Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
W. Kanaryjskie :arrow: covid-19-wyspy-kanaryjskie,1480,152183
Baleary :arrow: baleary-covid,1480,158070
Kody QR, formularz, app - hiszpania-passenger-location-card,1480,153074

Aktualizacja 25 grudnia 2021 r.
Wjazd do Hiszpanii odbywa się na podstawie potwierdzenia szczepienia lub negatywnego wyniku testu.
za stroną spth.gob.es (tam zawsze będą najbardziej aktualne informacje)
" From 7 June 2021, all those passengers from a country/area that has a SARS-CoV-2 coronavirus risk, must present, a certificate or document certifying vaccination against COVID-19 or a negative certificate of a Diagnostic Test of Active Infection or a certificate of Recovery after having passed this disease in order to enter Spain. This can be a EU Digital COVID Certificate, or a supporting document of those indicated above, whether the traveller arrives from an EU member state or from a third country.

Children under 12 years of age are not required to present these certificates or supporting documents.
."

Obecnie uznawane są wyniki testów typu:
- antygenowe (należy wykonać w ciągu 48h przed planowanym wjazdem do Hiszpanii)
- PCR, TMA, LAMP, NEAR, itp (należy wykonać w ciągu 72h przed planowanym wjazdem do Hiszpanii)

https://www.vueling.com/en/help-to-trav ... strictions

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1293 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 65  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Hiszpania i covid
#821 PostWysłany: 11 Cze 2021 18:15 

złoty
Czy już ktoś wie jak ostatnie zmiany mają się do podróży na Wyspy Kanaryjskie?

Wczoraj przyleciałem do Alicante, bez testu, z książeczką szczepień. Bez problemu ją zaakceptowano. (Certyfikat był w zanadrzu na wszelki wypadek).
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

Zimowa Malta z all inclusive 🏝️🍹 Relaks w Qawra Palace za 1703 PLN Zimowa Malta z all inclusive 🏝️🍹 Relaks w Qawra Palace za 1703 PLN
Dubaj, Hongkong i Wietnam za 2605 PLN 😲 Do Polski wrócisz bezpośrednio z Phu Quoc❗ Dubaj, Hongkong i Wietnam za 2605 PLN 😲 Do Polski wrócisz bezpośrednio z Phu Quoc❗
#822 PostWysłany: 12 Cze 2021 00:01 

Zacząlem czytać temat w tył i już sam nie wiem co obowiązuje.
Wystarczy mieć ten certyfikat unijny z IKP o zaszczepieniu aby wjechać bez testu?
Wystarczy mieć test zrobiony w Gyncentrum i jego wydruk żeby wjechać ?
 Profil Relacje PM off  

#823 PostWysłany: 12 Cze 2021 08:20 
Awatar użytkownika

srebrny
Jak masz certyfikat o zaszczepieniu to on w zupełności wystarczy, jak podawano wcześniej wystarczy też dowód zaszczepienia drugą dawka na 14 dni przed przylotem np. tzw. "żółta książeczka " z odpowiednim wpisem. Jak nie jesteś zaszczepiony to robisz test antygenowy.
Reasumując: jesteś zaszczepiony - drukujesz z IKP certyfikat i tyle. Nie jesteś - musisz zrobić test.
Pamiętaj też o uzyskaniu kodu QR i rejestracji na https://www.spth.gob.es/
 Profil Relacje PM off
correos lubi ten post.
correos uważa post za pomocny.

#824 PostWysłany: 12 Cze 2021 10:23 

Żółtej książeczki niestety nie mam, zapomniałem o tym zupełnie a miałem kupić i wziąć . Tylko ten certyfikat z IKP ten składany na 4 z kodem qr.
Ale testy też musimy robić , jesteśmy umówieni w gyncentrum, ale już sam nie wiem czy ten test przejdzie skoro akceptowany jest tylko Panbio Abbotta . I nie wiem czy umawiać się do luxmedu czy zostać przy tym gyncentrum.
 Profil Relacje PM off  

#825 PostWysłany: 12 Cze 2021 10:36 

niebieski
Ja miałem podobne wątpliwości i choć mam podejrzenie, że Gyncentrum jednak też przejdzie, to jednak zrobimy Panbio Abbotta na Balicach - bo jednak tego Formastera z Gyncentrum nie ma na oficjalnej liście SP/UE.
Wygodne jest też to, że można o każdej porze przyjechać.
 Profil Relacje PM off  

#826 PostWysłany: 12 Cze 2021 11:14 

My lecimy z Warszawy , nie wiem czy tam jest taka opcja :/ wiem że coś koło marriottu robią, ale za 200 zł i nie wiadomo jaki
 Profil Relacje PM off  

#827 PostWysłany: 12 Cze 2021 11:23 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
szymon0791 napisał(a):
Żółtej książeczki niestety nie mam, zapomniałem o tym zupełnie a miałem kupić i wziąć . Tylko ten certyfikat z IKP ten składany na 4 z kodem qr.
Ale testy też musimy robić , jesteśmy umówieni w gyncentrum, ale już sam nie wiem czy ten test przejdzie skoro akceptowany jest tylko Panbio Abbotta . I nie wiem czy umawiać się do luxmedu czy zostać przy tym gyncentrum.

Czemu musisz robić testy skoro jesteś zaszczepiony?

#828 PostWysłany: 12 Cze 2021 11:36 

Bo lecimy w 4 osoby i tylko jedna osoba jest w pełni zaszczepiona.
 Profil Relacje PM off  

#829 PostWysłany: 12 Cze 2021 11:38 

niebieski
CBDNA które robi testy na Balicach na pewno w stolicy też ma jakiś punkt.
No nie masz wyjścia - musisz jednak ogarnąć takie sprawy przed wylotem... ;)
 Profil Relacje PM off  

#830 PostWysłany: 12 Cze 2021 14:10 

To wyjazd na ostanią chwilę, w czwsrtek rezerwacja, a w poniedziałek trzeba testy robić . Od 2 dni prawie nic innego nie robie tylko ogarniam :)
Wczoraj patrzyłem te cbdna i nie mogłem znaleźć nic w Warszawie. Ale dziś się przyjrzałem i rzeczywiście jest w samym centrum Plac Delifad 1, koszt 100 zł, test Abbotta. Nie trzeba się zapisywać ale otwarte 10-18.
 Profil Relacje PM off  

#831 PostWysłany: 12 Cze 2021 14:22 
Awatar użytkownika

Loty: 970
Kilometry: 2 125 130
HON fly4free
Jak tam zrobisz to daj znać z której strony PKiN to jest (jakaś wiata czy co innego)

#832 PostWysłany: 12 Cze 2021 14:48 

Byłem tam dziś sprawdzić, w nawigacji wpisałem Plac Defilad 1 , wjazd na Parking jest od Emilii Plater.
A budka jest od strony Jerozolimskich.
Mam fotkę, mogę przesłać na mail, bo tu nie umiem wstawić bo zbyt duży załącznik.
 Profil Relacje PM off
cart lubi ten post.

#833 PostWysłany: 12 Cze 2021 15:19 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Czy podwyższenie wieku do 12 lat, koniecznego do zrobienia testu, automatycznie zwalnia przed koniecznością pokazania testu w hotelach, które wymagały tego dotychczas?
 Profil Relacje PM off  

#834 PostWysłany: 12 Cze 2021 16:29 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
Lece BER-MAD-CUN.
odcinek BER-MAD Ryanair terminal 1
odcinek MAD-CUN terminal 4

Lece z 2 dzieci ' 16 i 9.

problem mam z
"
You should only tick this box if you are travelling to Spain in transit, i.e. your final destination is a country other than Spain and this transit LASTS LESS THAN 24H, WITHOUT LEAVING THE AIRPORT ENCLOSURE.
"
czyli

Zaznacz to pole tylko wtedy, gdy podróżujesz do Hiszpanii w tranzycie, tj. twoim miejscem docelowym jest kraj inny niż Hiszpania, a tranzyt ten trwa krócej niż 24 godziny, BEZ OPUSZCZANIA LOTNISKA. :

i teraz pytanie.....opuszczam lotnisko czy nie? czy przejazd z TERM 1 na TERM 4 to opuszczenie?

Ostatnio edytowany przez Abcn, 12 Cze 2021 21:52, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#835 PostWysłany: 12 Cze 2021 19:13 

srebrny
Jeśli przejazd pomiędzy terminalami jest w strefie transferowej, to na pewni nie opuszczasz lotniska. Jeśli musisz wyjść, przejechać i ponownie przejść przez security, to lotnisko opuszczasz i mogą być problemy.
 Profil Relacje PM off  

#836 PostWysłany: 14 Cze 2021 15:26 

Witam,

zgodnie z informacjami na stronie msz na zaświadczeniu o negatywnym wyniku na covid powinien być wskazany "rodzaj przeprowadzonego testu", czy to oznacza jedynie informację o tym, że to test antygenowy, czy pełną nazwę handlową testu np. Panbio™ COVID-19 Ag Rapid Test?
 Profil Relacje PM off  

#837 PostWysłany: 14 Cze 2021 18:15 

niebieski
Na wyniku Panbio nie ma nazwy, a kod QR kieruje na... główną stronę cbdna :shock: :shock:
Pozdrowienia z Alicante! :D

KRK: bu....del to mało powiedziane: kolejka do "wszyscy Ryanair" szła tak wolno, że w pewnym momencie sami zaczęli wołać tych, co samolot mieli za 40-50 minut wylot! :( A dopiero PO tej kolejce idzie się do security! :oops: Jak oni to w lipcu/sierpniu zamierzają ogarnąć, to nie wiem...

ALC: kody SPTH, temperatura (automatycznie kamerą) - i jesteś! Można? Można.
 Profil Relacje PM off
correos lubi ten post.
correos uważa post za pomocny.

#838 PostWysłany: 14 Cze 2021 18:54 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 335 734
Może ktoś zna jakieś punkty godne polecenia na PCR w Walencji?
 Profil Relacje PM off  

#839 PostWysłany: 14 Cze 2021 20:33 

Chyba zawsze na wynikach jest napisane jaki był rodzaj testu i do tego marka testu.
U mnie z CBDNA w Warszawie jest tak :

Analiza Wynik
Badanie na obecność antygenu SARS-CoV-2 (COVID-19) NEGATYWNY
Ocena i interpretacja wyniku badania
Wynik pozytywny wskazuje na aktywne zakażenie SARS-CoV-2 (COVID-19). Wynik negatywny nie wyklucza zakażenia SARS-CoV-2 (COVID-19).
Badanie wykonano przy użyciu zestawu do diagnostyki medycznej Abott COVID-19 Ag Rapid Test Device. Czułość analityczna metody wynosi 91,4%,
specyficzność 99,8%

A po angielsku tak :
Analysis Result
Antigen test for SARS-CoV-2 (COVID-19) NEGATIVE
Assessment and interpretation of the test result
A positive result indicates active SARS-CoV-2 (COVID-19) infection. A negative result does not exclude SARS-CoV-2 (COVID-19) infection.
The test was performed using the PanbioTM COVID-19 Ag Rapid Test Device medical diagnostic kit. The method's analytical sensitivity is 91.4%,
specificity 99,8%.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#840 PostWysłany: 14 Cze 2021 21:44 

niebieski
Racja, jest napisane jednak, że Abbott Panbio. Nie dostrzegłem od razu , małym drukiem.
Inna sprawa, że wszyscy pytali tylko i wyłącznie o QR z SPTH.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1293 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 65  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość