Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 85 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Zadar i okolice
#21 PostWysłany: 21 Cze 2019 20:47 

Loty: 42
Kilometry: 63 566
niebieski
PN są całkiem różne...
Krka - to zwiedzanie na 2h+odpoczynek w tłumie z możliwością kąpieli w pobliżu wodospadu.
Plitvice - zwiedzanie przy tej cenie wejściówki 250kn/os ma sens jak wybierzesz trasę H, czyli na 7h... Syn da rade tyle chodzić? Są tam meleksy umożliwiające podjechanie małego kawałka, ale zdecydowana większość na nogach. Dodatkowo kolejka do stateczku, w sezonie można postać... Ważne: od tego sezonu jest limitowana liczba wejść do parku, jak chcesz mieć pewność wejścia trzeba wykupić bilet on-line na dokładną godzinę wejścia i być pod wejściem o wskazanej godzinie bo nie wejdziesz. A jeszcze musisz zaparkować (7kn/h), a miejsc super wiele nie ma w porównaniu do liczby zwiedzających...

Będąc w Zadarze (dziwny pomysł na wakacyjną miejscówkę to na kilkanaście dni) koniecznie trzeba odwiedzić Sibenik z Twierdzą i obowiązkowo Katedra Św. Jakuba z baptysterium. Po drodze masz Kamenjak z widokiem na PK Kornati - też warto zajrzeć...
Możesz zrobić tak: do południa Krka, popołudniu Sibenik, a kolejny dzień Split+Trogir (w takiej kolejności), ale koniecznie zacznij z rana, w Splicie jest duchota wewnątrz Pałacu... Koło Spliu (jakbyś jechał autostradą) jest ciekawa twierdza Knin, jeśli ruiny Was interesują..
 Profil Relacje PM off
Boja lubi ten post.
Boja uważa post za pomocny.

🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN 🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN
Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN
#22 PostWysłany: 21 Lip 2020 10:46 

Heej,
mam pytanie odnośnie lotów Kraków - Zadar.
Rok temu byłem Ryanairem właśnie z krk w Zadarze, a w tym roku nie widzę takiego lotu.

Orientuje się ktoś może czy to przez COVID? Czy po prostu trasa została odwołana?

Z góry dzięki za info!
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 21 Lip 2020 11:12 
Awatar użytkownika

srebrny
Tak, przez aktualną sytuację brak lotów. Trasy w tym roku się nie spodziewaj. Jak będzie w przyszłym, tego sam Ryanair pewnie na chwilę obecną nie wie
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 14 Wrz 2021 12:49 
Awatar użytkownika

Cześć,

Jak pandemia nie spierdzieli jesieni to wybieram się do zadaru z konkubiną 10.10-14.10. Chciałbym rozplanować krótki pobyt, przede wszystkim ze względu na krótki czas i na ile i czy w ogóle wypożyczać auto

Przylot 10 października wieczorem -> do wynajętego mieszkania, wyjść coś zjeść, wypić drinka
11.10 - zwiedzanie Zadaru na które chcę poświęcić cały dzień - nie za długo?
12.10 - prom na którąś z wysp, którą polecacie bardziej? Myślałem nad długim otokiem. I tu pytanie czy lepiej wynająć auto i tam na prom czy tam będzie spoko rowerami?
13.10 Wynajęcie auto z samego rana i nad jeziora plitwickie na cały dzień, powrót na wieczór do Zadaru
14.10 Rano wynajętym autem na samolot i do domu
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 14 Wrz 2021 13:45 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Cokolwiek masz w planach polecam rejs całodniowy na Kornati j Telascicę.
Widoki piękne i warte 40 euro za bilet.
Rejs z wyżywieniem i napojami.
Wypłynięcie 8:30, powrót ok. 18.
 Profil Relacje PM off
Enzym lubi ten post.
Enzym uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 14 Wrz 2021 14:10 

Loty: 82
Kilometry: 100 493
Na Zadar nieśpiesznym tempem wystarczy 4-5 godzin. Będąc w Zadarze i mając auto warto zahaczyć o miejscowość Nin, znajdujący się 14 kilometrów na północ od Zadaru. Jest tam do obejrzenia ładne stare miasto i saliny wokół niego. Dodatkowo jest ładnie zlokalizowane (widoki na morze). Dodatkowo blisko Ninu jest piaszczysta plaża, jej nazwa to Kraljičina plaža.
radziu89 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#27 PostWysłany: 14 Wrz 2021 14:44 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
Nieco bliżej z Zadaru niż do Jezior Plitwickich jest do Wodospadów Krka, a dodatkowo stamtąd już tylko rzut beretem jest do Szybenika. Bardzo polecam te miejsca. A na sam Zadar to można poświęcić i kilka godzin i cały dzień by pospacerować po uliczkach lub posiedzieć w knajpkach. Przy dość żwawym spacerowaniu i bez wielkiego zwiedzania wnętrz ok. pół dnia wystarczy na starą część miasta.
 Profil Relacje PM off
yahoomlody uważa post za pomocny.

#28 PostWysłany: 15 Wrz 2021 18:02 

Loty: 95
Kilometry: 189 103
niebieski
Wyjazd do Parku Krk i pózniej do Sybenika w jeden dzień robiłem niedawno.
Z 2 dzieci- bardzo wolnym krokiem zwiedziliśmy cały Park i Szybenik z przerwą na obiad i kąpanie.

Również polecam Nin.
 Profil Relacje PM off

#29 PostWysłany: 16 Wrz 2021 12:27 
Awatar użytkownika

chyba macie rację, drugi dzień to jakąś wycieczkę łódką wybiorę, a na trzeci zamiast jezior to na wodospady, ale tam to chyba bez auta się nie dostanę

dzięki :)
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 16 Wrz 2021 12:40 
Awatar użytkownika

HON fly4free
rzuc okiem na siatke Flixbusa, czesto np bilet OW Zadar-Szybenik mozna kupic bez zadnych voucherow/znizek za 9,99 PLN
Załącznik:
zadar.JPG
zadar.JPG [ 28.92 KiB | Obejrzany 4140 razy ]

Załącznik:
zadar1.JPG
zadar1.JPG [ 45.59 KiB | Obejrzany 4135 razy ]
 Profil Relacje PM off

#31 PostWysłany: 16 Wrz 2021 14:01 
Awatar użytkownika

no ale żeby jeszcze na krka się dostać to więcej zabawy, a po drodze można jeszcze odwiedzić nin albo szybernik, więc tam autko sobie wezmę na jeden dzień
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 16 Wrz 2021 14:05 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Tak przy okazji Kolego, wiesz po co są takie ikonki pod postami: "pomocny post" i "lubię"?
W tej sposób dziękujesz tym, którzy poświęcili swój czas i dali Ci rady o które prosiłeś.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#33 PostWysłany: 16 Wrz 2021 14:42 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 27 017
Podobnie jak przedmówcy, namawiam na wizytę w Szybeniku, w Nin i jeszcze na wyspie Pag. W te wszystkie miejsca dojeżdżałam z Zadaru autobusem. Dużo połączeń z dworca.
Pag bardzo polecam - naprawdę niesamowity krajobraz, taki księżycowy - jak określiła to moja koleżanka. Popłynęłam też na wyspę Ugljan, ale to akurat można sobie odpuścić.
Podczas krótkiego pobytu nie przeznaczałabym całego dnia na Zadar. My bez samochodu dawałyśmy radę dotrzeć codziennie autobusem w inne miejsce, a po powrocie miałyśmy jeszcze czas chłonąć atmosferę Zadaru.
 Profil Relacje PM off
mediolan lubi ten post.

#34 PostWysłany: 17 Wrz 2021 09:26 

niebieski
Koszty wynajmu samochodu w Zadarze nie są duże, tym bardziej po sezonie , a można bez żadnego stresu o godziny odjazdu pozwiedzać.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 17 Wrz 2021 12:06 
Awatar użytkownika

No pomyślę, u mnie problem, że nie mam karty kredytowej i jak wynajmuję auto to zawsze kombinuję :P
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#36 PostWysłany: 17 Wrz 2021 12:17 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Razem z kumplem robie weekendowke z Krakowa w padzierniku, ale loty tak niefortunnie sie ukladaja, ze pozostaje tak naprawde sobota na miejscu.
Załozone mamy dwa warianty zalezne od pogody i $$$:
- jesli w porcie beda jakies ciekawe cenowo oferty i bezdeszczowo to łodka na Kornati
- powrot na lotnisko i wynajem auta na dobe i rundka ile sie da droga nr 8 na poludnie
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 17 Wrz 2021 19:24 

niebieski
yahoomlody napisał(a):
No pomyślę, u mnie problem, że nie mam karty kredytowej i jak wynajmuję auto to zawsze kombinuję :P

Pożyczyłem w

http://www.avia-rentacar.hr/en/
Bez problemu poszło bez karty , z tym że full ubezpieczenie konieczne.Sa też inne firmy co wypożyczaja bez karty.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 06 Paź 2021 08:37 
Awatar użytkownika

Za tydzień chciałbym wybrać się na rejs statkiem wokół wysepek obok Zadaru, jaki polecacie? Interesuje mnie dłuższy co potrwa z 8h :)
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 06 Paź 2021 08:48 

srebrny
Już jest poza sezonem więc wybór na statki jest chyba ograniczony - sprawdź w porcie czy płynie coś na Kornati/Telaścica. W weekend szczególnie coś powinno pływać. Inne opcje zapewne tylko jak wynajmuje się cały jacht. Ale zawsze zostają promy pływające pomiędzy wysepkami przez cały rok.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 06 Paź 2021 08:48 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@yahoomlody
na mapie zaznaczylem czerwonymi krzyzykami miejsca w ktorych mozna zarezerwowac rejs, zapytac o oferte, posilek, czas trwania, trase, cene itd
by wybrac cos najbardziej dla siebie odpowiedniego.
Załącznik:
zadar.JPG
zadar.JPG [ 87.44 KiB | Obejrzany 3772 razy ]
 Profil Relacje PM off
kiimi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 85 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości