Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Temat od dawna nie aktualizowany w pierwszym poście, słuzy jedynie do luźnej wymiany informacji nt. stref tranzytowych
Informacji na temat przesiadek na poszczególnych lotniskach można również szukać w wątkach dedykowanych dla krajów w sekcji Lotniska i dojazd do nich

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 541 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28  Następna
Autor Wiadomość
#521 PostWysłany: 12 Mar 2023 18:09 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 569
Kilometry: 1 186 630
wtak napisał(a):
We WRO jest tranzyt z non Schengen na krajówkę ?
A Schengen-Schengen ? Dasza raczej nie będzie a orzylocie. Kompletnie nie pamietam jak tam się wysiada z samolotu.
nick uważa post za pomocny.

Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników? Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników?
TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę) TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę)
#522 PostWysłany: 12 Mar 2023 18:15 
Awatar użytkownika

platynowy
@oskiboski WRO i Schengen-Schengen bez problemu - 2 min dreptania za strzalkami schodkami na gore (ew. winda :-)) Pamietam, ze u mnie bylo z rekawa. Z plyty pewnie tez da rade.
NONSchengen-Schengen, pewnie nigdzie w PL nie da rady, bo najpierw trzeba wyladowac na immigration/bramkach ABC, a wtedy inna sciezka, juz tylko na landside.
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.
oskiboski uważa post za pomocny.

#523 PostWysłany: 12 Mar 2023 18:47 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 569
Kilometry: 1 186 630
W WAW można bez „wychodzenia” ale security po przylocie z non-Schengen jest obowiazkowe
jaco027 lubi ten post.

#524 PostWysłany: 28 Kwi 2023 07:59 
Awatar użytkownika

platynowy
PMI lot FR wyjście z rękawa bezposrednio na airside, concourse C.
 Profil Relacje PM off  

#525 PostWysłany: 30 Maj 2023 20:56 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Czy ktoś ma tegoroczne doświadczenia z lotniskiem OSL? Szukajka daje słabe wyniki.

#526 PostWysłany: 29 Cze 2023 18:18 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Kuwejt, KWI - wyjście z rękawa bezpośrednio na airside.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
NBE322 uważa post za pomocny.

#527 PostWysłany: 27 Lip 2023 14:32 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
przy okazji propozycji kolegi @grondo viewtopic.php?p=1632202#p1632202
pytanko czy w TRN istnieje coś takiego jak tranzyt?
 Profil Relacje PM off  

#528 PostWysłany: 23 Wrz 2023 12:12 
Awatar użytkownika

Loty: 342
Kilometry: 430 363
srebrny
Gadekk napisał(a):
Czy ktoś ma tegoroczne doświadczenia z lotniskiem OSL? Szukajka daje słabe wyniki.
Trochę spóźnione, ale jest strefa. Wyjście z Norwegiana (GDN-OSL) do strefy tranzytowej i czekanie na drugi samolot do PL.
Dzisiaj sprawdzane
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Gadekk uważa post za pomocny.

#529 PostWysłany: 23 Wrz 2023 12:29 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@Martinuss dzięki, ale jak ostatnio leciałem KTW-OSL FR to wyrzucili nas na landside, a lecąc KRK-OSL W6 podobnie jak Ciebie na airside. Nie wiem, od czego to zależy. Krótka przesiadka byłaby bardzo risky
3 ludzi lubi ten post.
Martinuss uważa post za pomocny.

#530 PostWysłany: 02 Lis 2024 20:01 

srebrny
Na ile wykonalna jest przesiadka w styczniu w ramach wieczornej rotacji LOT w ARN lub OSL, a jeśli tak to gdzie będzie to łatwiejsze do wykonania ?
Loty wg rozkładu na Embraerach. NIe wiem jakie są szanse że boarding będzie przez rękaw.
Jak bardzo ryzykowne jest takie połączenie ? (stawką jest lot międzykontynentalny).

#531 PostWysłany: 02 Lis 2024 23:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Zima, wieczorna rotacja - dla mnie mocno ryzykowne.

#532 PostWysłany: 03 Lis 2024 00:20 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
SPLDER napisał(a):
Jak bardzo ryzykowne jest takie połączenie ? (stawką jest lot międzykontynentalny).

Tym pytaniem w zasadzie sam dałeś sobie odpowiedź.
Ja brałbym ARN, bo tam chyba łatwiej o tańszy nocleg. Przylecieć dzień wcześniej i nie stresować się każdą upływającą minutą.
SPLDER lubi ten post.

#533 PostWysłany: 03 Lis 2024 04:22 

srebrny
@Sudoku

Wbrew pozorom nie jest to takie oczywiste.

Mam wylot z ARN 19:30, a lot do USA następnego dnia po południu. Jeśli okazałoby się że samoloty LOTu w ARN zawsze korzystają z rękawa to bezpieczniej jest polecieć wieczorną rotacją. Biorąc poranny lot zawsze jest ryzyko że zostanie on odwołany a na wieczorny nie będzie już miejsc. Przy tej samej rotacji nie ma takiego problemu.

Przy porannej rotacji miałbym lot z Poznania o 5:40, a tutaj ryzyko odwołania jest już większe. Do tego dochodzą problemy logistyczne, bo musiałbym lecieć z bagażem i w Sztokholmie byłbym z nim uziemiony aż do otwarcia checkin na lot powrotny.

Pamięć jest zawodna, ale wydaje mi się że dawniej w ARN LOT zawsze korzystał z rękawa.

//Edit - nie wiem czy problem się sam nie rozwiązał, bo z tego co widzę w relacjach system LOT nie ogarnia OLCI z ESTA.

#534 PostWysłany: 03 Lis 2024 16:51 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 86 397
srebrny
jaco027 napisał(a):
WRO i Schengen-Schengen bez problemu - 2 min dreptania za strzalkami schodkami na gore (ew. winda :-)) Pamietam, ze u mnie bylo z rekawa.

A co jeśli nie mam kolejnego lotu i sprobuje pójść np.do saloniku lub bezcłowego? Jest to możliwe?

#535 PostWysłany: 03 Lis 2024 17:15 
Awatar użytkownika

platynowy
Mozliwe ale...O ile Cię wpuszcza do saloniku. W "bezclowym" zakupy mogą się nie udać bez BP.
 Profil Relacje PM off  

#536 PostWysłany: 10 Sty 2025 18:05 
Awatar użytkownika

platynowy
Czy na VCE Venice Marco Polo jest przejście z arrivals do departures, znaczy sie czy wychodzi się na airside? wg mapki moze jest, może nie ma...
https://www.veneziaairport.it/en/at-the ... -maps.html
 Profil Relacje PM off  

#537 PostWysłany: 28 Lip 2025 10:32 

niebieski
Tymczasem w USA testuja cos co przypomina normalny tranzyt: https://www.cntraveler.com/story/tsa-on ... w-it-works

Na razie bardzo to ograniczone, ale krok w dobrym kierunku.
 Profil Relacje PM off  

#538 PostWysłany: 01 Wrz 2025 11:58 

danziger napisał(a):
olus napisał(a):
No w rejestrowanym to wiadomo. Chodzi mi o podręczny oczywiście czyli w praktyce zakupy z wolnocłowego.
Zainteresowało mnie to co napisałeś, bo miałam taką sytuację: lot Seul-Amsterdam-Warszawa, na lotnisku w Seulu powiedziano nam, ze nie mozemy kupic plynów w sklepie wolnocłowym bo je nam odbiorą w AMS. Argumentem bylo to, ze tam nie ma strefy tranzytowej i trzeba przejsc kontrolę bezpieczenstwa. Natomiast poinformowano nas tez, ze przy transferze przez inne europejskie lotniska (i tu padły nazwy jakichs miast, niestety nie pamietam jakich, ale były one w Unii), płyny mogłabym przewieźć bo nie wychodzi się poza strefę tranzytową.
Teraz więc jestem ciekawa, czy ta kontrola płynow po przylocie spoza Unii jest zawsze (jesli ma się transfer), czy tylko w niektórych miejscach. W sumie warto to wiedziec, zeby potem nie trzeba było wyrzucać zakupów.

Z Amsterdamem potwierdzam. Leciałem CUN-AMS-WAW i niestety w Amsterdamie część paxów z flaszkami płakała rzewnie. W strefie tranzytowej trzeba było przejść również przez strefę bezpieczeństwa i płyny choć były zapakowane i zabanderolowane w meksykańskim tax-free zostały zarekwirowane i nie było żadnej gadki żeby je zachować. :(

Czy coś się zmieniło w temacie AMS w ostatnich latach? Lecę WAW-AMS -EDI (Edynburg) linią KLM, mam się szykować na powtórne security w AMS?
 Profil Relacje PM off  

#539 PostWysłany: 01 Wrz 2025 12:11 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

amsterdam-schiphol-przesiadka,1299,94934
 Profil Relacje PM off
anka_ww lubi ten post.

#540 PostWysłany: 01 Wrz 2025 12:26 

niebieski
Leciałem podobną trasą pare tygodni temu. Nie ma kontroli bezpieczenstwa w tym przypadku - wychodzisz na airside rękawem, 15 min spaceru do kontroli paszportowej, 20 min stania w kolejce (nieważne że niby są stanowiska EU/EEA oraz All passports - kolejka jest jedna :cry: ), 10 min spaceru do bramki.
 Profil Relacje PM off
anka_ww uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 541 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości