Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 16 Mar 2011 18:04 
Moderator forum

grimerek napisał(a):
mam pytanko wlasnie przyslali mi karte paypass z WBK na karcie informacyjnej jest napisane ze limit transferu gotowkowego to 500zl wiec jak sobie poradzic z kupnem np 4-8 biletow w ryanair gdzie suma wychodzi np 400eur?
jeśli to bardzo istotne , to wyrób sobie też kartę Net+ (Netellera) viewtopic.php?p=10583#p10583

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

Dubaj tanio 😍🤗 Loty i noclegi w hotelu za 1276 PLN 👙🌤️🏖️ Dubaj tanio 😍🤗 Loty i noclegi w hotelu za 1276 PLN 👙🌤️🏖️
Albański raj przy prywatnej plaży 🏖️ 4* all inclusive nad Adriatykiem za 2459 PLN Albański raj przy prywatnej plaży 🏖️ 4* all inclusive nad Adriatykiem za 2459 PLN
#22 PostWysłany: 16 Mar 2011 18:09 

Abcn napisał(a):
grimerek napisał(a):
mam pytanko wlasnie przyslali mi karte paypass z WBK na karcie informacyjnej jest napisane ze limit transferu gotowkowego to 500zl wiec jak sobie poradzic z kupnem np 4-8 biletow w ryanair gdzie suma wychodzi np 400eur?
jeśli to bardzo istotne , to wyrób sobie też kartę Net+ (Netellera) viewtopic.php?p=10583#p10583

No i super dzieki jednak jest alternatywa :) Teraz jeszcze mnie ciekawi jak wyglada platnosc w eur z konta BZWBK.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 18 Mar 2011 02:32 

Platnosc w eur z Karty BZ WBK Master Card Prepaid wyglada takz ze zlotowki na karcie sa przeliczane na euro wg kursu BZ WBK, w praktyce wiec za bilet np. 30euro bedzie nieco wiecej o pare-kilka zl zlotych niz 120zl zalezy jaki jest kurs zloty/euro ale ten przelicznik jest raczej dobry nie doplacisz wiele. Gdybys zarabial bezposrednio w euro to lepsza jest karta Net+ w wybranej walucie ale za wybor proponuje euro. Wtedy nie placisz juz za przewalutowanie. Bank jednak Netteler pobiera jakas prowizje od tranzakcji i w rezutacie zalupu ta karta powiedzmy za kilkaset zl za bilet jesli jest niezbyt oplacalne bo ta prowizja moze wyniesc 20zl wiec tyle samo co Ryanair zbiera haraczu za jeden bilet na zwyklej karcie.

Wiec lepsza juz ta karta BZ WBK z jej prezwalutowaniem i kosztami. Z tym ze ona ma ograniczenia przelewow na dzien. Wiec gdybys chcial kupowac wiele biletow od rzu na jedna karte i to jeszcze drogich po kilkaset zl to nie da rady. Wydaje mi sie ze mozesz zakupic kilka kart BZ WBK (po20zl na rok oplata stala) poniewaz karta ta jest na okaziciela i nie wymaga nazwiska, chociaz nazwisko mozesz sobie na niej wpisac. Operujac kilkama kartami BZ WBK kupisz naraz wiele biletow tak jak w biurze podrózy, na karcie Net+ oplaca sie kupowac bilety tanie np za 20-150zl, gdzie procent prowizji od zakupu jest jeszcze may lub minimalny. Karta Net+ nie kosztuje nic jest wazna przez kilka lat, jednak jej likwidacja moze kosztowac 20-50 euro, ponadto trzeba nia robic jakies tranzakcje bodaj chociaz raz w roku. Ja mam zarowno karte BZ WBK i tez Net+.
Bilet w zl staram sie placic zawsze BZ WBK, a jesli bilet jest w euro to czasami place Net+
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 18 Mar 2011 19:23 

Cytuj:
Bank jednak Netteler pobiera jakas prowizje od tranzakcji

Jaką prowizję?
Z tego co pamiętam, to płaci się tylko za przewalutowania, jeśli źle się założyło konto (tzn. konto i karta powinny być w tej samej walucie i dodatkowo w tej samej walucie, w której dokonujemy płatności - wtedy nie mamy żadnego przewalutowania). Inna sprawa, że biletu za kilkaset złotych nie kupowałem.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 18 Mar 2011 21:19 

niebieski
hol2 napisał(a):
Platnosc w eur z Karty BZ WBK Master Card Prepaid wyglada takz ze zlotowki na karcie sa przeliczane na euro wg kursu BZ WBK, w praktyce wiec za bilet np. 30euro bedzie nieco wiecej o pare-kilka zl zlotych niz 120zl zalezy jaki jest kurs zloty/euro ale ten przelicznik jest raczej dobry nie doplacisz wiele. (...)

Wszystko prawdą ale warto zwrócić na jedno uwagę przy zakupie biletu Ryanair:

Wszyscy uważają, że kurs BZWBK jest korzystniejszy od kursu Ryanair. Niestety tak nie jest zawsze i z definicji. Ryanair obciąża kartę w dniu T. Jeśli obciążenie było w pln (czyli po kursie Ryanaira) to kwota zablokowana będzie odpowiadać tej co zejdzie z rachunku karty. Natomiast w przypadku gdy chcemy skorzystać z kursu bankowego Ryanair obciąża kartę w € i dopiero bank rozliczy nam to w złotówkach ale zrobi nam to w dniu T+3 lub nawet później. W tym czasie kurs może się zmienić, a ostatnie wydarzenia pokazują jak może się zmienić w ciągu paru dni kurs €/pln. Na tyle żeby kurs rozliczeniowy z T+3 był wyższy niż kurs Ryanaira z dnia T. No ale to już są elementy spekulacji walutami :)

PS dodam że różnica kursu Ryanaira i BZWBK w danym dniu waha się w granicach 2,5-3%. Dalsze różnice wynikają już z płynnego kursu €/pln
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 19 Mar 2011 19:00 

A jak w Ryanairze wybrać walutę? Przy lotach z Polski zawsze mam złotówki, a przy lotach z Niemiec Euro. To Euro ryanair przy płatności przelicza na złotówki (po chorym kursie).
Płacę kartą BZ WBK MC prepaid.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 19 Mar 2011 19:34 
Moderator forum

Premier napisał(a):
A jak w Ryanairze wybrać walutę? Przy lotach z Polski zawsze mam złotówki, a przy lotach z Niemiec Euro. To Euro ryanair przy płatności przelicza na złotówki (po chorym kursie).
Nie ma możliwości wyboru waluty,
aby uniknąc kursu ryanaira , odhacz PO wypełnieniu danych karty tam gdzie ''więcej informacji'', było o tym na forum , i tu http://www.fly4free.pl/rezerwacja-bilet ... -po-kroku/
Cytuj:
CZy napisałeś we właściwym wątku ? :lol:

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 19 Mar 2011 20:06 

niebieski
Premier napisał(a):

Nie zawsze jest to chory kurs. Przeczytaj to co napisałem w poprzednim poście.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 29 Kwi 2011 22:41 

mial ktos problemy z zaplaca karta kokosa w ostatnich dniach? dzisiaj dwie proby i dwa razy mi odrzucilo
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 29 Kwi 2011 23:07 
Awatar użytkownika

niebieski
barteeek001 napisał(a):
mial ktos problemy z zaplaca karta kokosa w ostatnich dniach? dzisiaj dwie proby i dwa razy mi odrzucilo

sroda ok.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości