Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Wikipost aktualizujemy w miarę zawiadomień od forumowej społeczności , ale warto a wszelki wypadek przejrzeć ostatnie posty/strony wątku

Od 7 stycznia 2022 r. zmiana :arrow: wielka-brytania-covid,1453,154038?start=860#p1496017

manyaky napisał(a):
Dzień przylotu = 0,
natomiast Day 2 testu nie trzeba wykonywać w drugim dniu, tylko w dowolnym z zakresu 0-2.

Gibraltar jest oddzielnie
gibraltar-i-covid,1453,155026

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1004 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 51  Następna
Autor Wiadomość
#341 PostWysłany: 11 Cze 2021 23:50 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
niebieski
Ktoś wie jak wygląda sprawa przesiadki na Londyn-Stansted lecąc z PL i przesiadając sie na lot do Hiszpanii czy Portugalii jednocześnie będąc w pełni zaszczepionym +14 dni po 2giej dawce.
Na przesiadce wymagany PCR czy tylko dla tych co zostają w UK?

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#342 PostWysłany: 12 Cze 2021 09:57 

Loty: 424
Kilometry: 507 296
niebieski
Tranzyt przez UK:
Musisz mieć test (szczepienie nie zwalnia) i wypełnić formularz
https://www.gov.uk/guidance/coronavirus ... ugh-the-uk
https://www.gov.uk/guidance/coronavirus ... to-england
 Profil Relacje PM off  

#343 PostWysłany: 13 Cze 2021 09:52 

Czy podczas imprezy Mistrzostwa Europy w piłce nożnej można liczyć na jakieś luzowanie obostrzeń w postaci testów 2 i 8 dniu w UK ?? Ponoc mają by mecze o finał w Londynie, wiec to mocne ograniczenie dla kibicow którzy chcą wyjechać tylko na mecz.
 Profil Relacje PM off  

#344 PostWysłany: 13 Cze 2021 14:12 

Mam pytanie odnosnie lotu do Meksyku z przesiadkami.
Berlin-Londyn-Cancun
Jesli pisze w zlym dziale przepraszam i prosze o przeniesienie.

Lot British Airways na jednym bilecie z przesiadka w UK.
Mam az trzy pytania:
- jako zaszczepiony bez problemu wjade do Niemiec, a co z dzieckiem? Wykonac mu test?
- czy w UK przy tranzycie mam jakies testy wykonac czy po prostu lece dalej?
- po powrocie z Meksyku do Londynu mamy wykonac testy?
Jak jakas dobra dusza zna odpowiedzi to bede wdzieczny;)
 Profil Relacje PM off  

#345 PostWysłany: 13 Cze 2021 14:24 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

niemcy-covid,1467,154246
wielka-brytania-covid,1453,154038
 Profil Relacje PM off
grazek12 lubi ten post.

#346 PostWysłany: 13 Cze 2021 14:31 

Czy lecac z berlina do meksyku z przesiadka 3h na jednym bilecie mam obowiazek testu? I przy powrocie do berlina wiecie jak wyglada sytuacja?
Wyzej napisaliscie,ze tak, powinien byc test ale na stronie wyzej cytowanej znalazlem info

When you transit through the UK
You do not need to quarantine or take a COVID-19 test on arrival or on day 2 and day 8.
 Profil Relacje PM off  

#347 PostWysłany: 13 Cze 2021 14:49 

niebieski
Nie potrzebujesz testu w dniu 2 i 8 po przylocie, ale potrzebujesz test przed wylotem.
 Profil Relacje PM off
grazek12 lubi ten post.

#348 PostWysłany: 20 Cze 2021 00:17 
Awatar użytkownika

Loty: 73
Kilometry: 140 206
niebieski
Leciałem przez Londyn tranzytem ze zmianą lotniska - mając dwie różne rezerwacje.
17.06.21 WRO-LTN (Wizzair)
18.06.21 LHR-LIS-CUN (TAP)

Bardzo obawiałem się tej podróży w związku z wczesnymi wypowiedziami tutaj niektórych osób, to że trzeba mieć wykupone testy (na 2 i 8 dzień) itd.
Na początku chciałem wyrobić PLF z wpisanymi fikcyjnymi numerami testów... Ale ostatecznie się na to nie odważyłem...
Wykupiłem te testy na 2 i 8 dzień kwarantanny - z możliwością zwrotu i potrąceniem 20 funtów.
Parę godzin po zakupie napisałem maila o tym że chcę zwrócić wykupone wcześniej testy.
Odpowiedzieli mi że jest taka możliwość, tylko że opakowania nie mogą być naruszone.
W mailu dostałem też informacje że można z tych testów skorzystać innym razem, podczas następnej podróży (nie wiem jak miało by to wyglądać).
W każdym bądź razie napisałem do nich że jeśli nie wysłali jeszcze tych testów na wskazany adres (hotel obok LHR gdzie nocowałem), to aby ich nie wysyłali. Niestety nie odpowiedzieli nic.

Co dalej...
Przed podróżą wyrobiłem dwa formularze.
Pierwszy: że lecę: "stay in UK" i jest wymagana kwarantanna (+dwa testy)
Drugi: że lecę "stay in UK" i nie jest wymagana kwarantanna (ani dwa testy)- z powodu transit landside - dałem ten powód ponieważ nocowałem w Londynie.
Przy check inie we Wrocławiu postanowiłem pokazać PLF bez testów - bo byłem ciekaw jak zareaguje obsługa, czy wydają mi kartę pokładową czy też nie.
Pan z obsługi dopytał mnie tylko, czy na pewno jestem pewien że te testy nie są nie potrzebne... i tyle.
Później do samej bramki i na pokład to nikt o nic nie pytał.
Po wylądowaniu na Luton (była strasznie długa kolejka, w jednym czasie wylądowały 3 samoloty z Rumunii)
Przy UK border pan pograniczik nie dowierzał że lecę do Meksyku, i zaczął zadawać pytania, skąd - z jakiego lotniska lecę, jakimi liniami, w jakich godzinach itd...
Miałem przy sobie wydrukowane potwierdzenie lotów z LHR do CUN, pokazałem mu to oczywiście.
Powiedziałem mu także że według prawa mam prawo przebywania 24 godzin w czasie tranzytu na terenie UK :) Po tym wszystkim, puścił mnie :)
Tak to właśnie wyglądało parę dni temu, podczas mojego tranzytu.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#349 PostWysłany: 20 Cze 2021 06:45 

platynowy
Dzięki za opisanie tego :) czy dostałeś w końcu zwrot za nie-wysłany test?

Cubero4 napisał(a):
Powiedziałem mu także że według prawa mam prawo przebywania 24 godzin w czasie tranzytu na terenie UK :) Po tym wszystkim, puścił mnie :)
Gdzie znalazłeś tą informacje o 24h? Bo ostatnio jak szukałem to wyglądało na to że nie ma limitu czasowego ile może trwać transit na terenie UK...
 Profil Relacje PM off  

#350 PostWysłany: 20 Cze 2021 13:34 
Awatar użytkownika

niebieski
@NBE322 https://www.gov.uk/uk-border-control/layovers-and-transiting

Jest tam przy landside napisane: you do pass through UK border control, but come back through it and leave the UK within a short amount of time (usually 24 hours)

Jeśli chodzi chodzi o te testy, to parę godzin temu na maila dostałem fakturę :/ obawiam się że obsługa hotelu przyjęła tą przesyłkę :/ będę się z nimi kontaktował, ale po powrocie.
 Profil Relacje PM off  

#351 PostWysłany: 20 Cze 2021 21:50 

Lecę do Hiszpanii z przesiadką w Londynie, Ryanairem. Jak wiadomo Hiszpania nie wymaga testów. Jak z tranzytem na lotnisku w Londynie? Czy wpuszczą mnie w Polsce na samolot do Londynu bez testu?
Czy przejdę kontrolę na lotnisku w Londynie bez testu?
Będę 2 tyg po szczepieniu, jesli to cokolwiek dla nich znaczy

Zależy mi na relacjach osób które ostatnio leciały
 Profil Relacje PM off  

#352 PostWysłany: 21 Cze 2021 00:28 
Awatar użytkownika

niebieski
@traveller Wielka Brytania wymaga negatywnego testu na covid 19, musisz mieć przy sobie wykonany test, bo inaczej nie polecisz.
Żadne szczepienia nie zwalniają z tego.
 Profil Relacje PM off
traveller lubi ten post.
Kacper Szymanski uważa post za pomocny.

#353 PostWysłany: 23 Cze 2021 08:26 

Loty: 10
Kilometry: 9 470
Czy jeśli będę w UK krócej niż 48h to obowiązuje mnie kwarantanna?
Muszę jechać odebrać coś i wrócić.
Czy wystarczy mi test antygenowy zrobiony przed wyjazdem w Polsce? Np. robię test o godzinie 16:00 w piątek w Polsce, w UK jestem w sobotę około 6:00 rano
Wyjeżdżam z UK w niedziele o 11:00
Czy dla dziecka poniżej 12 lat też obowiązują takie same zasady?
Teraz wprowadzili kwarantannę dla osób które przyjeżdżają z UK do PL.
Skąd będą wiedzieli z jakiego kraju wracam - jak jadę samochodem to chyba nigdzie tego nie rejestrują?
Z góry dzieki za odpowiedzi bo już mam mętlik w głowie jak zrobić moją podróż :)
 Profil Relacje PM off  

#354 PostWysłany: 23 Cze 2021 09:00 

Podpinam się pod pytanie

Ostatnio edytowany przez Abcn, 23 Cze 2021 09:30, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#355 PostWysłany: 23 Cze 2021 16:17 
Awatar użytkownika

platynowy
diabeelek napisał(a):
Z góry dzieki za odpowiedzi bo już mam mętlik w głowie jak zrobić moją podróż :)

No lecac samolotem wiedza skad wracasz (zakladajac ze lecisz bezposrednio).

Autem niby prosciej bo na niektórych granicach nikt nie sprawdza - na mojej lokalnej do Czech droga otwarta taka jaka zawsze byla.
Ale.. jadac autem do UK z Polski bedziesz jechal przez Niemcy-Holandie-Belgie-Francje-UK badz minimum Niemcy-Francja-UK wiec tu musisz rozwazyc prawa wjazdowe z kazdego z tych krajów z osobna, czy Polak z Niemiec moze wjechac do Francji tranzytowo do UK itd. Jakie wymogi.. Twoje pytanie czy sie da to tak na prawde dziesiatki pytan i z racji tego ze malo kto podrozuje, a jeszcze mniej jezdzi na fly4free :D to watpie by ktos znal odpowiedz.
 Profil Relacje PM off  

#356 PostWysłany: 25 Cze 2021 13:32 

Poproszę o tip jak dostać się do UK na jeden dzień i wrócić jego samego lub następnego dnia bez konieczności pobytu 8 dni (2 i 8 dzień test)
 Profil Relacje PM off  

#357 PostWysłany: 25 Cze 2021 13:55 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski

#358 PostWysłany: 25 Cze 2021 23:43 

Z tego co czytam to wracając z Brazylii trzeba zatrzymać się w hotelu na 10 dni :shock: Chciałem zarezerwować sylwestra z przesiadką w LHR ale widzę, że to ryzyko ogromne :roll:
 Profil Relacje PM off  

#359 PostWysłany: 26 Cze 2021 00:19 

niebieski
Dobry wieczór
Mam pytanie- czy ktoś w ostatnim czasie wylatywał z Anglii, a najlepiej z Manchesteru do Polski Ryanair'em..? Czy przed wejściem na pokład samolotu potrzebne są jakieś testy covidowe?
Czytam i próbuję znaleźć jakieś informacje w tym temacie, ale nie znajduję, choć bardzo się staram 8-) Wszystkie informacje tu na forum , z ostatnich dni dotyczą tranzytu :( Latorośl przylatuje w środę na wakacje , po roku zamknięcia w akademiku, co zrobiło swoje ;) , bo mocno panikuje, że ją nie wpuszczą na pokład samolotu bez testu.Jest zaszczepiona dwoma dawkami, ale w dzień wylotu mija 14 dzień od drugiej dawki. Jeśli chodzi o kwarantanne w PL to nie ma problemu, ale czy bez problemu wpuszczą ją na pokład Ryana?
Z góry dziękuję za informacje
Pozdrawiam słonecznie
Justyna
 Profil Relacje PM off  

#360 PostWysłany: 26 Cze 2021 00:52 

srebrny
Polska nie wymaga wykonania testów przed lotem, wykonanie testu nie ma też wpływu na możliwość wjazdu do kraju. Jeśli upłynęło 14 dni od szczepienia drugą dawką to nie będzie podlegać kwarantannie.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1004 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 51  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości