Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2069 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100 ... 104  Następna
Autor Wiadomość
#1921 PostWysłany: 18 Mar 2023 11:58 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Spróbowałem skorzystać z AirBnb. Przy rezerwacji prośba o weryfikację konta i przesłanie zdjęcia dokumentu tożsamości. Jak czytam, dostęp mają "upoważnieni pracownicy Airbnb", a zdjęcia są przechowywane "tak długo, jak jest to konieczne". Trochę to ostudziło mój zapał. A co wy o tym myślicie?
 Profil Relacje PM off  

🏛️Stolica filozofów i słońca ☀️🇬🇷 Przedłużony weekend w Atenach za 739 PLN ✈️💙 🏛️Stolica filozofów i słońca ☀️🇬🇷 Przedłużony weekend w Atenach za 739 PLN ✈️💙
OKAZJA❗ Tydzień w Nowym Jorku od 3100 PLN 🇺🇸 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel przy Times Square 😱🤩 OKAZJA❗ Tydzień w Nowym Jorku od 3100 PLN 🇺🇸 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel przy Times Square 😱🤩
#1922 PostWysłany: 18 Mar 2023 12:06 

Loty: 76
Kilometry: 112 935
Takie niestety reguły, ale możesz tak zrobić zdjęcie dowodu np, żeby nie było widać całego peselu, serii nr dow itp
Bardziej chodzi o imię i nazwisko, poźniej robisz sobie selfie i system porównuje czy ten gościu z dow i selfi to ta sama osoba
 Profil Relacje PM off  

#1923 PostWysłany: 18 Mar 2023 12:18 

srebrny
@piotrkr
Czy dobrze pamiętam, że wątpliwości miałeś już przy żądaniu skserowania dokumentu tożsamości we Włoszech? Twierdziłeś, że się nie zgodzisz, a potem grzecznie dałeś dokument i patrzyłeś, jak go kserują? ;)
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#1924 PostWysłany: 18 Mar 2023 12:51 

srebrny
@marcinkonra hmm jakby tak przeszło to bym się mógł zgodzić

@boots trochę tak było :(

Tzn raz przy zameldowaniu poprosili o paszport ale nic nie mówili o kserowaniu, poszliśmy na górę do pokoju, potem wracamy na dół a tam z piwnicy wychodzi mąż z kserem, nie chciałem mu tego wyrywać ;) Starsze miłe małżeństwo, wynajmowali pokój w swoim domu, jak im nie ufać? ;)

A drugi raz to chyba w przechowalni bagażu przy jakimś hotelu, kobieta poszła na zaplecze i zaczęła robić ksero, wiedziałem ale nie odważyłem się odezwać :( Widać było całą szafkę takich kser (od ludzi którzy zostawili bagaż). Oficjalna przechowalnia przy dworcu kolejowym była nieczynna, nie chciałem łazić cały dzień z ciężkim plecakiem... Sprzedałem się za wygodę ;(
 Profil Relacje PM off  

#1925 PostWysłany: 18 Mar 2023 12:56 

srebrny
No to skąd teraz kolejne obawy? A jak je masz, to nie korzystaj z tego portalu.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#1926 PostWysłany: 18 Mar 2023 15:12 

srebrny
-- 18 Mar 2023 15:09 --

Ależ obawy nigdy nie znikły!

Poza tym widzę różnicę między kserem fizycznym kiepskiej jakości, a zdjęciem przechowywanym gdzieś na serwerze. No i nie chodzi o to, żeby nigdy nikomu nie wysyłać swoich dokumentów, tylko żeby nie robić tego niepotrzebnie.

Co do nie korzystania, to aktualnie tak robię ;)

Zresztą rozczarowałem się. Oferta wcale nie lepsza niż na booking, a często gorsza. Współdzielona łazienka, daleko od centrum, a ceny wyższe. Spodziewałem się, że to raczej prywatne osoby wynajmują, więc jest taniej. A tu wygląda na to, że niby cena za noc niższa, ale są dodatkowe opłaty dla Airbnb i za sprzątanie, co przy krótkim pobycie znacząco podnosi cenę.

-- 18 Mar 2023 15:12 --

Inna sprawa, że ja wciąż tkwię w czasach, gdy nocleg kosztował 50/zł za dobę przy jednej osobie. Może teraz ceny 150 zł to norma. Ale w sumie to dziwne, ceny prawie jak we Włoszech...
 Profil Relacje PM off  

#1927 PostWysłany: 18 Mar 2023 18:16 
Awatar użytkownika

niebieski
@piotrkr A zdjęcie swojego paszportu w telefonie masz?

#1928 PostWysłany: 18 Mar 2023 19:07 

srebrny
Być może mam, musiałbym sprawdzić.

Ostatnio edytowany przez piotrkr, 19 Mar 2023 09:00, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#1929 PostWysłany: 19 Mar 2023 08:56 

Loty: 76
Kilometry: 112 935
U mnie przeszło, zdjęcie zrobione tylko 1 strony i to pod takim kątem ze tylko imię , nazwisko i zdjęcie są w miarę czytelne
Potem selfie, a za jakieś 5 minut info na maila, że weryfikacja pozytywna.
 Profil Relacje PM off  

#1930 PostWysłany: 25 Mar 2023 15:17 

srebrny
piotrkr napisał(a):
Zresztą rozczarowałem się. Oferta wcale nie lepsza niż na booking, a często gorsza. Współdzielona łazienka, daleko od centrum, a ceny wyższe. Spodziewałem się, że to raczej prywatne osoby wynajmują, więc jest taniej. A tu wygląda na to, że niby cena za noc niższa, ale są dodatkowe opłaty dla Airbnb i za sprzątanie, co przy krótkim pobycie znacząco podnosi cenę.

Trochę zmieniam zdanie o Airbnb. Może w Polsce nie jest konkurencyjne do Booking, ale za granicą (np Anglia, Norwegia) zdaje się być tańszą alternatywą...
 Profil Relacje PM off  

#1931 PostWysłany: 04 Kwi 2023 09:25 

dlugi_szmul napisał(a):
Jest jakiś działający kod/patent na zniżki/cashback na airbnb ewentualnie booking? Przeklikałem już z 15 znalezionych w necie ale niestety wszystkie lipne :/ 3 noce wartosc +/-3000zl

Podbijam, kojarzycie czy funkcjonują jakiekolwiek kody zniżkowe lub cos podobnego?
 Profil Relacje PM off  

#1932 PostWysłany: 04 Kwi 2023 09:33 

platynowy
Na rynku niemieckim oraz brytyjskim regularnie są promocje na karty podarunkowe airbnb. 10 albo 15 procent zniżki. Zawsze z zapisem że te promocje są przeznaczone dla rezydentów danego kraju.

W tej chwili widzę tylko coś takiego:

Cytuj:
Buy selected Airbnb vouchers worth €100 or more and get €10 Amazon promotional credit. Offer valid for a limited time as long as stocks last. Only one redemption per customer/customer. Enter the code AIRBNB23SPRI during the payment process. Offered by Amazon.de. (terms and conditions apply)
 Profil Relacje PM off
shoegaze uważa post za pomocny.

#1933 PostWysłany: 18 Kwi 2023 18:55 

Czy ktoś z was wczoraj lub dzisiaj miał podejrzane i nieautoryzowane transakcje z Airbnb? Na nieswoje rezerwacje?

Jakkolwiek dziwnie to brzmi, ale szukam dziury w całym :lol:
 Profil Relacje PM off  

#1934 PostWysłany: 26 Kwi 2023 15:42 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 546 135
srebrny
chyba idą fraudy jako AIRBNB, ale aribnb nic o tym nie wie.
u mnie próba na kartę KK której nigdy w airbnb nie było, rezerwacji też nie ma w airbnb

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#1935 PostWysłany: 26 Kwi 2023 17:47 
Awatar użytkownika

Loty: 121
Kilometry: 232 581
srebrny
przechwycono-numery-kart-kredytowych,181,29843&start=680

Sporo osób w powyższym temacie zgłasza ten problem :(

#1936 PostWysłany: 18 Lip 2023 21:31 

Loty: 16
Kilometry: 26 175
Próbowałem ostatnio zarezerwować coś w Bordeaux na wrzesień. Niestety zmusił mnie do tego fakt że po rezerwacji lotów jak wszedłem na booking to nie dość że prawie nic już nie było to jeszcze ceny jak z kosmosu 1000€ za apartament za dzień to za jakąś ruderę. Okazuje się że są tam jakieś mistrzostwa świata w rugby SIC! Nic nie udało się zarezerwować przez 24h więc rzuciłem okiem na Airbnb. Tu spoko wybór z kilkunastu apartamentów w miarę ok i cena spoko.
Problem zaczął się gdy chciałem je wynająć. Oczywiście gospodarz musi tu w większości przypadków potwierdzić (po 24h bez odpowiedzi rezerwacja wygasa) No i zaczęła się zabawa: oczywiście każda próba rezerwacji to zablokowanie na karcie ok 150€ i tak 1. 24h czekania brak odpowiedzi, kolejne kilka prób odmowa po kilku - kilkunastu godzinach. Po kilku dniach znalazłem że jest też opcja bez akceptacji gospodarza, wybór już mniejszy ale cóż coś znalazłem i mam. Jednak już dmuchając na zimne piszę po rezerwacji na whatsapp i co - przeprosiny ale obiekt już zajęty przez studenta. I jak nigdy nic odwołanie i tylko kolejna strata czasu na szukanie. Nawet już mi się nie chciało szukać czy Airbnb nie powinien w takim przypadku zapewnić coś w zamian skoro rezerwacja była już potwierdzona.
Ostatecznie wróciłem na booking i znalazłem najpierw coś średniego i drogiego a po jakimś czasie wpadło coś lepszego i tańszego więc zamieniłem i coś mam nadzieję mam.
Jedyny plus to że kasa z airbnb za każdym razem wróciła i nic się im nie zgubiło. Poza tym ten model to dla mnie jest porażka, na pewno już nie będzie to dla mnie opcja szukania noclegu.

#1937 PostWysłany: 18 Lip 2023 22:51 
Awatar użytkownika

złoty
Może taki sezon. Od tygodnia próbuję coś zarezerwować na Guam, i póki co miałem 3 przypadki wygaśnięcia rezerwacji po 24h i 2 odmowy, że niby akurat w moich datach host niezbyt może przyjąć gości...
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#1938 PostWysłany: 19 Lip 2023 10:49 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
@marrak ja z kolei od wielu lat korzystam z AirBnB i nigdy nie miałem takiej sytuacji, zawsze rezerwacja dochodziła do skutku i bez problemu. A mam już kilkadziesiąt takich rezerwacji.
Nie ma przymusu korzystania z AirBnB ale nie zniechęcałbym się na podstawie jednorazowego negatywnego doświadczenia.
Tak przy okazji: czy kontaktowałeś się z AirBnB w tej sprawie?
 Profil Relacje PM off  

#1939 PostWysłany: 19 Lip 2023 11:25 

srebrny
marrak napisał(a):
Jednak już dmuchając na zimne piszę po rezerwacji na whatsapp i co - przeprosiny ale obiekt już zajęty przez studenta. I jak nigdy nic odwołanie i tylko kolejna strata czasu na szukanie. Nawet już mi się nie chciało szukać czy Airbnb nie powinien w takim przypadku zapewnić coś w zamian skoro rezerwacja była już potwierdzona.

Nigdy nie kontaktuj się poza oficjalnym komunikatorem. Tylko w ten sposób będziesz mógł udowodnić co host napisał i co wykręcił.
Po odwołaniu rezerwacji przez hosta (nigdy nie rób tego sam), Airbnb powinno zapewnić Ci nowy nocleg, nawet droższy. Ewentualnie jeżeli nie ma noclegów lub nie są dla Ciebie odpowiednie dostajesz kupon na następny wyjazd, ja dostałem kiedyś chyba coś około +50% wartości pierwotnej rezerwacji.
Bez sensu odpuszczać, wystarczyło napisać do supportu Airbnb i temat zostałby załatwiony. Host wiele traci (np. status super hosta) przy odwołaniu rezerwacji z jego winy, ponadto są dla niego jakieś kary finansowe. Być może zamiast rezerwacji natychmiastowej miałeś jednak tylko zapytanie do hosta? Wtedy oczywiście rezerwacja nie musiała zostać przez niego potwierdzona bez podania przyczyny.
 Profil Relacje PM off  

#1940 PostWysłany: 07 Sie 2023 11:41 

Loty: 341
Kilometry: 691 144
złoty
Pierwszy raz mam problem z airBnB. Odwołany nocleg przez hosta, w zamian airBnB daje dodatkowo marne 30% środków na nocleg zastępczy. Coś tam znalazłem, ale gorszej jakości, przełknąłem to. Ale ten drugi też mi anulowano i wygląda na to, że jest tam jakiś problem z działaniem systemu airBnB, bo host twierdzi, że obiekt nie jest dostepny, a system pokazuje dostępność.
Zostało 2dni do tego noclegi i tym razem airBnB olewa sprawę totalnie. Zwrócili mi środki pomimo, że tego nie chciałem. Do dyspozycji mam nadal tylko te same 30% na koncie airBnB po pierwszym odwołaniu, pomimo, że stawki są już x2, a dostępnośc znikoma.
Jakie macie strategie na takie przypadki?
Rezerwować co jest i póki jeszcze jest i potem domagać się zwrotu? Czy czekać?
Mam ubezpieczenie z pko infinite, zajrzę czy ono coś w takich przypadkach pokrywa, ale wątpie.
AirBnB odpisuje niechętnie, oddzwaniają po 2-3h i to z hinduskim angielskim. Masakra.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2069 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100 ... 104  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości