Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2940 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135 ... 147  Następna
Autor Wiadomość
#2621 PostWysłany: 13 Mar 2022 19:45 

srebrny
Przejdzie bez problemu. Przecież masz wszystko co potrzeba: imię i nazwisko :)
 Profil Relacje PM off  

City break we Włoszech 🇮🇹 Wenecja z Warszawy za 869 PLN 🛥️ 🎭 City break we Włoszech 🇮🇹 Wenecja z Warszawy za 869 PLN 🛥️ 🎭
Tam słońce będzie świecić nawet jesienią ☀️🍂 Cypr na tydzień za 1879 PLN 🏝️🌊 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem 🍴 Tam słońce będzie świecić nawet jesienią ☀️🍂 Cypr na tydzień za 1879 PLN 🏝️🌊 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem 🍴
#2622 PostWysłany: 13 Mar 2022 21:16 

Loty: 51
Kilometry: 56 083
Jest wszystko co potrzebne, ale jednak nazwisko błędnie zdublowane i pojawiające się w imieniu. Mam obawy, ze na bramce się o to przyczepią, a w sumie nigdzie nie spotkałem się by ktoś miał doświadczenia z podobnym problemem. Niemniej jednak miło przeczytać taką odpowiedź :) Mam nadzieję, że tak będzie.
Oczywiście będę próbował jutro dodzwnić na inoflinię i tam się wypytać.

Przy okazji urodziło mi się jeszcze jedno pytanie. Zakładam, że na Security Checku nikt się tym nie przejmie, ale dochodze do gate'a i tam już robią problemy.
Czy w takiej sytuacji współpasażer po prostu nie będzie mógł polecieć i zostaje go tylko 'porzucić' na lotnisku? :)
Jeśli dobrze pamietam zmianę nazwiska na lotnisku można zrobić do 2/3 godzin przed odlotem i jestem ciekaw jak to jest w praktyce.
 Profil Relacje PM off  

#2623 PostWysłany: 13 Mar 2022 22:18 

srebrny
@Tyraf Jest szansa,że potraktowane to będzie na równi z przestawieniem kolejności imienia z nazwiskiem i dokonają darmowej korekty zgodnie z informacją na ich stronie "W przypadku pomylenia imienia z nazwiskiem, skontaktuj się z telecentrum Wizz Air w celu dokonania korekty. Korekta ta jest bezpłatna i opłata za transakcję realizowaną przez telecentrum nie zostanie pobrana."
 Profil Relacje PM off  

#2624 PostWysłany: 13 Mar 2022 22:35 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Tak w sumie przy lotach w normalnych liniach można się obawiać tego bo paszport i dowód jest skanowany i taki błąd zaraz wyskoczy. W landrynie czy rajanerze tego nie spradzwają elektronicznie, Pani przy gate czyta i tyle... Ja bym to olała..
 Profil Relacje PM off  

#2625 PostWysłany: 16 Mar 2022 19:07 

Loty: 51
Kilometry: 56 083
Połączyłem się z Wizzairem. Poprawii dane bez dodatkowych opłat :)
 Profil Relacje PM off  

#2626 PostWysłany: 03 Kwi 2022 14:34 

złoty
Cześć,

Zapewne kojarzycie ofertę Aer Lingusa na loty do Stanów przez gotogate (gtg) i innych partnerów dostępną w lutym. Skorzystałem z tej oferty i kupiłem sobie loty na sierpień na trasie:
PRG-DUB-JFK i LAX-DUB-BER.

Niestety - dosłownie 5 minut po dokonaniu rezerwacji - zauważyłem, że zrobiłem literówkę w swoim imieniu - zamiast "JAROLAW" wpisałem "JAROSLAE". Od razu zadzwoniłem do gtg i przekazano mi, że zajmą się tematem i dadzą znać. Otrzymałem od nich maila o takiej treści: "Hi Jarosław, With regards to your request, we would like to inform you that we added a remark in the airline's system providing the correct name: MR (nazwisko)/JAROSLAW. Kind regards, Christos T Gotogate". Zadzwoniłem od razu to Aer Lingusa i powiedzieli mi, że nie widzą u siebie żadnej poprawki i że sami też nie mogą tego poprawić i może to zrobić wyłącznie gtg. Nagrałem rozmowę i mam też potwierdzenie z messengera oficjalnego konta Aer Lingus, w której konsultant stwierdza że poprawka do 3 liter jest darmowa i wystarczy, że gtg zadzwoni do Aer Lingus w moim imieniu i wtedy poprawka zostanie wprowadzona od ręki. Przekazałem to gtg i w odpowiedzi dostałem maila, że poprawka=utworzenie nowej rezerwacji i że proponują mi dopłatę z tego tytułu kwoty ponad 1500 zł i miałem na to 4 godziny. Odmówiłem tej płatności i sprawę skierowałem do Europejskiego Centrum Konsumenta. ECK ze zgromadzonymi przeze mnie dowodami przyznała mi rację (telefonicznie), jednakże sprawa jest w toku i potrwa jeszcze co najmniej kilka tygodni i szczerze mówiąc nie wróżę jej sukcesu i jestem prawie pewien, że gtg i tak postawi na swoim.

W jednej z rozmów GTG powiedziało mi, że bilety zostały przez nich kupione od Hahn Air. Po wygooglowaniu, jest to firma B2B - podjąłem z nimi próbę kontaktu w celu poprawy tej literówki, ale dostałem odpowiedź że są firmą B2B i tylko GTG może się do nich zwracać w moim imieniu, ja nie mogę. GTG mi przekazało, że to decyzją Hahn Air literówka nie może zostać poprawiona tylko trzeba wystawić nową rezerwację. W każdym kontakcie z nimi mówią mi, że linia lotnicza nie wyraziła zgody na poprawę literówki. Jako linia lotnicza mają na myśli Hahn Air, a nie Aer Lingusa.

Skontaktowałem się z operatorem odpraw na lotnisku w Pradze (firma Menzies) żeby się dowiedzieć jak oni podchodzą do literówek, jeśli taką zauważą przy odprawie jakiegoś pasażera i mailowo dostałem odpowiedź o treści "Hello, one letter shoud be ok. Best Regards P."

I teraz kilka pytań do Was:
1. Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł co mogę zrobić w tej sprawie i do kogo uderzyć?
2. Czy ktoś z Was był w podobnej sytuacji, że miał wykupione loty do Stanów z literówką? Czy udało się Wam w takim przypadku normalnie wylecieć czy odmówili boardingu?
3. W takiej sytuacji lepiej, żebym zrobił odprawę online i walił głupa przy bramce czy zrobić odprawę na lotnisku i liczyć na ludzkie podejście?
4. Na messengerze Aer Lingus napisał mi, że nie będę miał problemu z odprawą bo agent może poprawić literówki, ale lotnisko w Pradze już mi przekazało, że nie mają możliwości w swoim systemie odpraw Aer Lingusa, żeby poprawiać jakiekolwiek literówki. Czy screeny rozmów z Aer Lingusem są jakkolwiek wiążące w takich sytuacjach? Jeśli wydrukuję treści rozmów z nimi i pokażę na lotnisku, że mi napisali że wszystko będzie w porządku, to czy będzie to miało jakąkolwiek moc sprawczą? Tutaj wrzuciłem screeny rozmów z nimi: https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing

Mam nadzieję, że całość opisałem dosyć jasno i klarownie. Do feralnego wylotu zostały niecałe 4 miesiące :)
 Profil Relacje PM off  

#2627 PostWysłany: 03 Kwi 2022 14:40 

srebrny
jest JAROSLAE zamiast Jaroslaw? nie powinno byc problemow wiekszych.
 Profil Relacje PM off  

#2628 PostWysłany: 03 Kwi 2022 14:41 

złoty
@ibartek

Tak, dokładnie jest JAROSLAE zamiast JAROSLAW.

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny

Ostatnio edytowany przez Abcn, 03 Kwi 2022 18:54, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#2629 PostWysłany: 03 Kwi 2022 14:41 

srebrny
Ja bym to olał i zostawił, jak jest.
 Profil Relacje PM off  

#2630 PostWysłany: 04 Kwi 2022 17:28 
Awatar użytkownika

srebrny
@jaras724 z drobnymi literówkami (zazwyczaj do 3 znaków) większość linii nie robi problemów. Gdybyś na bilecie miał ZDZISIEK, a miał być JAROSŁAW to gorzej, natomiast w tej sytuacji jak piszą koledzy nie przejmuj się ;)
 Profil Relacje PM off  

#2631 PostWysłany: 09 Maj 2022 13:22 

Czesc
Kupiłam właśnie bilet do Burgas przez serwis kiwi.com.
lecę linia Ryanair.
Mam w rezerwacji nazwisko wpisane w formie męskiej, zamiast ...a jest ...i.
płacić za zmianę czy można to zrobić bezpłatnie?
Nie będzie problemu z pośrednikiem bądź na bramce?
 Profil Relacje PM off  

#2632 PostWysłany: 09 Maj 2022 13:33 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie będzie problemu
 Profil Relacje PM off  

#2633 PostWysłany: 09 Maj 2022 14:10 

złoty
Ale też ma 1 czy 2 dni na darmową poprawę. A jej to przeszkadza 8-)

Choć jak przez kiwi. com to faktycznie tym, bym się nie martwił
bilet-kupiony-przez-kiwi-com-a-karta-pokladowa-ryanair,225,160647&p=1519504&hilit=Kiwi#p1519504
 Profil Relacje PM off  

#2634 PostWysłany: 09 Maj 2022 14:32 

niebieski
dg72 napisał(a):
Ale też ma 1 czy 2 dni na darmową poprawę. A jej to przeszkadza 8-)

Choć jak przez kiwi. com to faktycznie tym, bym się nie martwił
bilet-kupiony-przez-kiwi-com-a-karta-pokladowa-ryanair,225,160647&p=1519504&hilit=Kiwi#p1519504

Nie ma w Kiwi czegos takiego jak darmowa poprawa wiec nie rozumiem o czym jej piszesz ze "jej to przeszkadza".
W kiwi to koszt chyba 20-30euro.

Pytanie bylo czy jesli nie zmieni "a" z "i" to czy na lotnisku beda robic problem.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 09 Maj 2022 20:04, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#2635 PostWysłany: 09 Maj 2022 14:34 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

No to napisac na chat w Ryanairze. Do 3 liter jest darmowa zmiana
 Profil Relacje PM off  

#2636 PostWysłany: 09 Maj 2022 14:38 

złoty
-- 09 Maj 2022 14:35 --

Można to załatwić czy spróbować zmienić przez czat Ryanair, nawet jak to rezerwacja przez kiwi.

Ale to w sumie błahy problem, rezerwacje przez kiwi powoduje nieco inny. Patrz link wyżej.

-- 09 Maj 2022 14:38 --

Zeus napisał(a):

Gdyby nie przez kiwi, to

Bez obaw – klienci, którzy złożyli rezerwację lotu bezpośrednio w witrynie Ryanair.com mają 48-godzinny okres karencji od czasu dokonania pierwotnej rezerwacji, podczas którego mogą bezpłatnie skorygować wszelkie drobne błędy (np. błędy pisowni imienia i nazwiska).

IMG-19.jpg
 Profil Relacje PM off  

#2637 PostWysłany: 09 Maj 2022 14:41 

niebieski
-- 09 Maj 2022 15:38 --

Zeus napisał(a):

Przeciez w Ryanair chat jest wylacznie po podaniu numeru rezerwacji. Chodzi o Rynairowska rezerwracje a nie przez posrednika Kiwi. Kiwi ma swoja numeracje.
Czyli nie da sie tam nic zrobic bo Kiwi nie wysle jej takiego numeru od razu po zakupie (nie wiem czy w/g wysle)

-- 09 Maj 2022 15:41 --

Zeus napisał(a):

Gdyby nie przez kiwi, to

Bez obaw – klienci, którzy złożyli rezerwację lotu bezpośrednio w witrynie Ryanair.com mają 48-godzinny okres karencji od czasu dokonania pierwotnej rezerwacji, podczas którego mogą bezpłatnie skorygować wszelkie drobne błędy (np. błędy pisowni imienia i nazwiska).

IMG-19.jpg[/quote]

Jak pisalam - wtedy gdy masz nr rezerwacji od Ryanair ehhh
Kiwi ma swoj wewnetrzny i nie wysyla - przynajmniej od razu .
 Profil Relacje PM off  

#2638 PostWysłany: 09 Maj 2022 14:42 

złoty
Czyli @beata123 osoby z małym doświadczeniem powinny się zastanowić, czy rezerwacja przez ota, by zaoszczędzić kilka zł, ma sens i jest warta nerwów.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#2639 PostWysłany: 09 Maj 2022 14:44 

niebieski
dg72

tego nie neguje. Ale jak widac osoby z wiekszym doswiaczeniem tez moga wpasc w polapke - czytaj Wasze podpowiedzi wyzej

Jak cos dla osob ktore nadal uwazaja ze sie da za pomoca chat Ryanair zmianic rezerwacje od Kiwi to wyglada tak :D

Załączniki:
ry.jpg
ry.jpg [ 40.35 KiB | Obejrzany 18801 razy ]

Ostatnio edytowany przez Abcn 09 Maj 2022 19:58, edytowano w sumie 2 razy
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#2640 PostWysłany: 09 Maj 2022 14:48 

złoty
-- 09 Maj 2022 14:48 --

A tobie o co chodzi???????

Z bootem i tak nie porozmawiasz. Wcześniej napisałaś, że jak się ładnie poprosi to ten nr kiwi przesyła.

-- 09 Maj 2022 14:48 --

beata123 napisał(a):
. Ale jak widac osoby z wiekszym doswiaczeniem tez moga wpasc w polapke - czytaj Wasze podpowiedzi wyzej

Jak cos dla osob ktore nadal uwazaja ze sie da chat wyglada tak :D
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2940 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135 ... 147  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości