważniejsza jest wysoka temperatura a wilgotność nam nie przeszkadza. Takie 25 stopni w lipcu czy sierpniu to ja osobiście bym zmarzł :lol: :lol: :lol:

Jak coś, ktoś , gdzieś.... na temat tego wyjazdu to można połączyć siły ...
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 15 Maj 2023 13:48 

niebieski
Ten Mauritius to spędza sen z powiek. Styczeń-kwiecień niby najcieplej, ale to pora deszczowa. Od czerwca z kolei wg mnie jest za zimno jak na tropiki, pogoda 25 stopni i 17 w nocy? Morze 25 stopni to jak dla mnie jest zimne, wieczorem 20 stopni też nie powala. Wygląda jakby nie było idealnej pory na Mauritius w przeciwieństwie do np Seszeli.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 15 Maj 2023 13:52 

HON fly4free
@Raffles: byłem kilka lat temu pod koniec kwietnia; na 4 dni pobytu (była to część większego kółka) jeden dzień był z jakimiś przelotnymi deszczami , reszta ładna - słoneczna. Nie demonizowałbym więc tego.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 15 Maj 2023 13:59 
Awatar użytkownika

Loty: 118
Kilometry: 365 764
niebieski
Byłem dwa tygodnie w lipcu - było po 25 stopnie średnio i jak dla Nas bardzo ciepło natomiast rzeczywiście miejscowi taksówkarze byli w kurtkach :) My byliśmy po wschodniej stronie wyspy tj. wietrznej i jak byliśmy na plaży Flic en Flac po zachodniej stronie to tam było zdecydowanie cieplej - wiatr właściwie nie wiał.
W podsumowaniu wydaje mi się, że ilości stopni zawsze będzie ok ale bardziej kierowałbym się stroną wyspy i ewentualnymi wiatrami.
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 15 Maj 2023 15:44 

Kilometry: 307 051
Dziękuje za te wpisy o pogodzie , dobrze jest usłyszeć coś mądrego od kogoś kto tam był :)

My traktujemy ten wyjazd jak np. na Maderę ( nigdy z pogoda nie trafisz) i nastawiamy się deszcz aby nie było dysonansu w odczuciach , lepiej sie pozytywnie zaskoczyć .

Chcemy jeszcze wyskoczyć na Reunion , jak się da i pogoda pozwoli ...
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 15 Maj 2023 21:35 

niebieski
marek2011 napisał(a):
@Raffles: byłem kilka lat temu pod koniec kwietnia; na 4 dni pobytu (była to część większego kółka) jeden dzień był z jakimiś przelotnymi deszczami , reszta ładna - słoneczna. Nie demonizowałbym więc tego.

Byłeś chyba w najlepszym okresie w mojej teoretycznej ocenie tej destynacji. Jak popatrzeć na temperatury powietrza / morza / opadów to ten Mauritius wcale nie jest wg mnie całoroczną destynacją. Kilkanaście ostatnich lat mieszkałem w ciepłych, a wręcz gorących miejscach, także np dla mnie wieczory pod 20 stopni to za zimno jest żeby na dworzu siedzieć i się relaksować przy kolacji. W końcu trafiłem na ciekawy wpis rezydentki Mauritiusa po angielsku, co prawda sprzed 18 lat, ale jakie to ma znaczenie: https://www.trippy.com/vt/Mauritius-210 ... ident.html

Wg niej najlepsze i najcieplejsze miesiące to: wrzesień, październik, listopad, następnie marzec i kwiecień.

Pogoda i temperatury to jest mocno indywidualna sprawa. Ja uwielbiam jak morze ma 30 stopni, a temperatura w basenie nawet więcej np 32. Ktoś inny powie że zupa i nie da się w tym pływać. Dla kogoś 20 stopni i słońce to będzie już sygnał na krótkie spodenki i koszulkę, dla innych nie. No chyba że nie jadę z zamiarem nurkowania / odpoczynku na plaży.
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 19 Cze 2023 14:03 

No właśnie też chcemy z żoną lecieć w lutym.
Najpierw Malediwy za 7-8 nocy, potem chcemy na Mauritius. Tylko zastanawiam się nad tymi deszczami w tym okresie. Ryzyko jest.

W ogóle to priorytet Malediwy i tam lecimy. Potem chcemy albo Mauritius, Madagaskar, Sri Lanka lub Seszele
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 13 Lip 2023 14:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja po cichu licze, ze jeszcze Turkish zmieni cos w rozkladzie i przesune wyloty o 30 dni do przodu (maksymalna darmowa zmiana) i wtedy moj pobyt wypadnie w polowie marca.

Tez uwazam ze Mauritius jest ciezki to trafienia z pogoda, przelom marca/kwietnia jest idealny. Generalnie nie chce leciec na urlop w polskie lato, bo wtedy znosna pogode mam na miejscu

#16 PostWysłany: 15 Sty 2024 15:11 

Loty: 95
Kilometry: 189 103
niebieski
https://podroze.onet.pl/aktualnosci/cyk ... eo/h67mlkv
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 08 Lut 2024 20:50 

niebieski
Byłem na Mauritiusie i Reunion w marcu 2023 (dokładnie 11-26 marzec) oraz jestem w tym roku (27 stycznia - 10 lutego) - czyli w samym środku sezonu cyklonów. Zarówno rok temu, jak i teraz dwa tygodnie spokojnej pogody - czasem popołudniami trochę popada (max godzinę), ale jest to normalne w tej strefie klimatycznej. Fakt faktem w tym roku, ślady cyklonu Belal z połowy stycznia widoczne są na obu wyspach (na Reunion bardziej wiało i większość palm wygląda tak, jak by ktoś obciął ich połowę liści po jednej ze stron), na Mauritiusie cyklon pozostawił ślady w postaci dużych opadów - pojedyncze drogi się zapadły i do tej chwili zamknięte. Nie przeszkadza to w żaden sposób w zwiedzaniu. Znów miałem szczęście, bo od przyszłego tygodnia jest szansa na powrót do aktywności cyklonicznej.

Dla zainteresowanych, polecam śledzić codzienne biuletyny meteo wydawane przez służby meteo na Mauritiusie i Reunion:
- https://meteofrance.re/fr/cyclone
- http://metservice.intnet.mu/current-cyclone.php
 Profil Relacje PM off
tarman lubi ten post.
czarodziejka_bj uważa post za pomocny.

#18 PostWysłany: 27 Lut 2025 18:25 

Zbanowany
obecnie cyklon na mauritiusie...lotnisko zamknięte od środy. Wiadomo na jak długo ?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości