Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 16 Sie 2021 15:10 

Dokąd
  • Kostaryka (San Jose)

Data wylotu
  • 13.11.2021

Data powrotu
  • 04.12.2021

Długość pobytu
  • 21 dni

Bagaż
  • Bagaż rejestrowany

Liczba pasażerów
  • 2

Sam znalazłem
  • AirCanada - 3000 zł, KLM - 3200 zł

Dodatkowe informacje
  • Wiem że można lecieć taniej np. z Berlina ale obawiam się że w listopadzie sytuacja wirusowa może być tak rozwinięta że chyba nie będe ryzykował. Do tej pory najtaniej znalazłem AirCanada 3000 zł/ os lub KLM 3200 / os.

Termin ruchomy - wylot 13.11 do 20.11, powrót 04.12 do 10.12 (czas ok. 20-22 dni).
    Wszystkie porady mile widziane, może komuś wpadnie jakiś dobry pomysł :)
 Profil Relacje PM off  

Egipska przygoda 🌴 5* hotel z aquaparkiem w Hurghadzie 🏊 All inclusive za 1965 PLN Egipska przygoda 🌴 5* hotel z aquaparkiem w Hurghadzie 🏊 All inclusive za 1965 PLN
Liga Mistrzów na Spotify Camp Nou❗ Loty i wejściówa na mecz FC Barcelony za 1337 PLN 🔥😮 Liga Mistrzów na Spotify Camp Nou❗ Loty i wejściówa na mecz FC Barcelony za 1337 PLN 🔥😮
#2 PostWysłany: 16 Sie 2021 15:15 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jeżeli boisz się Niemiec i myślisz że przez Holandię lub Kanadę będzie lepiej/łatwiej to to jest ryzykowny plan.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
Enzym uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 16 Sie 2021 18:42 
Awatar użytkownika

platynowy
"Covid minal" i wiele ludzi zapomina ze trzeba sprawdzic prawo krajów przesiadkowych.
jezeli kupujesz lot do Kostaryki z Polski przez Amsterdam i Kanade to musisz sie zapoznac z ich prawem wobec traznytów czy mozna, jezeli tak to jakie testy sa wymagane?

Wewnatrz UE raczej bym sie nie obawial jakichs wielkich zmian ale twoim najwiekszym dylematem w calej tej podrózy jest lot przez Atlantyk, na chwile obecna (chyba) nie mozesz leciec Amsterdam-Kanada nie bedac obywatelem Kanady, ani tez przez USA, lepiej poszukac cos przez Meksyk badz tez bezposrednio do Kostaryki z Madrytu itd.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#4 PostWysłany: 16 Sie 2021 19:18 
Awatar użytkownika

Po 07.09 teoretycznie bedzie mozna przez Kanade leciec (jesli jest sie zaszczepionym), ale nigdy nie wiadomo jak sie sytuacja rozwinie bo to jest tak dynamiczne, ze ciezko przewidziec co sie wydarzy za kilka miesiecy. Z tego co tez doczytalem trzeba przyleciec i wyleciec z Kanady tego samego dnia. Nie dopuszczaja overnight stay.

Na poniższej stronie odpowiadajac na pytania mozna sprawdzic czy bedzie mozna wjechac na teren Kanady (rozne kryteria do wyboru).

https://travel.gc.ca/travel-covid/trave ... ns/foreign

Sam mam wykupiony lot do Kostaryki przez Kanade w listopadzie i na biezaco patrze co i jak.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 16 Sie 2021 20:13 

No dobrze, tylko że w przypadku kiedy nie będzie możliwy tranzyt np. w Kanadzie linia lotnicza zwróci mi za bilet
a w przypadku lotu łączonego np. z Niemiec - może się okazać że granica PL/Niemcy będzie zamknięta i wtedy linia już za bilet nie zwróci. Poza tym np. aktualnie na Majorke z Polski można lecieć normalnie a z Berlina (tańsze bilety) już trzeba mieć test (i cena bilet+test wychodzi tyle co z PL).

Jeśli źle myślę to mnie poprawcie, dzięki też za wypowiedzi.

Czyli myślicie że połączenie Berlin -> Kostaryka (KLM, przesiadka w Amsterdamie i Panamie, 2300 zł/ 2 strony/ os) będzie lepszym pomysłem niż
PL -> Kostaryka (AirCanada, 3000 zł, przesiadka Frankfurt, Kanada)?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 16 Sie 2021 20:45 
Awatar użytkownika

HON fly4free
"...tylko że w przypadku kiedy nie będzie możliwe lądowanie (tranzyt) np. w Kanadzie linia lotnicza zwróci mi za bilet" - to jest baaaaaardzo życzeniowe myślenie.
Linii lotniczej nie obchodzi że Ty nie masz wymaganych dokumentów lub zgody na tranzyt.
A na pewno z tego powodu nie zdecyduje się na zwrot środków za Twój bilet (chyba że kupiłeś taryfę flex).
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 17 Sie 2021 07:39 

No dobra, to jakiego połączenia byście szukali na moim miejscu?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 17 Sie 2021 10:53 

niebieski
Ja w mniej wiecej podobnym terminie lece przez Kanade z Frankfurtu. Tylko wzialem taryfe flex, zeby w razie czego moc zwrocic bilety.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 17 Sie 2021 11:02 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
Szykaj z BER ,MAD,BCN i jak najmniej przesiadek.
 Profil Relacje PM off
LonDynia lubi ten post.

#10 PostWysłany: 17 Sie 2021 15:22 

pbak napisał(a):
Ja w mniej wiecej podobnym terminie lece przez Kanade z Frankfurtu. Tylko wzialem taryfe flex, zeby w razie czego moc zwrocic bilety.
można wiedzieć jaka linia i ile zapłaciłeś?

Ogólnie warto dać teraz (wylot 13 listopad) 2500 zł/ os (z bagażem) czy jeszcze czekać?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 17 Sie 2021 16:03 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Tego nikt Ci nie powie.
Może być tak, że od teraz do wyjazdu nie znajdziesz lepszej ceny i najlepszym wyjściem byłoby kupienie już.
Ale może też zdarzyć się, że dziś/jutro kupisz, a pojutrze lub w przyszłym tygodniu cena spadnie o x z powodu promocji czy błędu.
Jeżeli masz 2500 z Polski, to moim zdaniem to jest całkiem dobra cena, choć oczywiście niższe się zdarzały. Ale czy tak będzie teraz, to tylko posiadający szklaną kulę są w stanie powiedzieć.
2 ludzi lubi ten post.

#12 PostWysłany: 17 Sie 2021 17:29 

niebieski
excel223 napisał(a):
pbak napisał(a):
można wiedzieć jaka linia i ile zapłaciłeś?

Ogólnie warto dać teraz (wylot 13 listopad) 2500 zł/ os (z bagażem) czy jeszcze czekać?

Air Canada. Tanio nie bylo, cos kolo 890 EUR ale akurat cena nie grala az takiej roli. Bilety w najtanszej taryfie byly po 420 EUR.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 19 Sie 2021 12:48 

niebieski
Nie chce zaczynać nowego tematu bo też dotyczy Kostaryki. Czy ktoś poradzi czy jest szansa na kupno biletów na trasie Berlin - San Jose - Berlin na termin 24.09 - 03-10 w kwocie poniżej 2 tys? Jestem JK zdecydowany na zakup ale sam najtaniej znalazłem za 2055. Z góry dziękuje
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 19 Sie 2021 13:06 
Awatar użytkownika

Loty: 580
Kilometry: 1 032 816
złoty
Jest szansa 8-)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 19 Sie 2021 13:17 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jest szansa za 1955 PLN Air France lub Iberia: https://www.skyscanner.no/transport/lot ... home&rtn=1
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#16 PostWysłany: 19 Sie 2021 17:00 

Myślicie że bilet BER -> SJO będzie tak samo "pewny" jak WAW -> SJO jeśli chodzi o Listopad (oba loty Air Francje, przesiadka w Paryżu)?
Pytam o opinie, wiem że nikt tego nie wie ;-)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Pudelek oraz 4 gości