Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
W. Kanaryjskie :arrow: covid-19-wyspy-kanaryjskie,1480,152183
Baleary :arrow: baleary-covid,1480,158070
Kody QR, formularz, app - hiszpania-passenger-location-card,1480,153074

Aktualizacja 25 grudnia 2021 r.
Wjazd do Hiszpanii odbywa się na podstawie potwierdzenia szczepienia lub negatywnego wyniku testu.
za stroną spth.gob.es (tam zawsze będą najbardziej aktualne informacje)
" From 7 June 2021, all those passengers from a country/area that has a SARS-CoV-2 coronavirus risk, must present, a certificate or document certifying vaccination against COVID-19 or a negative certificate of a Diagnostic Test of Active Infection or a certificate of Recovery after having passed this disease in order to enter Spain. This can be a EU Digital COVID Certificate, or a supporting document of those indicated above, whether the traveller arrives from an EU member state or from a third country.

Children under 12 years of age are not required to present these certificates or supporting documents.
."

Obecnie uznawane są wyniki testów typu:
- antygenowe (należy wykonać w ciągu 48h przed planowanym wjazdem do Hiszpanii)
- PCR, TMA, LAMP, NEAR, itp (należy wykonać w ciągu 72h przed planowanym wjazdem do Hiszpanii)

https://www.vueling.com/en/help-to-trav ... strictions

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1293 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 65  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Hiszpania i covid
#801 PostWysłany: 10 Cze 2021 12:02 
Awatar użytkownika

srebrny
Faktycznie, w ostatnich dniach mam wrazenie, ze np. w bezposredniej okolicy plazy, jesli dookola nie ma tlumow, jest coraz wiecej ludzi z maseczkami tylko pod broda. Ale wciaz to raczej wyjatki niz regula. Poza tym, w miescie na ulicach wszyscy w maseczkach.

Mowa o Katalonii.

W😍W❗ Sycylia bezpośrednio za 152 PLN 🔥☀️ W😍W❗ Sycylia bezpośrednio za 152 PLN 🔥☀️
Tydzień w Turcji z all inclusive 🍹🏖️ 4* hotel z widokiem na góry za 1499 PLN 😎🏊‍♂️ Tydzień w Turcji z all inclusive 🍹🏖️ 4* hotel z widokiem na góry za 1499 PLN 😎🏊‍♂️
#802 PostWysłany: 10 Cze 2021 12:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Są nadal mocno zdyscyplinowani jeśli chodzi o noszenie maseczek. Może coś w lipcu odpuszczą, zobaczymy.
Chociaż mi się zdarza chodzić w opcji pod nosem ;) i nikt mi uwagi nie zwracał.

#803 PostWysłany: 10 Cze 2021 12:12 
Awatar użytkownika

Loty: 73
Kilometry: 147 838
niebieski
Co wnosi taka dyskusja, jak respektują? Prawo jest jakie jest. Aktualnie noszenie maseczek zakrywających usta i nos na zewnątrz jest obowiązkowe.
Komuś się udało ponosić 30 min maseczkę na czole, a drugiemu cały dzień chodził z maseczką na brodzie, trzeci się trzyma wytyczonych regulacji.
2 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#804 PostWysłany: 10 Cze 2021 13:45 
Awatar użytkownika

niebieski
@sanchopan a na długo szukasz? Są grupy polonijne, są grupy cyfrowych nomadów :)) Ja tak znalazłam miejscówki w BCN i w Las Palmas

#805 PostWysłany: 10 Cze 2021 14:20 
Awatar użytkownika

Loty: 83
Kilometry: 144 867
Gdyby ktoś miał wątpliwości co do ważności certyfikatu ozdrowieńca z e-pacjent przed 1 lipca taką otrzymaliśmy odpowiedź z Biuro Radcy. Ds. Turystyki Ambasady Hiszpanii :

Dzień Dobry!
Certyfikat ozdrowienia pobrany z Internetowego Konta Pacjenta będzie w Hiszpanii honorowany, gdyż spełnia on już normy unijne. Ważny jednak będzie jeśli od daty pierwszego pozytywnego wyniku testu minęło co najmniej 11 dni i nie więcej niż 180. W Polsce jako kraju unijnym były wykonywane testy dopuszczone i uznane przez Komisję Europejską, dlatego mimo, że nie ma tej informacji na certyfikacie, nie powinno być problemu z wjazdem do Hiszpanii.

Certyfikat szczepienia ważny jest jeśli przeszliśmy pełny harmonogram szczepienia, a od ostatniej dawki minęło co najmniej 14 dni. Osoba niezaszczepiona albo tylko po jednej dawce, gdy przewidziane są dwie, i osoba która nie przeszła choroby, musi przedstawić zaświadczenie o negatywnym wyniku testu RT-PCR, RT-LAMP lub szybkiego testu antygenowego spośród testów znajdujących się na liście Komisji Europejskiej. Z tych testów w Polsce wykonuje się tylko jeden, a mianowicie Panbio COVID-19 Ag. Test musi być wykonany na 48 godzin przed wylądowaniem w Hiszpanii. Wynik musi być w jednym z 4 języków (ang, hiszp, niem, franc,)

Certyfikaty bądź wyniki testu obowiązują jedynie pasażerów przybywających drogą powietrzną lub morską i tylko z krajów ryzyka, nie dotyczy dzieci poniżej 12 roku życia. Polska do 20 czerwca znajduje się na liście ryzyka. Wyjeżdżając po tej dacie trzeba sprawdzić tę listę. Certyfikaty / testy nie obowiązują bowiem pasażerów przylatujących z krajów bezpiecznych. Nie dotyczą także osób przybywających drogą lądową.

Warto pamiętać, że wszystkich pasażerów, bez względu na wiek, przybywających drogą powietrzną lub morską obowiązuje wypełnienie formularza kontroli sanitarnej. Jest on dostępny online w 4 wersjach językowych na stronie http://www.spth.gob.es. Po wypełnieniu generuje się kod QR, który sprawdzany jest przed wejściem do samolotu i skanowany na lotnisku w Hiszpanii. Na tej samej stronie znajduje się link na stronę z listą krajów ryzyka.
Pozdrawiamy,

Consejería de Turismo, Embajada de España en Polonia
Biuro Radcy. Ds. Turystyki Ambasady Hiszpanii
Ul Widok 10, domofon 103, II pietro, 00-023 Warszawa
Tel. +48 22 556 40 80
varsovia@tourspain.es
http://www.spain.info
 Profil Relacje PM off
kamillos13 lubi ten post.
worminfested uważa post za pomocny.

#806 PostWysłany: 10 Cze 2021 14:25 

niebieski
Moment - czyli muszę wykonać TYLKO ten Panbio COVID-19 Ag, bo z innym antygenowym nie wjadę? :shock: :shock:
Ktoś niedawno pisał, że "obojętnie jaki antygenowy z zaświadczeniem z laboratorium"...?? :roll: :shock:

Gyncentrum robi Formaster Rapid Antigen Test - no i...? Martwić się, bo wylot w poniedziałek? :shock:

Ktoś robi w ogóle te "Panbio" - wylot z KRK?

Ostatnio edytowany przez sanchopan, 10 Cze 2021 14:27, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#807 PostWysłany: 10 Cze 2021 14:27 

Szukamy miejsca na szybkie wczasy, i wpadł nam pomysł na Hiszpanię - Majorka. Wylot byłby zaraz. 1 osoba zaszczepiona , ja - zaszczepiony, ale dopiero kilka dni od pełnej dawki, 2 w ogóle nie szczepiona. Czyli 3 osoby musiały by robić testy.
Proszę o potwierdzenie czy dobrze rozumiem. W 1 stronę robimy antygenowy dzień przed wylotem, wypełniamy formularz epidemiczny.
A co z powrotem ? W WAW na lotnisku można zrobić ? Trzeba zrobić przed odlotem gdzieś w Hiszpanii ? Na logikę wystarczy w WAW jeśli jest taka możliwość , ale też coś się dowiadywałem o Włochy to niektórzy pisali że nie wpuszczali na pokład bez testu.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 10 Cze 2021 17:26, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#808 PostWysłany: 10 Cze 2021 14:28 
Awatar użytkownika

Loty: 83
Kilometry: 144 867
myślę ze warto przedzwonić tam i dopytać :)
 Profil Relacje PM off  

#809 PostWysłany: 10 Cze 2021 15:01 

srebrny
Jest nowa wersja mapy ECDC i rzeczywiście Polska się mocniej na niej zazieleniła.
Ciekawe jak do tego podejdzie Hiszpania, czy od 21 czerwca zwolni wszystkie loty z Polski z obowiązku przedstawiania testów/szczepień, czy tylko z zielonych regionów (jak to wcześniej było w przypadku Norwegii czy Finlandii). Wtedy może się tak zdarzyć, że jak ktoś leci z Krakowa czy Warszawy to nie musi dopełniać żadnych formalności, ale już z Poznania/Wrocławia będzie musiał mieć test/szczepienie oraz wypełniać formularz wjazdowy.

Image
 Profil Relacje PM off  

#810 PostWysłany: 10 Cze 2021 20:10 

@sanchopan - ja lece w niedzielę i mam ten sam problem. Jestem już umówiony na test antygenowy do Gyncentrum, ale robią tam testy z firmy Anhui Formaster Biosci, których nie ma w tabelce udostępnionej na stronie. Poszukamałem informacji na temat testu Formaster i jest od dopuszczony przez Komisję Europejską: https://covid-19-diagnostics.jrc.ec.eur ... etail/2089. Nie wiem natomiast jak to wyglada samo sprawdzenie na granicy i przy odprawie w Polsce. Czy ktoś leciał już może na antygenowym z Gyncentrum na Teneryfę i jak wygląda sprawdzenie samych testów? Test Panbio COVID-19 Ag robią np w Luxmed.
 Profil Relacje PM off  

#811 PostWysłany: 10 Cze 2021 20:39 

niebieski
Formaster jest akceptowany na liście do której prowadzi link ze strony Ryanaira z działu "Hiszpania". Inna sprawa, że wciąż tam nie ma aktualizacji dot. >12 latków (brak wymogu testu od wczoraj).
Panbio robi CBDNA na krakowskich Balicach.
Też byłem umówiony do Gyncentrum, ale chyba zmienię na te Balice z Panbio.

EDIT:
Co radzicie: w poniedziałek mam wylot z KRK. Jedno z dzieci ma 10 lat - wg ww. linków nie trzeba już takiemu małemu robić testów. Ale na stronach rządowych tego komunikatu wciąż nie ma, a w informacjach Ryanair wciąż tylko są "dzieci poniżej 6 lat". Tylko na podanych wyżej linkach - ale to nie do końca (podobno) są strony rządowe/oficjalne. Czym się podpierać na lotnisku w razie "wu..." tymi linkami?

Swoją drogą podobno obecnie wpierw trzeba się udać - przed security - do... odprawy bagażowej (niezależnie czy mamy bagaż do nadania czy nie). I tam właśnie sprawdzają dokumenty pod kątem testów - przynajmniej w KRK.
 Profil Relacje PM off  

#812 PostWysłany: 11 Cze 2021 10:12 

Loty: 380
Kilometry: 827 873
Wczorajszy lot KRK-WAW-MAD 2 dorosłych ( zaczepionych dwoma dawkami ) + 2 nastolatków
Testy antygenowe zrobione w nocy przed wylotem na lotnisku w Balicach w CB DNA.
Potwierdzenie szczepienia sprawdzone, kody QR oraz testy sprawdzone dwukrotnie ( przy odbiorze biletu i boardingu w WAW)
Po przylocie do MAD kilkakrotnie sprawdzenie kodów QR w aplikacji SpTH. Na koniec skanowanie wszystkich czterech kodów . Sy został wytypowany do testu PCR ale po krótkiej rozmowie i okazaniu testu antygenowego z PL , odpuścili
 Profil Relacje PM off
luke_ro uważa post za pomocny.

#813 PostWysłany: 11 Cze 2021 11:40 
Awatar użytkownika

złoty
Hiszpania znosi wymóg testu dla... no właśnie - dzieci do 12 roku życia (czyli z 12-latkami włącznie), czy dzieci przed 12 rokiem życia? Ktoś znalazł precyzyjną i sprawdzoną informację dotyczącą tej kwestii? Polskie strony newsowe piszą różnie - jedne że do 12 lat, inne że przed 12 rokiem życia.
 Profil Relacje PM off  

#814 PostWysłany: 11 Cze 2021 12:17 
Awatar użytkownika

niebieski
@ncn los niños menores de 12 años

Czyli dzieci PONIŻEJ 12 roku życia.
 Profil Relacje PM off
ncn lubi ten post.
ncn uważa post za pomocny.

#815 PostWysłany: 11 Cze 2021 13:16 

artom napisał(a):
@sanchopan - ja lece w niedzielę i mam ten sam problem. Jestem już umówiony na test antygenowy do Gyncentrum, ale robią tam testy z firmy Anhui Formaster Biosci, których nie ma w tabelce udostępnionej na stronie. Poszukałem informacji na temat testu Formaster i jest od dopuszczony przez Komisję Europejską: https://covid-19-diagnostics.jrc.ec.eur ... etail/2089. Nie wiem natomiast jak to wyglada samo sprawdzenie na granicy i przy odprawie w Polsce. Czy ktoś leciał już może na antygenowym z Gyncentrum na Teneryfę i jak wygląda sprawdzenie samych testów? Test Panbio COVID-19 Ag robią np w Luxmed.

My w końcu lecimy z biurem bo taniej wyszło i mówili że są akceptowane wszystkie antygenowe dopuszczone przez UE, pytałem czy jakiś lab polecają ' który na pewno przechodzi ' to polecili te które mają na stronie: https://eximtours.pl/lp/bezpieczne_wakacje . Jest tam Gyncentrum. Tak w ogóle macie tam zniżki na testy, nie trzeba być klientem biura :)

Też się umówiliśmy do gyncentrum i mamy teraz wątpliwości, ale chyba zaufamy b p.

Tak na szybko bo zarobiony jestem i nie mam dziś czasu na czytanie całego tematu - certyfikat zaszczepienia pobrany z IKP normalnie przechodzi jeśli mineło 14 dni od 2 dawki i nie trzeba robić testów ? Tak mi mówili w biurze - ale wolę się upewnić.
 Profil Relacje PM off  

#816 PostWysłany: 11 Cze 2021 13:54 

niebieski
zielufl napisał(a):
Potwierdzenie szczepienia sprawdzone, kody QR oraz testy sprawdzone dwukrotnie ( przy

Pokazywaliście ten Eu Digital Covid certy? czy bylo to jakies inne potwierdzenie?
 Profil Relacje PM off  

#817 PostWysłany: 11 Cze 2021 15:06 

Dzis w poludnie lotnisko BCN niesamowicie puste.
W WAW na hiszpanski kod qr jedynie zerkneli bez jakiejkolwiek weryfikacji. W BCN skanowanie przy wyjsciu z hali przylotów. Po chwili e-mail i SMS. Tak więc widac ze nie jest to pic na wode, tylko w miare dokladnie weryfikuja i system jakos tam "inwigiluje" wjezdzajacych. Przy skanowaniu przeszlam w 5 sekund, na www podpinalam wczoraj certyfikat szczepienia, moze dlatego. Kilka osob stalo i szukali roznych papierow, nie wnikalam jakich, ale zakladam ze dotyczace testow.

W Barcelonie 99% ludzi w maseczkach. W metrze zwrocili mi uwage za odkryty nos. Na plazy bez masek. Przy stolikach restauracyjnych bez masek. Jak ktos tych szmatek nie lubi to ma problem bo idzie sie udusic
 PM off  

#818 PostWysłany: 11 Cze 2021 15:16 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

To polecam chirurgiczne maski albo FFP2 maski, które są całkiem ok i wygodnie w wysokich temperaturach.
 Profil Relacje PM off
Sudoku lubi ten post.

#819 PostWysłany: 11 Cze 2021 17:53 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 485 683
srebrny
makdeb napisał(a):
Co wnosi taka dyskusja, jak respektują? Prawo jest jakie jest. Aktualnie noszenie maseczek zakrywających usta i nos na zewnątrz jest obowiązkowe.
Komuś się udało ponosić 30 min maseczkę na czole, a drugiemu cały dzień chodził z maseczką na brodzie, trzeci się trzyma wytyczonych regulacji.

Myślę, że ma to znaczenie - sama zasada noszenia maseczek wszędzie na zewnątrz, szczególnie w wysokich temperaturach i suchym klimacie wiele sensu nie ma.

Natomiast respektowanie zwyczajów i przekonań lokalnych mieszkańców ma duży sens, więc rozumiem decyzję, żeby takie kraje odpuścić, jeśli dla kogoś problemem jest noszenie maseczki cały czas "na 100% serio".
monroe lubi ten post.

#820 PostWysłany: 11 Cze 2021 18:08 

Loty: 380
Kilometry: 827 873
luke_ro napisał(a):
zielufl napisał(a):
Potwierdzenie szczepienia sprawdzone, kody QR oraz testy sprawdzone dwukrotnie ( przy

Pokazywaliście ten Eu Digital Covid certy? czy bylo to jakies inne potwierdzenie?
Tak , ten certyfikat w formie „papierowej”.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1293 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 65  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Proximic [Bot] oraz 1 gość