Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 196 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Jordania - covid19
#141 PostWysłany: 13 Gru 2021 09:04 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Przecież nie po to jechali taki kawał do roboty, żeby teraz pomagać innym.
To oni są w potrzebie, na dorobku. To bardzo odpowiedzialne zadanie.
3 ludzi lubi ten post.

❗Bali w sezonie na DWA tygodnie 😱 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2671 PLN 🤩 ❗Bali w sezonie na DWA tygodnie 😱 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2671 PLN 🤩
🔥Weekend i loty w świetnych godzinach ✈️ City break w Atenach z 4⭐ hotelem w centrum za 699 PLN 😍 🔥Weekend i loty w świetnych godzinach ✈️ City break w Atenach z 4⭐ hotelem w centrum za 699 PLN 😍
#142 PostWysłany: 13 Gru 2021 09:56 
Awatar użytkownika

Loty: 237
Kilometry: 445 274
srebrny
jaco027 napisał(a):
No to od najbliższej niedzieli trzeba dorzucić circa 160PLN za test PCR na miejscu...a juz bylo tak fajnie... :-(

Biznes szczepionkowy wchodzi w fazę bezczelności wg mnie. Mamy szczepionki, a przed wylotem do Jordanii musiałem mieć test PCR (ważny max 72h), a teraz po przylocie do Jordanii, obowiązkowy test PCR (160zł). Czyli pomimo zaszczepienia robi się testy już przy każdej okazji. To jakaś masakra.
Tydzień temu na lotnisku w Ammanie, widziałem z 10 gotowych stanowisk do robienia testów PCR, przy sprawdzaniu dokumentów. To już wiem dlaczego.
3 ludzi lubi ten post.

#143 PostWysłany: 13 Gru 2021 11:56 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Konsul węgierski był nieco bardziej pomocny niż Ambasada RP w Ammanie i chyba rozwiewa wszelkie wątpliwości wjazdu do Akaby. :( :(

Załączniki:
aqaba.png
aqaba.png [ 34.29 KiB | Obejrzany 1469 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#144 PostWysłany: 16 Gru 2021 10:05 

Loty: 14
Kilometry: 23 177
złoty
Kacper Szymanski napisał(a):
Dostałem odpowiedź od Ambasady RP w Ammanie nt. wytycznych wjazdu do Akaby, w sumie jest dość śmieszna bo Ambasada RP "radzi" :lol: :lol: by stosować się do wytycznych lotów do Ammanu. Szkoda, że nikomu tam na miejscu nie chcę się "ruszyć" i pomóc, bo źródeł jest wiele, jedne, że można lecieć bez testu, drugie, że potrzebne są 2 testy co daje około 400zł na osobę.

Wczoraj dzwoniłem do sekcji konsularnej MSZ i miła Pani zapewniła, że przekażą do placówki w Ammanie nasze wątpliwości co do warunków wjazdu do Aqaby. Odpowiedź ma się pojawić na stronie MSZ najpóźniej do końca tygodnia, ale wiadomo: إن شاء الله, inshallah.
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 20 Gru 2021 11:22 

4 x test na covid aby polecieć do Jordanii i wrócić do Polski 24.12-27.12 ( 3 x PCR + 1x antygenowy)
Od dnia 12 grudnia pełen cykl szczepień nie zwalnia z obowiązku przeprowadzenia testu PCR po przylocie do Jordanii ani z obowiązku wykonania testu PCR na 72 godz. przed wylotem.
Czyli rozumiem że jeden test PCR robimy w Polsce a drugi na lotnisku w Jordanii. Czy ktoś wie ile czeka sie ma wynik testu PCR na lotnisku po przylocie? Bo w Polsce to 24 godziny a tutaj szybciej to robią?
Na powrót :
Zasady dla podróżnych przybywających do Polski spoza Unii Europejskiej, spoza strefy Schengen oraz spoza Turcji : test wykonany w ciągu 24 godzin przed przekroczeniem granicy, licząc od momentu wyniku testu. ​​​​ Test przed przylotem do Polski Rodzaj testu: RT-PCR lub antygenowy.
Czyli aby wrócić do Polski -Jordania wymaga testu PCR przed wylotem 72 godziny a Polska Wymaga testu RT-PCR lub antygenowy. na 24 godziny przed powrotem. Czyli są dwa testy przed powrotem do Polski i zastanawiam się czy ten test Jordański i Na poczet Polski mogę wykonać na lotnisku 3 godziny przed wylotem w Jordanii? ( bo w Polsce PCR dzień wcześniej robię bo czas oczekiwania na wynik do 24H w Polce …jakim cudem oni to robią od ręki…) Zastanawiam się też czy test który wykonam w piątek po przylocie PCR 24.12 o 11 30 może być uznany w poniedziałek 27 jak wylatuję ? bo na styk mieszczę się w 72 h Może ktoś leci z Poznania w tym samym kierunku 24 grudnia i też się nad tym zastanawia? W każdym razie mamy mieć cztery testy , a ja się zastanawiam czy może wystarczą trzy jeśli zmieszczę się w 72 godzinach. Zastanawia mnie też czas bo wiadomo, że antygenowy to 30 minut i masz wynik, a oni na lotnisku robią PCR i też od razu wynik mi fundują jak to u nich działa? Czytam to wszystko od wczoraj i znalazłam to forum aby się utwierdzić czy dobrze to wszystko analizuje. Dziękuję za pomoc w analizie, pozdrawiam Karolina
 Profil Relacje PM off  

#146 PostWysłany: 20 Gru 2021 13:32 

Wylatywaliśmy 22 Listopada, o 11 30 przylot i dokładnie 14:43 na maila wynik testu PCR.

#147 PostWysłany: 20 Gru 2021 17:51 

Mam lot dla 3 osób w dniach 2.1-9.1. od BUD do AQJ. Wszyscy zaszczepieni, zgodnie z informacjami na stronie Wizzair i czacie (w momencie dokonywania rezerwacji) powiedzieli, że nie potrzebuję testu PCR. Teraz na tym forum przeczytałem, że będę potrzebować przed lotem jak i po wylądowaniu w AQJ.
Czy mogę w jakikolwiek sposób przełożyć/anulować loty i otrzymać zwrot pieniędzy? Opłacenie 6 testów PCR będzie dość drogie
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 20 Gru 2021 19:38 
Awatar użytkownika

Loty: 350
Kilometry: 599 805
niebieski
@Mirko888 pamiętaj jeszcze o teście po przylocie do Polski bo Jordania jest poza Schengen ;)
Zależy czy kupowałeś bilety z możliwością zwrotu/zamiany. Jeśli nie to marne szanse. Lot nie jest odwołany.
Mirko888 uważa post za pomocny.

#149 PostWysłany: 20 Gru 2021 20:53 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@Legion1 Ale kolega leci z BUD. Tak czy inaczej nic to nie zmienia bo potrzebny jest test PCR 72h przed wylotem z Jordanii - nowe info na MSZ :lol: :lol:

@Mirko888 Mam podobną sytuację lecę 30.12 BUD-AQJ, z tego co mi odpisało na e-maile konsulaty i ambasada to jednak potrzeba testy tak samo jak w przypadku Ammanu. Na KLM traveldoc upierają się, że nie trzeba. W sumie to dość śmieszna okazała się ta sytuacja bo jak kupowałem bilety w październiku to nie trzeba było testu, teraz na cały wyjazd trzeba aż 3! :lol:
 Profil Relacje PM off
Mirko888 uważa post za pomocny.

#150 PostWysłany: 21 Gru 2021 18:42 

@Karolina C322 co masz na myśli mówiąc o PCR wymaganym przed wylotem z Jordanii? Jeśli lecisz z Jordanii do Polski to obowiązuje jeden test, antygen lub PCR do 24h przed przylotem, lub zdaje się na lotnisku. PCR są przed wylotem do Jordanii i po przylocie do Jordanii, więc w sumie to 2 x PCR i raz antygen?
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 22 Gru 2021 14:50 

HON fly4free
Ryanair właśnie zrobił rzeźnię na styczniowych połączeniach do Ammanu. Nawet się nie patyczkują, piszą z góry, że to z przyczyn ekonomicznych. W moim przypadku takie kasowanie trwa już od... roku. Prawdziwy rekordzista.
 Profil Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 22 Gru 2021 15:18 
Awatar użytkownika

Loty: 350
Kilometry: 599 805
niebieski
Jakby nie mogli też wykasować połączenia z 07.01... :(

#153 PostWysłany: 22 Gru 2021 17:48 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@Klapaucjusz Moja pomyłka wyżej, wychodzi na to, że nie trzeba przed wylotem z Jordanii. Antygen tylko na powrót do PL, do BUD i VIE jest napisane ,że nic nie potrzeba.
 Profil Relacje PM off  

#154 PostWysłany: 22 Gru 2021 18:31 

@man4business mnie wykasowali w marcu 2020 po raz pierwszy i teraz po raz drugi
 Profil Relacje PM off  

#155 PostWysłany: 28 Gru 2021 12:29 

Siemka, wie ktoś może jak wygląda sprawa testu po przylocie? Chodzi mi konkretnie o czas oczekiwania na wyniki i co się dzieje z testowanymi w tym czasie.

W kwestii wylotu, rozumiem, że skoro Jordania wymaga Pcr nie wcześniej niż 72h przed wylotem, a Polska pcr lub antygenu nie wcześniej niż 24h przed odlotem to robię jeden pcr dzień przed wylotem i mam spokój, tak?

Ps. Nie ma w słowniku ludzi kulturalnych słów, żeby opisać to co się teraz wyprawia. Biznes szczepionkowo-testowy kwitnie w najlepsze .
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.

#156 PostWysłany: 28 Gru 2021 15:52 

nie czekasz na lotnisku, zostawiasz nr telefonu i maila na którego wysyłają Ci wynik.
drugiego pytania trochę nie kumam, żeby wylecieć potrzebujesz tylko test pcr dla Jordani. żeby wrócić potrzebujesz antgen dla Polski.
 Profil Relacje PM off  

#157 PostWysłany: 28 Gru 2021 17:19 

Jeżeli chodzi o drugie pytanie, to czy Jordania wymaga testu pcr na 72h przed wylotem z kraju ? Bo coś takiego mi się obiło o uszy, czy tylko muszę się martwić i antygen dla Polski ? (Ten do 24h przed wylotem)

I pozostaje ostatnia kwestia, pytanie typu "what if", wiecie może jaki jest koszt samoizolacji w Jordanii w tym wybranym przez nich hotelu?
 Profil Relacje PM off  

#158 PostWysłany: 28 Gru 2021 21:47 

Odnosnie mojego pytania o test PCR na 72h przed wylotem z Jordanii, bylem troche zmieszany tym co pare postow wyzej napisał @Kacper Szymanski. Według informacji ze strony lotniska w Ammanie wychodzi na to, że jedyne o co się trzeba martwić to antygen dla strony Polskiej zrobiony do 24h przed wylotem.

Czyli, jeden PCR przed wylotem do Jordanii, jeden po lądowaniu i jeden antygen przed wylotem. Czyli 3 testy na cały pobyt (2 PCR + 1 antygen).

Był tam ktoś po 12 grudnia i mógłby potwierdzić, że tak jest? Loty do krk z Ammanu na 3 tygodnie po moim powrocie zostały anulowane i chcę mieć pewność, że moje wakacje się nie przedłużą.

Ostatnio edytowany przez klapio, 28 Gru 2021 23:07, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#159 PostWysłany: 29 Gru 2021 11:02 

Czy ktoś niedawno poleciał do Akaby i może potwierdzić, czy wymagane są testy? A ja szukam nowych regulaminów obowiązujących po 1.1.2022 czy ktoś je znalazł?
 Profil Relacje PM off  

#160 PostWysłany: 29 Gru 2021 11:15 

@Mirko888 a skąd masz info, że mają być jakieś nowe regulaminy? Nie ma o niczym takim mowy na oficjalnych stronach
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 196 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości