Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1305 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 66  Następna
Autor Wiadomość
#241 PostWysłany: 12 Lut 2021 12:12 
Awatar użytkownika

Loty: 6
Kilometry: 3 294
Cześć wszystkim,

Im dłużej czytam forum, tym bardziej głowa mi pęka :oops:

Czyli tak, jeśli mam bilety kupione miesiące temu na połowę czerwca tego roku (WAW-FRA-AUS), to na ten moment sprawa wygląda następująco:?
Opcja 1 - trzymam kciuki, że akcja z covidem się naprawia/poprawia (wiem, wiem, nadzieja matką głupich) i jest nikła szansa, że np. polecę sobie, tylko będzie mi potrzebny niedawno zrobiony (negatywny) test...
Opcja 2 - mogę sobie pluć w brodę, że trip życia mi przepadnie, a do tego poklepać się po plecach, że spuściłam oszczędności w kibelku...? :roll:
*ewentualnie, jeszcze naiwniej, liczyć, że sytuacja pogorszy się na tyle, że loty będą musiały być odwołane, a linie zobligowane, żeby zwrócić kasę :lol:

No dobra, to jeszcze inna kwestia... Składałam papiery w loterii wizowej na rok 2022. Dla odmiany, optymistycznie załóżmy, że wygrywam, staram się i mi ją przyznają. Z tego co wiem, to mam wtedy rok na wyjazd. Znów wróćmy do pesymizmu i sytuacji, jaka jest obecnie - co jeśli do tego czasu nic się nie zmieni, ani na chwilę - czyli loty są, może nawet wsiądę do samolotu, ale nikt mnie na miejscu nie wpuści przez granicę, bo z Europy. Czy w takim wypadku ta wiza i tak może mi się "przeterminować"?
 Profil Relacje PM off  

Słoneczne połączenie 🌤️👙 Malediwy i Sri Lanka w jednej podróży z Warszawy za 2415 PLN Słoneczne połączenie 🌤️👙 Malediwy i Sri Lanka w jednej podróży z Warszawy za 2415 PLN
Greckie wczasy w 4* hotelu 🇬🇷🏨 All inclusive na Rodos za 2286 PLN Greckie wczasy w 4* hotelu 🇬🇷🏨 All inclusive na Rodos za 2286 PLN
#242 PostWysłany: 12 Lut 2021 12:26 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Beż obrazy ale wszystko pięknie tu jest opisane.
Polecam jeszcze raz przeczytać na spokojnie.
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#243 PostWysłany: 12 Lut 2021 12:28 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
Ale przecież zakaz lotów do US&A jest dla wszystkich poza obywatelami US. Wygrasz to będziesz obywatelem. God bless America !

#244 PostWysłany: 12 Lut 2021 12:34 
Awatar użytkownika

oskiboski napisał(a):
Ale przecież zakaz lotów do US&A jest dla wszystkich poza obywatelami US. Wygrasz to będziesz obywatelem. God bless America !

No właśnie nie jestem tego taka pewna.

Cytuj:
Green Card to karta stałego pobytu w USA, uprawniająca do przebywania i podjęcia pracy na terenie Stanów Zjednoczonych. Osoba posiadająca Green Card otrzymuje pomoc i opiekę medyczną, oświatową oraz szereg innych świadczeń. Otrzymanie Green Card uprawnia w późniejszym czasie do ubiegania się o obywatelstwo amerykańskie.

Wygram, to będę mogła mieszkać i pracować na terenie US, a po bodajże 5 latach i spełnieniu jakichś warunków mogę ubiegać się o obywatelstwo.
 Profil Relacje PM off  

#245 PostWysłany: 12 Lut 2021 12:42 

srebrny
Zrób to, co napisał Zeus.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#246 PostWysłany: 12 Lut 2021 14:58 
Awatar użytkownika

Przeczytałam wątek wielokrotnie, są wpisy o przebukowywaniu i trochę nie do końca rozumiem tę kwestię... Nie mam "flexa", czy jak się nazywa ta opcja z elastycznym terminem, nie dopłacałam za nią.
Miałam lecieć Lufthansą, która informuje, że coś tam można wykombinować... z rezerwacji do maja 2020.
Cytuj:
Twój rejs został anulowany lub chcesz przełożyć podróż na późniejszy termin? Bilety zarezerwowane do 15 maja 2020 r. włącznie można wymienić na Flight Value Voucher.

Albo
Cytuj:
Zarezerwowałeś lot po 15 maja 2020 r. lub lotnisko wylotu znajduje się w Grecji, Bułgarii, na Słowacji, lub poza UE, Szwajcarią, Wielką Brytanią lub USA? Skorzystaj z elastycznych opcji zmiany rezerwacji.

To ja bym się chyba kwalifikowała do opcji drugiej? (rezerwacja 10.2020)

Dalej strona rzecze :
Cytuj:
Jeżeli Twój rejs nie został anulowany, ale chciałbyś zmienić plany podróży, masz następujące opcje:

1. Twój bilet został wystawiony po 31 sierpnia 2020 r.

(a) Obowiązują elastyczne warunki taryfy: Możesz zmienić datę podróży bez opłaty manipulacyjnej, zgodnie z warunkami Twojej taryfy. Jeżeli taryfa nowego rejsu jest wyższa, może być konieczna dopłata. Zmianę należy zgłosić przed pierwotnie planowaną datą podróży. Wejdź na ​Moje rezerwacje, żeby zmienić dane podróży online, lub skontaktuj się z biurem podróży.

b) Możliwa jest zmiana klasy podróży oraz lotniska wylotu lub lotniska docelowego*. Jeżeli taryfa nowego rejsu jest wyższa, może być konieczna dopłata. Zmianę rezerwacji należy zgłosić przed pierwotnie planowaną datą podróży. Skontaktuj się z naszym ​centrum obsługi lub z biurem podróży w celu dokonania tej zmiany.

Czyli moje nieposiadanie "flexa" nie ma nic do rzeczy?

To pytanie do tych, którzy przekładali daty. Zakładam, że nie robicie zmiany od razu (jeśli lot jest np. na czerwiec), bo skoro taki komunikat się pojawił ze strony przewoźnika, to jest on wiążący i czekacie na... Kilka dni przed planowanym odlotem? Teraz jeszcze nie wiadomo co się wydarzy, więc teoretycznie jest szansa, że lot się odbędzie, przekładanie z tak dużym wyprzedzeniem, nie wiadomo na kiedy - bez sensu.
W tym wątku odnośnie LOT-u informacje są mieszane https://www.fly4free.pl/forum/lot-opinie-recenzje-uwagi,226,74113&p=1412622&hilit=jednorazowo#p1412622 - można niby przekładać tylko raz, ale przekładają wielokrotnie... Nie znalazłam takich informacji o Lufthansie. Czy miał ktoś może tak, że przekładał z grudnia na luty, a teraz jeszcze raz, albo coś podobnego?

Mam lot na czerwiec, więc cierpliwie czekam do ostatniej chwili, czy coś się zmieni? Jeśli nie, to będę zmieniać, ale co jak przełożę na... październik (czyli równo rok od rezerwacji) i wtedy dalej będzie coś nie tak? Po pierwsze, czy bilet ma jakąś datę ważności (wydaje mi się, że gdzieś czytałam coś o roku), czy mogę go przełożyć nawet na 2022 i polecieć wtedy na tych "wakacyjnych" biletach z wygraną visą (zakładając, że sytuacja się uspokoi i będzie to możliwe)? Zakładając, że dalej coś będzie nie tak, to mogę przekładać rezerwacje co miesiąc przez kolejne pół roku w ramach tego co wyżej, bez dopłat (wiadomo, jak do biznes klasy się przesiądę to dopłata będzie)? Jeśli tak, to też jest to chyba jakieś wyjście...
 Profil Relacje PM off  

#247 PostWysłany: 12 Lut 2021 19:51 

Do wiecznie Roczarowna

Witaj,

Miałem bardzo podobna sytuacje do twojej w zeszłym roku. Kupiłem lot do Nowego Jorku na maj przez OPODO - niestety nie polecam nikomu tego serwisu. Wszystko fajnie jak jest wszystko ok ale jak coś musisz z nimi załatwić to dramat - infolinia w Indiach i wogóle ciężko się dogadać bo rozmowa z nimi po angielsku to jak po polsku gadać z czechem ale mniejsza z tym. Lot miałem z Oslo do FRA a potem JFK. No i niestety w marcu wyszło zawieszenie ruchu lotniczego. W kwietniu udało mi się przełożyć lot na końcówke sierpnia - byłem praktycznie pewny, że do tego czasu się już wszystko uspokoi. I tu zaczynają się schody bo każda linia ma inne przepisy odnośnie przekładania lotów - mój pomimo iż odwołany przez samą linie to mogłem za darmo zmienić w związku z z covid ale tylko prawo zmiany przysługiwało bezpłatnie a już nowy bilet był przeliczany odnośnie aktualnej taryfy. Udało mi się trafić na promocję i przebukowałem nawet o kilkadziesiąt złotych taniej niż pierwotna cena - gdyby było drożej musiał bym dopłacić. No i niestety do sierpnia nic się nie zmieniło i zaczeły się problemy bo bilety były już dużo droższe ok 250 $ a pieniądze mogli zwrócić ale tylko do opodo bo przez nich kupowałem. W każdym razie udało mi się pieniądze za lot z UNITED odzyskać za lot Z LOTU do Oslo czekam do dziś a OPODO wyznacza kolejne terminy i mówią, że od nich nic nie zależy a jak tylko dostaną od LOT-u to niezwłocznie przekażą. W LOCIE zero informacji bo odsyłają do OPODO bo rzekomo jak nie kupowałem bezpośrednio to oni nic nie mogą sprawdzić i tak kółko się zamyka.
Ale co do twojego pytania słyszałem, że w LUFTHANSIE można przebukować za darmo o ile mają na dany termin dostępna tą taryfę w której masz bilet. Co do Twojego lotu do Texasu to trudno wyczuć narazie tylko z Polski z tego co sie orientuje tylko do Nowego Jorku i Chicago są połączenia i to jeszcze o ile spełniasz warunki rezolucji bo turystycznie się nie da. Trudno powiedzieć co bedzie do lata ale nie wygląda to zbyt ciekawie.
 Profil Relacje PM off
wietrznieRozczarowna lubi ten post.

#248 PostWysłany: 14 Lut 2021 21:23 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 546 135
srebrny
Zastanawiam się nad opcją "posiedź chwilę dłużej w mex i wracaj przez usa". Czy koledzy szanowni co wracali przez USA (z CUN albo Tahiti ;)) musieli jakoś konkretnie biletami udowadniać że nie jest się jeleniem i jest się tylko tranzytem, czy wierzyli na słowo. Albowiem technicznie jestem w stanie jakoś wyklikać na jednym bilecie wro-mex,cun-jfk,jfk-wro ale takie rozwiązanie ma dwie poważne wady - pierwsza to no-show na drugim odcinku (bo coś się odmieniło w mex) morduje trzeci odcinek, a po drugie (bardziej istotne) to wolałbym stopa na 2 noce w NYC i potem powrót, a za nic w cenie rozsądnej matrix mi takiej układanki nie robi.

O wiele prościej zrobić jest wro-mex,jfk-wro a potem dokupić brakujący odcinek OW osobno (wybór spory, ceny niskie) - ale wtedy już wygląda wszystko mniej 'legitnie'.
(tak wiem, ryzyko pandemicznych podróży itp itd wkalkulowane, w zasadzie w obu wersjach biletowania takie samo)

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#249 PostWysłany: 14 Lut 2021 21:47 
Awatar użytkownika

złoty
Wystarczy ''przeciagniecie'' twojego paszportu zeby ''Immigration Officer'' wiedzial gdzie i ile byles. Nie potrzebuja zadnych biletow.
P.S w USA nie ma czegos takiego jak tranzyt

#250 PostWysłany: 14 Lut 2021 21:56 
Awatar użytkownika

niebieski
@Flyguy Możesz podać źródło tego? Skąd USA miałoby wiedzieć o twoich podróżach między krajami trzecimi? Nie słyszałem nic by istniał system wymiany takich informacji...
 Profil Relacje PM off  

#251 PostWysłany: 14 Lut 2021 22:04 
Awatar użytkownika

srebrny
@Flyguy wiem że nie ma tranzytu w usa, ale @ledakar pisał chwilę wcześniej że na immigration powiedział że jest transit passenger żeby się nie czepiali. @ledakar - Ty masz PPT-USA-PL na jednym tix?

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#252 PostWysłany: 14 Lut 2021 22:14 

Hej zawiert,

Wszyscy już mamy dość tej sytuacji ale może zamiast czekać aż wszystko z covidem sie uspokoi to może stwórzmy tu wątek o tym jak można do USA polecieć w obecnej sytuacji, zacznijmy dawać propozycje, pomysły. A co myślisz o opcji lotu z Ukrainy np. Lwów albo Kijów Turkish Airways przez Stambuł do JFK. Jak ostatnio sprawdzałem to wychodziło ponad 2k za taki lot. We Lwowie można przesiedzieć 14 dni na Airbnb, pozwiedzać a potem USA. Piszcie co myślicie
 Profil Relacje PM off  

#253 PostWysłany: 14 Lut 2021 22:24 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Po co nowy temat, jak wszystko w tym temacie jest. Wystarczy poczytać...
 Profil Relacje PM off
zawiert lubi ten post.

#254 PostWysłany: 14 Lut 2021 22:34 

Zeus napisał(a):
Po co nowy temat, jak wszystko w tym temacie jest. Wystarczy poczytać...

wiem Zeus ale sytuacja jest dynamiczna i cały czas coś sie zmienia. Fajnie byłoby gdyby były świeże rady jak obecnie można dostać się do USA. Niektórzy forumowicze być mogliby zapewne powiedzieć jak to u nich wyglądało z autopsji. Sam jestem zainteresowany wyjazdem do NYC i bardzo byłbym wdzięczny za każdą rade jak to zrobić w miare najprościej i przy okazji nie wydać fortuny :D
 Profil Relacje PM off  

#255 PostWysłany: 14 Lut 2021 22:43 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

14-15 dni poza strefy Schengen i można lecieć. Plus wymagania obecnie do USA (Testy PCR/kwarantanna).
Co więcej potrzebne?
 Profil Relacje PM off
pawfazi lubi ten post.

#256 PostWysłany: 14 Lut 2021 23:01 

Zeus napisał(a):
14-15 dni poza strefy Schengen i można lecieć. Plus wymagania obecnie do USA (Testy PCR/kwarantanna).
Co więcej potrzebne?

nie dla każdego to wszystko jest takie proste i oczywiste dla wielu np. dla mnie nie do końca. Test PCR czy może wystarczy antygenowy kwarantanna w USA obowiązkowa czy tylko zalecana?? Jest wiele różnych wątpliwości i dlatego chętnie bym poczytał relacje kogoś kto teraz poleciał do USA i jak to wszystko wyglądało
poza tym można by się dzielić pomysłami jak najtaniej/najkorzystniej w obecnej sytuacji dolecieć. -

Ostatnio edytowany przez Abcn, 15 Lut 2021 00:33, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off
wietrznieRozczarowna lubi ten post.

#257 PostWysłany: 14 Lut 2021 23:08 
Awatar użytkownika

Loty: 414
Kilometry: 1 349 089
niebieski
@Adventure95 Ja byłem 35 dni poza Schengen, dlatego mogłem bez problemu lecieć do USA. Możesz lecieć w celu turystycznym też normalnie. Nie ma zakazu. Nie możesz tylko być ostatnich 14 dni w strefie Schengen czy UK i wchodzi w to też lot przez Frankfurt. Np. dajmy na to jedziesz sobie na Ukrainę i chcesz później lecieć PLL LOT do USA na trasie Kijów - Warszawa - NYC, to nie możesz, bo będziesz miał przesiadkę w strefie Schengen. Dlatego lot musi być bezpośredni. Takich z Ukrainy nie ma. Są z Turcji, bo Turkish lata. Zatem tylko taka opcja wchodzi w grę w Twoim przypadku.

W USA o nic nie pytają, ja miałem dwa osobne bilety PPT - SFO - LAX i później LAX-SFO-FRA-WAW. Powiedziałem ile dni zostaję (3 dni zgodnie z prawdą) i dostałem pieczątkę transit. Jakbym powiedział, że chcę zwiedzać, dostałbym normalną wizę do paszportu. Kwarantanna jest zalecana, ale nikt, dosłownie NIKT, tego nie kontroluje. To znaczy nie wypełnia się kart lokalizacyjnych, nie zgłasza się gdzie się będzie przebywać etc. Za dużo osób, za dużo podróżnych etc i za mało osób do kontroli. Test antygenowy (takie dopuszczają) sprawdził mi Pan na Tahiti, ale tak pobieżnie ( jak leciałem na Tahiti z Warszawy to mi sprawdzali 3 razy, a na locie PPT-SFO-LAX tylko facet na Tahiti, później już nikt o to nie pytał). Oni są serio wyluzowani z tym, wiedzą tylko, że jest przepis o zakazie podróży do USA jak byłeś 14 dni ostatnich w strefie Schengen, bo o to mnie pytali w SFO. Ale o nic więcej.
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#258 PostWysłany: 14 Lut 2021 23:10 
Awatar użytkownika

złoty
Mareckipl napisał(a):
@Flyguy Możesz podać źródło tego? Skąd USA miałoby wiedzieć o twoich podróżach między krajami trzecimi? Nie słyszałem nic by istniał system wymiany takich informacji...

Bylem w Chinach we wrzesniu 2019. Ladujac w Miami w styczniu 2020 po przeciagnieciu mojego paszportu oficer zapytal mnie od razu, jak dlugo przebywalem w Chinach i po co. Nie ogladal pieczatek.

Tutaj jest kilka informacji na temat systemow https://www.dhs.gov/xlibrary/assets/pri ... p-tecs.pdf
Na FT tez jest kilka informacji https://www.flyertalk.com/forum/travelb ... ort-2.html
2 ludzi uważa post za pomocny.

#259 PostWysłany: 14 Lut 2021 23:20 

Dzięki za odpowiedzi każde info mile widziane
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: USA a covid19
#260 PostWysłany: 15 Lut 2021 00:37 
Awatar użytkownika

srebrny
Hej,
ktoś czytał może albo był albo zna kogoś kto był w NYC jakoś ostatnio? Rozważamy sensowność stopoveru, żeby wyskoczyć na pastrami do Katz'a (knajpy częściowo otwarte od 12.02). czy taki krótki stopover jest realizowalny? (zarezerowanie legalnie noclegu, poruszanie się po mieście (nie zależy mi na atrakcjach gdzie trzeba wejść do środka, mogą być pozamykani..).
Bo według tego: https://www1.nyc.gov/assets/counseltothemayor/downloads/Updated-Travel-Restrictions-FAQ.pdf to raczej sensu taka zabawa żadnego nie ma.

Ostatnio edytowany przez klapio, 25 Kwi 2021 19:42, edytowano w sumie 1 raz
zmiana nazwy tematu
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1305 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 66  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość