Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 17 Cze 2022 17:06 

Czy ktoś może napisać jak wygląda transport publiczny w Chiang Mai. Głównie chodzi mi o dojazd z centrum miasta do Wat Phra That Doi Suthep i Wat Pha Lat który jest trochę oddalony od centrum
 Profil Relacje PM off  

Przedłużony weekend w sercu Alicante 😍🏖️ Loty + hotel w centrum za 789 PLN ✈️ Przedłużony weekend w sercu Alicante 😍🏖️ Loty + hotel w centrum za 789 PLN ✈️
🚨Tajlandia w cenie Bałtyku🚨 Wycieczka na Phuket za 2780 PLN 🤯 Loty i ⭐⭐⭐⭐ hotel 🌴😎 🚨Tajlandia w cenie Bałtyku🚨 Wycieczka na Phuket za 2780 PLN 🤯 Loty i ⭐⭐⭐⭐ hotel 🌴😎
#2 PostWysłany: 17 Cze 2022 22:39 

Loty: 958
Kilometry: 1 494 682
niebieski
Te obiekty nie są zbyt daleko od Chiang Mai więc chyba najlepiej tuktukiem.
Stronka komunikacji publicznej, niestety tylko w wersji krzaczastej
https://chiangmaibus.org/
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 05 Sty 2023 05:58 
Awatar użytkownika

Loty: 218
Kilometry: 476 321
srebrny
no to chyba najlepiej próbować z czerwonymi pickupami, aktualna cena 30THB od osoby.

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 05 Sty 2023 11:12 

złoty
@zawiert Skoro już odkopałeś temat, to ja tylko dodam że raczej nie polecam łapać songthaewów (czyli ów czerwonych pickupów) z ulicy, bo dowiozą i tak zapewne tylko do granic miasta (okolice Chiang Mai Zoo), gdzie trzeba będzie wziąć kolejny już do Doi Suthep. Postój songthaewów do Doi Suthep jest przy bramie północnej (Chang Phuak Gate) i stamtąd trzeba jechać, żeby nie przepłacić.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 05 Sty 2023 11:38 

Polecam pieszo. Ok 2 h w jedną stronę.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 05 Sty 2023 12:58 
Awatar użytkownika

srebrny
No tak, mnie generalnie dziwi transport w Tajlandii w tym roku (jestem tu 5 dzień). W BKK to żarty jakieś - próbowałem złapać cokolwiek z okolicy BRT Thong Lor do Lumpini Park (spacerem 1h) w niedzielny poranek i tuktuk wołał 400 na start do 300 schodił, taksa z ulicy tak samo, Grab nikt nie podjął kursu za 200 i ostatecznie jechaliśmy BRT 4 stacje za jakieś 130 (jest nas 5) i potem z buta.

Tutaj w chiang mai to też słabo.
Po przylocie świadomie na lotnisku brałem taksę z kwitka za 250B, wiem że mocno przepłacone, ale mamy 4 duże plecaki i jest nas 5 osób, więc od razu taksiarze kręcą nosem i chcą dopłat za byle-co, a o 22:00 nie chce mi się użerać z taksiarzami i dziećmi moimi i biorę co jest byle pod hotel. Gdybym był sam to wiadomo inna bajka, ale to 15 lat temu ;)
Poza tym zrobiłem dwa kursy z old town do Bangkok Hospital Chiang Mai (wizyty, szpital wyznaczył ubezpieczyciel), 15km, Grab od ręki dostępny ceny 150-200B (różnie liczył).
Pojechaliśmy też na jakiś targ po kiełbasę i złapaliśmy z ulicy czerwonego gościa (2 osoby), przez moją niewiedzę zapłaciłem mu 100B zamiast 60B bo na tyle się zgodził (aleśmy się nie dogadali).

Mam silny opór przed wynajęciem auta (brak kasy), a skutery odpadają, bo w taj-stylu z dzieciakami i żoną nie pojadę :), więc zdany jestem na transport lokalny. Zobaczymy jak pójdzie, bo chcemy do jakiegoś zoo pojechać itp.

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off
makdeb lubi ten post.

#7 PostWysłany: 08 Sty 2023 08:58 
Awatar użytkownika

srebrny
Czerwone ławki można łapać tez grab ale jest kilka problemów - w mieście stawka jest zamienna i wychodziło nas zwykle taniej niż grab samochód - ale płatność tylko gotówka i nikt nie marudzi ile osób. Chociaż na 5 kursów małym grab nikt się nie czepiał ze żona do tylu wsiada z 3 dzieci (czyli zupełnie jak w Ameryce Pd).

Natomiast dzisiaj przy niedzieli żaden z graba nie chciał jechać w jedna stronę w górę do świątyni - kurs apka wyceniała na 260-280, gość przyjeżdżał i mówił ze on poczeka na nas bo one way mu się nie kalkuluje. Ostatecznie wzięliśmy za 600, ale nie trzeba było łazić. Mysle ze przy 5 osobach wiele bym nie zaoszczędził robiąc to składaniem połączenia do zoo i dalej czy tez spod bramy.

Profil Relacje PM off
makdeb lubi ten post.

#8 PostWysłany: 09 Sty 2023 14:31 
Awatar użytkownika

srebrny
Oficjalna cena z Doi Suthep na dół do północnej bramy to 80thb od osoby. Tak jakby ktoś pytał ;)

Profil Relacje PM off
makdeb lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość